Al vele jaren is er een omslag gaande in het winkellandschap. Het internet wordt namelijk een steeds belangrijkere plek om aankopen te doen. Zeker in Nederland en Duitsland is het internet voor veel bedrijven een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden.

In België kwam die omslag iets later op gang, maar zeker de coronacrisis heeft ook in België hele verschuivingen in het online winkellandschap tot gang gebracht.

De grootste Belgische webshop is van het Nederlandse bedrijf Coolblue. Zij nemen daarmee de plek over van Bol.com, die nu de tweede plek in beslag nemen.

Benieuwd welke andere 48 namen er in de lijst staan? Lees hieronder dan snel verder in de top 50 grootste webshops van België!

* cijfers afkomstig van E-CommerceDB en over het jaar 2020.

Inhoudsopgave []

1. Coolblue – Ongeveer 450 miljoen euro

Coolblue

Coolblue Folder

Geldig van 30-06-2022 t/m 31-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.coolblue.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1999
Branche: E-commerce

De top 50 grootste webshops van België gaat van start met Coolblue. Dit van origine Nederlandse bedrijf is sinds het jaar 2020 de grootste webshop die in België te vinden is.

Coolblue dankt zijn naam aan het inmiddels ter ziele gegane Hot Orange. Dit was een online webshop die bekend stond om de lage kwaliteit, gebrek aan klantendienst en deelname van veel externe partijen. Coolblue wilde het tegenovergestelde aanbieden en heeft ook de naam daarop uitgekozen.

Coolblue had in het jaar 2020 een omzet van ruim 2 miljard euro. Ongeveer een kwart hiervan is afkomstig vanuit België. Dit maakt van Coolblue de grootste webshop van het land.

2. Bol.com – Ongeveer 440 miljoen euro

Bol.com

Website: https://www.bol.com
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1999
Branche: E-commerce

Waar in Nederland Bol.com de grootste webshop is en Coolblue op nummer twee staat, is het in België precies omgekeerd. Wel was Bol.com lange tijd de grootste webwinkel van het land.

Hoewel veel mensen denken dat Bol.com een echt Nederlands bedrijf is, is het in realiteit opgericht door een Duits mediaconcern. Een paar jaar na de oprichting hebben zij het bedrijf echter verkocht, waarna het wel in Nederlandse handen viel.

Bol.com maakte furore door naast zelf producten aan te bieden, ook andere ondernemers op de website een winkel te geven. Zij kunnen hun eigen goederen verkopen, waarover Bol.com een provisie krijgt. Het concept werkte en werkt nog altijd uitstekend want Bol.com is verreweg de grootste webshop van Nederland en dus ook één van de grootsten in België.

3. Zalando – Ongeveer 350 miljoen euro

Zalando

Zalando Folder

Geldig van 28-04-2022 t/m 31-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.zalando.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 2008
Branche: Mode

Zalando is een Duitse webwinkel die over zo goed als heel Europa actief is. Het bedrijf is in 2008 opgericht en sinds 2012 actief op de Belgische markt. Origineel was Zalando een online schoenenwinkel maar inmiddels wordt er van alles op het gebied van mode verkocht. Denk maar aan schoenen, accessoires, kleding en tassen.

Zalando heeft zichzelf tot de top van de Europese webshops weten op te werken door een agressieve bedrijfsvoering. Zo bood het bedrijf gratis verzending aan maar was ook het terugsturen van schoenen lange tijd gratis. Daarnaast werd er veel geld aan marketing uitgegeven.

Sinds 2013 is Zalando winstgevend. Over heel Europa draait het een omzet van een kleine 10 miljard euro. De Belgische afdeling is goed voor ongeveer 400 miljoen euro, waarmee Zalando op nummer 3 staat in de ranglijst van grootste Belgische webshops.

4. Amazon (FR) – Ongeveer 275 miljoen euro

Amazon

Website: https://www.amazon.fr
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Voor de eerste keer in deze top 50 komen we Amazon tegen. Later staan ze er namelijk nogmaals drie keer in. Dit heeft alles te maken met het feit dat België nog geen eigen Amazon heeft. Daardoor worden veel bestellingen op Amazon in andere landen geplaatst.

De variant van Amazon die het meest in België wordt gebruikt, is de Franse. Dit omdat de Franse Amazon al lang actief is en het voor Walen en zelfs Vlamingen vrij normaal is om op de website te winkelen.

Amazon Frankerijk genereert in België ongeveer 275 miljoen euro op jaarlijkse basis. Door het opkomen van de Nederlandse Amazon is dit bedrag wel dalende.

5. Veepee – ongeveer 175 miljoen euro

Veepee

Website: https://www.veepee.com
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 2001
Branche: E-commerce

Veepee stond lange tijd gekend als ‘vente-privee.com’. In 2019 is de naam echter in het huidige Veepee veranderd. Veepee is een Franse retailer en online warenhuis dat op ledenbasis werkzaam is. Het verkoopt tal van producten, waaronder kleding, speelgoed, accessoires, elektronica, sportartikelen, technologie, wijn en nog veel meer.

Wie gebruik wil maken van de aanbiedingen van Veepee moet ingelogd zijn. Eenmaal lid krijgen klanten kortingen die op kunnen lopen tot maar liefst 70 %. Tot 2009 was het enkel mogelijk om via een ander lid uitgenodigd te worden. Inmiddels mag iedereen lid worden van Veepee.

