Primark

Heel Nederland heeft een mening over Primark. Soms negatief maar nog veel vaker positief. Primark staat bekend als één van de goedkoopste en leukste winkelketens voor kleding ter wereld en bezorgt de concurrentie veelvuldig hoofdpijn. Zo goed, zo goedkoop en vooral zo veel. Het bedrijf is een icoon voor de hedendaagse mode.

Om die reden hebben we de taak op ons genomen om een diepere kijk te nemen achter het bedrijf dat Primark is. Wat heeft van Primark het succes gemaakt dat het vandaag de dag is, en is dat uiteindelijk wel houdbaar?

Lees hieronder snel verder om deze vragen - en nog heel veel meer – beantwoord te krijgen. Dit is alles wat jij over Primark moet weten!

Primark Folder

Primark Folder

Geldig van 06-03 t/m 06-04

Profiteer nog 19 dagen van deze Primark Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Primark aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Alle gegevens van Primark

Oprichtingsdatum: 13 juni 1969
Herkomst: Dublin, Ierland
Producten: Kleding, accessoires, woningdecoratie
Regio’s: Verenigd Koninkrijk, Europese Unie, Verenigde Staten
Omzet: Circa 10 miljard euro (2020)
Aantal locaties: Ongeveer 400 (2021)
Aantal werknemers: Ongeveer 80.000 (2021)
Website: www.primark.com/nl

Geschiedenis van Primark

De shopaholics van Nederland waren in het jaar 2007 volledig buiten zinnen. In dat jaar is bekend gemaakt dat Primark zich in Nederland gaat vestigen, met een locatie in Rotterdam. De kledingketen was toen al bij een groot publiek namelijk al bekend als koopjesparadijs uit het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Toch weten maar weinigen dat de geschiedenis van Primark nog best flink terug gaat.

Het was het jaar 1969 waarin de Ier Arthur Ryan namens een prominente zakenfamilie de eerste vestiging in Ierland opende. De kledingwinkel werd Penneys genoemd en de zaken liepen al snel zo goed dat er over heel Ierland - en later ook in Noord-Ierland - meerdere vestigingen geopend werden.

Nog geen vier jaar na de opening was het de bedoeling om buiten het Ierse eiland te kijken door een vestiging in Engeland te openen. Hier liep men echter al snel tegen een probleem aan: de naam Penneys was al als merknaam geregistreerd door de Amerikaanse winkelketen J.C. Penneys. Hierdoor was Penneys verplicht een andere naam te verzinnen: Primark was geboren. In Ierland is de naam van het bedrijf echter altijd Penneys gebleven.

Anno 2020 heeft Primark zo’n 400 verschillende vestigingen verspreid over Europa en Noord-Amerika. Het grootste gedeelte is vanzelfsprekend in het Verenigd Koninkrijk te vinden, dit zijn in totaal iets minder dan 200 vestigingen. Toch zijn er alsnog verrassend veel vestigingen in Nederland te vinden: Dit zijn er exact 20.

Tijdlijn

1969: De eerste vestiging van Primark, Penneys genaamd, opent in het Ierse Dublin.
1973: De eerste Primark van Engeland wordt geopend. Inmiddels zijn er 190 vestigingen.
2006: Primark opent zijn eerste vestiging op het Europees continent in het Spaanse Madrid.
2008: Primark opent de deuren in Nederland met een vestiging in Rotterdam.
2009: 2009 is een belangrijk jaar voor Primark. In meerdere landen worden vestingen geopend, zoals in Duitsland, België en Portugal.
2015: Het bedrijf zet voet aan wal in de Verenigde Staten door de opening van Primark Boston.
2016: De eerste Primark van Italië opent zijn deuren in Arese.
2019: De grootste Primark ter wereld opent in het Engelse Birmingham. Bijna 15.000 m² winkelplezier!
2019: De eerste Primark van Oost-Europa wordt geopend in Ljubljana, Slovenië
2020: Ook Polen verwelkomt Primark met een vestiging in de hoofdstad Warschau.

