Grootste Winkelcentra ter Wereld

In de wereld van winkelcentra gaat het om groot, groter en grootst. En wat dat betreft is de wereldranglijst sinds de jaren ’90 meer en meer gedomineerd door Aziatische landen. Van de top 30 staan er slechts 3 niet op het Aziatisch continent!

Sterker nog, van de top 30 staat meer dan de helft in slechts een drietal landen. Zeker in China, Thailand en de Filipijnen zijn gigantisch grote winkelcentra dus meer en meer de norm aan het worden. Ben je benieuwd naar de volledige ranglijst? Lees hieronder dan snel verder. Leuk om te weten: het winkelcentrum dat achteraan de ranglijst staat, zal over een paar jaar helemaal vooraan staan.

1. South China Mall

South China Mall

Land: China
Stad: Dongguan (Metropoolregio Kanton)
Oppervlakte 659.612 vierkante meter
Aantal winkels: 2.350
Geopend in: 2005

We gaan deze top 30 van direct van start met de allergrootste winkelcentrum ter wereld: De South China Mall gelegen in de Zuid-Chinese stad Dongguan. Wie denkt dat dit een winkelparadijs op aarde is komt bedrogen uit. Het Tot 2014 was nog geen 10% van de winkelruimte bezet.

Hedendaags zijn deze cijfers flink stijgende maar nog altijd zijn grote delen van het winkelcentrum volledig ongebruikt en komen de meeste bezoekers nog altijd enkel voor de bioscoop of de recreatiehallen.

2. SM Tianjin

SM Tianjin

Land: China
Stad: Tianjin
Oppervlakte 565.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 2.500
Geopend in: 2016
Alhoewel SM een Filipijnse keten van winkelcentra is, staat hun grootste vestiging in het Chinese Tianjin. Met ruim 2.500 winkels is het direct ook één van de grootste winkelcentra wanneer het op het aantal winkels aankomt. Dit futuristische winkelcentrum is zo groot dat er op de daken zelfs verschillende parken aangelegd zijn. Vreemd genoeg valt er daarentegen weinig informatie over het winkelcentrum zelf te vinden.

3. Golden Resources Mall

Land: China
Stad: Beijing
Oppervlakte 557.419 vierkante meter
Aantal winkels: 2004
Geopend in: Meer dan 1.000

Het mag geen verrassing heten dat we ook de op twee na grootste mall van de wereld in het meest bevolkte land van de wereld terugvinden. In de Chinese hoofdstad Beijing staat de Golden Resources Mall die ten tijde van de opening direct ook het grootste winkelcentrum van de wereld was.

Net als de meeste grote winkelcentra was ook de Golden Resources Mall in de periode na de opening geen succes. In de eerste maanden werden er gemiddeld zo’n 50 bezoekers per uur geteld. Nu de middenklasse in China snel breder wordt loopt dat aantal snel op.

4. CentralPlaza Westgate

CentralPlaza Westgate

Land: Thailand
Stad: Nonthaburi (Metropoolregio Bangkok)
Oppervlakte 550.278 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 2015

Waar je de drie grootste winkelcentra ter wereld in China vindt, liggen de drie daaropvolgende allemaal in het Zuid-Aziatische Thailand. Sowieso lijkt Thailand het epicentrum van de grote winkelcentra te zijn. Van de top 30 ter wereld liggen er namelijk maar liefst 6 in Thailand, dat op de voet gevolgd wordt door China en de Filipijnen, die er beide 5 hebben.

Tijdens de opening in 2015 was CentralPlaza Westgate daarentegen nog niet het grootste winkelcentrum van Thailand. Dit veranderde toen in 2017 de IKEA geopend werd.

5. CentralWorld

CentralWorld

Land: Thailand
Stad: Bangkok
Oppervlakte 550.000 vierkante meter
Aantal winkels: 600
Geopend in: 1990

Eén van de oudere winkelcentra die we in deze lijst tegenkomen is CentralWorld, gelegen midden in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok. Voor het winkelcentrum ligt het grootste plein van de binnenstad van Bangkok, waardoor hier jaarlijks ook het nationale nieuwjaarsfeest plaatsvindt.

In het winkelcentrum zelf vind je onder andere de op 2 na grootste H&M ter wereld en de grootste Apple Store van Zuidoost Azië. Tevens vind je er de grootste supermarkt en overdekte markt van het land.