Het bedrijf heeft wereldwijd 6.000 medewerkers die samen goed zijn voor een omzet van bijna 5 miljard euro. De Belgische tak van het bedrijf draagt daar voor ongeveer 175 miljoen euro aan bij.

6. Apple Inc. – Ongeveer 150 miljoen euro

Apple

Apple Folder

Geldig van 24-06-2022 t/m 31-10-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.apple.com
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1976
Branche: Technologie

Apple staat bekend als één van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Met hun wereldberoemde iPhone en razend populaire Macbooks is het dan ook niet raar dat Apple bij de grootste webshops van België hoort.

Het bedrijf is in 1976 opgericht door Steve Jobs, tot zijn overlijden in 2011 één van de invloedrijkste personen ter wereld. Het bedrijf heeft ook zijn naam aan hem te danken. Steve Jobs gaf de drie mede-oprichters een dag de tijd om een goede naam te verzinnen. Als dit niet lukt dan gaat het bedrijf Apple heten. Omdat Uiteindelijk is de naam even iconisch als het bedrijf zelf geworden.

Apple heeft over de gehele wereld ruim 200.000 medewerkers en behaalde in het jaar 2020 gemiddeld een omzet van één miljard dollar per dag. Met bijna 100 miljard dollar aan winst behoort het daarnaast ook tot de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

7. Lidl – Ongeveer 130 miljoen euro

Lidl

Lidl België Folder

Nog 1 dag geldig
Geldig van 27-06-2022 t/m 02-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.lidl-shop.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1973
Branche: Supermarkten

Lidl is onderdeel van de Schwarz groep. Dit is de grootste supermarktketen van Europa. De Schwarz groep bestaat uit Lidl en Kaufland. Laatstgenoemde heeft in Nederland en België geen vestigingen.

Lidl zelf is de grootste supermarkt van Europa. Het heeft ruim 11.000 vestigingen, verdeeld over Zweden, Finland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken en – natuurlijk – Duitsland. Ook in de Verenigde Staten heeft het een paar filialen.

Lidl stond lange tijd bekend om haar harde cultuur en hoge werkdruk voor de werknemers. In België zijn hier in april 2018 flinke stakingen om geweest. Lidl beloofde beterschap en dit gebeurde al snel. Zo wist het bedrijf in 2019 zelfs een prijs als beste werkgever in de wacht te slepen.

In België zelf heeft Lidl een kleine 300 vestigingen. Het bedrijf wordt geroemd om haar voordelige prijzen voor producten van hoge kwaliteit.

8. Vanden Borre – Ongeveer 90 miljoen euro

Vanden Borre

Website: https://www.vandenborre.be
Herkomst: België
Branche: Consumentenelektronica

De eerste echt Belgische webshop in de top 50 grootste webshops van België vinden we terug op de achtste plaats. Vanden Borre is een van oorsprong Vlaamse retailer die zich richt op de verkoop van consumentenelektronica. De webshop vormt een steeds belangrijker onderdeel van het concern.

In totaal heeft Vanden Borre een omzet van een kleine 400 miljoen euro. Een kwart daarvan wordt via de webshop binnengehaald. Bijzonder aan het bedrijf is dat ze een Akte van Vertrouwen hebben. Hierin beloven ze aan klanten de laagste prijs. Het bedrijf gaat daarin zo ver dat ze dagelijks prijsaanpassingen doen. Wanneer een concurrent een speciale actie heeft, past Vanden Borre in de regel ook direct de prijzen zo aan dat ze alsnog goedkoper zijn.

9. MediaMarkt – Ongeveer 85 miljoen euro

Media Markt

MediaMarkt Folder

Nog 2 dagen geldig
Geldig van 01-07-2022 t/m 03-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.mediamarkt.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1973
Branche: Consumentenelektronica

De MediaMarkt is marktleider van Europa op het gebied van consumentenelektronica. Het bedrijf is in 1973 in Duitsland als zusteronderneming van de Saturn opgericht. Verspreid over heel Europa heeft het bedrijf een kleine 500 vestigingen. Daarvan zijn er 24 in België.

De MediaMarkt staat als zeer goedkoop bekend. Dit heeft het te danken aan goede marketing en bijna wekelijks een aantal aanbiedingen die aan spectaculaire prijzen worden aangeboden. In de realiteit heeft zo’n 70 % van de artikelen een hogere prijs dan bij de concurrentie.

De MediaMarkt heeft in totaal ruim 65.000 medewerkers en een omzet van meer dan 25 miljard euro. Daarvan is iets meer dan 85 miljoen afkomstig van de Belgische webshop.

10. IKEA – Ongeveer 85 miljoen

IKEA

Website: https://www.ikea.be
Herkomst: Zweden
Opgericht in: 1943
Branche: Meubelverkoop

Zweden staat bekend als het land van Abba, Volvo en IKEA. De IKEA is ’s werelds grootste meubelverkoper en heeft meer dan 450 vestigingen verspreid over ruim 50 landen. IKEA is een franchise, enkel de vestiging in Delft, tevens het hoofdkantoor, is eigendom van IKEA zelf.

In het jaar 1984 opende IKEA te Zaventem de eerste Belgische vestiging. Inmiddels zijn er 7 vestigingen verspreid over geheel België.

Tijdens de beginjaren verkocht de IKEA volledig gemonteerde meubelen. Medio jaren ’50 is besloten om de meubels zo te maken dat ze door de klanten zelf in elkaar kunnen worden gezet. Dit was het begin van het grote succes. Hiermee kon namelijk een hoge kwaliteit voor een relatief lage prijs worden geboden.

