Grootste Duitse Winkelcentra Vlak Bij de Grens

Even een dagje shoppen in Duitsland? Vooral voor Nederlanders die aan de grens wonen is dit heel gewoon. De prijzen zijn vaak lager en de service is er heel goed. Een lekker dagje uit dus! Met de eindeloze hoeveelheid winkelcentra in Duitsland, is het soms misschien lastig kiezen waar je heen wilt.

Het grootste winkelcentrum net over de grens van Duitsland is CentrO, in Oberhausen. Maar er is zeker meer te vinden. Wij hebben uitgezocht wat de 10 grootste winkelcentra in het grensgebied van Duitsland zijn, gesorteerd op aantal winkels. Stuk voor stuk zijn ze een bezoekje waard!

De meeste winkelcentra in Duitsland zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 20.00. De food courts en supermarkten zijn vaak langer geopend, soms zelfs tot middernacht. Houd er, als je met de auto komt, rekening mee dat je in de meeste Duitse steden een milieusticker nodig hebt, ook voor een dagje shoppen.

1. CentrO - Oberhausen

CentrO

Oppervlakte: 119.000 m2

Aantal winkels: Meer dan 220

Tot 2015 was CentrO het grootste winkelcentrum van Duitsland, tot er een nog groter winkelcentrum in Berlijn werd geopend. Toch is dit winkelcentrum de eerste plek in deze lijst zeker waard, met meer dan 220 winkels en vele bars, pubs en restaurants. De focus ligt voornamelijk op fashion en beauty, maar er is zeker voor iedereen wel wat te vinden.

Na je dagje shoppen kun je lekker naar de bioscoop of genieten van de vele mogelijkheden in de directe omgeving. Zo is er een theater, Sea life en Lego experience speeltuin voor de kinderen, net buiten het winkelcentrum. In de winter vind je er tevens een grote kerstmarkt waar je van nog eens 150 kraampjes kunt genieten.

Het winkelcentrum is gemakkelijk te bereiken, het ligt namelijk pal naast de A42 snelweg. Kom je met de auto? Dan kun je ook nog eens gratis parkeren. Er gaan in het weekend ook directe bussen vanuit Nederland naar CentrO. Het winkelcentrum ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Arnhem.

2. Limbecker platz – Essen

Limbecker platz

Oppervlakte: 70.000 m2

Aantal winkels: 170

Als je iets verder doorrijdt dan Oberhausen, kom je bij dit winkelcentrum in Essen. Met een vergelijkbare hoeveelheid winkels als CentrO kom je veel dezelfde winkels tegen, met als grote verschil dat je in Essen de grootste Primark van Duitsland vindt. Toch is een stukje doorrijden de moeite waard, wanneer je niet enkel voor de winkels komt. In dit winkelcentrum vind je een ruim aanbod aan culturele activiteiten zoals modeshows, concerten en sportevenementen.

Het winkelcentrum is de eerste vrijdag van de maand geopend tot middernacht! In december zijn er ook ruimere openingstijden, dan zijn ze elke vrijdag tot middernacht open en op zaterdag tot 21.00 uur. Zondag is in heel Duitsland niet de dag om te shoppen.

Het winkelcentrum is vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken via de A40, en ligt ter hoogte van Eindhoven. Parkeren kost tussen de €0,80 voor het eerste uur tot €1,50 vanaf het 3e uur. Op de koop vrijdagen is het parkeren na 20.00 uur gratis.

3. Ruhr Park – Bochum

Ruhr Park

Oppervlakte: 118.000 m2

Aantal winkels: 164

Vaak denken we bij een winkelcentrum aan een overdekt winkelcentrum. Wellicht omdat het hier zo vaak regent en je hier dan ook op regenachtige dagen terecht kan. Voor het Ruhr Park in Bochem geld dit niet, het is namelijk een openlucht winkelcentrum. Het voordeel is wel dat je bij de ingang gratis paraplu’s kan lenen voor het geval het inderdaad regent. Zo hoef je je hier toch geen zorgen over te maken, ondanks dat het open is.

Het Ruhr Park werd geopend in 1964! In 2012 is het gewisseld van eigenaar en kreeg daarbij een grote make-over. In 2015 is het nog eens opgeknapt en flink uitgebreid. Ondanks dat er is gekozen voor losse panden in plaats van een opvallend, groot gebouw, is het een prachtig winkelcentrum met opvallende kenmerken waar meerdere artiesten aan gewerkt hebben. Je vindt er origami vogels en een gigantische aluminium meeuw.