Aantal Primark vestingen per land
Land
Aantal vestigingen
Totaal winkeloppervlakte in vierkante meter
Verenigd Koninkrijk
190
699.900 m²
Spanje
48
184.700 m²
Ierland
36
100.000 m²
Duitsland
32
171.00 m²
Nederland
20
90.200 m²
Frankrijk
19
92.500 m²
Portugal
10
35.600 m²
Verenigde Staten
9
44.000 m²
België
8
37.400 m²
Italië
5
23.900 m²
Oostenrijk
5
22.500 m²
Slovenië
1
4.300 m²
Polen
1
3.700 m²
Totaal
384
1.509.400 m²

Cijfers betreffende het jaar 2020

Het succes van Primark

Samen met andere retailgrootheden als H&M en Zara behoort Primark tot de zogeheten fast fashion merken. Dit betekent dat ze mode volgens hetzelfde concept als fast food benaderen: Goedkoop, snel en vooral heel veel.

Binnen fast fashion komt het er op dat moment op neer dat collecties elkaar enorm snel opvolgen. De laatste mode wordt enorm snel opgevolgd of soms zelfs gecreëerd. Omdat er in grote aantallen geproduceerd wordt is het daarnaast erg goedkoop om bij één van de fast fashion merken te winkelen. Zeker Primark zelf staat bekend om de soms bizar lage prijzen die aangeboden worden, nog een stuk goedkoper dan de toch al goedkope H & M en Zara.

Bij Primark ging fast fashion op den duur zelfs zo ver dat sommige T-shirts na vijf keer wassen al rijp voor de afvalbak waren. Dit leidde tot grote ontevredenheid, niet alleen bij klanten maar ook bij diverse milieu organisaties. Inmiddels heeft Primark beloofd dat het kleding gaat testen door het 30 keer te wassen. Dit betekent in theorie dat kleding van Primark op z’n minst 30 wasbeurten mee moet gaan.

Het succes van Primark zit hem dus voor een gedeelte in het aanbieden van fast fashion voor soms absurd lage prijzen. Toch is een ander onderdeel misschien wel even belangrijk, en dat is de fashion zelf. Primark weet als geen ander de juiste noot te raken. Dit leidt ertoe dat het bedrijf niet altijd de mode volgt maar deze zelf ook vaak creëert. Het is geen publiek geheim dat zelfs in mode walhalla Milaan de ogen vaak op Primark gericht zijn.

Daarnaast werkt Primark zelfs voor een fast fashion keten enorm snel. Gemiddeld zit er bij Primark tussen het bedenken van een concept en de dag dat het in de winkels te vinden is slechts 6 weken tijd. Primark en de steeds sneller wordende consumptie maatschappij zijn simpelweg een match made in heaven.

Lage prijzen

Het is duidelijk dat Primark van alle grote ketens de laagste prijzen aanbiedt. Dan rijst natuurlijk de vraag hoe het mogelijk is om zo’n lage prijs aan te bieden. Dit is mogelijk om een aantal redenen. Allereerst geeft Primark bijzonder weinig geld uit aan reclame. De lage prijzen die het aanbiedt zijn namelijk reclame op zichzelf.

Daarbij wordt de productie van kleding volledig uitbesteed aan lage lonen landen. Hierbij moet je denken aan de landen Bangladesh, China, India en Pakistan. Ook (zuid)oost Europese landen zoals Albanië en de voormalig Joegoslavische landen worden dikwijls in het proces betrokken. Ten laatste wordt er geld bespaard op de kwaliteit. Je hoeft bijvoorbeeld niet te verwachten dat je hippe T-shirt nog jaren meegaat. Maar dat is ook de bedoeling van fast fashion natuurlijk niet.