11. Hubo – Ongeveer 80 miljoen euro

Hubo

Hubo Folder

Nog 2 dagen geldig
Geldig van 20-06-2022 t/m 03-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.hubo.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1969
Branche: Bouwmarkt

De Hubo is een Belgische keten die voornamelijk doe het zelf artikelen verkoopt. Na de Brico is het de grootste bouwmarkt van België. Het bedrijf is origineel in Nederland opgericht, de naam betekent ook Houthandel Utrecht Bedrijven Organisatie. Omdat de Belgische Hubo een eigen entiteit is kan het wel met recht een Belgisch bedrijf worden genoemd.

Verspreid over heel België heeft het bedrijf ongeveer 150 vestigingen. Over het algemeen bevinden deze zich op industrieterreinen en langs invalswegen van grotere plaatsen.

Ondanks dat de Hubi een concurrent van de Brico is, zijn ze wel onderdeel van de inkooporganisatie Bricoalliance. Hierdoor kan er namelijk voor een lagere prijs worden aangekocht, wat ook in het voordeel is van de klanten van de Hubo.

De webshop van de Hubo is goed voor een omzet van ongeveer 80 miljoen euro.

12. Delhaize – Ongeveer 80 miljoen euro

Delhaize

Website: https://www.delhaize.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1867
Branche: Supermarkten

De Delhaize is één van de oudste nog bestaande supermarkten van België. Het bedrijf is opgericht door een aantal broers. Ook andere broers in het grote gezin openden eigen supermarkten, die uiteindelijk allemaal tot de huidige Delhaize gefuseerd zijn.

Delhaize was de eerste echte supermarkt van Europa. In 1956 zijn de broers op werkbezoek in de Verenigde Staten geweest, om meer te leren over het vak. Dit leidde ertoe dat het bedrijf in 1957 de eerste zelfbedieningssupermarkt van Europa opende, in Brussel. Voorverpakt vlees, diepvriesgroenten, afgedrukte kassabonnetjes en koelrekken waren in Europa voor het eerst bij de winkels van Delhaize te vinden.

Naast België heeft de Delhaize vestigingen in Luxemburg, Servië, Montenegro, Roemenië, Bosnië en Herzegovina, Indonesië, Griekenland en de Verenigde Staten. Wereldwijd zijn er ruim 2.600 vestigingen, waarvan 775 in België.

13. Brico – Ongeveer 75 miljoen euro

Brico

Website: https://www.brico.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1973
Branche: Bouwmarkt

De Brico is de grootste Belgische bouwmarkt en heeft de op 12 na grootste webshop van het land. Er worden voornamelijk doe het zelf artikelen verkocht maar verkoopt ook veel tuinartikelen. Er zijn ruim 150 vestigingen waarvan ongeveer twee derde via franchising tot stang gekomen is.

Het bedrijf opende zijn eerste vestiging in het Vlaamse Schoten. De naam is afkomstig van het Franse woord ‘bricoler’ wat zoveel als ‘knutselen’ betekent. De webshop van de Brico is relatief laat tot stand gekomen. De opening was namelijk pas in het jaar 2006. Naast België is het bedrijf tevens in Luxemburg actief.

14. Carrefour – Ongeveer 75 miljoen euro

Carrefour

Website: https://www.carrefour.be
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 1958
Branche: Retail

De Carrefour is een Franse multinational en één van de belangrijkste hypermarkten ter wereld. Naast hypermarkten baat het ook kleinere supermarkten en gemakswinkels uit. De Carrefour heeft bijna 12.500 winkels in meer dan 30 landen. Omdat hypermarkten in Nederland nooit echt aangeslagen zijn, zijn ze daar niet actief. Qua omzet is het de op 7 na grootste retailer ter wereld.

De eerste vestiging van Carrefour is geopend in het Franse Annecy en lag aan een kruispunt. Hier heeft het ook zijn naam aan te danken. ‘Carrefour’ is Frans voor ‘kruispunt’.

Iets meer dan 10 jaar na de opening, kreeg ook België zijn eerste vestiging van de hypermarktreus. Inmiddels heeft België 45 hypermarkten, 450 supermarkten en een kleine 300 gemakswinkels van Carrefour. De multinational heeft een omzet van ruim 80 miljard euro. 75 miljoen euro daarvan is afkomstig van de Belgische webshop.

15. Farmaline – Ongeveer 70 miljoen euro

Farmaline

Website: https://www.farmaline.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 2000
Branche: Apotheker

Farmaline is ooit begonnen als fysieke apotheker in het Duitse Keulen. Om innovatief en service gericht voor klanten te kunnen werken is besloten om de fysieke tak uit te breiden met een zeer grote webshop. Zo werd het namelijk mogelijk om klanten ook buiten de openingsuren van dienst te kunnen zijn. Daarnaast is het online ook mogelijk om medicatie aan een lagere prijs aan te bieden.

In ongeveer 20 jaar is Farmaline uitgegroeid tot één van de grootste apothekers van Europa. In België is het zelfs de grootste online apotheek. Het bedrijf biedt meer dan 40.000 producten aan en heeft naast medicijnen ook verzorgingsproducten, producten die onder alternatieve geneeskunde vallen en verzorgingsproducten en medicijnen voor dieren.

16. Zooplus (BE) – Ongeveer 65 miljoen euro

Zooplus

Website: https://www.zooplus.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1999
Branche: Dierenvoeding

Het Duitse Zooplus is Europa’s grootste leverancier van dierenvoeding. In veel landen is het online de grootste webshop waarop producten voor huisdieren besteld kunnen worden. In de top 50 van de grootste Belgische webshops komt het bedrijf zelfs tweemaal voor.

