Utrecht

In de leukste steden van Nederland om te shoppen kun je een hele dag door winkel in, winkel uit lopen. De historische, gezellige binnensteden van Nederland staan vol met allerlei soorten winkeltjes. Maar je bent er niet alleen om te shoppen, de steden zijn ook de perfecte plaats om even op adem te komen op een terrasje of een lekkere lunch.

De leukste stad om te winkelen in Nederland is Maastricht. In het altijd gezellige stadscentrum vind je diverse soorten winkeltjes. Natuurlijk zijn ook de grote winkelketens hier te vinden.

De leukste steden om te winkelen hebben het allemaal. Kenmerkend is het ruime aanbod aan winkels, en natuurlijk een leuke plek om ook te windowshoppen en mensen te kijken. Maar er zijn nogal wat steden in Nederland waar je kunt winkelen, en ze zijn niet allemaal even leuk om te bezoeken. Dit zijn de top 30 leukste steden van Nederland om te shoppen.

1. Maastricht

Maastricht

Wanneer we denken aan gezelligheid, dan komt Maastricht altijd direct naar boven. De gezelligste stad van Nederland is een waar paradijs om te shoppen. Het centrum van Maastricht is ingedeeld in diverse gebieden, waar je verschillende soorten winkeltjes kunt vinden.

Zo zijn in de grote winkelstraten alle bekende modeketens te vinden, maar zijn er ook genoeg kleinere straatjes met vintage winkeltjes en unieke producten. Neem plaats bij een van de gezellige cafeetjes of restaurantjes, en je dag is compleet. Maastricht is de leukste stad van Nederland om te shoppen.

2. Haarlem

Haarlem


De binnenstad zelf bestaat ook al honderden jaren, waardoor dit ook een stad is die je kunt bezoeken voor de cultuur. Ga bijvoorbeeld ‘s ochtends de oude kerk bezoeken, en ‘s middags winkelen. Je kunt de dag afsluiten bij een van de vele restaurantjes op de markten van Haarlem.

Haarlem behoort al jaren tot de top als we het hebben over winkelen. De stad staat vol met kleine boetiekjes en exclusieve winkeltjes, die vaak door zelfstandig ondernemers worden gerund. Hierdoor hangt er een unieke sfeer in de stad en kun je verrassend leuke items vinden.

3. Utrecht

Utrecht

Utrecht heeft grote winkelcentra zoals Hoog Catharijne waar je alle grote ketens kunt vinden. Maar als je wat verder gaat zoeken in de binnenstad, kom je straatjes tegen waar veel tweedehands en vintage spullen verkocht worden. Er hangt een ontspannen en gezellig sfeertje in deze leuke stad, en je kunt hier een hele dag shoppen.

Voor velen blijft Utrecht een van de charmantste steden van Nederland, en eentje met een prima aanbod aan winkels. Je loopt hier langs leuke winkeltjes via de oude kades. De grachten in Utrecht zijn nog steeds prachtig om te bekijken, en je kunt hier ook even rustig neerstrijken.

4. Leiden

Leiden

Leiden is als stad niet al te groot, en daarom perfect om rond te wandelen. De binnenstad bestaat al honderden jaren en is op zichzelf al een bezoek waard. Maar Leiden is een uitstekende stad om een dagje te shoppen, er zijn dan ook meer dan 600 winkels in het centrum te vinden. 

Heb je trek gekregen van al dat shoppen in Leiden? Aan de havenkade zitten de leukste restaurantjes om te lunchen of te dineren, met een prima uitzicht over de binnenstad. Bovendien ligt Leiden centraal tussen Rotterdam en Amsterdam in, waardoor het gemakkelijk is te bereiken.

5. Rotterdam

Rotterdam


Ook Rotterdam is een stad waar je verborgen schatten kunt vinden. In het Lijnbaankwartier en het Museumkwartier kun je kleinere straatjes vinden met schattige boetiekjes en interessante winkeltjes die je nergens anders in Rotterdam kunt vinden. En voor alles omtrent eten, moet je in de Markthal van Rotterdam zijn.

De Koopgoot en de Coolsingel zijn de plekken in Rotterdam om te winkelen. Hier staan grote warenhuizen, maar ook kleinere winkeltjes die een uniek aanbod hebben liggen. In Rotterdam heb je aan grote winkels in ieder geval geen gebrek.

