Winkelen in Den Bosch

Den Bosch wordt ook wel ’s-Hertogenbosch genoemd en ligt in het gezellige Noord-Brabant. Het ligt niet alleen in Noord-Brabant, het is ook nog eens de hoofdstad, en ook niet geheel onbelangrijk; je kunt er ontzettend goed shoppen!

Den Bosch heeft de bijnaam Moerasdraak omdat het tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet in neembaar was doordat deze vestingstad helemaal werd omringd door moeras. De Dommel, de Dieze, de AA en de Maas zijn de vier rivieren waaraan deze bruisende stad ligt.

Als 4e stad van Noord-Brabant telt ’s-Hertogenbosch’ gemeente zo een 154.220 bewoners. Mocht je na het winkelen nog tijd over hebben zijn er behoorlijk wat bezienswaardigheden zoals het Zwanenbroedershuis, het Museumkwartier, de Brabanthallen, de Bolwoningen en de Mondriaan.

Hoe kom je in Den Bosch?

Om je een globaal idee te geven van hoever het reizen is, in vogelvlucht / hemelsbreed, vanaf een bepaalde locatie hebben we een paar steden (met het aantal kilometers naar Den Bosch) voor je op een rijtje gezet:

  • Amsterdam – 80 km naar Den Bosch
  • Den Haag – 81 km naar Den Bosch
  • Rotterdam – 63 km naar Den Bosch
  • Groningen – 189 km naar Den Bosch
  • Goes – 101 km naar Den Bosch
  • Utrecht – 46 km naar Den Bosch
  • Roermond – 73 km naar Den Bosch

Auto

Over het rijden met de auto naar Den Bosch kunnen we redelijk concreet en kort zijn. Den Bosch ligt namelijk aan de A59 en de A2. Dus simpel gezegd is dat je één van deze twee wegen uiteindelijk moet volgen (uiteraard wel in de juiste richting) en dan zie je vanzelf dat Den Bosch (of ’s-Hertogenbosch) op de borden staat aangegeven.

Parkeren

Je moet natuurlijk ergens je auto parkeren zonder al te veel poespas. Gelukkig heeft Den Bosch behoorlijk wat parkeer gelegenheden. In het centrum zijn niet veel parkeervakken en je moet daar overal (fors) betalen.

Er wordt door de gemeente aangeraden dat je bij een verblijf dat langer dan twee uur duurt, je beter voor een P+R Transferium kiest aangezien dat goedkoper is. Mocht je daar geen gebruik van (willen) maken, dan vind je hieronder een lijstje met een aantal parkeergarages en hun plaats op de kaart van ’s-Hertogenbosch:

ParkeerplaatsToegelaten hoogteElektrische laadpalenLiftWC
St.-Jan2,16jaja
Wolvenhoek1,9neejaja
Sint Josephstraat1,9neeneenee
Paleiskwartier1,922jaja
Stationsplein1,9neejanee

Bron: Bezoek Den Bosch

Bezoek Den Bosch

Bron: Bezoek Den Bosch

P + R Transferium

Zoals hierboven aangegeven; mocht je langer dan 2 uur in Den Bosch je auto moeten parkeren, dan raadt de stad aan om gebruik te maken van de optie P + R Transferium aangezien dit nogal scheelt in de kosten.

Als je je auto hier parkeert, dan kun je ervoor kiezen om met een leenfiets, een bus of met de benenwagen richting het centrum te gaan. Er zijn drie opties om van het P + R Transferium gebruik te maken, namelijk:

NaamAdresPrijs
P+R Transferium Deutersestraat

Deutersestraat 2 D, 5223GV ’s-Hertogenbosch

€ 4,-
P+R Transferium Pettelaarpark

Pettelaarpark 59, 5216 PP 's-Hertogenbosch

€ 4,-
P+R Transferium De Vliert

Stadionlaan 9, 5213 JH 's-Hertogenbosch

€ 4,-

Openbaar Vervoer

Trein

In Den Bosch zijn er twee NS treinstations waar je kunt uitstappen. Als je naar het centrum wilt is het aan te raden om de trein naar het Centraal station in Den Bosch te nemen. Als je daar uit de trein gaat moet je alleen via Bossche Bollenbakkerij Jan de Groot lopen en je bent al in het centrum.

Hoe je op het centraal station komt met de trein kun je het beste nakijken op https://www.ns.nl. Op deze pagina kun je de bestemming, het vertrekpunt en de tijd van aankomst of vertrek aangeven inclusief de datum van de reis. Je kunt hier ook eventueel je kaartje kopen. Vaak zijn er wel aanbiedingen te vinden op verschillende websites zoals de Spoordeelwinkel of via NS uitgelicht.

Bus

Je kunt via www.9292ov.nl kijken en plannen hoe je met de bus vanaf jouw locatie naar Den Bosch kunt reizen. Ook kun je de gratis binnenstadsbus gebruiken als je bent uitgestapt op het Centraal NS station in ’s-Hertogenbosch. Deze gratis bus rijdt om het kwartier vanaf dat station op dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 17:00 en op zondag van 12:00 tot 16:00.

