Beste Keukenapparatuur Merken

Als je keukenapparatuur koopt, dan kost dat meestal wel wat, daarom wil je natuurlijk gelijk het beste kopen. Bij keukenapparatuur geldt vaak de regel; goedkoop is duurkoop. Verdiep je daarom vooraf goed eer je een keukenapparaat aanschaft, lees reviews en bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt bij het apparaat en focus je daarop tijdens je research.

Het beste keukenapparatuur merk is Siemens. Siemens heeft degelijke apparatuur waarbij je daadwerkelijk waar voor je geld krijgt. Over het algemeen weet je dat Siemens zorgt voor mooie lijnen in de apparaten en altijd meegaat met de nieuwste trends en ontwikkelingen op keukenapparatuur gebied. Vaak is keukenapparatuur, naast keukenzaken, ook te vinden in bouwmarkten en soms zelfs in supermarkten.

Om ons leven een stuk gemakkelijker te maken vinden de mens steeds meer nieuwe dingen uit, zodat we steeds minder inspanningen en tijd kwijt zijn aan bepaalde, meestal niet zo leuke, klusjes. Ook in keukenland valt er een hoop gewin te behalen en daar springen de keukenapparatuur producenten maar al te graag op in.

1. Siemens

Siemens

Opgericht in: Berlijn (Duitsland), 12 oktober 1847

Hoofdkantoor: Berlijn / München (Duitsland)

Siemens heeft ongeveer 385.000 werknemers in 190 landen wereldwijd. Het concern bestaat uit 7 secties; Smart Infrastructure, Digital Industries, Healthineers & Siemens Gamesa Renewable Power, Financial Services, Mobility en Gas & Power. In het jaar 2018 / 2019 hadden ze een jaarwinst van € 5,6 miljard.

In Nederland is Siemens actief sinds 1879, alles in Nederland valt onder Siemens AG. In Nederland werkten in 2017 2058 werknemers. Wat begon als Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie. Of de oprichters Johann Georg Halske en Werner von Siemens dit ooit hadden verwacht, dat weet niemand.

2. Bosch

Bosch

Opgericht in: Stuttgart (Duitsland), 1886

Hoofdkantoor: Stuttgart (Duitsland)

Robert Bosch begon in 1886 een bedrijf onder zijn eigen naam; Robert Bosch GmbH. Nadat hij een magneetontsteking installeerde in een auto werd hij een succesvolle speler in de automobielsector, omdat deze ontsteking een enorm probleem in de automobieltechniek oploste.

Door deze opstart is de automobieltechnologie tot op de dag van vandaag nog steeds de grootste divisie van Bosch (68 % van de totale omzet komt hier vandaan). 92 % van de kapitaalaandelen zijn van de Robert Bosch Stiftung GmbH, de rest is van Robert Bosch GmbH en de familie Bosch.

3. Miele

Miele

Miele Folder

Geldig van 12-07-2021 t/m 30-09-2021

> Folder bekijken

Opgericht in: Herzebrock (Nordrijn-Westfalen, Duitsland), 1899

Hoofdkantoor: Gütersloh (Duitsland)

De reclame uitlating “Miele, er is geen betere” is bekend bij menig Nederlander en stamt uit 1955 (!). Dit klopt ook wel, zelfs de Consumentenbond heeft dit bevestigd; Miele is dan wel duurder dan het gemiddelde, maar is kwalitatief veel beter, onverslijtbaar lijkt het.

Tegenwoordig wordt de “Miele, er is geen betere” niet meer gebruikt en is vervangen door “Miele. Immer besser”. Vooral de wasmachines van Miele staan erom bekend dat ze bijna levenslang kunnen meegaan, maar eigenlijk ieder keukenapparaat valt onder de noemer “kwalitatief erg onderscheidend”.

4. Whirlpool

Whirlpool

Opgericht in: 1911, Michigan (Verenigde Staten)

Hoofdkantoor: Michigan (Verenigde Staten)

Wat begon in 1911 als Upton Machine Corporation fuseerde en kreeg de naam Nineteen Hundred Corporation in 1929. Pas in 1950 kreeg het bedrijf de naam Whirlpool Corporation. Weer later, in 1991, nam Whirlpool het witgoed gedeelte van Philips helemaal over nadat ze met hen in 1989 een joint venture waren aangegaan.

Whirlpool richt zich ook nu nog geheel op huishoudelijke apparatuur. Polar uit Polen en Myatag uit de Verenigde Staten werden overgenomen in de loop der jaren. Deze bedrijven produceren respectievelijk huishoudelijke apparaten en wasmachines. Vanaf 2005 heeft Whirlpool voor Europa haar fabrieken in Wroclaw in Polen.

