De vroege historie van online winkels gaat terug tot de vroege jaren ’90. Zo was bijvoorbeeld de Pizza Hut één van de grondleggers door in 1994 al via het internet pizza’s te verkopen. Toch duurde het nog een jaar of 10 langer voor online winkelen echt bekendheid kreeg.

Vanaf de jaren 2010 was de beer volledig los. Zo had Nederland in 2010 nog ongeveer 7.000 webshops. Twee jaar later waren dit er al 16.400. Webwinkels schoten als paddenstoelen uit de grond en er was haast niets dat online niet gekocht kan worden.

Maar wat zijn nu de grootste online winkels van Nederland?

In dit artikel nemen we je mee in een tocht langs de grootste e-commercebedrijven, supermarkten, modehuizen en elektronicawinkels op het Nederlandse gedeelte van het wereldwijde web. Dit zijn de top 25 grootste online winkels van Nederland.

Grootste online winkels van Nederland
PositieNaamHerkomstBrancheOmzet in euro
1.Bol.comDuitslandE-Commerce3,3 miljard euro
2.CoolblueNederlandE-Commerce1,4 miljard euro
3.Albert HeijnNederlandSupermarkt1,2 miljard euro
4.ZalandoDuitslandMode835 miljoen euro
5.WehkampNederlandE-Commerce766 miljoen euro
6.AmazonVerenigde StatenE-Commerce530 miljoen euro
7.JumboNederlandSupermarkt503 miljoen euro
8.PicnicNederlandSupermarkt420 miljoen euro
9.De BijenkorfNederlandWarenhuizen380 miljoen euro
10.HelloFreshDuitslandLevensmiddelen350 miljoen euro

1. Bol.com – 3,3 miljard euro

Bol.com

Herkomst: Duitsland
Website:  https://www.bol.com/
Branche: E-commerce

Er kan er maar één de eerste zijn. In het geval van de grootste online winkels van Nederland is dat al sinds jaar en dag Bol.com. Dit van oorsprong Duitse bedrijf opende in het jaar 1999 voor het eerst online haar deuren. Sinds het jaar 2010 is het bedrijf ook in België begonnen met verkopen.

Ondanks dat het een online winkel is werken er alsnog ruim 1.800 mensen op de kantoren en distributiecentra van Bol.com. Dat moet ook wel om de verkoop van ruim 33 miljoen verschillende artikelen in goede banen te leiden.

Alhoewel Bol.com begonnen is als eigen webshop, is het voor ondernemers sinds 2010 mogelijk om hun eigen producten op Bol.com te verkopen. Inmiddels zijn er ook ongeveer 40.000 ondernemers die bij Bol.com aangesloten zijn.

Grote concurrenten van Bol.com zijn Coolblue en Amazon, die we ook in de top 10 terugvinden. In de vroege jaren 2000 waren er met laatstgenoemde zelfs contacten voor een overname van Bol.com. Een verstandige keuze want de omzet is sinds die periode meer dan 100 keer zo groot geworden en bedraagt in België en Nederland samen bijna 4,5 miljard euro. 3,3 miljard daarvan is uit Nederland afkomstig. Bol.com is daarmee met afstand de grootste online winkel van heel Nederland.

2. Coolbue – 1,4 miljard euro

Coolbue

Coolblue Folder

Geldig van 30-06-2022 t/m 31-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.coolblue.nl
Branche: E-commerce

Op nummer 2 vinden we de eerste echt Nederlandse online winkel. Coolblue is in 1999 door een drietal studentenvrienden opgericht en is één van de grootste succesverhalen van jonge ondernemers in Nederland. Coolbue ging van start als “MP3man.nl”. Hier hoorde ook de webshops PDAshop.nl en Laptopshop.nl bij. Later is dit allemaal samengevoegd onder de bedrijfsnaam Coolblue.

De naam Coolblue is ontstaan als tegenhanger van Hot-Orange. Hot-Orange was een webshop die eigenlijk volledig uitbesteed was aan derden en geen eigen klantendienst had. Dit leidde tot veel klachten. Coolblue vond dat het meer voordelen voor zowel het bedrijf als het klant zou hebben wanneer alles gecentraliseerd wordt binnen één verkoper. De rest is geschiedenis.