Zooplus is in 1999 opgericht in het Duitse München. Hedendaags verscheept het bedrijf naar ruim 30 Europese landen. In 2021 waren er nog twee bedrijven in gevecht om Zooplus over te nemen. Dit leidde tot een hoogste (en uiteindelijk niet geaccepteerd) bod van bijna 3,5 miljard euro.

Jaarlijks draait het bedrijf een omzet van ongeveer anderhalf miljard euro. De Belgische webshop is voor een ongeveer 65 miljoen euro verantwoordelijk.

17. H&M – Ongeveer 65 miljoen euro

H&M

Website: https://www.hm.com
Herkomst: Zweden
Opgericht in: 1947
Branche: Mode

Het Zweedse Hennes & Mauritz is in 1947 opgericht door Erling Persson. Op reis door Amerika kwam hij in aanraking met kledingwinkels die grootschalig inkochten en daardoor voor een lage prijs konden verkopen. Dit concept was nog onbekend in Europa.

Niet lang na het oprichten van zijn kledingwinkel ‘Hennes’ nam hij het bedrijf ‘Mauritz Wildforss’ over. De ontstane combinatie is Hennes & Mauritz genoemd, een naam die tot en met de dag van vandaag gevoerd blijft worden.

Hennes & Mauritz is éénv and de grootste kleding retailers ter wereld. Verdeeld over ongeveer 75 landen zijn er ruim 5.000 winkels met in totaal meer dan 125.000 medewerkers. De totale omzet bedraagt ruim 20 miljard euro. Een kleine 65 miljoen komt via de Belgische webshop binnen.

18. Alternate – Ongeveer 60 miljoen euro

Alternate

Website: https://www.alternate.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1992
Branche: Computerelektronica

De Alternate is één van de bekendste Duitse webshops op het gebied van computerelektronica. Het bedrijf heeft naast de eigen webshop ook een eigen lijn van personal computers en een assemblagedienst. Het verkoopt zowel aan particulieren als aan bedrijven.

Naast computerelektronica wordt er tegenwoordig in kleine mate ook andere producten aangeboden, waaronder speelgoed, gereedschappen en tuinartikelen. Het meeste hiervan is ook aan elektronica gebonden.

De Alternate is fysiek aanwezig in Nederland, België en Duitsland. Van daaruit wordt vrijwel heel Europa bediend. De Belgische webshop draait jaarlijks een omzet van ongeveer 60 miljoen euro.

19. Nike Inc. – ongeveer 55 miljoen euro

Nike

Nike Folder

Geldig van 23-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.nike.com
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1964
Branche: Mode (sport)

Nike Inc. is het grootste aan sportmerk ter wereld. Het werd in 1964 opgericht, toen nog onder de naam Blue Ribbon Sport. In 1978 heeft het de huidige naam gekregen. De naam is afkomstig van de Griekse godin van de overwinning. Het bedrijf had toen de wereldberoemde ‘Swoosh’ al als logo. Deze werd in de begin jaren ’60 geïntroduceerd.

Nike maakt van origine sportschoenen. Hedendaags wordt er echter van alles dat met sport te maken heeft gefabriceerd. Kleding, tassen, attributen, accessoires en nog veel meer.

Nike behaalde in het jaar 2020 een omzet van net geen 33 miljard euro. Ongeveer 0,2 % daarvan is dus afkomstig van de Belgische webshop.

20. Zara – Ongeveer 50 miljoen euro

Zara

ZARA Folder

Geldig van 29-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.zara.com/be/nl/
Herkomst: Spanje
Opgericht in:
Branche: Mode

Zara is een Spaans modehuis dat in 1974 opgericht is. Het bedrijf is onderdeel van Inditex, wereldwijde marktleider op het gebied van mode. Onder andere Bershka, Pull & Bear en Oysho vallen ook onder Inditex.

Zara staat bekend om haar ‘fast mode’. Het bedrijf brengt jaarlijks extreem veel verschillende modellen en lijnen op de markt die snel gerouleerd worden. Van jaar tot jaar brengt het bedrijf tussen de 15.000 en 20.000 nieuwe designs op de markt.

De Zara is aanwezig in bijna 100 landen en heeft meer dan 2.000 vestigingen. In België heeft de Zara een kleine 30 winkels. Ongeveer 55 miljoen euro van de omzet is met dank aan de Belgische webshop.

21. Shein – Ongeveer 45 miljoen euro

Shein

Website: https://www.shein.com
Herkomst: China
Opgericht in: 2012
Branche: Mode

Shein is één van de bekendste namen op fashiongebied van de gehele wereld. Het richt zich met name op damesmode maar heeft ook heren- en kindercollecties. Net als de Zara richt het zich op fast fasion.

Voor Shein is het belangrijk dat iedereen kan genieten van betaalbare mode. Het behoort dan ook tot de goedkoopste modehuizen ter wereld. Shein is enkel en alleen online actief en verzendt naar ruim 150 verschillende landen. Naast kleding worden er inmiddels ook op kleine schaal andere producten verkocht. Dit zijn voornamelijk huishoudelijke zaken zoals decoratie, accessoires, bedgoed, keukenaccessoires en persoonlijke verzorgingsproducten.

Shein was in 2020 het meest besproken merk op TikTok en Youtube. Op Instagram gingen slechts 3 andere merken het bedrijf voor.