5. Samsung

Samsung

Opgericht in: 1 maart 1938, Daegu (Korea)

Hoofdkantoor: Seoel (Zuid-Korea)

Als één van de grootste bedrijven in elektronica ter wereld is het Zuid-Koreaanse Samsung een enorme speler op de markt. Lee Byung-chull was de oprichter van het bedrijf. Na de start in Korea, is de Samsung Group ondertussen in meer dan 58 landen actief.

Met meer dan 450.000 medewerkers heeft Samsung het voor elkaar gekregen om als enige merk uit Korea in de ‘Top 100 Sterke Merken’ te komen. Ze zijn vooral bekend om hun telecommunicatie apparaten, maar de keukenapparatuur mag zeker niet over het hoofd worden gezien.

6. AEG

AEG

Opgericht in: 1883

Hoofdkantoor: Onbekend

Wederom een Duits merk in de top 10 van onze lijst van beste keukenapparatuur merken. AEG staat voor Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft. AEG heeft zich gespecialiseerd in het produceren van elektronische en elektrische apparaten en onderdelen waaronder keukenapparaten en witgoed.

In 1883 startte het bedrijf als Deutsche Edison-Gesellschaft für angewandte Elektricität (D.E.G.). In de loop der tijd zijn ze gefuseerd met Telefunken AG en hebben ze Daimler AG en Electrolux overgenomen. Hieruit is uiteindelijk AEG in huidige vorm is ontstaan.

7. Inventum

Inventum

Opgericht in: 1908, Bilthoven (Nederland)

Hoofdkantoor: Arnhem (Nederland)

Het eerste Nederlandse bedrijf dat keukenapparatuur op de markt brengt; Inventum. Een andere naam voor dit bedrijf is Koninklijke Fabriek Inventum. Alexander Vosmaer begon in 1908 na zijn opleiding als ingenieur aan de Technische Hogeschool te Delft. Na een stage / studiereis in Amerika is hij in Bilthoven in een bedrijfspand dat hij had laten bouwen, begonnen als Onvo.

Onvo werd later in Inventa. De naam Inventum kwam in 1915 en komt van het Latijnse inventare. Vosmaer begon met strijkijzers en beddenkruiken, maar het bedrijf heeft zich later op meer ingewikkelde technieken gericht en specialiseerde zich in warmwaterboilers, kokend water apparatuur en ventilatiewarmtepomen.

8. Bauknecht

Bauknecht

Opgericht in: 1919, Neckartenzlingen (Duitsland)

Hoofdkantoor: Onbekend

De volledige naam van Bauknecht is Bauknecht Hausgeräte GmbH. Gottlob Bauknecht was de persoon die in 1919 een elektronische werkplaats oprichtte. Na zijn overleiden in 1976, hij was toen 82 jaar, nam zijn zoon het over. Onder het bewind van zijn zoon ging het echter niet zo goed en kocht Philips in 1982 het concern na een faillissement.

Ondertussen is Whirlpool sinds 1989 de eigenaar van Bauknecht. De ontwerpen van Bauknecht gebeuren in Stuttgart (Duitsland) en de productie gebeurt in Neunkirchen, Stuttgart, Schomdorf (Duitsland), Amiens (Frankrijk), Napels, Comerio Cassinetta, Siena (Italië), Wroclaw (Polen en Norrköping (Zweden).

9. Liebherr

Liebherr

Opgericht in: 1949

Hoofdkantoor: Zwitserland (administratieve zetel)

Hans Liebherr was de oprichter van de Liebherr Groep. Hij begon niet met het bedrijf om keukenapparatuur te maken, maar richtte zich op torenkranen die betaalbaar waren. Nu nog zijn ze gespecialiseerd in de uitvoering en ontwikkeling van bouwvoertuigen (als shovels, kiepwagens en graafmachines), hijskranen (als telescoopkranen), verkeerstechniek, werktuigmachines en luchtvaartonderdelen en –materialen.

Consumenten kennen Liebherr vooral van de vries- en koelapparatuur. Liebherr is een familiebedrijf gebleven en is tegenwoordig in handen van Isolde en Willi Liebherr. Met meer dan 120 vestigingen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland en de Verenigde Staten én zo een 33.000 medewerkers is het een grote speler op de markt.

10. Zanussi

Zanussi

Opgericht in: 1916, het noordoosten van Italië

Hoofdkantoor: Onbekend

Antonio Zanussi is de oprichter van het bedrijf dat naar hem is vernoemd; Zanussi. Zoals we gewend zijn van de Italianen, heeft ook Zanussi apparaten met mooi gestroomlijnde innovatieve apparaten en producten. Zo heeft Zanussi bijvoorbeeld de 1e koelkast op de markt gebracht met een automatisch ontdooiing en het eerste gasfornuis.

