Grootste Winkelcentra Europa

’s Zomers kan je er de ergste hitte ontwijken. ’s Winters is het juist weer mogelijk om op je dooie gemakje te shoppen, zonder dat de regen en door merg en been gaande wind je humeur verpesten. Buiten dat kan je in de meeste grote winkelcentra zelfs heel wat meer dan alleen maar winkelen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan een hapje eten, of juist gezellig even een café bezoeken. Daar houdt het echter niet bij op. Zo kan je in veel van de grootste winkelcentra een bioscoopfilm bekijken, bowlen of zelfs naar een heus pretpark gaan. Wat dat betreft is het niet vreemd dat grote winkelcentra, zeker op wereldschaal, meer en meer de winkelfunctie van de binnenstad overnemen.

En alhoewel Europa er op wereldschaal redelijk bekaaid vanaf komt voor wat betreft de grootte van winkelcentra, zijn er nog meer dan genoeg te vinden waar je letterlijk in verdwalen kan. Zeker wanneer je het vergelijkt met de grootste winkelcentra in Nederland. Benieuwd wat nu de grootste megamalls van Europa zijn? Lees hieronder dan snel verder in de top 20 grootste winkelcentra van Europa!

1. Istanbul Cevahir - Istanbul, Turkije

Istanbul Cevahir

Grootte: 420.000 vierkante meter
Aantal winkels: 350
Geopend in: 2005

Groot, groter, grootst en Istanbul Cevahir. Zo gaat het tenminste op de ranking van grootste winkelcentra van Europa. Dit in 2005 geopende gigantische winkelcentrum is bijna tweemaal zo groot als de nummer twee in deze ranglijst!

Cevahir is het meervoud van cevher. Dit betekent zoveel als ‘het meest waardevolle bezit dat iemand kan hebben’. Qua winkelcentra is het dan ook het meest dierbare bezit wat Turkije in huis heeft.

In het winkelcentrum is uiteraard voor heel veel meer plaats dan alleen maar winkels, ook al zijn dat er alsnog bijna 350. Er bevindt zich onder andere een odium voor concerten en andere evenementen, verschillende bowlingbanen, diverse discotheken en zelfs een kleine achtbaan!

In het glazen dak bevindt zich de op één na grootste klok ter wereld en de massieve parkeerplaats van 71.00 vierkante meter biedt plaats aan ruim 2.500 auto’s verdeeld over vier verdiepingen.

2. Westfield Stratford City - Londen, Verenigd Koninkrijk

Westfield Stratford City

Grootte: 241.500 vierkante meter
Aantal winkels: 450
Geopend in: 2011

Het oost Londense Westfield Stratford City winkelcentrum stond nog niet al te lang geleden een stuk lager op deze ranglijst. Maar slechts 7 jaar naar de officiële opening is het alweer flink uitgebreid. Zo veel zelfs dat het WEstfield Stratford City winkelcentrum inmiddels de op één na grootste van Europa is.

De verbouwing heeft 700 miljoen euro gekost en is een belangrijk onderdeel geweest van de renovatie van Stratford Londen, waar onder andere ook het Olympisch Park, East Village (Het Olympisch dorp) en het International Quarter London gevestigd zijn.

De massieve parkeerplaats biedt ruimte voor 5.000 auto’s maar de meeste bezoekers komen met het uitstekend geregelde openbaar vervoer. In het winkelcentrum zijn naast 450 winkels ook twee hotels met in totaal ruim 600 kamers gevestigd. De opening in 2011 geschiedde door Pussycat Doll Nicole Scherzinger.

3. Avia Park - Moskou, Rusland

Avia Park

Grootte: 230.000 vierkante meter
Aantal winkels: Ruim 500
Geopend in: 2014

Avia Park is een shopping en entertainmentcentrum in het luchthaven district van de Russische hoofdstad Moskou. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. Het gedeelte dat beschikbaar is als winkelcentrum is 230.000 vierkante meter groot maar reken je ook het evenementengedeelte mee dan is het complex een duizelingwekkende 400.000 vierkante meter groot.

De grootste bedrijven die in het winkelcentrum aanwezig zijn betreffen IKEA, Auchan, OBI, Hoff en Decathlon. Ook vind je er de op één na grootste bioscoop van Rusland. Dit is de Karo bioscoop en beschikt over 17 verschillende filmzalen. Ook is er een groot themapark voor kinderen aanwezig.