22. Krëfel – Ongeveer 45 miljoen euro

Krëfel

Website: https://www.krefel.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1958
Branche: Consumentenelektronica

Krëfel is een Belgisch warenhuis in consumentenelektronica. Sinds het jaar 2019 valt het echter in Franse handen. Over heel België heeft het bedrijf ongeveer 75 winkels en genereert een omzet van iets minder dan een half miljard euro.

Het bedrijf is in 1958 opricht door Auguste Marcel Poulet. Het bedrijf heeft zijn naam te danken aan de Duitse stad Krefeld, waar Poulet lang werkzaam is geweest.

Het publiek van Krëfel is opmerkelijk genoeg vooral verbonden aan de fysieke winkels. Slechts 10 % van de jaarlijkse omzet haalt het met dank aan de webshop, wat voor een bedrijf in consumentenelektronica relatief laag is.

23. Kruidvat – Ongeveer 40 miljoen euro

Kruidvat

Kruidvat Folder

Geldig van 28-06-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.kruidvat.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1975
Branche: Drogisterijen

De Kruidvat is een van oorsprong Nederlandse drogisterij die in zowel Nederland als België actief is. Inmiddels maakt het bedrijf deel uit van een holding uit Hong Kong, de A. S. Watson Groep. Dit is wereldwijd de grootste drogisterijketen met bijna 15.000 vestigingen in 25 landen.

Tot de Kruidvat Holding behoorden ook de bedrijven Ici Parix XL en Trekpleister. De Kruidvat staat bekend om haar diverse aanbod aan producten die je normaal niet zo snel in een drogisterij tegenkomt. Denk bijvoorbeeld maar aan boeken, CD’s en decoratie. Sinds jaar en dag gebruikt het bedrijf het motto: “Steeds verrassend, altijd voordelig.”

24. Decathlon – Ongeveer 40 miljoen euro

Decathlon

Decathlon Folder

Geldig van 22-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.decathlon.be
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 1976
Branche: Sportartikelen

De Decathlon is een Frans bedrijf dat zich richt met de verkoop op sport- en outdoor artikelen. Dit loopt uiteen van kleding, accessoires, attributen en voedingsproducten.

De Decathlon staat bekend om het grote oppervlakte van de winkels, deze zijn vaak vele duizenden vierkante meters groot. Daarnaast hebben ze een uitgebreid aanbod aan verschillende sporten. De meeste filialen bieden voor 70 verschillende sporten artikelen aan.

De Decathlon meer dan 1.000 verschillende vestigingen, verspreid over 30 landen. In België zijn er net geen 45 filialen. Jaarlijks wordt er een omzet van circa 15 miljard euro gedraaid. Daarvan is zo’n 40 miljoen afkomstig van de Belgische webshop.

25. Amazon (DE) – Ongeveer 40 miljoen euro

Amazon

Website: https://www.amazon.de
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Vanaf nummer 25 vinden we een aantal keer verschillende varianten van dezelfde webshop terug. De Duitse versie van Amazon was één van de eerste internationale webshops van Amazon. De opening gebeurde reeds in 1998. Toentertijd bestond het aanbod grotendeels nog uit boeken.

De verwachting is nu de Nederlandse versie van Amazon online is, de Duitse Amazon langzaam uit de lijst van grootste Belgische webshops zal verdwijnen.

26. Amazon (US) – Ongeveer 35 miljoen euro

Amazon

Website: https://www.amazon.com
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Ook op nummer 26 vinden we een webshop van Amazon, ditmaal de thuisversie uit Amerika. De reden dat de webshop zo hoog staat is omdat het nu eenmaal één van de gemakkelijkste manieren is om producten uit de Verenigde Staten in België te krijgen. Het aanbod is zéér groot en de logistiek door de vele lokale varianten van Amazon uitstekend.

De Amerikaanse variant van Amazon blijft al jaren min of meer gelijk in populariteit. Er worden dan ook geen grote verschuivingen verwacht door het opkomen van de Nederlandse Amazon.

27. Amazon (NL) – Ongeveer 35 miljoen euro

Amazon

Website: https://www.amazon.nl
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Op 27 vinden we Amazon voor de 4e (en direct ook laatste) keer. De Nederlandse versie van Amazon is in maart 2020 en heeft zich als een speer omhoog gewerkt in de belangrijkste lijstjes. Zo is Amazon NL in Nederland al één van de grootste webshops van het land en is de prognose dat Amazon NL ook in België tot de top gaat behoren.

Sterker nog, er gaan zelfs geluiden dat Amazon NL op den duur eerder een Amazon Benelux gaat worden. Amazon FR heeft in ieder geval al iets aan Belgisch marktaandeel verloren en het kan zomaar staan dat de posities over een paar jaar omgedraaid zijn.

28. Fnac – Ongeveer 33 miljoen euro

Fnac

Website: https://www.fnac.be
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 1954
Branche: Warenhuizen

Fnac is een oude en Franse keten van warenhuizen. Je vindt er voornamelijk producten als consumentenelektronica, boeken, CD’s, DVD’s, software, huishoudelijke apparatuur en soortgelijke zaken. De naam staat voor Fédération Nationale d'Achat des Cadres. Dit betekent zoveel als een Nationale Aankoop Federatie voor Leidinggevenden.

Fnac is sinds 1981 actief op de Belgische markt. Inmiddels zijn er warenhuizen van Fnac in Brussel, Luik, Antwerpen, Charleroi, Gent, Leuven, Louvain-la-Neuve, Wijnegem, Brugge, Aalst en Hasselt.