6. ICONSIAM

ICONSIAM

Land: Thailand
Stad: Bangkok
Oppervlakte 525.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 2018

ICONSIAM is onderdeel van één van de grootste bouwprojecten dat ooit in Thailand plaatsgevonden heeft. Het winkelcentrum is namelijk onderdeel van het gelijknamige ICONSIAM complex, waarin zich onder andere nog een ander winkelcentrum, hotel, museum en twee grote woontorens bevinden.

Met de opening in 2018 is het de jongste mall die we in deze top 30 terugvinden.

7. Mall of America

Mall of America

Land: Verenigde Staten
Stad: Bloomington (Minneapolis – St. Paul)
Oppervlakte 520.257 vierkante meter
Aantal winkels: 520
Geopend in: 1992

Eén van de weinige niet-Aziatische winkelcentra in deze lijst vinden we in de Verenigde Staten, niet ver van de Amerikaanse Twin Cities, Minneapolis en St. Paul. De Mall of America is de grootste op het westelijk halfrond.

In het winkelcentrum vind je naast een groot aanbod aan verschillende winkels, restaurants en hotels ook het grootste indoor attractiepark van de Verenigde Staten en een groot aquarium. Inmiddels wordt ook onderzocht of het mogelijk is om nog eens een indoor waterpretpark aan te bouwen.

8. 1 Utama

1 Utama

Land: Maleisië
Stad: Petaling Jaya (Metropoolregio Kuala Lumpur)
Oppervlakte 519.328 vierkante meter
Aantal winkels: 713
Geopend in: 1995 (grote uitbreiding in 2003)

In de nabijheid van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur ligt het grootste winkelcentrum van het land: 1 Utama. 1 Utama is één van de meest succesvolle winkelcentra van Azië, direct na de opening in 1995 was zo goed als alle winkelruimte al verhuurd. Om die reden is al vrij snel weer begonnen met een grote uitbreiding, die er voor gezorgd heeft dat 1 Utama hedendaags nog steeds één van de grootste winkelcentra ter wereld is.

Naast een groot assortiment aan multinationals vind je in het winkelcentrum naast een heus regenwoud ook nog een Bowlingbaan, dierentuin, klimmuur, skydive faciliteiten en verschillende bioscopen. Jaarlijks ontvangt het meer dan 33 miljoen bezoekers.

9. SM City North EDSA

SM City North EDSA

Land: Filipijnen
Stad: Quezon City (Metropoolregio Manilla)
Oppervlakte 497.213 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 1985

Het tweede filiaal van SM Supermalls in deze lijst en de eerste van de vijf afkomstig uit de Filipijnen. SM City North EDSA ligt in de grootste stad van het land Quezon, dat in feite vastgegroeid is aan de hoofdstad Manilla. Met 1985 als openingsjaar mag het inmiddels een bejaarde onder de leden van deze lijst genoemd worden.

Dit wil overigens niet zeggen dat het een oubollig winkelcentrum is. Door de jaren heen heeft het flink veel renovaties en uitbreidingen gekregen waardoor het nu inmiddels uit 6 verschillende onderdelen bestaat. De laatste toevoeging is een groot opgehoogd stadspark waardoor zelfs een heuse kunstmatige rivier stroomt.

10. Global Harbor

Global Harbor

Land: China
Stad: Shanghai
Oppervlakte 480.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 2013

Het was alweer een tijdje geleden dat we China in deze ranglijst voorbij hebben zien komen maar dat verandert met de nummer 10, het Global Harbor winkelcentrum in Shanghai. Dit zes verdiepingen tellende winkelcentrum heeft een groot glazen dak, waardoor de bijhorende imposante wolkenkrabbers altijd goed zichtbaar zijn.

Deze wolkenkrabbers worden ’s avonds en ’s nachts met animaties verlicht, wat een spectaculair zicht oplevert.

11. SM Megamall

SM Megamall

Land: Filipijnen
Stad: Mandaluyong (Metropoolregio Manilla)
Oppervlakte 474.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 1991

We gaan weer even terug naar de Filipijnen waar wederom in de metropoolregio van Manilla een groot winkelcentrum van SM staat. De SM Megamall was voor de uitbreidingen van de SM City North ESDA het grootste winkelcentrum van de Filipijnen.