Het Avia Park staat tot op heden nog altijd in het Guinness Book of Records met het hoogste cilindrische aquarium ter wereld. Deze is 23 meter hoog, 7 meter in diameter en bevat naast 370.000 liter zeewater ook circa 2.500 voornamelijk uit de Rode Zee afkomstige vissen.

4. Westgate Shopping Center - Zagreb, Kroatië

Westgate Shopping Center

Beeld: Facebook / WESTGATE Shopping City

Grootte: 226.000 vierkante meter
Winkels: Niet bekend
Geopend in: 2009

Het grootste winkelcentrum van centraal en zuidoost Europa ligt op 17 kilometer van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Het winkelcentrum is in recordtijd opgebouwd. Na de opstart in 2014 geschiedde de opening reeds in november 2015. De bouw heeft slechts 15 maanden geduurd!

Het concept van het winkelcentrum is dat het een dagje uit voor het hele gezin zou moeten betekenen. Zo vind je er voor alle shoppers bijvoorbeeld de Mango, H&M, Mohito, Hervis, DM, Pepco, New Yorker, C&A en nog vele andere zeer grote filialen van de bekendste merken.

Voor de mensen die daarentegen liever niet te lang in winkels aanwezig zijn is er ook meer dan voldoende vermaak aanwezig. Zo zijn er bijvoorbeeld 20 bars, cafés en restaurants maar bijvoorbeeld ook een groot inline skatebaan, en de grootste bowlinghal van Kroatië. Speciaal voor kinderen is er ook nog een megagrote speeltuin van maar liefst 4.000 vierkante meter.

Ook de parking is met plek voor ruim 7.250 auto’s bizar groot te noemen. De totale bouw heeft 270 miljoen euro gekost.

5. MEGA Belaya Dacha - Moskou, Rusland

MEGA Belaya Dacha

Grootte: 225.000 vierkante meter
Winkels: Bijna 350
Geopend in: 2006

MEGA is een Russische organisatie van vele grote winkelcentra, waarvan er twee ook de lijst van top 20 grootste winkelcentra van Europa gehaald hebben. Het initiatief werd verrassend genomen door niet enkel de investeringsgroep Belaya Dacha maar ook door IKEA.

De bouw is in 2004 van start gegaan met een projectwaarde van ongeveer 250 miljoen euro en de officiële opening volgde twee jaar later, alhoewel de ook aanwezige IKEA al veel vroeger open was.

Belaya Dacha is de grootste van in totaal 14 MEGA shopping centers die allemaal tezamen jaarlijks maar liefst 250 miljoen bezoekers verwelkomen.

6. MEGA Family Shopping Centre – Khimki, Moskou, Rusland

MEGA Family Shopping Centre

Grootte: 218.000 vierkante meter
Winkels: Ruim 250
Geopend in: 2004

We blijven nog even in de buurt van de ‘stad van de 1600 kerken’ want ook op nummer 6 staat een winkelcentrum uit de oblast Moskou. Weinig verrassend is ook dit weer een filiaal van MEGA, waar voor de rest helaas niet heel veel informatie over te vinden is.

Wel weten we dat er naast deze nog één MEGA in de regio van Moskou gevestigd is. De rest zitten in Sint-Petersburg (2), en een enkele in Kazan, Nizhny Novgorod, Ekaterinburg, Novosibirsk, Rostov aan de Donau, Adygea, Samara, Ufa en Omsk.

7. Trafford Centre - Manchester, Verenigd Koninkrijk

Trafford Centre

Grootte: 207.000 vierkante meter
Winkels: 280
Geopend in: 1998

Trafford Centre is een groot winkelcentrum in de regio van Groot-Manchester, een kleine tien kilometer van het centrum vandaan. De opening was in 1998 en in 2011 werd het complex voor maar liefst 1,8 miljard euro verkocht. Tot dat moment was het de grootste vastgoedverkoop die ooit in het Verenigd Koninkrijk plaatsvond.

Trafford Centre was het eerste megawinkelcentrum van het Verenigd Koninkrijk en alhoewel je het van buiten niet direct zou zeggen is de architectuur van binnen extreem mooi en bijzonder. Alleen al de glazen koepel in het complex heeft maar liefst 5 miljoen euro gekost.

Buiten de vele winkels is er uiteraard genoeg ruimte om te eten en drinken. Zo vind je de grootste ‘foodcourt’ van Europa met maar liefst 1600 zitplaatsen die bediend worden door bijna 35 eetgelegenheden.

