Wanneer een Nederlander aan België denkt, komen bier, friet en chocolade vaak als eerste op. Maar er is nog iets waar België heel bekend mee is voor de Nederlander. En dat is vuurwerk!

In België is de regelgeving voor vuurwerk namelijk historisch gezien een stuk vrijer dan in Nederland. Helaas zien we ook in België dat vuurwerk de laatste jaren meer en meer aan banden wordt gelegd.

Ondanks bovenstaande is het voor de vuurwerkliefhebber in België nog altijd een stuk prettiger vertoeven dan in Nederland. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van alleen de beste vuurwerkwinkels die je in België kan vinden. Let wel op dat je altijd de wetgeving en regels van zowel België als Nederland respecteert! Dit zijn de 15 beste vuurwerkwinkels van België.

1. HQ Fireworks – Antwerpen

HQ Fireworks

Plaats: Hoogstraten
Website: https://www.hqfireworks.nl/

We gaan deze top 20 van start met vuurwerkhandelaar HQ Fireworks. HQ Fireworks is gevestigd in het Antwerpse Hoogstraten. Deze gemeente ligt ten noordoosten van Antwerpen, net over de grens bij Roosendaal, Breda en Tilburg. De vuurwerkwinkel is handig gelegen op het industrieterrein, op vijf minuten van de snelweg vandaan.

HW Fireworks noemt zichzelf de grootste vuurwerkwinkel in de grensstreek in België en opende in oktober 2015 voor de eerste keer haar deuren. Zoals de meeste vuurwerkwinkels in België wordt het vuurwerk hier jaarrond verkocht, alhoewel de openingsdagen en -tijden verschillen. In januari zijn ze standaard gesloten. Voor actuele informatie kijk je best even bij hen op de website.

Zoals gebruikelijk in België vind je hier vuurwerk dat nét iets harder knalt dan in Nederland. Zo is er een groot assortiment aan verschillende strijkers, nitraten maar ook de inmiddels in Nederland verboden vuurpijlen zijn hier ‘gewoon’ nog te vinden. HQ Fireworks heeft naast de verschillende merken van de groothandel ook hun eigen label.

De website is van de oude stempel en daar is helemaal niets mis mee. Overzichtelijk, geen tierelantijntjes, veel informatie en regelmatig van een update voorzien. Er is geen webshop, wel kan je afhankelijk van het jaargetijde een ‘wenslijstje’ opmaken en deze naar de winkel opsturen of meenemen.

2. Dolfijn Vuurwerk – Antwerpen

Dolfijn Vuurwerk

Plaats: Baarle - Hertog
Website: https://dolfijnvuurwerk.com/

Dolfijn Vuurwerk is één van de verschillende pyrozaken met een filiaal in de bijzondere gemeente Baarle - Hertog. Deze Belgische enclave in Nederland is dankzij de bijzondere verkaveling tussen enerzijds Nederlands en anderzijds Belgisch grondgebied wereldberoemd. Baarle – Hertog ligt ten zuiden van Breda en Tilburg, binnen de Nederlandse landgrenzen.

Dolfijn Vuurwerk heeft een uitgebreid assortiment aan Belgisch vuurwerk. Hierbij moet je onder andere denken aan siervuurwerk, knalvuurwerk, vuurpijlen, compounds, cakes, vuurpijlen en flowerbeds. Tijdens het ‘lockdownjaar’ van de coronacrisis hebben ze de winkel volledig gerenoveerd waardoor je nu (dummies) van hun vuurwerk kan bezichtigen met daarbij video’s van het echte werk.

Op hun fraaie website kan je al het vuurwerk eenvoudig bestellen. Vanzelfsprekend wordt dit echter niet verzonden maar moet je het zelf nog op komen halen. In de winkel helpen ze je graag verder wanneer je verdere vragen hebt over het vervoer van het vuurwerk en eventuele politiecontroles.

3. Loots Vuurwerk - Antwerpen

Loots Vuurwerk

Plaats: Baarle - Hertog
Website: https://www.lootsvuurwerk.nl/

Net als Dolfijn Vuurwerk is Lootsvuurwerk gevestigd in de Belgische enclave Baarle – Hertog. Loots Vuurwerk heeft 2 van de in totaal maar liefst 6 in Baarle – Hertog aanwezige vuurwerkwinkels in beheer. Eén op de Kapelstraat en de ander op de Molenstraat. Loots Vuurwerk is een in 2000 opgerichte vuurwerkwinkel en zodoende direct ook de oudste van Baarle - Hertog.