6. Den Bosch

Den Bosch


Den Bosch heeft een aantal zeer leuke Brabantse kroegjes waar je even op adem kunt komen. Dankzij de gastvriendelijkheid van de inwoners, blijft Den Bosch een zeer aantrekkelijke stad om te winkelen.

Den Bosch wisselt grote winkelstraten met trendy kleding af met kleinere, knusse steegjes vol kleine winkeltjes en restaurantjes. De stad heeft een prima combinatie van diverse soorten winkels, en is ook nog eens reuze gezellig.

7. Amsterdam

Amsterdam


Wie verder kijkt dan het gebied rondom de Dam, komt voor een aantal aangename verrassingen te staan. De negen straatjes staan vol met leuke en aparte winkeltjes die letterlijk alles verkopen. En in de Pijp ben je op de perfecte plek om een nieuwe jurk of pak te scoren in een boetiekje.

Onze hoofdstad, Amsterdam, staat op de zevende plaats van leukste steden om te winkelen. Veel mensen vinden Amsterdam op het eerste gezicht te druk om te winkelen. De Kalverstraat is dan ook de drukste winkelstraat van Nederland.

8. Den Haag

Den Haag


In verschillende straten en op markten in het hart van Den Haag kun je naar hartelust shoppen. Een overdekte winkelstraat die je zeker niet mag missen is de Passage, met zijn prachtige middeleeuwse ornamenten. Wanneer je op zoek bent naar een designer outfit, dan is de Dennenweg de plek om te shoppen.

De winkelstraten in Den Haag zijn gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De binnenstad begint daar al regelrecht naast het centraal station. Via oude straatjes en paleizen loop je door de mooie en gezellige winkelstraten heen.

9. Zwolle

Zwolle


Een hoogtepunt van Zwolle die je niet mag missen is de boekwinkel die is gevestigd in een voormalige kerk. Het prachtige decor zorgt ervoor dat dit onder de inwoners van Zwolle een geliefde locatie is om een nieuw boek uit te zoeken. De binnenstad van Zwolle ademt gezelligheid uit.

De brede straten staan vol met leuke winkels, en alle bekende merken kom je tegen in deze historische stad. Daarnaast is Zwolle een stad waar ze van eten houden, en je hebt dan ook keuze uit toprestaurants om te gaan lunchen of dineren.

10. Alkmaar

Alkmaar


De Langestraat en de Laat zijn in Alkmaar de bekendste en grootste straten om te shoppen. Maar daarnaast zijn er nog talloze kleine steegjes met specifieke winkeltjes waar ze allerlei leuke producten verkopen. En in Alkmaar mag je de kaasmarkt natuurlijk niet missen.

Alkmaar behoort al jaren tot een prima stad om te shoppen. De oude stad staat natuurlijk bekend om zijn kaas, maar in de winkelstraatjes gaan grote modeketens hand in hand met kleine boetiekjes.

11. Eindhoven

Eindhoven

Lekker gezellig overdekt winkelen? Geen enkel probleem in Eindhoven. In de stad vind je maar liefst twee overdekte winkelcentra, namelijk de Piazza en de Heuvel Galerie.

Echt leuk shoppen doe je in de Bergstraat, Kleine Berg en Grote Berg. Hier zijn vooral speciaalzaken en artistieke shops terug te vinden. Authentieke boetieks vind je terug in de Kerkstraat. Je had het misschien niet direct verwacht, maar in Eindhoven is het goed vertoeven.

12. Arnhem

Arnhem

In Arnhem shoppen maakt je dag echt de moeite waard. Het centrum is opgedeeld tot zes winkelgebieden, waarvan de Koningstraat de hoofdstraat is.

Wil je vooral plezier beleven, dan zijn de 7 straatjes een aanrader! Hier wandel je langs karakteristieke zaken met unieke aanbiedingen, éénmanszaakjes en speciaalzaken met lekkernijen. Zijn mode, kunst en design een must neem dan zeker een kijkje in het modekwartier. Minder bekende én bekende namen zijn hier gevestigd. Laat je gewoonweg verrassen door het uitgebreide aanbod.