Sinds 2004 is Coolblue ook in België actief. Nederland is echter altijd de hoofdmarkt gebleven voor Coolblue. Toen webshops over geheel Nederland een vlucht omhoog namen, heeft Coolblue het gewaagde besluit genomen om ook fysieke winkels te gaan openen. Dit omdat fysieke winkels de klantreis versterken en evenwel de online verkopen laten groeien. Inmiddels zijn er 12 Coolblue winkels verspreid over heel Nederland.

De laatste jaren is de groei van Coolblue flink aan het doorzetten. Inmiddels is Coolblue ook actief op de Duitse markt en is het bedrijf meer en meer de energiemarkt in gegaan. Zo verkopen en installeren ze zelf zonnepanelen en wordt het bedrijf een volwaardige energieleverancier.

3. Albert Heijn – 1,2 miljard euro

Albert Heijn

Albert Heijn Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 04-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.ah.nl
Branche: Supermarkt

Albert Heijn is de bekendste en met een marktaandeel van 20% ook de grootste supermarkt van Nederland. Logischerwijs zijn ze dus ook de grootste online winkel wanneer het op supermarkten aankomt. Vooral sinds de coronacrisis is het enorm hard gegaan met de online verkoop van levensmiddelen.

De geschiedenis van de Albert Heijn gaat terug tot het midden van de 19e eeuw. In het Noord-Hollandse Oostzaan bezet Jan Heijn een kruidenierswinkel die in 1887 overgenomen is door zijn zoon, genaamd Albert Heijn. Het ondernemen paste erg goed bij de nog jonge Albert en in de daaropvolgende jaren werden meerdere vestigingen in andere Noord-Hollandse gemeenten geopend.

Albert Heijn is in het begin vooral groot geworden door het verkopen van eigen producten. Zo brandde het bedrijf zijn eigen koffie en bakte het zelf hun suikerwerk, koek en banket. In 1920 werd de leiding overgedragen aan Albert’s zoon Gerrit Heijn, waarna in 1948 en gang naar de beurs volgde.

In de daar op volgende jaren onderging Albert Heijn flinke veranderingen. Zo werd in 1952 de eerste zelfbedieningswinkel geopend en werd het assortiment drie jaar later uitgebreid met vlees, groenten en fruit. Zo ontstond halverwege de jaren ’60 de eerste echte supermarkt van Nederland.

Fast forward naar rond de eeuwwisseling. In 1999 begon Albert Heijn namelijk met de zogeheten Thuisservice. In 2001 is deze hernoemd tot Albert.nl en werd het aanbod online verkrijgbare producten uitgebreid. Toch duurde het tot 2014 voor de online bezorgdienst volledig geïntegreerd was met de website van Albert Heijn zelf.

Klanten van Albert Heijn kunnen ervoor kiezen om de boodschappen thuis te laten bezorgen, of ze op te halen in één van de ongeveer 60 Pick Up Points die verspreid door heel Nederland aanwezig zijn.

4. Zalando – 835 miljoen euro

Zalando

Zalando Folder

Geldig van 28-04-2022 t/m 31-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: http://www.zalando.nl
Branche: Mode

Op nummer vier in de lijst van 25 grootste online winkels vinden we Zalando terug. Zalando is een van oorsprong Duitse webshop voor schoenen, die later ook kleding en andere modeaccessoires zijn gaan verkopen. De oprichting gebeurde in het jaar 2008 en sinds 2021 is Zalando in 17 Europese landen actief. In Nederland ging Zalando in 2010 voor het eerst online.

Zalando is op het gebied van mode één van de grootste webshops ter wereld. Sinds het jaar 2010 is de omzet ruim 50 keer gegroeid en bedraagt ongeveer 8 miljard euro. Binnen de Nederlandse markt is de omzet 835 miljoen euro. Schoenen maken nog altijd het grootste deel van de verkoop bij Zalando uit. Ongeveer de helft van de omzet bestaat uit schoeisel.

Ondanks de grote verkopen en sterke groei is Zalando lange tijd een verliesgevende onderneming geweest. Verzend-, retourkosten en de agressieve marketing waren hier grotendeels de reden van. Het bedrijf heeft ongeveer 40 miljoen actieve klanten die samen goed zijn voor iets minder dan 200 miljoen bestellingen.

Zalando heeft in 2011 en 2012 de Loden Leeuw ontvangen. Dit is de ‘prijs’ voor de meest irritante televisiereclame van het jaar.