29. Zalando Lounge – Ongever 30 miljoen euro

Zalando Lounge

Website: https://www.zalando-lounge.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 2010
Branche: Mode

Om haar activiteiten uit te breiden heeft Zalando, nummer 3 in de lijst van grootste Belgische webshops, de Zalando Lounge geopend. De Zalando Lounge is een exclusieve shopping club waar dagelijks een gevarieerd aanbod aan nieuwe producten voor spotprijzen aangeboden wordt.

In tegenstelling tot de Zalando zelf biedt de Lounge niet enkel seizoensproducten aan. Zo kan je in de zomer bij Zalando Lounge zomaar een schitterende aanbieding voor een winterjas aantreffen. Kortingen kunnen oplopen tot wel 75 % op de adviesprijs.

Zalando Lounge heeft over heel Europa ongeveer 15 miljoen leden. De Belgische webshop is goed voor een omzet van ongeveer 30 miljoen euro.

30. DreamLand – Ongeveer 30 miljoen euro

DreamLand

Website: https://www.dreamland.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1956
Branche: Speelgoedwinkels

DreamLand is een keten van een kleine 50 speelgoedwinkels die onder de Colruyt groep vallen. Het bedrijf is in 1956 begonnen als LIMA, een buurtsupermarkt waar ook speelgoed verkocht werd. Aanvankelijk was speelgoed bijzaak maar in de loop van de jaren ’70 begon speelgoed meer en meer van het assortiment uit te maken.

Dat was het moment dat besloten werd om de supermarkttaken neer te leggen en van LIMA volledig een speelgoedwinkel te maken. In 1987 werd de naam vervangen door Droomland. In 1994 werd het bedrijf overgenomen door de Colruyt Groep. IN 2002 werd de naam veranderd in DreamLand.

Het bedrijf verkoopt naast speelgoed ook games, multimedia, schoolspullen, tuinartikelen, fietsjes en sportartikelen. De webshop biedt naast thuislevering ook aflevering in één van de DreamLand of Colruyt filialen aan.

31. Newpharma – Ongeveer 30 miljoen euro

New Pharma

Website: https://www.newpharma.be
Herkomst: België
Opgericht in: 2008
Branche: Apothekers

Ook op nummer 31 vinden we een webshop dat onderdeel uitmaakt van de Colruyt groep. Newpharma is de grootste uit België afkomstige online apotheek.

Naast farmaceutische producten vind je bij Newpharma ook tal van verschillende schoonheidsproducten, cosmetica en producten voor huisdieren, ouderen, baby’s en kinderen. Het assortiment bestaat uit ruim 39.000 verschillende producten van in totaal 1700 verschillende merken.

32. Cdiscount – Ongeveer 30 miljoen euro

Cdiscount

Website: https://www.cdiscount.be
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 1998
Branche: E-commerce

Cdiscount is een bekende Franse webshop die gespecialiseerd is in de online verkoop van consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur en voeding. Naast Frankrijk is het ook actief op de Belgische, Spaanse, Duitse, Italiaanse en Luxemburgse markt.

België is een redelijk kleine markt voor het bedrijf. Van de totale omzet die op een kleine 3 miljard euro uitkomt, is slechts 30 miljoen euro afkomstig uit België.

33. ASOS – Ongeveer 27,5 miljoen euro

ASOS

ASOS Folder

Geldig van 28-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.asos.com
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Opgericht in: 2000
Branche: Mode

ASOS is een Brits online modehuis dat zich oorspronkelijk richtte op de verkoop van imitatie kleding die in televisie en films voorkwamen. De naam staat dan ook voor ‘As Seen On Screen’. Het bedrijf behaalde grote successen met de verkoop van imitaties maar al snel ontstond er behoefte aan meer. Zo is het bedrijf ook met succes begonnen met het zelf ontwerpen van kleding.

Het bedrijf heeft een aantal lokale versies van de website, dit geldt onder andere voor Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Belgen moeten gebruik maken van de internationale versie van de site. Dat dit de omzet geen kwaad hoeft te doen blijkt wel uit het feit dat het merk in België alsnog 27,5 miljoen euro om weet te zetten.

34. JBC – Ongeveer 27,5 miljoen euro

JBC

Website: https://www.jbc.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1975
Branche: Mode

JBC is een Belgische winkelketen die kleding voor het hele gezin verkoopt. De naam bestaat uit de initialen van de oprichter, oud-wielrenner Jean-Baptiste Claes. Het eerste filiaal werd in 1975 geopend. Tien jaar later stapten zijn kinderen ook in de zaak en gezamenlijk hebben ze het laten uitgroeien tot de keten met 125 winkels die het hedendaags is.

JBC verdient veel geld met de verkoop van kinderkleding waarvoor zij exclusieve rechten hebben. Bijvoorbeeld voor verschillende figuren van Studio 100 (Samson en Gert, Plop, K3) en Ketnet.

35. DreamBaby – Ongeveer 27,5 miljoen euro

DreamBaby

Website: https://www.dreambaby.be
Herkomst: België
Opgericht in: ?
Branche: Babyproducten

DreamBaby is net als DreamLand een bedrijf van de Colruyt groep. Waar DreamLand ook producten voor Baby’s heeft, ligt de focus van DreamBaby, volledig op baby’s en jonge kinderen.