Feitjes over Primark

1. Waar is de grootste Primark ter wereld?

De grootste Primark ter wereld is gevestigd in het Engelse Birmingham. Het biedt een totale shoppingervaring met een grootte van iets minder dan 15.000 vierkante meter verspreid over vijf verdiepingen. Naast natuurlijk gigantisch veel kleding vind je er onder andere een beautysalon, haarkappers en verschillende cafés, waaronder één van Disney.

2. P. R. I. M. A. R. K.

Sommige mensen noemen het ‘priemark’ en anderen juist ‘preimark’. Zelf komen we er ook niet uit en daarom zijn we op onderzoek gegaan. Uiteindelijk was het Primark zelf dat met het verlossende antwoord komt: De juiste uitspraak is pr-EYE-mark. Zoals het Engelse woord voor het menselijk oog dus. Of gemakkelijker, zoals we in het Nederlands de groente kennen.

3. Hoe kan ik Primark volgen op sociale media?

Primark is erg actief op de verschillende social media kanalen. Zo hebben ze niet alleen hun hoofdpagina op Instagram maar ook een pagina speciaal voor heren, beauty en woondecoratie. Daarnaast zijn ze natuurlijk ook actief op Facebook, Twitter, Pinterest en zelfs TikTok.

4. Alle Primarks van Nederland

Nederland heeft in totaal 20 vestigingen van Primark. In Alfabetische volgorde zijn dit Almere, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Groningen, Hilversum, Nijmegen, Rotterdam (3), Tilburg, Utrecht, Venlo, Zaandam, Zoetermeer en Zwolle. De openingstijden voor bijna allen zijn op z’n minst tot 19:00 en dat voor zeven dagen per week.

De oudste vestiging is die in Rotterdam Alexandrium. De grootste vestiging is Primark Amsterdam en is ruim 8.300 vierkante meter groot.

5. Is Primark dierenleedvrij?

Bij veel fast fashion ketens kwam er in het verleden nogal wat dierenleed kijken. Dit is bij Primark niet het geval. Geen van hun producten of ingrediënten van hun producten worden op dieren getest. Dit gebeurt ook niet bij producten die gebruikt worden bij de toeleveranciers. Primark is overigens geen vegan merk, sommige producten kunnen wel van bepaalde diersoorten afgeleid zijn.

6. Een miljoen verkopen binnen een week

Primark heeft bij het openen van haar vlaggenschip winkel in de Londense Oxford Street een wereldrecord verbroken. Binnen tien dagen werd namelijk het miljoenste product verkocht. Dit record is in april 2007 gezet en nog altijd niet verbroken. Daarnaast duurde het nog geen jaar voor de winkel een omzet van 200 miljoen euro gehaald heeft. Oók een record.

7. Kun je bij Primark online shoppen?

Wat betreft online verkopen is Primark absoluut een vreemde eend in de bijt. Er is namelijk helemaal geen online webshop! Er is ooit een test geweest om in samenwerking met ASOS online kleding te verkopen maar dit leidde binnen de bedrijfsleiding niet tot tevreden gezichten. Het is overigens wél mogelijk om de gehele collectie van Primark op hun eigen website te bekijken.

8. Gigantisch marktaandeel

Het is lastig voor te stellen met zo gigantisch veel kledingmerken. Maar het Verenigd Koninkrijk is zó gek op Primark dat het daar een marktaandeel heeft dat rond de 7% schommelt. Dit is ongeveer het dubbele in vergelijking met de H&M.

9. Liefhebbers van katoen

Katoen is verreweg de meest gebruikte stof in de kleding van Primark. Hierna volgen polyester, wol en (kunst)leer. Dankzij het Sustainable Cotton Program van Primark is inmiddels bijna 100% van het gebruikte katoen duurzaam geproduceerd.

10. Nog grotere liefhebbers van waardebonnen

Bij veel kledingwinkels is het natuurlijk mogelijk om waardebonnen te kopen. Ook bij Primark zijn deze verkrijgbaar. Daarnaast heeft Primark met veel andere partijen een deal om waardebonnen te mogen verkopen. Of je nu bij een vestiging van Primera bent of een andere website: een waardebon van Primark vinden gaat nooit een probleem zijn.