13. Goes

Goes

Eén van de mooiere en kleinere stadjes is Goes. De oude historische gebouwen die men waarneemt huisvesten nu aparte winkeltjes en boetiekjes die vaak enkel in Goes te vinden zijn. Het mag dan een klein en compact stadje zijn maar het herbergt meer dan 300 winkels. Het staat van oudsher bekend als een modestadje waar je alles kan kopen en dat is nu nog zo. Meer en meer schopliefhebber en modekenners weten dan ook de weg te vinden naar de binnenstad.

Tot in de verre omgeving van Goes vindt men nergens meer modemerken terug in het hogere segment dan in Goes zelf. De meeste winkels vind je in de knusse straatjes en steegjes rondom de Grote Markt. Omdat Goes vlakbij België ligt trekt het veel Belgische toeristen. Goes trekt opvallend veel creatieve ondernemers aan die met liefde hun producten voorstellen aan het publiek. Eén ding staat vast, karaktershoppen doe je hier!

14. Roermond

Roermond

Een bezoekje aan Roermond mag niet voorbijgaan zonder het zien van enkele mooie authentieke zaken waar nog echt ambachtswerk verkocht wordt, gemaakt vol passie en met liefde voor het vak. Zo vind je bijvoorbeeld de ambachtelijke schoenmaker, de poppendokter, de edelsmid, ambachtelijke chocolade en zoveel meer.

Hou je van persoonlijke aandacht, dan kan je terecht in één van de verschillende speciaalzaken die Roermond rijk is. Roermond is een stad met meer dan 400 winkels in de binnenstad maar de grootste trekpleister is en blijft het Designer Outlet Roermond. Hier vind je een groot aanbod winkels met designermerken voor de modebewuste koopjesjager.

15. Groningen

Groningen

Het meest bekende plein in de stad Groningen is de Grote Markt met de Martinitoren. De perfecte plaats om een dagje te shoppen na het drinken van een heerlijke caffè latte. De vismarkt en Herestraat zijn vlakbij de Grote Markt gelegen. Hier treft men de grotere filialen aan maar ook enkele kleinere boetieks.

De leukste winkelstraat van Groningen is de Folkingestraat, een straat die vol zit met exclusieve speciaalzaken, galeries, boetieks en lifestylewinkels. Je kunt er ook heerlijk lunchen. Verder is shoppen in De Kromme Elleboog en in de Oude Kijk in ’t Jatstraat nog een echte aanrader.

16. Leeuwarden

Leeuwarden

Leeuwarden is de perfecte bestemming voor jouw dagje weg. Een bezoekje aan Leeuwarden is verrassend anders. Deze compacte Friese Elfstedenstad heeft veel te bieden en is zeker niet saai. Hier valt genoeg te ontdekken.

Hou je van grote winkelketens of van hippe stores en schattige boetiekjes? Je vindt het allemaal verspreid in het centrum van de stad. Ontdek vooral de kleine straatjes die uitkomen op de hoofdstraat. De talloze speciaalzaken, boetieks en andere unieke winkeltjes zijn een streling voor het oog.

17. Delft

Delft

Het is gezellig winkelen langs de mooie grachten in Delft. In de grachtenpanden is het leuk vertoeven en kan je op zoek gaan naar exclusieve jurkjes of heerlijke chocolade. In de historische binnenstad met zijn pittoreske straatjes vind je erg leuke en speciale zaken.

Ben je op zoek naar een Delfts Blauw souvenir? Dan is De Markt the placet to be! Hou je van de bekende ketens ga dan naar het Bastiaansplein. In ieder geval vindt men wat men zoekt in Delft!

18. Breda

Breda

Breda bestaat uit meerdere winkelstraten en –gebieden waar de ware shopliefhebber zijn slag kan slaan. Ze kunnen hun hart ophalen op de Veemarktstraat, alom bekend om zijn luxueuze en excentrieke winkels. De Houtmarkt is een nieuwe winkelstraat. Daarnaast heb je ook de Sint Annastraat, Nieuwe Ginnekenstraat, Wilhelminastraat, en niet te vergeten de Boschstraat, de oudste en de meest levendige straat van Breda. 

Zit het weer even niet mee dan kan je de Barones verkennen, een overdekt winkelcentrum in het hart van Breda. De thuishaven van grote modeketens. In Breda kan je terecht voor inspirerende collecties, verrassende merken en leuke hebbedingetjes. Een echte shopstad!