Er zijn 31 verschillende DreamBaby winkels verspreid over België. Daarnaast zijn er ook 5 DreamLand winkels die een DreamBaby shop in hun vestiging hebben. De online verkoop van Dreambaby is goed voor een omzet van circa 27,5 miljoen euro.

36. Albert Heijn – Ongeveer 25 miljoen euro

Albert Heijn

Albert Heijn België Folder

Nog 2 dagen geldig
Geldig van 27-06-2022 t/m 03-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.ah.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1887
Branche: Supermarkten

Neerlands bekendste grootgrutter timmert in België hard aan de weg. Zo worden jaarlijks meerdere vestigingen geopend en zijn ze er net als in Nederland oorzaak van dat de prijzen in de Belgische supermarkten flink gedaald zijn. Waar de Albert Heijn in Nederland daarentegen nog steeds als vrij duur bekend staat, is het in België haast een prijsvechter, maar dan met de kwaliteit zoals men in Nederland gewend is.

De eerste vestiging in België werd net over de grens bij Brasschaat geopend, in het jaar 2011. Ondanks dat AH en Delhaize inmiddels gefuseerd zijn, blijven ze onafhankelijk van elkaar actief in België. Inmiddels zijn er 60 vestigingen, allemaal in Vlaanderen. Anders dan in Nederland loopt de online supermarkt in België nog niet geweldig. Zo draait het een omzet van ‘slechts’ 25 miljoen euro.

37. Collishop – Ongeveer 25 miljoen euro

Collishop

Website: https://www.collishop.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1983
Branche: E-commerce

De Collishop was het E-commerce platform van de Colruyt groep. De webshop is in september 2020 ter ziele gegaan. Omdat we in dit artikel de cijfers over het jaar 2020 gebruiken, valt de Collishop echter alsnog in de lijst van grootste Belgische webshops.

De ondergang van de Collishop zat er al geruime tijd aan te komen. Het kon simpelweg niet opvechten tegen E-commerce giganten zoals Coolblue, Bol.com en Amazon.

38. Fun.be – Ongeveer 25 miljoen euro

Fun.be

Website: https://www.fun.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1925
Branche: Speelgoedwinkels

Winkelketen Fun is in 1925 tot leven gekomen toen Alfons Coeman een kleine drukkerij startte in Aalst en zijn vrouw daar ook schoolartikelen verkocht. Zijn zoon nam het bedrijf in 1963 over, waarna zijn vrouw de schoolartikelen grotendeels inruilde voor speelgoed.

Vanaf de jaren ’80 werd speelgoed corebusiness, alhoewel ook kantoorartikelen nog steeds werden aangeboden. Vanaf het jaar 2000 is het bedrijf begonnen met uitbreiden, door overnames van de bedrijven Fun en Fun Factory. De naam Fun werd overgenomen en inmiddels zijn er ruim 30 vestigingen in heel Vlaanderen. 

39. ICI PARIS XL – Ongeveer 22,5 miljoen euro

ICI PARIS XL

ICI PARIS XL Folder

Geldig van 20-06-2022 t/m 17-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.iciparisxl.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1968
Branche: Parfumwinkels

ICI PARIS XL is één van de grootste parfumeries van de de lage landen. Het bedrijf is in 1968 opgericht door een koppel dat luxegoederen vanuit Parijs importeerde. De winkel lag in Elsene, wat Ixelle is in het Frans en dezelfde uitspraak kent als XL.

Het doel van het koppel was om Franse luxegoederen ook voor de gewone man en vrouw in België beschikbaar te maken. Inmiddels zijn er ongeveer 275 vestigingen verdeeld over Nederland en België. De Belgische webshop is goed voor een omzet van ongeveer 22,5 miljoen euro.

40. Thomann – Ongeveer 20 miljoen euro

Thomann

Website: https://www.thomann.be
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1954
Branche: Muziekhandel

Thomann is een Duitse retailer van muziekinstrumenten, studio-apparatuur, verlichting en audiovisuele apparatuur. Het bedrijf heeft een kleine vestiging in Duitsland maar staat vooral bekend ’s werelds grootste online retailer van al het muziek gerelateerde.

Het familiebedrijf heeft bijna 2.000 medewerkers in dienst die jaarlijks een klein miljard euro omzetten. Daarvan is ongeveer 20 miljoen euro afkomstig van de Belgische webshop, waarmee ze op plek 40 staan in de lijst van grootste Belgische webwinkels.

41. Makro Shop – Ongeveer 20 miljoen euro

Makro Shop

Makro Folder

Nog 2 dagen geldig
Geldig van 01-07-2022 t/m 03-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.makroshop.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1968
Branche: Retail

De Makro is een van oorsprong Nederlandse zelfbedieningsgroothandel. In feite een groothandel voor bedrijven en zelfstandigen die de opzet van een supermarkt heeft. In 1998 is het bedrijf aan de Duitse METRO Groep. De vestigingen in Nederland en België blijven echter de naam Makro gebruiken.

In België heeft de Makro in totaal 6 filialen, waarvan 4 in Vlaanderen en 2 in Wallonië. De online winkel is goed voor een omzet van ongeveer 20 miljoen euro.

42. Torfs – Ongeveer 17,5 miljoen euro

Torfs

Website: https://www.torfs.be
Herkomst: België
Opgericht in: 1948
Branche: Schoenenwinkels

Torfs is een op en top Belgische schoenenwinkel die kort na de tweede wereldoorlog opgericht werd. Oprichter Louis Torfs verkocht schoenen op de markt van Mechelen. Dit draaide zo goed dat hij vier winkels opende, die hij door zijn zonen en schoonzoon werden uitgebaat.