Je kunt zelf aangeven bij de chauffeur waar je wilt uitstappen aangezien de bus geen vaste bushaltes heeft waar hij stopt. Je kunt instappen op plaatsen waar blauwe stoeltjes staan, zoals bij het Noordbrabants Museum.

Taxi

Mocht je beslissen om met de taxi te reizen, check dan zeker even vooraf wat het je gaat kosten. Mocht je in Den Bosch een taxi nemen ergens naar toe, kijk dan of de taxi een zogenoemd BTx certificaat heeft.

Dit taxikeurmerk uit Den Bosch is uitgegeven door de Stichting Bossche Kwaliteits Taxi en er wordt veiligheid en kwaliteit mee gegarandeerd. Het BTx certificaat wordt gebruikt sinds 2016 en is dus ondertussen redelijk beproeft.

Reguliere Openingstijden

Als je wilt gaan winkelen is het wel zo handig om te weten wanneer je terecht kunt. Mocht de winkel die je wilt bezoeken zich niet in de binnenstad bevinden, dan is het wel aan te raden om even te dubbel checken of deze winkel geen afwijkende openingstijden heeft.

Op normale dagen zijn de reguliere openingstijden als volgt:

Maandag 13:00 - 18:00 uur
Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 21:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 12:00 - 17:00 uur

Koopzondagen

In Den Bosch zit je goed als je op zondag nog even lekker de stad in wilt. Het is namelijk iedere zondag koopzondag. Nu is het wel zo dat niet alle winkels open zijn op deze dag, dus ook hier geldt dat het handig is om even van te voren te kijken of winkel die je op het oog hebt wel of niet open is op zondag.

Zondag zijn de (meeste) winkels in de binnenstad open van 12 uur tot 17 uur.

Koopavonden

Zoals in vele steden in Nederland is het ook in ’s-Hertogenbosch op donderdag koopavond. Vaak wordt dit ook wel de studentenavond genoemd aangezien er ook meestal wel wat uitgaansgelegenheden hun deuren openen.

Op donderdag, koopavond, zijn de winkels in de binnenstad van 10 uur tot 21 uur geopend. Mocht de winkel waar je heen wilt buiten het centrum liggen, kijk dan eerst even of deze ook tot 21:00 open is als je er ’s avonds langs wilt gaan.

Feestdagen

Op en rond bepaalde feestdagen zijn er afwijkende openingstijden voor de meeste winkels (in de binnenstad). Kijk even online als je twijfelt of een bepaalde winkel op een speciale (feest)dag open is. Ook zijn er dagen dat alles dicht moet zijn, dit is op 4 mei (Dodenherdenking), 24 december na 19:00 uur (Kerstavond), 1e Kerstdag en 1 januari (Nieuwjaarsdag).

Een greep uit de winkels die je niet mag missen

Kleding

Koekwaus

Koekwaus zit aan de Vughterstraat nr 19 in Den Bosch en de openingstijden zijn op maandag van 13:00 tot 18:00, dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 18:00 (dus geen koopavonden), zaterdag van 10:00 tot 17:00 en op zondag van 12:00 tot 17:00.

Koekwaus is opgericht door twee zussen; Laura en Marlou. Ze hebben hun leuke winkel ingericht met allerlei spullen die zij zelf inspirerend vinden en hopen hiermee ook hun klanten te inspireren. Naast kleding kun je bij Koekwaus ook terecht voor woonaccessoires, schoenen, stationery en bijvoorbeeld sieraden.

OAK

OAK Den Bosch is gevestigd aan de Snellestraat nr 45 in Den Bosch. Je kunt er zowel online winkelen, als langsgaan in de fysieke winkel. Deze winkel is niet alleen bekleed met kleding, maar ook met sieraden, tassen en woonaccessoires

Het beste is deze winkel te omschrijven als een kleine conceptstore. Je kunt hier jezelf echt verliezen in alle leuke spullen die ze hebben, zelfs als je bijvoorbeeld niet op zoek bent naar een plant kun je er vanuit deze winkel wel ineens mee naar huis gaan.

Hippe Heroes

Ben je een echte mannelijke rebel, dan kun je bij de Hype Heroes je slag gaan slaan. Voor een coole trendy streetware outfit of een urban look kun je shoppen in deze winkel. Ze hebben merken zoals Replay, Benzak en Diesel als je voor de denim look wilt gaan.

Volgens hun website werken er alleen mensen met echt verstand van mode in deze mooie zaak. Naast de merken die we al noemden kun je er ook terecht voor Circle of Trust, Yves Carter, Airforce en nog vele andere merken.

ART Den Bosch

ART Den Bosch omschrijft zichtzelf als “de vrolijkste winkel van Den Bosch” waar de modebewuste vrouw die graag duurzame kleding koopt goed moet kunnen slagen. Met hun heerlijke retro uitstraling en vriendelijke personeel geeft deze winkel je een intens gevoel van geluk.