8. Puerto Venecia - Zaragoza, Spanje

Puerto Venecia

Grootte: 206.000 vierkante meter
Winkels: 200
Geopend in: 2007

Om meer bezoekers aan te trekken bedacht de lokale overheid van Zaragoza in 2002 het plan om een gigantisch winkelcentrum te bouwen. De voorbereidende werken zijn in 2004 van start gegaan terwijl de eerste steen twee jaar later gelegd zo worden. De opening vond plaats in 2007.

Het plan om meer bezoekers te trekken heeft goed uitgepakt. Jaarlijks ontvangt het winkelcentrum namelijk ruim een miljoen bezoekers, waarvan slechts 35% uit de eigen regio komt. Bekende namen die in Puerto Venecia te vinden zijn betreffen IKEA, Apple Store, Primark, Nike, Hollister, Xiaomi, Starbucks, Zara, Decathlon en El Corte Inglés.

9. Bluewater - Greenhithe, Verenigd Koninkrijk

Bluewater

Beeld: Facebook / Bluewater

Grootte: 200.000 vierkante meter
Winkels: 330
Geopend in: 1999

Bluewater is één van de oudere megawinkelcentra van het Verenigd Koninkrijk. De constructie ging in 1996 van start en drie jaar later was de opening daar. De totale kosten bedroegen ongeveer een half miljard euro.

Bluewater is gelegen in het Engelse Greenhithe, dat ongeveer een uurtje van het centrum van Londen ligt. De bezoekers krijgen een aantal gedragsregels voorgelegd. Zo mag er niet worden gescholden en zijn gezichtsbedekkende kledij zoals petjes en hoodies verboden. Ook is het verboden voor groepen groter dan 5 die geen intentie om te winkelen hebben in het winkelcentrum te verblijven.

Bluewater heeft één van de grootste parkeerplaatsen van Europa. Verdeeld over 7 verschillende parkings is er plek voor ruim 13.000 autovoertuigen.

10. Shopping City Süd - Vosendorg, Oostenrijk

Shopping City Süd

Grootte: 192.500 vierkante meter
Winkels: Ruim 330
Geopend in: 1976

Verreweg het oudste winkelcentrum dat we in deze lijst terugvinden is Shopping City Süd in het Oostenrijkse Vosendorg, niet ver ten zuiden onder de rook van Wenen. Dat IKEA een nauwe band onderhoudt met winkelcentra blijkt wel dat ook hier een IKEA gevestigd is. Dit was bij de opening in 1977 ook de eerste van geheel Oostenrijk.

Ongeveer 40 jaar na de opening is het winkelcentrum voor ruim 600 miljoen euro verkocht aan een Frans vastgoedbedrijf, die ook het nabijgelegen Donauzentrum beheren. Aangrenzend aan het winkelcentrum zijn ruim 10.000 parkeerplaatsen te vinden en het complex heeft in 2012 een grote renovatie en rebranding gehad.

11. Mediterranean Cosmos - Thessaloniki, Griekenland

Mediterranean Cosmos

Grootte: 190.000 vierkante meter
Winkels: 250
Geopend in: 2005

In het najaar van 2005 opende het grootste winkelcentrum van Griekenland zich. Verrassend genoeg niet bij miljoenenstad Athene maar juist in het uiterste noorden van het land, bij het Macedonische Thessaloniki.

Dit is gedaan omdat deze regio de meeste toeristen van het Griekse vastenland ontvangt, waarvan velen een dagje shoppen in de Mediterranean Cosmos op de agenda gepland hebben staan. Het complex beschikt over ruim 200 winkels, 30 restaurants en cafés, heeft 11 cinemazalen en een grote kinderspeeltuin.

12. WestEnd City Center – Boedapest, Hongarije

WestEnd City Center

Grootte: 186.000 vierkante meter
Winkels: 400+
Geopend in: 1999

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden ligt dit winkelcentrum in het hartje van Boedapest, aan de westerzijde van de Donau. Tijdens de opening in 1999 stond het bekend als één van de grootste van Europa, tot er in de jaren nadien steeds grotere projecten afgerond werden.

Het totale complex meet een forse 186.000 vierkante meter waarbij het bijzonder is dat het zowel een afzonderlijk bus, tram, metro en treinstation heeft. In 2001 won het vier verdiepingen tellende winkelcentrum de prestigieuze Retail Prix d’Excellance, een speciale award voor winkelcentra.