Je vindt het winkelcentrum naast de A40 met gratis parkeerruimte. Vanuit Eindhoven rijd je er ongeveer anderhalf uur over. 

4. Thier Galerie – Dortmund

Thier Galerie

Oppervlakte: 33.000 m3

Aantal winkels: 160

Thier galerie is qua oppervlakte niet heel groot, wat waarschijnlijk komt omdat er minder restaurants zijn dan in de andere winkelcentra in deze lijst. Je vindt er echter 160 winkels waaronder de grootste modemerken en tal van andere zaken.

Het winkelcentrum bevindt zich in de oude Thier brouwerij, waar de “Dortmunder helles” vandaan kwam. Het winkelcentrum is van binnen volledig gemoderniseerd, maar van buiten is het nog wel hetzelfde gebouw. Het winkelcentrum dankt dan ook de naam aan deze oude brouwerij. 

Het winkelcentrum zit midden in het centrum en is omringd met vele andere winkels, mocht 160 winkels toch te weinig zijn. Als je met de wagen komt, betaal je €15 voor een volledige dag parkeren. Als je niet zo lang wilt blijven, zijn er ook goedkopere opties per uur. 

5. Rheinpark center – Neuss

Rheinpark center

Beeld: Wikimedia /  Peter.Lustig

Oppervlakte: 37.000 m2

Aantal winkels: 140

Düsseldorf is voor Nederlanders al jaren een populaire shopping locatie vanwege het gezellige centrum van de stad. Het grootste winkelcentrum uit de Düsseldorf regio is echter het Rheinpark center in Neuss. Hier vind je 140 winkels, verdeeld over 3 verdiepingen. Je vindt er alles wat je zoekt, van de bekendste modeketens tot een grote Saturn winkel en verschillende speelgoedwinkels. Voor ieder wat wils dus. 

Wil je er echt een dagje van maken met een uitgebreid diner, dan kun je beter in de trein stappen naar Düsseldorf, tenzij je zin hebt in een fastfood maaltijd. Het winkelcentrum ligt naast het station, dus je zit zo in de stad.

Je kunt met de trein vanuit Venlo of met de auto over de A52. In beide gevallen kom je in het centrum van Neuss uit, en moet je vanuit daar naar het winkelcentrum. Er is gratis parkeerplaats voorzien voor een korte periode. Als je langer wilt blijven, betaal je minstens €1,50.

6. Minto – Mönchengladbach

Minto Monchengladbach

Oppervlakte: 42.000 m2

Aantal winkels: Meer dan 100

Minto is één van de nieuwste grote winkelcentra in Duitsland. In 2015 opende Wesfield hier een nieuw winkelcentrum, met ook een sterke focus op de foodcourt. In 2017 won het winkelcentrum dan ook de prijs voor beste foodcourt in een Duits winkelcentrum.

Naast 100 winkels vind je in het Minto winkelcentrum ook een bioscoop waar naast de bekende Hollywood films, ook klassiekers en zelfs verfilmingen van concerten worden gedraaid. De kinderen kunnen zich de hele dag vermaken in de Playmobil funstore, een winkel waar alleen maar Playmobil wordt verkocht, en waar je dit ook uit kunt proberen. Minto is dus het ideale winkelcentrum voor degene die er echt een dagje van wil maken met shoppen, vermaak voor de kinderen, lekker eten en een avondje naar de film.

Minto winkelcentrum ligt vlak naast het centraal station van Mönchengladbach en is dus het gemakkelijkst bereikbaar met de trein. Er gaat een directe trein van Venlo naar Mönchengladblach en qua tijd ben je ongeveer even lang onderweg als je vanuit Nijmegen of Eindhoven met de auto zou gaan.

7. FORUM Duisburg – Duisburg

FORUM Duisburg

Oppervlakte: 57.000 m2

Aantal winkels: Ongeveer 100

Met 5 verdiepingen is het winkelcentrum in Duisburg goed vertoeven. Je vindt er ruim 100 winkels en alle grote ketens zoals C&A, New Yorker, The Sting, Tom Tailor, Only, Zara en H&M kom je er tegen. In 2010 is het winkelcentrum uitgeroepen tot het beste winkelcentrum van Europa. Dat is al een tijdje terug, maar het zal vast niet opeens dramatisch slecht zijn geworden.