Loots Vuurwerk is van begin af aan een familiebedrijf geweest waar de liefde voor vuurwerk continu centraal staat. Vuurwerkwinkels krijgen aan de lopende band verkoopvideo’s doorgestuurd vanuit China, in de hoop dat er een grote bestelling geplaatst wordt. Loots Vuurwerk doet hier niet aan mee, ze plaatsen regelmatig een losse bestelling om zelf het vuurwerk live te kunnen keuren.

Dit heeft als voordeel dat je in het assortiment naast de vaste ‘knallers’ vaak ook gloednieuwe producten vindt. Potten, pijlen en knallers die het hart van iedere vuurwerkliefhebber keer op keer weer op hol doen laten slaan. Ze werken onder meer met gerenommeerde merken als Salon Roger, Pyro, Piromax, Oldkool/Newskool en 18+ Collection.

4. Alpeco Vuurwerk – Antwerpen

Alpeco Vuurwerk

Plaats: Kapellen
Website: https://alpecovuurwerk.be/

Met Alpeco Vuurwerk hebben we de volgende in deze lijst die zich niet ver van de grens met Nederland bevindt. Kapellen ligt net over de grens, vlak aan de haven van Antwerpen. Het kenmerkt zich door de vele villa’s, het grote aantal Nederlanders en rond de jaarwisseling het vuurwerktoerisme.

Alpeco Vuurwerk heeft een zeer grote vuurwerkcollectie en beschikt over één van de grootste opslagdepots van het land. Net als een aantal anderen beweert men de grootste vuurwerkcollectie van België in bezit te hebben. Eén ding kunnen we met zekerheid zeggen: De collectie is in ieder geval gigantisch groot!

Net als bij de andere vuurwerkwinkels is er een rijk assortiment aan cakes, compounds, flowerbeds, vuurpijlen. Verder vind je er natuurlijk het nodige aantal vlinders, nitraten en ander hard knalvuurwerk. De website van Alpeco is op het eerste oog wat druk maar navigeert naar behoren en bevat alle noodzakelijke informatie. Opgelet wanneer je een trip wil maken: Op maandag en dinsdag is de winkel standaard gesloten.

5. Salon Roger Fireworks – Limburg

Salon Roger Fireworks

Plaats: Maaseik
Website: https://www.salonroger-fireworks.be/

Voor de eerste keer in deze lijst verlaten we de provincie Antwerpen en strijken neer in het Limburgse Maaseik. Dit kleine stadje ligt op de linkeroever van de Maas, net over de grens in Midden – Limburg. Aldaar ligt met Salon Roger Fireworks één van de bekendste vuurwerkwinkels van België.

Salon Roger Fireworks heeft ruim 50 jaar ervaring met vuurwerk en kan dan ook met recht één van de oude rotten in het vak genoemd worden. Het vuurwerk bestaat uit een mix van geïmporteerd Europees of Chinees vuurwerk met daarbij hun eigen label. Er wordt onder andere met Pyrostar, Wolff, Rubro, Weco, Jorge, Zinko, Tropic en Vulcan gewerkt.

Op hun website is een selectie van een kleine 150 aantal producten terug te vinden. Online bestellingen worden niet gedaan maar je kan wel je ‘verlanglijstje’ uitprinten en meenemen naar de winkel om zo op gemakkelijke wijze een bestelling op te halen. Dit kan buiten de maandag op alle dagen van de week.

6. Zena Vuurwerk – Antwerpen

Zena Vuurwerk

Plaats: Olen
Website: https://zenavuurwerk.com/

Op nummer 6 vinden we Zena Vuurwerk terug. Zena is misschien wel één van de bekendste vuurwerkwinkels in het noordwesten van Europa. Er zijn zes vuurwerkwinkels, waaronder een zeer grote megastore in Olen. Olen ligt ten oosten van Antwerpen, op ongeveer een klein uur rijden van de Nederlandse grens.

In de megastore te Olen vind je een assortiment van ruim 800 verschillende producten die altijd op voorraad zijn. Bij deze megastore geniet je van kortingen tot 25% op de gehele collectie. Hierdoor is de reistijd ten opzichte van de meer aan de grens gelegen vuurwerkwinkels absoluut de moeite waard!