5. Wehkamp – 766 miljoen euro

Wehkamp

Herkomst: Nederland
Website: http://www.wehkamp.nl
Branche: (Online) Warenhuis

Iedereen ouder dan een jaar of 30 kent ze nog wel. De catalogussen van de Wehkamp die eens in zoveel tijd uitkwamen en waarin alle moeders en oma’s maar wat graag een bestelling deden. Het duurde zelfs tot het jaar 2006 tot Wehkamp de omslag van postorderbedrijf naar online warenhuis maakte.

De geschiedenis van Wehkamp gaat terug tot het jaar 1952, toen het door Herman Wehkamp opgericht werd als “Wehkamp’s Fabriekskantoor”. Oorspronkelijk was het mogelijk om matrassen en ander beddengoed per post te bestellen, naar aanleiding van reclames op radio en in verschillende damesbladen.

Automatisatie en mechanisatie speelde vanaf het allereerste begin een belangrijke rol bij de Wehkamp. Dit leidde uiteindelijk tot een omvangrijk klantenbestand waar Wehkamp 70 jaar later nog altijd de vruchten van plukt. Wehkamp was ook één van de eerste bedrijven die het betalen in termijnen in Nederland introduceerde, waardoor het voor een groot gedeelte van de bevolking mogelijk werd om nieuw beddengoed aan te schaffen.

Het assortiment van Wehkamp bestaat uit een kleine 200.000 artikelen, van mode en elektronica tot tuin-, huishoud- en sportartikelen.

6. Amazon – 530 miljoen euro

Amazon

Herkomst: Verenigde Staten
Website: http://www.amazon.nl
Branche: E-commerce

In het jaar 1994 opende de Amerikaan Jeff Bezos vanuit een bijkamertje een online boekenwinkel. Ondanks dat de groei er al snel inzat duurde het een eeuwigheid voor er winst gemaakt werd. In de late jaren ’90 werden op televisie zelfs grappen gemaakt over het toekomstige falen van de onderneming. Hoe anders is de realiteit gebleken: Amazon is sinds 2019 het grootste bedrijf van de hele wereld.

De webwinkel van Amazon startte in 1995, waarbij de focus nog steeds grotendeels op de verkoop van boeken lag. In het jaar 2000 ontstonden er ook internationale versies, waarna in 2014 ook de eerste Nederlandse website van Amazon geopend werd. Hier werden echter enkel digitale boeken en soortgelijke zaken verkocht.

In maart 2020 lanceerde Amazon de Nederlandse website met het totaalaanbod aan producten. Om Amazon in de markt te zetten is het bedrijf agressief van start gegaan, door de meeste producten een stuk lager aan te bieden dan bij Bol.com en Coolblue het geval is.

Deze tactiek lijkt te werken. Ondanks dat de website in 2020 slechts 8 maanden geopend is, heeft het zich toch al op kunnen werken tot de op 5 na grootste online winkel van heel Nederland. We zijn benieuwd of Amazon zich ook in Nederland al snel op weet te werken tot de grootste online winkel en zo zijn monopolie nog meer weet te vergroten.

7. Jumbo – 503 miljoen euro

Jumbo

Jumbo Folder

Nog 5 dagen geldig
Geldig van 06-07-2022 t/m 12-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.jumbo.nl
Branche: Supermarkt

Het in 1979 opgerichte Jumbo is met een marktaandeel van ongeveer 20%, na Albert Heijn de grootste supermarkt van Nederland. Het spreekt wederom voor zich dat het dus ook online de op één na grootste supermarkt van het land is.

De naam Jumbo is ontstaan naar aanleiding van een vroegere concurrent, de supermarkt Torro, in Tilburg. Men was op zoek naar een dier dat groter en krachtiger was dan een stier, zodoende zijn ze uitgekomen bij de olifant. Jumbo dus.

Net als alle andere supermarkten heeft Jumbo online flink geprofiteerd van de coronacrisis. De online omzet is in het jaar 2020 namelijk maar liefst bijna 50 % gegroeid ten opzichte van het jaar daarvoor.

Sinds 2019 is Jumbo ook actief op de Belgische markt. Alles bij elkaar werken er ongeveer 85.000 mensen bij Jumbo en kent het een omzet van ongeveer 10 miljard euro. Zo’n 500 miljoen daarvan is afkomstig van de online verkopen.