13. Bull Ring Estate – Birmingham, Verenigd Koninkrijk

Bull Ring Estate

Grootte: 180.000 vierkante meter
Winkels: 140
Geopend in: 2003

Het bijzondere aan de Bull Ring Estate is dat het als zelfstandig winkelcentrum al in de top 20 van grootste winkelcentra van Europa zit. Dit is echter zonder het Grand Central mee te tellen. Dit is een ander zelfstandig winkelcentrum waarmee het via een luchtbrug verbonden is. Doe je dit, dan zou het direct de grootste van het Verenigd Koninkrijk en dus zelfs één van de grootste van Europa zijn.

Bull Ring Estate was lange tijd één van de drukste winkelcentra van Europa. In 2004 ontving het bijvoorbeeld maar liefst 36,5 miljoen bezoekers! Het winkelcentrum bestaat uit vier verdiepingen en telt ‘slechts’ 140 winkels. Een aantal dat voor een winkelcentrum van deze grote opmerkelijk laag is.

14. Forum Istanbul – Istanbul, Turkije

Forum Istanbul

Grootte: 176.500 vierkante meter
Winkels: 315
Geopend in: 2009

Dit winkelcentrum is gevestigd in een gigantisch complex van maar liefst 495.000 vierkante meter waar ook concerten, beurzen en nog tal van zaken gehouden worden. Het winkelcentrum zelf is echter ‘maar’ 176.500 vierkante meter groot.

Forum Istanbul is net als Istanbul Cevahir gebouwd in het Europese gedeelte van Istanbul en daarom tellen beide gewoon mee in de top 20 van grootste winkelcentra van Europa.

Zoals zoveel supermarkten in deze lijst bevat het Forum Istanbul uiteraard een IKEA, naast nog 264 andere winkels, 15 cafés en 35 restaurants. Daarnaast is er ook een gigantische parking van maar liefst vijf verdiepingen diep.

Wie voor entertainment komt is bij Forum Istanbul meer dan aan het juiste adres. Zo bevat het een bioscoop, bowlingbaan, entertainment centrum, een zeer groot aquarium, ijsbaan, bungeekraan, themapark én een minigolf.

15. Paradise Center – Sofia, Bulgarije

Paradise Center

Grootte: 175.000 vierkante meter
Winkels: Ongeveer 350
Geopend in: 2013

Het grootste winkelcentrum van Bulgarije bevindt zich in hoofdstad Sofia. De deuren werden op 28 maart 2013 voor het eerste geopend en het winkelcentrum heeft inmiddels ook een eigen metrostation. Omdat het winkelcentrum in een dichtbevolkt en drukbezocht gedeelte van de stad licht bevinden zich er vaak verkeersinfarcten rondom.

Het winkelcentrum heeft een aantal zones waarin het is ingericht. Zo heb je in het hart van het winkelcentrum een waterval met een meertje en een brug. Vervolgens is er een boulevard in de vorm van een straat met bomen, bankjes, bomen en natuurlijk vooral heel veel winkels.

De tweede verdieping is gemaakt voor entertainment en heeft naast een speelhal, lasergamebaan, bowling, bioscoop en een ijsbaan ook veel restaurants. Op het dak staat een klein pretpark.

16. Arena Centar – Zagreb, Kroatië

Arena Centar

Grootte: 175.000 vierkante meter
Winkels: Niet bekend
Geopend in: 2008

Voor de tweede maal in deze lijst vinden we het Kroatische Zagreb terug. In dit geval is het ook nog eens een uniek multifunctioneel indoor complex dat voor tal van uiteenlopende zaken gebruikt wordt.

In dit complex vind je dus niet enkel het 175.000 vierkante meter grote winkelcentrum met tal van faciliteiten zoals een cinema, wellness centrum, tal van winkels, restaurants en cafés maar ook nog eens grote zalen voor congressen, beurzen en wedstrijden voor hockey, futsal, handbal, atletiek, basketbal en volleybal.

Een ander bijzonder gegeven aan dit complex is het dak. Dit is slechts 45 centimeter dik en doet een beetje denken aan een hangbrug, omdat het dak in feite omhooggehouden wordt door boven het gebouw staande pilaren.

17. Bielany Retail Park – Wroclaw, Polen

Bielany Retail Park

Grootte: 170.000 vierkante meter
Winkels: Onbekend
Geopend in: 2015

In het uiterste zuidoosten van Polen, vlak bij de grote stad Wroclaw ligt het Bielany Retail Park. In de laatste jaren is dit winkelcentrum uitgegroeid tot de grootste in zijn soort van het land. De officiële opening vond plaats in het jaar 2015.