7. Zena Vuurwerk – Limburg

Plaats: Maasmechelen
Website: https://zenavuurwerk.com/

Naast de megastore in Olen zijn er nog Zena megastores in Maasmechelen en Maaseik. Net als de vestiging in Olen vind je bij de Zena megastore in Maasmechelen een uitgebreid assortiment van ruim 800 verschillende stuks aan cakes, compounds, knalvuurwerk en vuurpijlen. Houd er wel rekening mee dat in tegenstelling tot de locatie in Olen is de vestiging in Maasmechelen alleen in december geopend.

Naast de eerder genoemde megastores bezit Zena Vuurwerk ook nog een conceptstore in Beringen (Limburg) en daarnaast nog twee verkooppunten in de Belgische enclavegemeente Baarle - Hertog.

8. Knalgoed - Antwerpen

Knalgoed

Plaats: Meer
Website: https://www.knalgoed.be/

Op slechts 10 kilometer rijden van Brede vinden we de vuurwerkwinkel Knalgoed, in het Antwerpse dorp Meer. Ondanks dat het dorp nog geen 4.000 inwoners telt heeft het toch één van de betere vuurwerkwinkels van het land. Dit komt natuurlijk door de nabijheid van de Nederlandse grens, waardoor het veel publiek trekt.

Knalgoed heeft flink wat knalgoed in het assortiment maar ook voor compounds, vuurpijlen fonteinen, fakkels en rookbommen ben je er meer dan aan het juiste adres. De website is helaas wat karig qua aankleding maar alle producten zijn vindbaar. Online bestellen is niet mogelijk maar met het bestelformulier word je in de winkel zelf snel van je vuurwerk voorzien.

Vuurwerkwinkel Knalgoed is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 08:30 tot 18:30. In december ook op de zondagen van 10:00 tot 17:00.

9. T & T Fireworks – Limburg

T & T Fireworks

Plaats: Lummen
Website: https://tntfireworks.be/

In het Limburgse Lummen vind je de vuurwerk specialisten van T & T Fireworks. Met meer dan 24 jaar ervaring in de pyrotechniek ben je hier op het juiste adres wanneer je op zoek bent naar kenners op het gebied van vuurwerk.

Naast de verkoop van consumentenvuurwerk biedt het team van T & T ook professionele shows voor bijvoorbeeld evenementen en (trouw)feesten. Daarbij is het een groothandel voor andere professionals in de pyrotechniek. Het is dan ook weinig verrassend dat ze maar liefst 29 bunkers hebben met een haast ongeëvenaard aanbod aan vuurwerk.

Heel het jaar zijn bezoekers op afspraak welkom, van maandag tot en met zaterdag. In december zijn ze de gehele maand geopend, met uitzondering van eerste kerstdag.

10. Vuurwerkshop Jo – West-Vlaanderen

Vuurwerkshop Jo

Plaats: Zwevegem
Website: https://vuurwerkshopjo.be/

Ook in West - Vlaanderen is het prima mogelijk om een goede vuurwerkwinkel te vinden. Vlakbij Kortrijk en op de grens met Frankrijk vind je Vuurwerkshop Jo. Inmiddels staat alweer de derde generatie aan vuurwerkliefhebbers binnen de familie aan het roer van dit familiebedrijf.

Het leuke aan Vuurwerkshop Jo is dat naast een overweldigend aanbod aan harde klappers, ze ook beschikken over een juniorsegment. Perfect dus voor iedereen die kinderen op een veilige en leuke manier met de hobby kennis wil laten maken!

De winkel is op afspraak geopend en op zaterdagochtend vrij te bezoeken. In december is de winkel alle dagen vrij te bezoeken.

11. XL Vuurwerk – Limburg

XL Vuurwerk

Plaats: Beringen
Website: https://xlvuurwerk.be/

Eerder in deze top 15 hebben we Zena Vuurwerk behandeld. XL Vuurwerk is in feite de concept store van Zena Vuurwerk, opgericht om tijdens de coronacrisis op een gemakkelijke en veilige manier vuurwerk op te halen.

Wegens het succes van het concept is het vuurwerk nu jaarrond online te bestellen en de dag nadien op locatie af te halen. Op zondagen zijn ze ook geopend van 13:00 tot 17:00. Wil je graag op een andere dag langsgaan? In dat geval kan je altijd een afspraak maken. In het assortiment hebben ze uiteraard een groot gedeelte van het Zena Vuurwerk.