8. Picnic – 420 miljoen euro

Picnic

Herkomst: Nederland
Website: https://www.picnic.nl
Branche: Supermarkt

Picnic is een Nederlandse supermarkt die in het jaar 2015 te Amersfoort is opgericht. In die hoedanigheid was het dan ook de eerste strikt online supermarkt die in Nederland aanwezig was.

In het jaar 2016 is Picnic ook begonnen met het bezorgen van boodschappen in Utrecht, Almere en Den Haag. Amsterdam volgde in het jaar 2018. Inmiddels bezorgt Picnic in meer dan 120 verschillende Nederlandse steden en dorpen. Ook zijn er inmiddels bezorgmogelijkheden in Duitsland en zelfs Frankrijk.

Ook Picnic heeft flink geprofiteerd van de vele lockdowns en coronamaatregelen. Hierdoor stonden ze in het jaar 2020 voor het eerst in de top 10 van grootste online winkels van Nederland.

De laatste jaren is Picnic meermaals in opspraak geweest. Allereerst omdat ze een reclame gemaakt hebben met een look a like van Max Verstappen, die zelf gesponsord wordt door concurrent. Daarbij is er lang sprake geweest van een conflict met werknemersorganisaties, dit omdat er vaak sprake zou zijn van onveilige werkomstandigheden, te hoge werkdruk en te lage lonen. Beide geschillen zijn inmiddels opgelost.

9. De Bijenkorf – 380 miljoen euro

De Bijenkorf

De Bijenkorf Folder

Geldig van 29-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.debijenkorf.nl
Branche: Warenhuizen

De Bijenkorf is één van de oudste nog bestaande warenhuizen. Het allereerste filiaal opende in 1870 te Amsterdam zijn deuren. De Bijenkorf verkoopt met name goederen zoals kleding, persoonlijke verzorgingsproducten en accessoires. In de grotere warenhuizen worden echter ook meubels, sportartikelen, kookgerief en woonaccessoires verkocht.

De eerste online winkel van De Bijenkorf werd in het jaar 2001 opgericht. Dit was echter geen succes en de webshop werd nog geen 5 jaar later alweer gesloten. In 2009 opende men een nieuwe webshop, die sindsdien altijd online is geweest.

De opkomst van het internet is een hard gelach geweest voor de warenhuizen. Velen hebben de jaren 2010 niet overleefd, zo heeft onder andere de Bijenkorf een tiental filialen moeten sluiten. Online vergaat het de Bijenkorf daarentegen een stuk beter, waardoor ze nog net in de top 10 van grootste online winkels van Nederland staan. Ook zij hebben in het coronajaar 2020 hun online omzet flink zien stijgen, van 250 naar 380 miljoen euro.

10. HelloFresh – 350 miljoen euro

HelloFresh

HelloFresh Folder

Alleen vandaag nog geldig
Geldig van 24-05-2022 t/m 07-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.hellofresh.nl
Branche: Levensmiddelen

We vervolledigen de top 10 met het Duitse HelloFresh. HelloFresh is een internationaal opererend bedrijf dat in 2011 in Berlijn opgericht is. Het bedrijf verkoopt online maaltijdboxen met verse ingrediënten en bijhorende recepten. Naast Duitsland is het actief in Nederland, België, Australië, Canada, Denemarken, Nieuw-Zeeland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk.

Sinds 2012 is HelloFresh op de Nederlandse markt aanwezig, waar het sindsdien uitgegroeid is tot verreweg de bekendste verkoper van maaltijdboxen. In 2020 hebben zij hun online verkopen zien verdubbelen, waardoor ze één van de snelst groeiende online winkels van Nederland zijn geworden.

11. About You – 300 miljoen euro (schatting)

About You

Herkomst: Duitsland
Website: www.aboutyou.nl
Branche: Mode

Lange tijd behoorde About You tot de top 10 van grootste online winkels van Nederland. Alhoewel de verkopen absoluut niet achteruit gaan, worden ze de laatste jaren langzaamaan wel ingehaald door andere online winkels.

About You is een webshop die zich volledig op mode en fashion richt. Je kan er onder andere terecht voor kleding, schoenen, sportartikelen en tal van verschillende accessoires. Het concern is actief in 17 verschillende Europese landen en is goed voor een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro. De Nederlandse tak is voor een flink gedeelte daarvan verantwoordelijk.