19. Zutphen

Zutphen

De fraaie skyline doet je begrijpen waarom men Zutphen ook de torenstad noemt. Het centrum bestaat uit pleinen, mysterieuze straatjes en steegjes met historische koopmanshuizen, panden en pakhuizen.

Achter deze muren vind je unieke boetieks, originele giftshops, galerieën, speciaalzaken, stijlvolle winkels met prachtige etalages terug. Je kan hier terecht voor bijzondere producten die je elders niet zal vinden. Hier keert men tevreden weer!

20. Enschede

Enschede

Enschede is een grote stad gelegen in het oosten van ons land, dichtbij de Duitse grens. Vele Duitse toeristen weten hun weg dan ook te vinden in het culturele centrum van Enschede. De bezoekers komen de cultuur opsnuiven, naar de markt op dinsdag of zaterdag of gewoon weg een dagje shoppen.

In het centrum en rond de Oude Markt kan men de meeste winkels terugvinden. Wat het shoppen in Enschede uiteraard aantrekkelijk maakt. We hebben dan nog niet gezegd dat de winkels zeven dagen per week geopend zijn. In het centrum vindt men de grote ketens terug en in de kleine zijstraatjes zoals de Walstraat, De Heurne, Zuiderhagen en de Haverstraatpassage zijn de vele knusse boetiekjes en speciaalzaken gevestigd. Sluit je dag af in stijl en geniet van een heerlijk diner op de altijd gezellige Oude Markt!

21. Nijmegen

Nijmegen

Winkel in de binnenstad van Nijmegen is een waar festijn. Het winkelaanbod is zeer divers en er is voor ieder wat wils in het historische centrum. In de Broerstraat, Ziekerstraat, Marikenstraat en Plein 1944 vindt men vooral de grote giganten terug.

De lange Hezelstraat staat bekend als de oudste winkelstraat van Nederland en mag zeker niet ontbreken aan je bezoek. Men vindt hier een verzameling van bijzondere winkels en horecazaken. In de omliggende straten tref je vooral leuke authentieke winkels en speciaalzaken. Kortom, de winkels zijn niet op één hand tellen en voor de echte shoppers onder ons is het een waar shopparadijs!

22. Zaandam

Zaandam

Zaandam is de trots van de Zaanstreek. Je kan hier genieten van cultuur, oude historische gebouwen, nieuwbouw in stijl en natuurlijk niet te vergeten ook heerlijk winkelen. Vooral Wormerveer is een echte topper aan het worden met langs de Zaan unieke winkels.

Ook de Zuiderhoofdstraat in Krommenie mag je niet over het hoofd zien. In Zaandam vind je niet alleen de Zara, Primark, Loods 5 en andere grote winkelketens terug maar ook trendy modezaken, speciaalzaken, vintage en woonwinkels terug. Dus zeker een bezoekje waard!

23. Den Helder

Den Helder

De grote groep toeristen die jaarlijks naar Den Helder afzakken, kunnen hun hart ophalen in het compact winkelhart van de binnenstad. De Binnenstad heeft onlangs een facelift ondergaan en er zijn verschillende winkels bij gekomen wat nog meer shopvreugde met zich meebrengt. Er is echt voor iedereen iets te vinden.

Neem vooral een kijkje in de Beatrixstraat, de Keizerstraat en de Spoorstraat. Adempauze nodig? Er is gelegenheid genoeg om even een kopje koffie of een lunch te nuttigen.

24. Deventer

Deventer

Deventer is een stad met een prachtige historische sfeer. De binnenstad is ingedeeld in acht kwartieren die alles in huis hebben voor een geweldige dag shoppen. Elk kwartier heeft zijn eigen charme, zijn eigen trekpleisters en een ruim aanbod van winkels. Je vindt er naast de grote ketens ook hippe conceptstores, eigentijdse boetieks en authentieke speciaalzaken. Er is keuze genoeg voor elke smaak en elk budget.

Breng zeker een bezoekje aan de Lange Bisschopstraat, Korte Bisschopstraat, Smedenstraat en de Engestraat. De knusse steegjes en levendige pleinen verdeeld over de acht kwartieren zijn plaatsen waar men graag samenkomt voor een hapje en een drankje! Breng je tijdens de kerstperiode een bezoekje aan Deventer, geniet dan van de gezellige kerstmarkt en waan je even terug in de tijd met Charles Dickens

25. Venlo

Venlo

Het winkelgedeelte van Venlo is in te delen in verschillende zones. Zo heeft men het Trefcentrum Venlo, de Maasboulevard en de historische binnenstad. In het Trefcentrum kan men terecht voor voedselwaren, bouwmaterialen, meubels en meer.