Torfs is nog altijd een familiebedrijf en heeft inmiddels ruim 75 vestigingen over heel België. Online wordt er ongeveer 17,5 miljoen euro omgezet.

43. Maisons Du Monde – Ongeveer 17,5 miljoen euro

Maisons Du Monde

Website: https://www.maisonsdumonde.com
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 1996
Branche: Meubelverkoop

Dit Franse bedrijf is in 1996 opgericht door Xavier Marie. Het bedrijf verkoopt met name meubels en decoratie voor in huis. Maison Du Monde heeft ruim 250 vestigingen verspreid over Frankrijk, Italië, Spanje, Luxemburg, België, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

 In België zijn 15 vestigingen aanwezig. De online webshop is goed voor een jaarlijkse omzet die rond de 17,5 miljoen euro ligt.

44. De Bijenkorf – Ongeveer 15 miljoen euro

De Bijenkorf

De Bijenkorf Folder

Geldig van 29-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.debijenkorf.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1870
Branche: Warenhuizen

De Bijenkorf is één van de bekendste Nederlandse warenhuizen, die in 1870 als een kleine fourniteurenwinkel opgericht is in Amsterdam. Tegenwoordig vind je er mode, accessoires, parfum en cosmetica. In grotere vestigingen zijn ook meubels, boeken, een woon- en keukenaccessoires te koop.

De Bijenkorf heeft in tegenstelling tot in Nederland geen fysieke vestigingen in België. Wel is er speciaal voor België een webshop gemaakt. Deze is goed voor een omzet van 16 miljoen euro.

45. Rituals – Ongeveer 15 miljoen euro

Rituals

Website: https://www.rituals.com/nl-be/home
Herkomst: Rituals
Opgericht in: 2000
Branche: Cosmetica

Rituals is een nog vrij jong Nederlands succesverhaal. Het bedrijf richt zich op cosmetica zoals zeep, lotion en bad- en doucheproducten met een oriëntaals geurtje. Het is in 2000 opgericht door Raymond Cloosterman, die de financiëring rond heeft gekregen met hulp van vrienden.

Inmiddels bezit Rituals actief in meer dan 25 landen en heeft ruim 800 winkels waar de luxe-artikelen verkocht worden. Jaarlijks wordt een omzet van ongeveer een miljard euro gedraaid. De Belgische online markt is goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 15 miljoen euro.

46. A.S. Adventure – Ongeveer 12,5 miljoen euro

A.S. Adventure

Website: https://www.asadventure.com
Herkomst: België
Opgericht in: 1955
Branche: Mode

A.S. Adventure is anders dan wat de naam doet vermoeden een winkelketen dat zich op de verkoop van kleding richt. Het bedrijf heeft ruim 30 winkels verdeeld over België.

A.S. staat origineel voor ‘Amerikaanse Stock’. Nadat de zoon van de oprichter het bedrijf overnam is het concept gewijzigd en werd er niet enkel meer vanuit Amerika ingekocht. In België is het bedrijf online goed voor een omzet van 12,5 miljoen euro.

47. Zooplus (NL) – Ongeveer 12,5 miljoen euro

Zooplus

Website: https://www.zooplus.nl
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1999
Branche: Dierenvoeding

Voor de tweede keer komen we Zooplus tegen in de lijst van grootste webshops van België. Eerlijk gezegd durven we niet precies te zeggen waarom er alsnog relatief veel Belgen shoppen bij de Nederlandse zooplus, terwijl er gewoon een Belgische lokale variant bestaat.

48. Esprit – Ongeveer 10 miljoen euro

Esprit

Website: https://www.esprit.be
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1968
Branche: Mode

Esprit is één van de grootste en bekendste namen in de modewereld. Door slecht beleid is het bedrijf inmiddels nog maar een fractie van de grootte die het in het verleden had. Lange tijd waren er zelfs zorgen voor een faillissement.

Sinds een jaar of 10 gaat het langzaam beter met het bedrijf, alhoewel in België de verkopen nog steeds afnemen. Zo is de webshop inmiddels nog maar goed voor een verkoop van 10 miljoen euro, terwijl dit aandeel jaren terug nog een stuk hoger lag.

49. Bax Shop – Ongeveer 10 miljoen euro

Bax Shop

Website: https://www.bax-shop.be
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1993
Branche: Muziekartikelen

De Bax Shop is in de vroege jaren ’90 opgericht door een tweetal broers die als DJ geld verdienden. Het geld hebben ze geïnvesteerd in een winkel waar ze DJ-apparatuur zijn begonnen te verkopen. Inmiddels is de Bax Shop één van de grootste DJ winkels ter wereld.

In België heeft het een fysieke vestiging te Antwerpen. Daarnaast is de webshop goed voor een omzet van iets meer dan 10 miljoen euro.

50. Electro Depot – Ongeveer 10 miljoen euro

Electro Depot

Website: https://www.electrodepot.be
Herkomst: Frankrijk
Opgericht in: 2000
Branche: Consumentenelektronica

We sluiten de top 50 van Belgische webshops af met het Franse Electro Depot. Dit in 2000 opgerichte bedrijf richt zich op de verkoop van consumentenelektronica, huishoudelijke apparaten en multimedia. Het bedrijf is sinds 2004 actief op de Belgische markt.

Electro Depot heeft in België 12 verschillende fysieke winkels en één webshop die goed is voor een omzet van een kleine 10 miljoen euro.