12. H&M – 280 miljoen euro (schatting)

H&M

Herkomst: Zweden
Website: https://www.hm.com
Branche: Mode

Op de twaalfde positie vinden we voor het eerst een Zweeds bedrijf terug tussen de grootste online winkels in Nederland. Het is er dan ook niet zomaar eentje: H&M, afkorting voor Hennes & Mauritz, is één van de grootste modehuizen ter wereld. Wereldwijd zijn er meer dan 5.000 filialen in ruim 75 verschillende landen en heeft het meer dan 125.000 medewerkers.

H&M is in 1947 opgericht door een Zweedse zakenman die in Amerika zag hoe kledingzaken grote hoeveelheden kleding inkochten en voor lage prijzen weer doorverkochten. Eenmaal terug in Europa opende hij zijn eigen kledingwinkel genaamd ‘Hennes’, dat in het Zweeds ‘van haar’ betekent. Jaren later nam hij het bedrijf Mauritz Widforss over, waarna H&M ook qua naam officieel geboren was.

H&M is sinds 1989 aanwezig in Nederland en heeft inmiddels ongeveer 100 fysieke winkels en ruim 1.000 medewerkers. Geheel met de verwachtingen mee loopt de omzet die online wordt behaald jaarlijks flink op, tot maar liefst 280 miljoen euro in het jaar 2020.

13. Kruidvat – 250 miljoen euro (schatting)

Kruidvat

Kruidvat Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 05-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.kruidvat.nl/
Branche: Drogisterij

Kruidvat is de bekendste drogisterij van Nederland en bestaat al sinds het jaar 1975. Inmiddels heeft het ook filialen in België. Daarnaast behoren ook de bekende ketens Trekpleister en ICI Paris XL tot de Kruidvat Holding. Over heel Europa heeft de Kruidvat Holding ongeveer 2.000 winkels en circa 25.000 medewerkers.

In 2002 is het door de familie De Rijcke, eigenaren van de Holding, verkocht aan een Chinese drogisterijketen. Deze werd hierdoor in één klap de grootste drogisterijketen ter wereld.

Alhoewel het lang duurde voor de Kruidvat Holding meeging met de gekte van online winkels blijkt ook voor hen dat het absoluut geen windeieren legt. Inmiddels gaat er jaarlijks zo’n 250 miljoen euro mee gemoeid.

14. MediaMarkt – 230 miljoen euro (schatting)

Media Markt

MediaMarkt Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 04-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.mediamarkt.nl
Branche: Consumentenelektronica

Zoals de MediaMarkt zelf al zegt, zijn ze de nummer één consumentenelektronicawinkel van Nederland. Zowel online als offline zijn ze verreweg de grootste winkel wanneer het op elektronica aankomt. De MediaMarkt is een van oorsprong Duits bedrijf dat in 1979 opgericht is.

In tegenstelling tot veel andere multinationals is de leiding van MediaMarkt grotendeels gedecentraliseerd. Dit houdt in dat ieder land onder een eigen holding valt, terwijl iedere vestiging een zelfstandige onderneming met eigen rechtspersoon is.

MediaMarkt is actief in 14 verschillende Europese landen. In Nederland is in het jaar 2000 de eerste MediaMarkt geopend, inmiddels zijn er ongeveer 50 verschillende vestigingen verspreid over het gehele land.

De MediaMarkt wordt vaak gezien als verreweg de goedkoopste op het gebied van consumentenelektronica. Dit is maar deels waar. Onderdeel van de marketing is dat een aantal producten zeer goedkoop in de aanbieding worden gezet. De winst wordt daarentegen gemaakt op de andere producten die verkocht worden, met het idee dat de MediaMarkt dus wel enorm goedkoop moet zijn.

Het heeft lang geduurd voor MediaMarkt het belang van de online winkels in begon te zien. Inmiddels is de webshop van een hoog niveau en dat laat zich nu dus ook zien in de jaarcijfers. Van de totale jaaromzet van een kleine 21 miljard euro is inmiddels 4,2 miljard euro afkomstig van de online winkel. De Nederlandse webshop was daarvan voor ongeveer 230 miljoen euro voor verantwoordelijk.

15. IKEA – 210 miljoen euro (schatting)

IKEA

Herkomst: Zweden
Website: https://www.ikea.nl
Branche: Meubilair

’s Werelds bekendste meubelgigant is samen met ABBA misschien ook wel het eerste waar mensen aan denken wanneer ze Zweden horen. De Zweedse Balletjes in bessensaus zijn geliefd en gehaat over de hele wereld en iedereen heeft van de Billy boekenkast gehoord.