Ondertussen brengt Zanussi bijvoorbeeld Fornuizen, afzuigkappen, kookplaten, ovens, koelkasten, wasdrogers en –machines op de markt.

11. Philips

Philips

Opgericht in: 1891, Eindhoven (Nederland)

Hoofdkantoor: Amsterdam (Nederland)

Wat door Frederik Philips en zijn zoon Gerard Philips (uit Bilthoven, Nederland) als Philips & Co in 1891 werd opgericht, is uitgegroeid tot een wereldwijd concern dat in 2020 een omzet boekte van 19,5 miljard Euro. Er werken zo een 80.000 werknemers (anno 2020).

Ze hebben faam gemaakt door de ontwikkeling van gloeilampen. De fabriek waar de eerste ontwikkelingen plaatsvonden hiervoor is tegenwoordig een museum geworden. Wat betreft hun afdeling grote apparaten voor de huishouding en witgoed; dit valt in principe onder Whirlpool. Philips staat trouwens ook bekend als de hoofdsponsor én oprichter van (voetbalclub) PSV te Eindhoven.

12. ATAG

ATAG

Opgericht in: 1948, Ulft (Nederland

Hoofdkantoor: Lichtenvoorde en Duiven (Nederland)

De naam ATAG komt van de oprichters Antoon Tijdink en Antoon van Goor; de beginletters van alle namen vormen ATAG. Deze mannen startten in 18948 een fabriek in een schuurtje voor de productie van gaskomforen en –fornuizen. Van Goor verliet het bedrijf in het begin, maar Tijdink bleef tot 1979 het bedrijf leiden.

Wat redelijk simpel begon, verspreidde in 1973 al zo een 80 verschillende soorten producten. Hiervan rollen er dan per week ongeveer 3.500 de fabriek uit. Op dat moment hadden ze zich nog niet gericht op consumenten, maar vooral op kantines, horeca, pensions en inrichtingen.

Tegenwoordig levert en produceert ATAG Verwarming Nederland zonne-energiesystemen en cv-toestellen, en ATAG Benelux keukenapparatuur en witgoed onder de merken ATAG, Pelgrim, ASKO, Etna en Hisense.

13. Indesit

Indesit

Opgericht in: 1975, Italië

Hoofdkantoor: Fabriano (Italië)

Merloni Elettrodomestici SpA werd opgericht door Vittorio Merloni. Indesit werd overgenomen in 1985, maar pas in 2005 wordt ook Merloni Elettrodomestici Indesit genoemd. Aan de beurs van Milaan kreeg Indesit in 1987 een notering.

In Polen, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Turkije en Rusland waren, met ongeveer 16.000 werknemers in 2012, vestigingen van Indesit die zorgden voor de productie. Sinds 2014 valt Indesit onder de paraplu van Whirlpool.

14. Beko

Beko

Opgericht in: 1954, Istanboel (Turkije)

Hoofdkantoor: Onbekend

Beko op zich is geen bedrijf, maar een merk van Arçelik A.Ş., dat dan weer onderdeel is van de Turkse Koç Holding. Wat nu Grundig Elektronik A.Ş. heet, was voor 2008 Beko Elektronik A.Ş. Dit laatste komt omdat Grundig in 2004 werd overgehomen door Beko Elektronik.

Tegenwoordig zijn Grundig Elektronik A.Ş. en Arçelik A.Ş. gefuseerd, maar is de merknaam Beko wel blijven bestaan. Onder deze naam worden onder andere koelkasten, vaatwassers en wasmachines op de markt gebracht. Beko is een sponsor van FC Barcelona, Bestiktas JK en de Italiaanse, Turkse, Litouwse en Duitse premier basketbalcompetities.

15. Grundig

Grundig

Opgericht in: 1930, Fürth (Duitsland)

Hoofdkantoor: Neurenberg (Duitsland)

Deze Duitse fabrikant, genaamd Grundig heeft zich in consumentenelektronica gespecialiseerd. Grundig Intermedia GmbH is waaronder Grundig valt, deze eerste is weer een dochter van de Koç Groep, wat weer tot Arçelik A.A. behoort (Turks).

In eerste instantie had Max Grundig een bedrijf opgestart met de naam Radio-Vertrieb Fürth, Grundig & Wurzer (RVF) en had zich gericht op radio verkoop. Na de 2e Wereldoorlog verkocht Grundig de radio’s als speelgoed omdat er nogal strengen eisen golden die door de geallieerden werden opgelegd. Ondertussen heeft het bedrijf zich op de consumentenelektronica gericht en werken er ongeveer 1740 mensen wereldwijd voor het concern.