Een echte shoplady gaat hier echt niet tevreden zijn en daarom zetten we onze zoektocht verder en gaan we naar de Maasboulevard. Hier vind je de filialen zoals Primark, Ecco, Mexx, The Sting, H&M, Bakker Bart, S. Oliver en Aktiesport. Hier kan men trouwens even een break inlassen op een van de mooie terrassen aan de nieuwe haven.

De historische binnenstad ligt slechts op honderd meter van de Maasboulevard. Hier kan men tijdens het slenteren in de kleine straatjes met mooie panden kiezen voor stijlvolle, chique, hippe of klasse volle kleding. Vergeet hier vooral niet de Jodenstraat, de Klaasstraat en de Gasthuisstraat.

26. Apeldoorn

Apeldoorn

Voor de perfecte mix shoppen en genieten van de natuur moet je in Apeldoorn zijn. Men kan zich hier eindeloos uitleven met winkelen in de leuke binnenstad en direct buiten de stad zijn er prachtige bossen en uitgestrekte natuurgebieden.

De binnenstad is de bijzondere combinatie van leuke shops, grotere ketens en in de zijstraten en op diverse pleinen is het heerlijk troeven in de gezellige cafeetjes of restaurants. In het hartje van Apeldoorn vind je de Oranjerie, een overdekt winkelcentrum en iedere zaterdag is er markt. Bij een dagje Apeldoorn zult jij je nooit vervelen!

27. Amersfoort

Amersfoort

Wil jij gegarandeerd thuiskomen met goed gevulde zakken? Blijf dan zeker niet hangen in de binnenstad maar duik in de zijstraten en steegjes die Amersfoort rijk is. Het wemelt hier van de modewinkels met mooie merken die jou dag nét dat ietsjes extra geven.

Amersfoort is de perfecte bestemming voor jouw dagje weg, zeker als je van vintage houdt. Er zijn hier verschillende vintage winkels te vinden. Zowel wat kleding, meubels, retro en antiek betreft. Veel winkelplezier!

28. Doetinchem

Doetinchem

Doetinchem, een stadje aan de IJssel! Hier ben je aan het juiste adres als je een dagje aangenaam wilt winkelen. Doetinchem heeft een stel mooie historische panden, een stadsmuseum en bruisende winkelstraten. Het is een mooie mix van unieke winkeltjes zoals leuke speciaalzaken met creatieve cadeau – artikelen en delicatessen, bekende ketens, grote merken, hippe en lokale boetieks.

In het centrum van de stad ligt het Simonsplein. Het is de place to be voor een koffie, borrel of bite. Dit alles maakt shoppen in Doetinchem tot een superleuk dagje uit.

29. Tilburg

Tilburg

Tilburg is het hart van Noord-Brabant en is een moderne stad. Het heeft de laatste jaren veel leuke winkelgebieden gecreëerd en hoopt in de toekomst nog meer winkels te mogen verwelkomen. De grootste winkelstraat is de Heuveltraat. Hier vindt men voornamelijk de grote ketens terug.

Houd je net als ik meer van exclusieve en gezellige winkels dan moet je naar het Dwaalgebied afzakken. Hier kan je zoals de naam het al aangeeft heerlijk dwalen in de leuke straatjes om een uniek item te scoren. Recht op een adempauze? Dan is de Piushave de perfecte plaats qua drinken, lunchen en dineren met een prachtig uitzicht.

30. Hilversum

Hilversum

Hilversum staat bekend als de mediastad van Nederland en is een plaats om heerlijk te winkelen. Je kunt winkelen in het centrum waar je de grote spelers vindt zoals de Zara, Primark, C&A en lokale winkels. Er is voor iedereen een ruime keuze.

Hangen er donkere wolken in de lucht dan kan je terecht bij het Hilvertshof en de Gooische Brink om gezellig en overdekt te shoppen. Men vindt hier een mix van kledingwinkels, schoenzaken, lifestyle- en speelgoedwinkels