Online verkoop

Misschien wist je het natuurlijk al, anders las je het hierboven in de korte feitjes. Primark heeft helemaal geen webshop! In 2012 is het concept wel kort getest. Een twintig-delige collectie is in samenwerking met het Britse ASOS op de markt gebracht. Dit bleek een daverend succes! ASOS wilde er direct een dubbele collectie aan toevoegen, maar Primark besloot het succesvolle project per direct te beëindigen. Waarom?

Om die vraag te beantwoorden moeten we terug gaan naar de kern van Primark. Fast fashion die zo goedkoop is dat zelfs de andere goedkoop geachte winkelketens opeens duur lijken. En daar zit direct het probleem voor online shoppen voor Primark: het is simpelweg te duur.

Een bedrijf van de grootte van Primark zal meerdere eigen distributiecentra moeten opzetten om de enorme online verkopen te kunnen verspreiden over de wereld. Daar komen natuurlijk flinke kosten bij kijken, terwijl het verdienmodel van Primark juist bestaat uit enorm veel kleding voor enorm weinig geld te verkopen.

Primark verdient bijvoorbeeld veel minder op een T-shirt dan dat bijvoorbeeld H&M doet. Het loont voor het bedrijf niet om een T-shirt van een paar euro voor even hoge verzendkosten te versturen. Wanneer klanten dan ook nog eens een product terugsturen, wordt het al helemaal een verliesgevende operatie. Daarom zijn en blijven fysieke winkels de enige pilaar waarop Primark gebouwd is.

Wat zijn de effecten van de coronacrisis op Primark?

De coronacrisis heeft er bij veel bedrijven – en natuurlijk mensen – flink ingehakt. Maar voor een bedrijf zoals Primark, dat geen webshop heeft, komt het al helemaal hard aan. Wereldwijde lockdowns hebben het winkelend publiek in flinke mate gereduceerd en het is inmiddels ook duidelijk waarom online verkopen voor Primark geen optie is. Dus welke effecten heeft de globale crisis op het bedrijf gehad?

Op die vraag kunnen we een kort antwoord geven: De coronacrisis zorgt voor een gigantische daling van de omzet van het bedrijf maar Associated British Foods, het moederbedrijf van Primark, maakt zich over de toekomst geen zorgen.

In het boekjaar 2019 lag de wereldwijde omzet van Primark nog op 8,9 miljard euro. In het eerste jaar van de pandemie daalde dit naar 6,9 miljard euro. Over het boekjaar 2021, dat op 18 september afgesloten werd, daalde het nog eens 5%, tot 6,6 miljard euro. Gemiddeld waren de vestigingen 4 maanden volledig gesloten.

Ondanks dat alles, is de operationele winst gestegen naar 377 miljoen euro. Dit komt omdat de winkels na opening recordomzetten boekten. Het bedrijf beschouwt de toekomst dus nog altijd even rooskleurig als daarvoor. De bedoeling is dan ook om het aantal vestigingen uit te breiden van ongeveer 400 naar zo’n 530 in het jaar 2026.

Primark en ethiek

Primark heeft al meerdere malen voor opgetrokken wenkbrauwen gezorgd. Want hoe kan een verdienmodel dat gebaseerd is op kwantiteit nu duurzaam zijn? Een issue dat zeker de laatste jaren meer en meer aan de orde is.

Om bij het begin te beginnen: Primark heeft ten opzichte van het verleden veel zaken behoorlijk verbeterd. Het bedrijf is transparant over het productieproces. Het is duidelijk waar producten geproduceerd worden, hoe de werknemers van de fabrieken behandeld worden en of er vormen van dierenleed bij het proces betrokken zijn. Daarnaast heeft het bedrijf verschillende programma’s opgezet om dit alles blijvend te verbeteren. Hieronder een toelichting.