Forum is het enige winkelcentrum in dit lijstje met afwijkende openingstijden. Vind je 10.00 te laat? Dan kun je hier een half uurtje eerder terecht. Het ligt vlak naast de A59 en is dus gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het ligt ook slechts 5 minuten van het centraal station af, maar dat is vanaf Nederland geen gemakkelijke route.

8. Palais Vest – Recklinghausen

Palais Vest

Oppervlakte: 45.000 m²

Aantal winkels: 120

De regio om dit winkelcentrum heeft een uitgebreid verleden op het gebied van kastelen, ridders, koningshuizen en andere sprookjesachtige taferelen. De ontwerpers van het winkelcentrum hebben hier goed op ingespeeld en het winkelcentrum een kasteelachtige uitstraling gegeven met een modern toets. Zowel binnen als buiten zie je duidelijk de sfeer van een kasteel, met bijvoorbeeld kroonluchters en grote trappen. 

Het winkelcentrum bevindt zich ongeveer tussen Duisburg en Dortmund en ligt op ongeveer een uur rijden van de Nederlandse grens. Je kunt er de volledige dag parkeren voor maar €4.

9. Köln Arcaden – Keulen

Koln Arcaden

Oppervlakte: 43.000 m²

Aantal winkels: 120

In 2005 besloot men om het industrieterrein Keulen-Kalk te herstructureren. Naast woningen en kantoren, werd er ook besloten om het eerste winkelcentrum aan de rechteroever van de Rijn in Keulen te bouwen. Deze Köln Arcaden werden in 2017 nog eens gemoderniseerd tot wat het momenteel is: een prachtig winkelcentrum met meer dan 110 winkels en eetgelegenheden.

Keulen is al lang een trekpleister voor Nederlanders die graag een dagje gaan winkelen. Het winkelcentrum is makkelijk te bereiken met de wagen en biedt gratis parkeerplaats. De stad Keulen biedt ook verschillende mogelijkheden via het openbaar vervoer om het centrum voor iedereen toegankelijk te maken. 

10. Düsseldorf Arcaden – Düsseldorf

Düsseldorf Arcaden

Oppervlakte: 32 000 m2

Aantal winkels: 116

Düsseldorf is ook al jaren een geliefde locatie voor Nederlandse shoppers. De Düsseldorf Arcaden zijn daarvoor waarschijnlijk een belangrijke reden, aangezien het met meer dan 100 winkels het grootste winkelcentrum van de stad is. Naast een groot winkelaanbod biedt het winkelcentrum regelmatig evenementen zoals live-optredens aan voor entertainment.

Het winkelcentrum ligt vooral op een goede locatie qua openbaar vervoer, naast een groot kruispunt van trams, treinen en metro’s. Met de auto is het overigens ook prima te doen, niet al te ver naast het winkelcentrum ligt een grote doorgaande weg en bij het winkelcentrum is een parkeerterrein. Voor een dagkaart voor het parkeren betaal je slechts €5.

Extra: Designer Outlet Centre – Ochtrup

Designer Outlet Centre

Oppervlakte: 17.000 m2

Aantal winkels: 70

Hij valt net buiten de boot qua 10 grootste winkelcentra net over de grens, maar is wel het melden waard. Voor de koopjesjagers is de Designer outlet in Ochtrup namelijk dé place to be. Op slechts een half uur rijden vanaf Enschede vind je een collectie van 70 outlet winkels, waar jouw favoriete designer merken tegen aantrekkelijke kortingen tot wel 70% worden verkocht. Denk aan Clarks, Adidas, Levi’s, Marc o’ Polo, Lacoste en zelfs Playmobil.

Het winkelcentrum is bewust als een soort oud dorpje gebouwd, met 6 grote pleinen en verschillende straten waar je historische gebouwen kunt vinden die de winkels huisvesten. Een gedeelte van het winkelcentrum is overdekt, dus het is ook leuk als het weer iets minder is. Ook kun je bij de ingangen een paraplu lenen, als je deze vergeten bent.

Het winkelcentrum ligt midden in het centrum van Ochtrup, maar biedt bij alle 4 de ingangen een ruime gelegenheid aan gratis parkeerplaatsen. Ook met de trein vanuit Enschede zit je er zo, het winkelcentrum ligt pal naast het treinstation van Ochtrup.