Het concept van IKEA is even eenvoudig als geniaal gebleken: Een zelfbedieningswarenhuis met relatief goedkope producten en vooral heel veel kasten, banken, tafels en bedden die zelf in elkaar geschroefd moeten worden. Het bedrijf is opgericht door Ingvar Kamprad, aan wie het samen zijn boerderij (Elmtyrad) en dorp (Agunnaryd) zijn naam te danken heeft.

Ondanks dat de IKEA zo Zweeds is als maar kan, is het hoofdkantoor om belastingtechnische redenen toch in Nederland gevestigd. Er zijn over ruim 50 verschillende landen een kleine 500 vestigingen. Dit zijn allemaal franchisen. Enkel de hoofdvestiging in Delft is daadwerkelijk van IKEA zelf.

De eerste Nederlandse IKEA opende in 1978 te Sliedrecht zijn deuren. In 2015 opende vooralsnog de laatste, in het Overijsselse Zwolle. Alhoewel de IKEA het absoluut niet van de online verkopen moet hebben, zijn ze toch groot genoeg om een goede positie in de ranglijst van grootste online winkels in beslag te nemen. In het jaar 2020 steeg de online omzet voor de allereerste keer boven de 200 miljoen Euro.

16. Lidl – 190 miljoen euro (schatting)

Lidl

Lidl Folder

Geldig van 11-07-2022 t/m 17-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.lidl.nl
Branche: Supermarkt

In 1973 opende in het Duitse stadje Ludwigshafen de eerste discountsupermarkt van Ludwig Lidl. Het concept en de inrichting is gebaseerd op de ALDI en de Lidl is ook spoedig uitgegroeid tot een (veel grotere) supermarktketen dan de ALDI. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch?

Inmiddels is de Lidl in zo ongeveer de gehele Europese Unie plus Servië, Zwitserland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aanwezig. Met 315.000 (!) medewerkers behoort het tot één van de grootste medewerkers van geheel Europa.

Het duurde tot het jaar 1997 voor de Lidl ook in Nederland actief werd maar sindsdien is het snel gegaan. Zo waren er in het jaar 2020 een kleine 500 vestigingen en behoort het tot de bekendste supermarkten van het land.

Zoals veel grote bedrijven in deze lijst bestaat ook de Lidl grotendeels uit franchisen. Het duurde daarnaast vrij lang voordat het mogelijk werd om bij de Lidl online spullen te kopen. In veel Europese landen is dit zelfs nog steeds niet mogelijk.

Dat het wel degelijk voordelen oplevert blijkt wel uit het feit dat de Lidl in Nederland een kleine 200 miljoen euro alleen online al om weet te zetten.

17. Gamma – 180 miljoen euro (schatting)

Gamma

Gamma Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 04-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.gamma.nl
Branche: Bouwmarkt

De volgende franchise op deze lijst is tevens de naar eigen zeggen grootste en bekendste bouwmarkt van Nederland. De eerste vestiging van de Gamma werd in 1971 in het Brabantse Breda geopend. Inmiddels zijn er een kleine 175 vestigingen in Nederland en een kleine 100 in België.

Samen met de andere bekende bouwmarkten (Praxis en Hornbach) heeft de Gamma al vele jaren een hevige concurrentiestrijd. Zelfs een gang naar rechtbank wordt niet geschuwd om nieuwe vestigingen van de andere partij te betwisten.

Bouwmarkten zoals de Gamma moeten het traditioneel van de fysieke verkoop hebben. Het coronagebeuren heeft hier echter verandering in aangebracht. Even online shoppen bij de bouwmarkt is in de jaren ’20 van de 20e eeuw dan ook de normaalste zaak van de wereld geworden.

18. Hornbach – 170 miljoen euro (schatting)

Hornbach

Hornbach Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 27-06-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.hornbach.nl
Branche: Bouwmarkt

Dat de bouwmarkten in Nederland zo’n hevige strijd voeren komt omdat ze in exact hetzelfde vaarwater zitten. Prijzen liggen relatief gelijk en ook de producten schelen maar weinig. Daarbij wil de Gamma zijn historisch overwicht qua aanwezigheid graag behouden.

Inmiddels zijn er een kleine 20-tal vestigingen van Hornbach in Nederland en gezien het continu aanwezige gesteggel met Praxis en Gamma zal dat aantal voorlopig niet heel veel groter worden.