Beloften

Door de toenemende druk van de samenleving heeft Primark een aantal beloften gedaan. Deze zijn gemaakt om werkomstandigheden blijvend te verbeteren, net als de herkomst van de grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van de kleding. Deze beloften zijn als volgt:

  • Primark belooft dat alle kleding gemaakt wordt van gerecyclede of duurzame materialen.
  • Primark belooft dat het kleding ontwerpt die niet alleen gerecycled kan worden maar ook langer meegaat.
  • Primark belooft dat de uitstoot van Co2 gehalveerd wordt.
  • Primark belooft dat de werknemers in de fabrieken waar het kleding produceert, een leefbaar loon heeft.

Hoe zit het met de verkoopmedewerkers?

Bovenstaande klinkt natuurlijk geweldig. Wie wil er nu geen betere wereld? Toch mogen we onszelf ook niet vergeten. Ook in Nederland werken veel mensen voor Primark, en er zijn geen beloftes gedaan om de werkomstandigheden te verbeteren voor dat personeel. Hoe zit dat dan?

Binnen Nederland heeft Primark zich natuurlijk aan de wetgeving te houden. Uitbating, slavernij en soortgelijke zaken zijn hier niet aan de orde. Maar zorgt Primark ook goed voor zijn Nederlandse werknemers?

Gemiddeld verdient een verkoopmedewerker bij Primark in Nederland tussen de 10 en 15 euro. Veel is natuurlijk afhankelijk van de leeftijdscategorie waarin de werknemer zich bevindt. Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat zowel het salaris als de toeslag – uiteraard - conform de CAO zijn.

Daarbij biedt Primark in Nederland 8% vakantiegeld, (internationale) doorgroeimogelijkheden en bij het uitbrengen van iedere collectie 10% personeelskorting. Zeker dat laatste is voor de jongere shopaholic op zoek naar een baan natuurlijk een gouden deal!

Kritiek

Al dat gezegd hebbende, zoals bij alle multinationals, zeker wanneer er in lage lonen landen geproduceerd wordt, zijn er controverses, schandalen en praktijken die het daglicht misschien niet kunnen verdragen. Primark is wat dat betreft niet anders, en dat mogen we in dit overzicht ook niet vergeten.

Sinds 2006 is Primark lid van het Ethische Handel Initiatief. Deze organisatie brengt bedrijven bijeen om de omstandigheden voor werknemers bevoorradingsketen te verbeteren. Toch er in de jaren nadien het nodige aantal aan problemen in de keten te vinden. Zo was er in 2009 een onderzoek van de Britse BBC waaruit naar voren zou komen dat er nog altijd illegale werknemers in dienst waren van Primark die onder het minimumloon verdienden.

In de jaren nadien heeft Primark goed werk verzet en heeft het de ‘leidersstatus’ weten te bereiken. Desondanks zijn er de jaren nadien nog berichten naar buiten gekomen die het bedrijf niet goed uitkomen. Zo zouden er in verschillende kledingstukken S.O.S. berichten genaaid zijn door Chinese werknemers, om het westen over de slechte werkomstandigheden in te lichten. Volgens Primark zelf berusten deze berichten allemaal op een hoax.

Tips voor winkelen bij Primark

Winkelen bij Primark is een bijzondere gebeurtenis. Het is fantastisch om een geweldige hoeveelheid aan mode voor weinig geld bij elkaar te verzamelen. Toch zijn er een aantal dingen waar je als shopper aan moet denken om het ook een leuke ervaring te houden.

1. Kies het juiste moment

Rust is één van de dingen die je in een winkel van Primark maar zelden zal vinden. Toch zijn er een aantal momenten waarop winkelen een iets prettigere ervaring is. Dat je je niet al elleboogstotend tussen de kinderwagens en andere shopfanaten hoeft te vechten. Over het algemeen zijn winkels van Primark rond het midden van de werkweek het meest rustig. En dan liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend.