Ze zijn gevestigd aan de Kolperstraat nr 26 in den Bosch. De openingstijden zijn op maandag van 13:00 tot 18:00, van dinsdag, woensdag, en vrijdag van 10:00 tot 18:00, donderdag van 10:00 tot 21:00, zaterdag van 10:00 tot 17:30 en op zondag van 13:00 tot 17:00.

P.W. Hoofs

P.W. Hoofs is de grootste winkel met carnaval outfits van Nederland. Dit hoort natuurlijk thuis in Brabant! Ze hebben 3 fysieke winkels en een mooie webshop waar je je carnavalshart kunt ophalen. Je kunt ervoor kiezen om een kant en klare outfit hier te kopen, óf je kunt er stoffen halen waarmee je zelf aan de gang kunt.

1 Van de winkels is gevestigd aan de Vughterstraat 149 in Den Bosch. De openingstijden zijn op maandag van 12:30 tot 18:00, van dinsdag, woensdag, en vrijdag van 9:00 tot 18:00, donderdag van 9:00 tot 21:00 en zaterdag van 9:00 tot 17:00 (zondag gesloten).

Huishoudelijke Artikelen

Kop & Schotel

Kop & Schotel heeft een prachtige zaak in een koetshuis uit de 18e eeuw dat helemaal is gerenoveerd. Je kunt het hijsluik, hooizolder en de inrijpoort nog zien. Het originele concept spreekt veel mensen aan.

In deze winkel kun je een servies (of een deel hiervan) laten beschilderen met een opdracht naar keuze, maar je kunt ook zelf aan de slag met het beschilderen van je eigen servies, of het servies dat je cadeau aan iemand wilt doen. Dus voor een creatieve uitspatting of een leuke workshop kun je hier goed terecht.

Wanderwood

Bij Wanderwood kun je naast spullen voor je huis ook terecht voor kleding en lifestyle artikelen. Ze hebben een hele rits met duurzame merken waarbij je dus bijdraagt aan een minder grote ecologische voetafdruk.

Ze zijn te vinden in de Snellestraat nummer 14 in Den Bosch en de openingstijden zij op dinsdag en zaterdag van 11:00 tot 17:00, van woensdag tot en met vrijdag van 11:00 tot 18:00 en op zondag van 13:00 tot 17:00.

Brinkman’s Kookwinkel

Brinkmans Kookwinkel is precies wat de naam al zegt; een winkel waar je alles kunt vinden om jouw kookcreatie tot een goed einde te brengen door gebruik te maken van de producten die je in deze winkel kunt kopen. Met een jarenlange ervaring (sinds 1987), weten ze bij Brinkmans precies waar ze de juiste, mooie en kwalitatief hoge spullen kunnen halen en jou het best kunnen inspireren en advisteren.

Ze zijn gevestigd aan de Vughterstraat nummer 66 in Den Bosch en zijn geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:30, zaterdag van 10:00 tot 17:00 en op de meeste zondagen van 13:00 tot 17:00. Indien je op zondag wilt gaan dubbel check even op ze op die (zon)dag open zijn.

Hebbedingetjes

Hout-doe

Hout-doe is een winkel waar je altijd hét speelgoed kunt vinden dat je zoekt; duurzaam, antroposofisch en van “kinderdagverblijf kwaliteit”, niet kapot te krijgen dus. Ze hebben naast de winkel in Den Bosch ook winkels in Schijndel en Utrecht.

In Den Bosch zijn ze gevestigd aan de Minderbroedersstraat nummer 27. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 18:00, op zaterdag van 10:00 tot 17:00 en op zondag van 13:00 tot 17:00.

Conceptstore 21

Conceptstore 21 werd in 2014 opgestart door Myrthe. Zij is een product ontwerpster en heeft in een behoorlijk korte tijd naam gemaakt met haar bijzondere concept en spullen die bijzonder, duurzaam en toch betaalbaar zijn.

Je kunt Conceptstore 21 vinden aan de Snellestraat nummer 29a. De openingstijden zijn op woensdag en vrijdag van 10:00 tot 18:00, donderdag van 10:00 tot 20:00, zaterdag van 10:00 tot 17:30 en op zondag van 12:00 tot 17:00.

Wo! Concept store

Wo! Concept Store kun je het misschien wel het beste omschrijven als een mini warenhuisje waar je terecht komt voor kleren, accessoires, schoenen en onder andere kaarten. Als je een cadeau zoekt, maar niet weet waar of je moet beginnen, zou je hier een geslaagde start kunnen maken.

Je kunt de winkel vinden aan de Vughterstraat nummer 5. De openingstijden zijn op maandag van 13:00 tot 17:30, van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:30, zaterdag van 10:00 tot 17:00 en op zondag van 12:00 tot 17:00.