Ook online blijken de klanten erg netjes verdeeld zijn. Zo zit er amper verschil in hoeveelheid online omzet er gegenereerd wordt. Voor de Hornbach bedroeg dit in het raamjaar 2020 ongeveer 170 miljoen euro. Dit scheelt zo’n 10 miljoen euro in vergelijking met de Gamma.

19. Alternate – 160 miljoen euro (schatting)

Alternate

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.alternate.nl
Branche: Consumentenelektronica

Op nummer 19 in de lijst van de grootste online winkels vinden we zowaar weer eens een winkel die je enkel online vindt. Of toch in ieder geval in Nederland. De Alternate is een Duitse leverancier van computers, -componenten en tal van soortgelijke producten. In tegenstelling tot in Nederland zijn er in Duitsland wel een tweetal fysieke winkels.

De laatste jaren is Alternate ook de richting van een aantal andere (elektronische) producten gegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gereedschap, speelgoed en huishoudelektronica. Dit alles heeft van Alternate één van de grootste echte webshops van Europa gemaakt. De Nederlandse tak is jaarlijks goed voor een omzet van rond de 160 miljoen euro.

20. Praxis – 150 miljoen euro (schatting)

Praxis

Praxis Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 04-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.praxis.nl
Branche: Bouwmarkt

De jaren ’70 van de 20e eeuw staan bekend als het begintijdperk van de bouwmarkten. Ook de Praxis, samen met de Gamma de grootste van oorsprong Nederlandse bouwmarkt, is in dat decennium opgericht. De eerste vestiging opende in 1978 in het Limburgse Venlo haar deuren. Inmiddels kent het ongeveer 200 verschillende vestigingen.

Anders dan de Gamma, dat met name een franchise is, is de Praxis grotendeels een zelfstandig opererend bedrijf. Van de ongeveer 200 filialen zijn er minder dan 50 van een franchisenemer.

De Praxis kent een aantal formats waarin het werkt. Zo zijn er ‘City box’ vestigingen, die kleiner van oppervlakte zijn, de meest basale nodigheden verkopen, en in stadscentra aanwezig zijn. Daarnaast heeft men ook de ‘Mid box’ formule, die uit grotere megastores bestaan en alles verkopen op het gebied van gereedschappen en bouwproducten. In totaal zijn het zo’n 60.000 producten waarvan het grootste gedeelte ook online verkocht wordt.

Online is de Praxis de kleinste van de grote drie op het gebied van bouwmarkten. Met een omzet van 150 miljoen euro over het jaar 2020 hebben ze daarentegen alsnog de 20e plek op de ranglijst van grootste online winkels van Nederland verdiend.

21. BCC – 130 miljoen euro (schatting)

BCC

BCC Folder

Nog 3 dagen geldig
Geldig van 04-07-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.bcc.nl
Branche: elektronica, wit- en bruingoed

Wanneer het aankomt op wit- en bruingoed is de BCC misschien wel de grootste naam van Nederland. Dit oer-Hollandse bedrijf kent het jaar 1945 als oprichtingsdatum. Vroeg in dat jaar opende Herman Bakker zijn elektronicazaak in Amsterdam West.

Het waren zijn zoons Carel en Coos Bakker die het bedrijf zijn huidige naam meegaven. De betekenis? Bakker Cash & Carry. BCC heeft ongeveer een 75 vestigingen verspreid over geheel Nederland.

Bakker Cash & Carry zijn één van de klassieke bedrijven die de transitie naar het online winkellandschap naar behoren heeft weten uit te voeren. Alhoewel veel mensen goederen zoals wit- en bruingoed vaak nog fysiek willen zien en kopen, hebben ze alsnog online een omzet van rond de 130 miljoen weten te genereren.

In 2020 is BCC door de holding die ook achter de Blokker zit overgenomen. Het is hun bedoening dat de BCC in de nabije toekomst ook de keukenmarkt gaat betreden.

22. Etos – 120 miljoen euro (schatting)

Etos

Etos Folder

Geldig van 04-07-2022 t/m 17-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.etos.nl
Branche: Drogisterij

Op gepaste afstand van ’s Nederlands bekendste drogisterij De Kruidvat vinden we op plek 22 de Etos De Etos was ooit onderdeel van het Philipsconcern en was een samenwerking tussen verschillende kruidenierszaken, drogisterijen, slagerijen, bakkers en zelfs een benzinepomp.