Dit gaat overigens niet heel lang meer duren, de SM Megamall wordt namelijk uitgebreid en de verwachting is dat medio jaren ’20 het weer het grootste winkelcentrum van het land is. Ook de eerste ijsbaan van het land is in het winkelcentrum gevestigd.

12. SM Seaside City Cebu

SM Seaside City Cebu

Land: Filipijnen
Stad: Cebu
Oppervlakte 470.486 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 700
Geopend in: 2015

Op nummer 12 in de top 30 grootste winkelcentra ter wereld vinden we er wederom één in de Filipijnen. Dit is daarentegen wel de eerste die niet in de regio van Manilla gevestigd is. SM Seaside City Cebu is gevestigd in Cebu, de oudste stad van het land en tevens de vroegere hoofdstad.

In het cirkelvormige winkelcentrum zijn naast vele winkels en eetgelegenheden ook vele bioscopen, een theater, bowlinghal met 18 banen en een ijsbaan met Olympische afmetingen gevestigd.

13. Isfahan City Center

Land: Iran
Stad: Isfahan
Oppervlakte 465.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 750
Geopend in: 2012

Dat men ook in Iran gek is op grote winkelcentra blijkt wel dat er maar liefst 3 in de top 30 van de wereld staan. De grootste momenteel is het Isfahan City Center, dat gebouwd werd met de hoop dat de door Amerika opgelegde sancties snel tot het verleden zouden behoren. Ondanks dat dit nog steeds niet het geval is, is het Isfahan City Center nog altijd redelijk succesvol.

Binnen het winkelcentrum bevindt zich ook een zeer groot museum, een hypermarkt, verschillende restaurants en een pretpark met meerdere achtbanen.

14. Persian Gulf Complex

Land: Iran
Stad: Shiraz
Oppervlakte 450.000 vierkante meter
Aantal winkels: 2.500
Geopend in: 2011

We zien in deze top 30 dat landen vaak gegroepeerd staan en dat is ook in het geval van Iran zo. In de kuststad Shiraz staat namelijk het in 2011 opgeleverde Persian Gulf Complex. In het complex bevinden zich onder andere een groot hotel met 262 kamers, een indoor en outdoor zwembad, tennisbaan, conventiecentrum en zelfs een helipad.

Dat recreatie voor een belangrijk onderdeel instaat van het winkelcentrum blijkt wel uit het feit dat er 2 pretparken aanwezig zijn, net als een bowlingbaan en zelfs een biljartcentrum van maar liefst drie verdiepingen.

15. SM Mall of Asia

SM Mall of Asia

Land: Filipijnen
Stad: Pasay (Metropoolregio Manilla)
Oppervlakte 432.891 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 2006

SM is een naam die we vaak tegenkomen in deze lijst, zo ook op nummer 15 met de SM Mall of Asia. De SM Mall of Asia heeft een ware massamoord uitgevoerd onder andere kleinere winkelcentra in de buurt. Maar liefst 3 andere winkelcentra zijn door de opening van de SM Mall of Asia failliet gegaan.

Naast de standaard winkels die je in winkelcentra van SM terugvindt zijn er onder andere ook nog een concertzaal, bowlingbanen en verschillende bioscopen aanwezig in het complex.

16. Central Phuket

Central Phuket

Land: Thailand
Stad: Phuket
Oppervlakte 420.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 800
Geopend in: 2004 (Uitbreidingen in 2013 en 2018)

Veel mensen kennen Phuket van het zeevissen en de feestvakanties maar inmiddels beschikt het ook over één van de grootste winkelcentra ter wereld. Tot 2018 zou het winkelcentrum overigens niet eens in een top 300 gestaan hebben. Hier kwam met de uitbreiding van maar liefst 300.000 vierkante meter in 2018 verandering in.

17. New Century Global Center

New Century Global Center

Land: China
Stad: Chengdu
Oppervlakte 400.000 vierkante meter
Aantal winkels: 2.300
Geopend in: 2013

Winkelcentra hebben vaak weinig inspirerende namen en dat is voor het in Chengdu gelegen New Century Global Center niet anders. We vergeven het je wanneer je nog nooit van Chengdu gehoord hebt, toch blijkt dit één van ’s werelds grootste steden te zijn. Nummer 5 wanneer je naar het daadwerkelijke aantal inwoners binnen de gemeentegrenzen kijkt.