16. Etna

Etna

Opgericht in: 1856, Breda (Nederland)

Hoofdkantoor: Duiven (Nederland)

Als je keukenapparatuur zoekt, is de kans groot dat je het merk Etna tegenkomt. Tegenwoordig, sinds 2000, wordt het merk onder ATAG uitgebracht en er werken zo een 350 werknemers die bijvoorbeeld fornuizen, magnetrons, ovens, kookplaten, vries- en koelkasten, koffiemachines, wasmachines en vaatwassers fabriceren.

Cornelis Klep richtte in 1856 het bedrijf C. Klep de Bruyn & Zoon op in Breda. Toen was het nog een ijzergieterij, waar later emailleer- en galvaseerinrichting aan toe werden gevoegd. “De Etna” was een fabriek die door Frans Klep werd gebouwd in 1888 in de 20-er jaren van de 20e eeuw en kreeg het voor elkaar om één van de beste gieterijen van ons land te worden.

17. Smeg

Smeg

Opgericht in: 1948, Guastalla (Italië)

Hoofdkantoor: Guastalla (Italië)

Vittorio Bertazzoni heeft Smeg opgericht in 1948. Vanaf de 50’er jaren kwam er naast metaalbewerking in het bedrijf ook de productie voor keukenapparaten bij. In 1956 bracht Smeg als één van de eerste producenten de gaskookplaat op de markt met een automatische ontsteker, een kookprogramma in de oven en een veiligheidsonderbreking.

Tegenwoordig wordt Smeg gezien als een merk dat zich onderscheidt door hun mooie ontwerpen en hun gebruik van moderne technologieën. In Italië heeft Smeg vier fabrieken die zich ieder op een specifiek soort apparaat hebben gericht.

Dankzij de mooie ontwerpen hebben ze in 2010 de “Good Design Award” gekregen van het Chicago Athenaeum, Museum of Architecture and Design and the European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies, voor hun FP610SG oven en de P755SBL kookplaat van de innovatieve Newson productlijn.

18. Neff

Neff

Opgericht in: juni 1877, Bretten (Duitsland)

Hoofdkantoor: München (Duitsland)

Neff is een Duits concern dat high-end keukenapparatuur produceert. In 1877 heeft Carl Andreas Neff het bedrijf opgestart. Sinds 1982 is het een dochteronderneming geworden van BSH Hausgeräte GmbH.

Neff begon onder de naam Carl Neff Herd und Ofenfabrik en produceerde zoals de naam al zegt ovens en haarden / kachels. Vanaf 1957 begon Neff naast de ovens en kachels ook keukenapparatuur te produceren, beginnende met de eerste magnetron en de eerste inductie kookplaat in Europa. Nu kun je zo een beetje elk keukenapparaat dat je kunt verzinnen vinden van Neff.

19. Russell Hobbs

Russell Hobbs

Opgericht in: 1952, Verenigd Koninkrijk

Hoofdkantoor: Oldham (Verenigd Koninkrijk)

Deze Engelse fabrikant begon met het maken van ketels voor thee en koffie en had in Engeland bijna het monopolie hiervoor in de 60’er jaren. Tegenwoordig wordt alles uitbesteed naar het buitenland als het gaat om de productie van de apparaten die ze maken en verkopen.

William Russell ging samenwerken met Peter Hobbs om samen Russell Hobbs Ltd. te starten. Zij waren het die in 1952 de eerste ter wereld een automatische koffie percolator op de markt brachten. Maar ze hebben nog meer wereldprimeurs op hun naam staan; de eerste elektrische waterkoker die automatisch afsloeg (1955) en bijvoorbeeld de eerste waterkoker die helemaal van plastic was gemaakt (1972).

20. Gaggenau

Gaggenau

Opgericht in: 1683, Baden-Württemberg (Duitsland)

Hoofdkantoor: München (Duitsland)

Gaggenau Hausgeräte is de laatste in onze lijst van de beste keukenapparatuur merken. Het is een merk dat vooral populair is in Duitsland vanwege zijn keukenapparaten. Het is het oudste bedrijf in onze lijst, maar zeker niet ouderwets.

Gaggenau werd door de articraat Louis William, markies van Baden-Baden opgericht in 1683. Rond 1880 kreeg het bedrijf faam voor de productie van reclame borden voor onder andere Maggi, Odol en Stollwerck.

Pas rond 1991 begon het bedrijf zich te richten op keukenapparatuur onder begeleiding van de ontwerper Timothy Jacob Jensen. En een aantal van zijn ontwerpen ontvingen prijzen, waaronder een glas keramische kookplaat (CK494) en een inbouwoven (EB900). Bosch-Siemens Hausgeräte nam in 1995 Gaggenau over.