 De Grote Depressie die in de late jaren 1920 woedde bracht Philips in grote problemen. Hierdoor is besloten om het concern, dat uit tal van totaal verschillende bedrijven bestond, op te splitsen. De coöperatie van winkels kreeg uiteindelijk de naam Etos mee. Deze staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

In de jaren ’70 is de Etos overgenomen door Ahold. Producten van de Etos waren tot 2019 enkel in de webshop van de Albert Heijn terug te vinden. Het opzetten van een eigen webshop lijkt een goeden zet te zijn geweest want binnen korte tijd heeft de Etos zich omhoog weten te werken tot één van de grootste online winkels van geheel Nederland.

23. Zara – 115 miljoen euro (schatting)

Zara

ZARA Folder

Geldig van 29-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Spanje
Website: https://www.zara.nl
Branche: Mode

Het Spaanse Zara is één van de grootste modehuizen ter wereld. De oprichting gebeurde op 24 mei 1974 in het Galicische A Coruña. Binnen 40 jaar heeft het zich van een eenmanszaak op weten te werken tot een multinational met bijna 2.500 vestigingen in een kleine 100 landen.

Veel modehuizen hebben als bedrijfsmodel het zo goedkoop en zoveel mogelijk produceren van kleding. Zara focust zich daarentegen met name op ‘fast-fashion’. Zo veel mogelijk nieuwe kleding ontwerpen voor een vrij zachte prijs. Jaarlijks zijn ze dan ook verantwoordelijk voor een kleine 20.000 verschillende modeartikelen.

Wanneer je verwacht dat een groot gedeelte daarvan online valt te vinden, dan zit je mis. Er wordt namelijk minder massaal geproduceerd dan dat je bij een bedrijf van die omvang zou verwachten. Op is namelijk ook echt op. Omdat er zoveel verschillende collecties zijn is er gelukkig altijd wel een flink aanbod online te vinden.

Ook de Nederlanders weten de webshop van Zara met het jaar beter te vinden. Zo behoort het bedrijf inmiddels tot het selecte clubje online winkels dat online in een jaar meer dan 100 miljoen omzet genereert.

24. Gall & Gall – 110 miljoen euro (schatting)

Gall & Gall

Gall & Gall Folder

Geldig van 04-07-2022 t/m 17-07-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Nederland
Website: https://www.gall.nl
Branche: Slijterij

De Nederlander lust op z’n tijd best een glaasje bier of wijn. Dit blijkt ook wel uit het feit dat er zowaar een slijterij bestaat die tot de grootste online winkels van Nederland behoort. Gall en Gall is één van de oudste nog bestaande en dus ook grootste slijterij die Nederland rijk is.

Het verhaal achter het ontstaan van Gall & Gall is bijzonder. De oprichting gebeurde namelijk in het jaar 1884, toen weduwe Maria Gall haarzelf in een levensonderhoud wilde voorzien. Zo werd zij één van de eerste vrouwelijke ondernemers van het land.

Bij haar overlijden in 1920 was ze eigenaresse van een tweetal slijterijen, die overgelaten werden aan haar beide zoons. Naar Engels voorbeeld voegde zij een ‘Gall’ toe en de rest is geschiedenis. De echte groei gebeurde pas toen één van de broers de firma verliet. Desondanks is de naam altijd hetzelfde gebleven.

Gall & Gall wint regelmatig prijzen en in 2019 nog als ‘beste webshop in de categorie eten en drinken’. Het is dan misschien ook geen verrassing dat de online winkel van Gall en Gall verreweg de grootste is wanneer het over slijterijen gaat.

25. Otto – 105 miljoen euro (schatting)

Otto

Otto Folder

Geldig van 22-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Herkomst: Duitsland
Website: https://www.otto.nl
Branche: Mode

De Otto is van oorsprong een Duits postorderbedrijf dat ook een lange geschiedenis in Nederland kent. Het bedrijf focust zich met name op de verkoop van mode, wonen- en tuingerelateerde artikelen maar verkoopt ook elektronica, speelgoed en soortgelijke zaken.

Otto was één van de eerste postorderbedrijven die de focus op de online markt legde. Het bedrijf is sinds 2010 dan ook volledig gestopt met het uitgeven van catalogussen. Mede hierdoor is het naast de Wehkamp dan ook verreweg de grootste postorderbedrijf gebleken die succesvol de stap naar het internet heeft gezet.