Het New Century Global Center is het grootste gebouw ter wereld wanneer je kijkt naar grondoppervlakte. Dit betreft namelijk ruim 1.700.000 vierkante meter. Naast het winkelcentrum zijn er ook een universiteit, hotels, kantoren en hotels gevestigd.

18. Dream Mall

Dream Mall

Land: Taiwan
Stad: Kaohsiung
Oppervlakte 400.000 vierkante meter
Aantal winkels: 2.300
Geopend in: 2007

In de Taiwanese miljoenenstad Kaohsiung staat het de in 2007 geopende Dream Mall. In het winkelcentrum zijn onder andere vele eetgelegenheden, bioscopen, sportzalen en verschillende entertainment gelegenheden gevestigd.

Op het dak staat tevens ‘Het Oog van Kaohsiung’. Dit is een reuzenrad met een diameter van 50 meter. De gecombineerde hoogte van het reuzenrad en het winkelcentrum is 102,5 meter.

19. Siam Paragon

Siam Paragon

Land: Thailand
Stad: Bangkok
Oppervlakte 400.000 vierkante meter
Aantal winkels: 275
Geopend in: 2005

Voor de nummer 19 op deze ranglijst zijn we wederom in Thailand te vinden en zoals wel vaker in de hoofdstad Bangkok. Het Siam Paragon is in 2007 opgeleverd nadat de leasing van het hotel dat eerst op de grond stond in 2002 verlopen was.

In het 400.000 vierkante meter aan winkeloppervlakte grote winkelcentrum zijn onder andere een groot zeeaquarium, kunstgalerij, concerthal, bowlingbaan en karaokecentrum gevestigd. De bouwkosten voor het complex bedroegen tenminste 400 miljoen euro.

20. Festival Alabang

Land: Filipijnen
Stad: Muntinlupa (Metropoolregio Manilla)
Oppervlakte 400.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.300
Geopend in: 1998

In 1998 opende in de metropoolregio van Manilla het 400.000 grote winkelcentrum genaamd Festival Alabang. In het hart van het winkelcentrum bevindt zich een groot buitenpark genaamd ‘Water Garden’. Daarbij zijn er onder andere 2 pretparken en maar liefst 8 verschillende bioscopen aanwezig.

Het is één van de meest vooraanstaande winkelcentra van het zuidelijk gedeelte van de immense metropoolregio van Manilla.

21. Sunway Pyramid

Sunway Pyramid

Land: Maleisië
Stad: Petaling Jaya (Metropoolregio Kuala Lumpur)
Oppervlakte 396.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 800
Geopend in: 1997

Het heeft tot 2016 geduurd voor de Sunway Pyramid in de top 30 van grootste winkelcentra van de wereld te vinden was. In dat jaar vond de laatste grootschalige verbouwing plaatst, waardoor het winkeloppervlakte met een kleine 100.000 vierkante meter vergroot werd.

Het winkelcentrum staat bekend om zijn piramidevormige design en grote sfinx boven de hoofdingang. Tevens vind je je in het winkelcentrum meerdere afbeeldingen en standbeelden van farao’s en andere zaken uit de Egyptische cultuur.

22. Lotte World Mall

Lotte World Mall

Land: Zuid-Korea
Stad: Seoul
Oppervlakte 383.470 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.000
Geopend in: 2014

De Lotte World Mall bestaat naast een 17 verdiepingen tellend winkelcentrum ook nog eens uit een gigantische woontoren van maar liefst 129 verdiepingen. De maximumhoogte van het complex is door deze woontoren maar liefst 555 meter.

In het winkelcentrum vind je de Lotte Cinema. Met 21 zalen is dit de grootste bioscoop van Azië, waarbij de schermen ook nog eens een recordgrootte hebben van 34,6 meter bij 26,8 meter. Ook is er nog een zeeaquarium met ruim 650 verschillende diersoorten, waaronder de bijzondere beluga, ook wel bekend als de witte dolfijn.