12. Vuurwerk Essen – Antwerpen

Vuurwerk Essen

Plaats: Essen
Website:  https://www.vuurwerkessen.be/

Op nog geen 200 meter over de Belgische grens nabij Roosendaal vind je de vuurwerkwinkel Vuurwerk Essen. Hier ben je buiten de maandag alle dagen welkom voor kwalitatief consumentenvuurwerk.

In het assortiment van Vuurwerk Essen vind je knalvuurwerk, compounds, cakes en vuurpijlen van onder andere Pyrostar, Rubro, Zena, en Salon Roger. Tip: Maak een klantenkaart op de website aan en geniet van een korting van 20 % op het aankoopbedrag!

13. Pyroshop – Antwerpen

Pyroshop

Plaats: Baarle - Hertog
Website: https://www.pyroshop.be/

We mogen Baarle - Hertog as de onofficiële vuurwerkhoofdstad van België beschouwen want ook op nummer 13 vinden we een vuurwerkwinkel in deze Vlaamse enclave. In de winkel van de Pyroshop vind je onder andere nitraten, vlinders, Chinese rollen, vuurpijlen, cakes en nog veel meer.

De openingstijden verschillen van maand tot maand dus neem voor je een bezoek brengt even een kijkje op de website, die eenvoudig maar duidelijk van opzet is. Bij Pyroshop wordt onder andere met de merken Pyrostar, Orion, Borgonovo, Bonbridge en Dextrin gewerkt.

14. Famipyro – Henegouwen (Wallonië)

Famipyro

Plaats: Moeskroen
Website: http://nl.famipyro.be/

België bestaat uit meer dan enkel Vlaanderen. Om die reden zullen we de laatste plekken in deze ranglijsten voorbehouden aan twee uitstekende vuurwerkwinkels die in het Franse taalgebied liggen.

In Moeskroen, op de grens met Frankrijk, vind je het 23.000 m2 tuincentrum van Famiflora. Hiermee is dit het grootste tuincentrum van België en met FamiPyro hebben ze ook een geweldig aanbod aan vuurwerk.

Toegegeven, de echte Pyroliefhebber gaat misschien liever naar een specialistische winkel maar het aanbod is groot genoeg, net als de kennis van de medewerkers. In de combinatie met het tuincentrum is dit – wanneer je toevallig in de buurt bent - dan ook het ideale familie uitje.

15. Pyromaniac – Henegouwen (Wallonië)

Pyromaniac

Plaats: Anderlues
Website: https://www.feux-artifices-belgique.be/

Zoals de naam al doet vermoeden richt men zich bij Pyromaniac wél volledig op vuurwerk. Het team achter Pyromaniac verzorgt shows tot ver buiten de Belgische landsgrenzen en staat bekend om hun geweldige shows.

Naast de professionele shows wordt er ook vuurwerk verkocht aan consumenten, van het kleine F1 vuurwerk tot de meer serieuze Chinese rollen, compounds, cakes, vlinders, nitraten en strijkers. Pyromaniacs is net buiten Charleroi gevestigd. Bezoek kan enkel op afspraak.

Regelgeving

In België bestaat er geen wetgeving op federaal niveau wanneer het over vuurwerk gaat. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk dat Vlaanderen van mei 2019 tot december 2020 een vuurwerkverbod kende. Hierdoor konden gemeenten enkel nog maar toestemming geven voor bepaalde locaties en tijdstippen. Dit verbod is eerder in 2020 door het Grondwettelijk Hof als ongrondwettelijk bepaald.

Ondanks deze winst voor de vuurwerkliefhebber staat de hobby ook in België wel degelijk onder druk. Zo is het sinds 5 juni 2017 verboden om categorie F3 vuurwerk aan consumenten te verkopen. Voor categorie F2 moet de koper tenminste 16 jaar zijn en zijn legitimatiebewijs kunnen tonen. Voor strijkers en nitraten geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.

Voor de Nederlanders: Houd er rekening mee dat Belgisch vuurwerk in Nederland vaak verboden is. Koop je vuurwerk in België, steek dit dan ook daar af op de daarvoor bestemde locaties en tijdstippen.

De beste vuurwerkwinkels

Nu je grotendeels op de hoogte bent van de regelgeving in België is het tijd voor het belangrijkste onderdeel van dit artikel: een overzicht van de beste vuurwerkwinkels die er in België te vinden zijn! Het zal je niet verbazen dat veel van de vuurwerkwinkels redelijk dicht, of zelfs binnen de Nederlandse grens liggen. Voor het gemak hebben we achter de naam de provincie geplaatst.