Parijs was de eerste stad waar in 1798 voor het eerst een winkelpassage, die overdekt was, werd gebouwd. De naam was Passage du Caire. Londen had de eerste in Engeland in 1819; de Burlington Arcade. Tien jaar later, in 1828, ging de Verenigde Staten ook meedoen met Westminster Arcade te Rhode Island.

Het grootste winkelcentrum van Noord-Brabant is winkelcentrum Heuvel Eindhoven. Maar daar begon de Noord-Brabantse en zelfs de Nederlandse winkelcentrum geschiedenis niet mee. In Nederland begon het allemaal in Etten-Leur in 1965.

Ondertussen zijn er redelijk wat winkelcentra in Nederland, maar de enorme (mega)malls zoals we die uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten kennen, die komen in ons land niet van de grond. Er werd er bijvoorbeeld in 2009 eentje afgewezen door de bevolking van Tilburg tijdens een volksraadpleging.

1. Heuvel Eindhoven

Heuvel Eindhoven

Website: https://www.heuveleindhoven.nl/

Aantal winkels: Meer dan 80

Gevestigd in: Eindhoven

Zoals ieder eigen respecterend winkelcentrum, biedt de Heuvel wat extra services zoals een babyroom en openbare toiletten, een gratis fietsenstalling en een parkeergarage. Met hun enorme aanbod aan winkels staat de Heuvel bij ons op nummertje 1 in de lijst van grootste winkelcentra van Noord-Brabant. Je vindt er winkels als Guess, H & M, Bijou Brigitte en Hugo Boss.

2. Arendshof Oosterhout

Arendshof Oosterhout

Website: https://www.winkelcentrumarendshof.nl

Aantal winkels: 68

Gevestigd in: Oosterhout

Bij de Arendshof in Oosterhout kun je winkels vinden op het gebied van onder andere hobby en vrije tijd, mode, persoonlijke verzorging en electronica en telecom. De parkeergarage van de Arendshof biedt ruimte voor 564 auto’s, dus de kant is groot dat je gewoon lekker dichtbij kunt parkeren en niet te ver hoeft te sjouwen met alle aangeschafte spullen na het shoppen.

De koopzondagen bij Arendshof zijn elke laatste zondag van de maand. Er zijn echter wel wat winkels in het winkelcentrum te vinden die aangepaste openingstijden hebben. Daarnaast kunnen de tijden ook afwijken op de feestdagen. Je kunt hiervoor op de website van het winkelcentrum kijken, of op de website van de winkel waar je wilt gaan shoppen.

3. Winkelcentrum De Els

Winkelcentrum De Els

Beeld: Facebook / Winkelcentrum De Els Waalwijk

Website: www.de-els.nl/

Aantal winkels: Meer dan 65

Gevestigd in: Waalwijk

De Els heeft redelijk wat extra diensten te bieden; zo zijn ze handicap vriendelijk, hebben ze een gratis fietsenstalling met openbaar toilet, je kunt er gratis een rolstoel lenen, er zijn een aantal AED’s (Automatisch Externe Defibrilators), pinautomaten en je kunt er parkeren. Als je gebruik maakt van de parkeergelegenheden van de Els, houdt er dan rekening mee dat je er niet met contant geld kunt betalen.

4. Winkelcentrum Roselaar

Winkelcentrum Roselaar

Beeld: Facebook / Winkelcentrum Roselaar

Website: https://www.winkelcentrumroselaar.nl/

Aantal winkels: 64

Gevestigd in: Roosendaal

In het hartje van Roosendaal kun je (midden in het centrum) het gezellige winkelcentrum Roselaar vinden. Roselaar heeft een hele hoop boetiekjes met bijvoorbeeld mode en lifestyle producten, maar je kunt er ook goed terecht voor je dagelijkse boodschappen.

5. De Rompert

De Rompert

Beeld: Facebook / Winkelcentrum de Rompert

Website: http://derompert.nl/

Aantal winkels: Ongeveer 50

Gevestigd in: Den Bosch

Adres: Rompertpassage, 5233 AN

Bij het overdekte winkelcentrum de Rompert kun je gratis parkeren en bieden een behoorlijke diversiteit aan winkels. Je kunt er bijvoorbeeld supermarkten, vers speciaalzaken en modezaken vinden, maar ze hebben ook een gezellig horeca deel waar je even tussendoor een hapje en een drankje kunt doen.

6. Winkelcentrum Heyhoef

Winkelcentrum Heyhoef

Beeld: Facebook / Winkelcentrum Heyhoef

Website: https://www.heyhoef.nl/

Aantal winkels: Meer dan 45

Gevestigd in: Tilburg

Adres: Heyhoefdreef, Reeshof (stadsdeel in Tilburg)

Het leuke bij het Heyhoefse winkelcentrum is dat er elke donderdag een markt is op het parkeerterrein van het winkelcentrum. Op deze markt kun je ongeveer 20 kraampjes vinden en het is geopend van 13:00 tot 17:00. Je kunt overigens gratis parkeren bij het winkelcentrum.

7. Winkelcentrum Pieter Vreedeplein

Winkelcentrum Pieter Vreedeplein

Beeld: Facebook / Pieter Vreedeplein

Website: https://www.pietervreedeplein.nl/

Aantal winkels: 37

Gevestigd in: Tilburg

In het winkelcentrum Pieter Vreedeplein kun je gratis gebruik maken van de WiFi. Er zijn pinautomaten en ze zijn er behoorlijk rolstoelvriendelijk. Je kunt er winkels vinden van onder andere de ANWB, C&A, Ecco en het Kruidvat.

8. Emma Winkelpassage

Emma Winkelpassage

Beeld: Facebook / Emmapassage

Website: https://www.emmapassage.nl/

Aantal winkels: 20

Gevestigd in: Tilburg

In het centrum van het prachtige Tilburg vind je gezellige winkelpassage Emma met haar glazen overkapping. Alle winkels bevinden zich op de bene grond waardoor het goed bereikbaar voor iedereen is, ook de minder validen ondervinden weinig obstakels als ze gaan shoppen bij Emma.

9. Piazza Center Eindhoven

Piazza Center Eindhoven

Website: https://www.piazzacenter.nl/

Aantal winkels: Onbekend, maar meer dan 15

Gevestigd in: Eindhoven

Bij het Piazza Center Eindhoven gaan ze met hun tijd mee en het is dan ook een mooi modern shoppingcenter waar (top) architect Fuksas (Massimiliano) uit Italië zijn best heeft gedaan om je met veel licht en ruimte geen opgesloten gevoel te geven. Er zijn winkels genoeg te vinden waaronder de Media Markt, Esprit en Dunkin’ Donuts.

10. De Arena

De Arena

Beeld: Facebook / De Arena, Den Bosch, NL

Website: https://www.arenadenbosch.nl/

Aantal winkels: 13

Gevestigd in: Den Bosch

In 2019 werd het winkelcentrum Arena verkocht voor € 25,3 miljoen aan AEW. Hun doel was om alle leegstaande winkelpanden ook te gaan vullen, maar verder hadden ze niet echt grote plannen voor het winkelcentrum.