23. Jamuna Future Park

Jamuna Future Park

Land: Bangladesh
Stad: Dhaka
Oppervlakte 380.000 vierkante meter
Aantal winkels: 510
Geopend in: 2013

Tijdens de bouw was het de bedoening dat het winkelcentrum Jamuna Future Park zou moeten uitgroeien misschien wel het grootste winkelcentrum ter wereld. Dit bleek al snel niet meer haalbaar maar met een oppervlakte van 380.000 vierkante meter aan winkelruimte is het nog steeds een imposant winkelcentrum.

Met de hoeveelheid winkels wil het daarentegen niet opschieten. Er is theoretisch gezien ruimte voor meer dan 4.300 winkels, waarvan de meeste daarentegen enkel de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld als kleine naaistudio te dienen. Desondanks zijn er nog altijd slechts maar iets meer dan 500 in gebruik.

24. Albrook Mall

Albrook Mall

Land: Panama
Stad: Panama City
Oppervlakte 380.000 vierkante meter
Aantal winkels: 555
Geopend in: 2002

Albrook Mall is met afstand het grootste winkelcentrum van Midden- en Zuid-Amerika. Het winkelcentrum is gevestigd op hetzelfde grondgebied als de luchtmacht van het Panamese leger. Hierdoor word je er vaak opgeschrikt door het geluid van opstijgende jachtvliegtuigen en dergelijke.

Dagelijks komen er gemiddeld zo’n 50.000 bezoekers in het winkelcentrum, waarvan ruim een kwart van buitenlandse afkomst is.

25. Mall Taman Anggrek

Mall Taman Anggrek

Land: Indonesië
Stad: Jakarta
Oppervlakte 360.000 vierkante meter
Aantal winkels: 528
Geopend in: 1996

In de Indonesische hoofdstad Jakarta vindt men de Mall Taman Anggrek. Het winkelcentrum was tijdens de opening de grootste van Zuidoost-Azië en bezit de oudste ijsbaan van hetzelfde gebied. Daarnaast Heeft de Mall Taman Anggrek ook een wereldrecord in handen: Met 8675,3 vierkante meter hangt het grootste LED-scherm van de wereld aan de buitenwand van dit winkelcentrum.

26. The Avenues Mall

The Avenues Mall

Land: Koeweit
Stad: Koeweit City
Oppervlakte 357.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 800
Geopend in: 2007

In Koeweit vind je het grootste winkelcentrum van de Arabische wereld. The Avenues Mall huisvest meer dan 800 winkels op een gebied van 357.000 vierkante meter. Het winkelcentrum is gebouwd om aan te voelen als een buitenruimte. Daarom is er een glazen dak aanwezig en vind je er verschillende veel planten en bomen.

27. Fashion Island

Fashion Island

Land: Thailand
Stad: Bangkok
Oppervlakte 350.000 vierkante meter
Aantal winkels: 300
Geopend in: 1995

Fashion Island was ooit het grootste winkelcentrum van Thailand maar is langzaamaan enigszins aan het vervallen. Desondanks behoort het nog altijd tot de 30 grootste winkelcentra van de wereld. Het winkelcentrum stond het meest bekend om het amusementspark dat er rondom gevestigd was.

Bij het pretpark hoorde ook een monorail waarop kinderen een rondje om het winkelcentrum konden maken. Door kortsluiting vond er in één van de treintjes een grote brand uit waarbij meerdere kinderen om het leven zijn gekomen. Hierdoor is besloten het ook in verval rakende pretpark definitief te sluiten.

28. West Edmonton Mall

West Edmonton Mall

Land: Canada
Stad: Edmonton
Oppervlakte 350.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 800
Geopend in: 1981

In het Canadese Edmonton vind je de op één na grootste mall van Noord-Amerika en verreweg de grootste van Canada. Alhoewel het absoluut niet het grootste winkelcentrum van de wereld is, behoort het wel tot één van de meest indrukwekkende. Dit blijkt ook wel uit de totale waarde die op bijna anderhalf miljard euro wordt geschat.

In het winkelcentrum zijn onder andere een pretpark met de grootste indoor achtbaan ter wereld, een ijspaleis, een waterpretpark en een aquarium gevestigd. Tevens vind je hier de grootste parkeerruimte ter wereld, met plek voor bijna 30.000 auto’s.