Het Bielany Retail Park is vooral gekend om zijn grote verscheidenheid aan trendy meubelzaken en huisdecoratiebedrijven. Uiteraard vind je er ook een verscheidenheid aan grote internationale kledinghuizen, restaurants en eetgelegenheden. Voor de mensen die verplicht mee moeten maar eigenlijk helemaal niet van winkelen houden is er gelukkig altijd nog een entertainmentcomplex met bowling, speelhallen en zelfs een heuse ijsbaan.

18. Ocean Plaza – Kiev, Oekraïne

Ocean Plaza

Grootte: 165.000 vierkante meter
Winkels: minder dan 500
Geopend in: 2012

Het met meerdere prijzen bekroonde Ocean Plaza maakt samen met Ocean Mall deel uit van een gigantisch entertainmentcomplex dat samen maar liefst meer dan 800 winkels, restaurants, cafés en andere varianten van entertainment aanbiedt.

Bijzonder aan het winkelcentrum is het immense aquarium met maar liefst meer dan 350.000 liter zeewater en ruim 1.000 verschillende zeedieren. Dit alles valt te bewonderen via een 16 meter breed raam met panoramazicht. De oorspronkelijke bouwkosten bedroegen bijna 200 miljoen euro.

19. Liverpool One – Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Liverpool One

Grootte: 154.000 vierkante meter
Winkels: 169
Geopend in: 2008

In de bekendste havenstad van Engeland, niet ver van de Mersey en de beroemde Albert Docks ligt het in 2008 geopende Liverpool One. Liverpool One is meer dan alleen een winkelcentrum, het bevat namelijk ook nog een groot outdoor shopping gebied. Dit meegerekend is het zelfs het grootste winkelgebied van geheel het verenigd Koninkrijk.

De bouwkosten waren geraamd op een kleine 600 miljoen euro maar de uiteindelijk investeringen bleken uiteinelijk meer dan een miljard euro te bedragen.

Naast uiteraard vele winkels, cafés en restaurants bevinden zich er in het winkelcentrum ook een bioscoop met 14 zalen en een minigolf met maar liefst 36 verschillende banen. Binnen het complex vind je tevens nog twee hotels die gezamenlijk instaan voor meer dan 400 verschillende kamers.

20. Alexandrium – Rotterdam, Nederland

Alexandrium

Grootte: 142.000 vierkante meter
Winkels: 220
Geopend in: 1997

Om toch nog een Nederlands winkelcentrum in deze ranglijst te moeten krijgen, hebben we een beetje vals moeten spelen. Alexandrium bestaat officieel namelijk uit drie afzonderlijke (maar aan elkaar gevestigde) winkelgebieden. Het eerste gedeelte is het Alexandrium Shopping Center, het tweede de Alexandrium Woonmall en vervolgens heb je nog Alexandrium Megastores.

Omdat ze alle drie in feite één geheel vormen, nemen we Alexandrium toch mee in deze lijst. Alexandrium dankt zijn naam aan het Rotterdamse stadsdeel waarin ze gevestigd is: Prins Alexander. Alleen de maill zelf al trekt jaarlijks circa 15 miljoen bezoekers.

Kort na de opening van het winkelcentrum is door Jackie Chan voor zijn film ‘Who Am I?’ nog een iconische scene opgenomen in de spiraalvormige oprit naar de Parkeergarage van het complex.

PositieNaamLandStadGrootte
1Istanbul CevahirTurkijeIstanbul420.000 m2
2Westfield City StratfordVerenigd KoninkrijkLonden241.500 m2
3Avia ParkRuslandMoskou230.000 m2
4Westgate Shopping CenterKroatiëZagreb226.000 m2
5MEGA Belaya DachaRuslandMoskou225.000 m2
6MEGA Family ShoppingRuslandMoskou218.000 m2
7Trafford CentreVerenigd KoninkrijkManchester207.000 m2
8Puerto VeneciaSpanjeZaregazo206.000 m2
9BluewaterVerenigd KoninkrijkGreenhithe200.000 m2
10Shopping City SudOostenrijkVosendorg192.500 m2
11Mediterranean CosmosGriekenlandThessaloniki190.000 m2
12Westend City CenterHongarijeBoedapest186.000 m2
13Avenham CentreVerenigd KoninkrijkPreston180.000 m2
14Forum IstanbulTurkijeIstanbul176.500 m2
15Paradise CenterBulgarijeSofia175.000 m2
16Arena CentarKroatiëZagreb175.000 m2
17Bielany Retail ParkPolenWroclaw172.500 m2
18Ocean PlazaOekraïneKiev165.000 m2
19Liverpool OneVerenigd KoninkrijkLiverpool154.000 m2
20AlexandriumNederlandRotterdam142.000 m2