2. Labelkijken

In de winkels van Primark is het vaak een chaos. Mensen rennen door elkaar heen op zoek naar de leukste deals, kleding ligt verfrommeld op de grond en hangen soms op de verkeerde plek. Daarom kan je niet zomaar van een prijs die je ziet afgaan. Kijk altijd in het kledingstuk zelf welke prijs erop genoteerd staat.

3. Kies de juiste kleding

Als je in Primark een hele groep rond hetzelfde kledingrek ziet staan, laat deze dan voor wat het is. Natuurlijk, het kan een mooie aanbieding zijn. Maar in de regel is niets in Primark duur. Maar sommige stukken van Primark zijn zo in trek dat je naar geen feest of gelegenheid kan gaan zonder dat een aantal mensen hetzelfde shirt dragen.

4. Bekijk de stof

Met katoen kan je niet fout gaan en gelukkig is een groot gedeelte van het assortiment van katoen. Maar sommige kledingstukken van Primark bevatten polyester op een manier die je al laat zweten vanaf het moment dat je er naar kijkt.

5. Vraag om korting

Veel kledingwinkels geven hun personeel geen bevoegdheid om kortingen uit te delen. Bij Primark is dit anders. Als er ook maar een beetje vuil zit op een kledingstuk en het is in dezelfde maat niet meer te vinden, dan krijg je direct een leuke korting. Gebruik deze tip in je eigen voordeel.

Veelgestelde Vragen

Primark is één van de winkels die veel vragen oproepen. Zelf krijgen we deze vaak genoeg te horen. Daarom hieronder nog een kort overzicht van de meest gestelde vragen die wij te horen hebben gekregen!

1. Hoe spreek je Primark uit?

Ken je de groente prei en de naam Mark? Dan weet je direct ook hoe je Primark uitspreekt!

2. Wat is Primark voor winkel?

Primark staat ook wel bekend als de goedkoopste kledingwinkelketen ter wereld. Daarnaast kan je er ook accessoires en woningdecoratie kopen.

3. Waar komt Primark vandaan?

Origineel is Primark uit Ierland afkomstig. Dat is wel het enige land waar het Penney’s heet!

4. Wat verkoopt Primark?

Primark verkoopt fast fashion. Mode in grote hoeveelheden, met veel collecties en voor lage prijzen.

5. Waar komt Primark kleding vandaan?

Primark is duidelijk over waar hun kleding gefabriceerd wordt. Dit zijn China, Pakistan, India en Bangladesh.

6. Waarom heeft Primark geen webshop?

De marge van Primark is zo klein dat de extra kosten van een webshop (en met name het verzenden en retourneren) het bedrijf waarschijnlijk failliet maken.

7. Wat is de grootste Primark van Nederland?

De grootste Primark van Nederland staat in Amsterdam. Deze biedt ruim 8.200 vierkante meter aan winkelplezier.

8. Hoeveel Primark winkels zijn er in Nederland?

Primark heeft 20 winkels in Nederland. In bovenstaand artikel kan je zien welke dit zijn.

9. Welke Primark is open op zondag?

Normaal gesproken is iedere vestiging van Primark op zondag te bezoeken.

10. Is Primark kleding duurzaam?

Primark is continu bezig om hun kleding zo veel mogelijk te verduurzamen. In bovenstaand artikel lees je meer over de verschillende programma’s die zij qua verduurzaming in het leven hebben geroepen.

11. Wat verdien je bij Primark?

Primark biedt aan hun werknemers een loon dat conform is aan het CAO-loon. Daarnaast zijn er leuke extra voordelen voor de werknemers.

12. Hoe oud moet je zijn om bij Primark te werken?

Normaal gesproken moet je om in een kledingwinkel te werken tenminste 16 zijn. Primark houdt een grens van 18 jaar aan, omdat van alle medewerkers verwacht wordt dat ze achter de kassa kunnen werken.

13. Heeft Primark waardebonnen?

Bij alle filialen van Primark kan je waardebonnen kopen. Daarnaast zijn er verschillende winkels en websites waar Primark waardebonnen ook verkocht worden.