29. The Dubai Mall

The Dubai Mall

Land: Verenigde Arabische Emiraten
Stad: Dubai
Oppervlakte 350.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 1.200
Geopend in: 2008

Alhoewel in absolute termen The Dubai Mall ‘slechts’ de nummer 29 op de lijst met grootste winkelcentra ter wereld staat, is het wel één van de meest bijzondere. Zo ligt het pal naast het hoogste gebouw ter wereld, midden in een 20 miljard euro (!) kostend nieuwbouwproject.

Het is één van de drukst bezochte gebouwen ter wereld met in 2019 nog bijna 85 miljoen bezoekers.

30. Iran Mall

Land: Iran
Stad: Tehran
Oppervlakte 340.000 vierkante meter
Aantal winkels: Meer dan 2.500
Geopend in: 2017

Het laatste winkelcentrum in deze top 30 is de Iran Mall in de Iraanse hoofdstad Tehran, een positie waar het niet lang zal blijven staan. Mochten we over een paar jaar een update van deze pagina maken dan is de kans namelijk groot dat de Iran Mall op nummer 1 komt te staan.

De coronacrisis heeft de bouw flink vertraagd waardoor het nog wel enige jaren kan duren maar naar verwachting zal het complex uiteindelijk bijna 1.500.000 vierkante meter aan verhuurbare oppervlakte hebben. Meer dan het dubbele van de huidige nummer 1!

Nr.

Land

Opening

Naam

Stad

Grootte

Winkels

1.

China

2015

South China Mall

Dongguan

659.612 m²

± 2350

2.

China

2016

SM Tianjin

Tianjin

565.000 m²

± 2.500

3.

China

2004

Golden Recourses Mall

Beijing

557.419 m²

± 1.000

4.

Thailand

2015

CentralPlaza Westgate

Nonthaburi

550.278 m²

± 1.000

5.

Thailand

1990

CentralWorld

Bangkok

550.000 m²

± 600

6.

Thailand

2018

ICONSIAM

Bangkok

525.000 m²

± 1.000

7.

VS

1992

Mall of America

Bloomington

520.257 m²

± 520

8.

Maleisië

1995

1 Utama

Petaling Jaya

519.328 m²

± 710

9.

Filipijnen

1985

SM City North EDSA

Quezon City

497.213 m²

± 1.000

10.

China

2013

Global Harbor

Shanghai

480.000 m²

± 1.000

11.

Filipijnen

1991

SM Megamall

Mandaluyong

474.000 m²

± 1.000

12.

Filipijnen

2015

SM Seaside City Cebu

Cebu City

470.486 m²

± 700

13.

Iran

2012

Isfahan City Center

Isfahan

465.000 m²

± 750

14.

Iran

2011

Persian Gulf Complex

Shiraz

450.000 m²

± 2.500

15.

Filipijnen

2006

SM Mall of Asia

Pasay

432.891 m²

± 1.000

16.

Thailand

2004

Central Phuket

Phuket

420.000 m²

± 800

17.

China

2013

New Century Gobal Center

Chengdu

400.000 m²

± 2.300

18.

Taiwan

2007

Dream Mall

Kaohsiung

400.000 m²

± 2.300

19.

Thailand

2005

Siam Paragon

Bangkok

400.000 m²

± 270

20.

Filipijnen

1998

Festival Alabang

Muntinlupa

400.000 m²

± 1.300

21.

Maleisië

1997

Sunway Pyramid

Petaling Jaya

396.000 m²

± 800

22.

Zuid-Korea

2014

Lotte World Mall

Seoul

383.470 m²

± 1.000

23.

Bangladesh

2013

Jamuna Future Park

Dhaka

380.000 m²

± 510

24.

Panama

2002

Albrook Mall

Panama City

380.000 m²

± 550

25.

Indonesië

1996

Mal Taman Anggrek

Jakarta

360.000 m²

± 530

26.

Koeweit

2007

The Avenues Mall

Koeweit City

357.000 m²

± 800

27.

Thailand

1995

Fashion Island

Bangkok

350.000 m²

± 300

28.

Canada

1981

West Edmonton Mall

Edmonton

350.000 m²

± 800

29.

VAE

2008

The Dubai Mall

Dubai

350.000 m²

± 1.200

30.

Iran

2017

Iran Mall

Tehran

340.000 m²

± 2.500