Grootste Amerikaanse Winkelketens en Warenhuizen

Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden. Materialisme is een levensstijl en zonder creditkaart leven naast haast onmogelijk zelfs bijna een zonde.

Het is dan ook geen raadsel dat het grote land enorm veel winkelketens en warenhuizen kent waar jaarlijks tientallen of zelfs honderden miljarden aan omzet gedraaid wordt.

In deze lijst geven je een overzicht van 30 van de grootste ketens die het land rijk is.

Opvallend in ieder geval is het grote aantal apothekers dat in de ranglijst staat, waarmee Amerika zijn naam als ‘Land van de Voorgeschreven Medicijnen’ in ieder geval volledig waar maakt.

Ben jij benieuwd wat er nog meer in de lijst staat? Lees hieronder dan snel verder in de top 30 grootste Amerikaanse winkelketens en warenhuizen!

NummerWarenhuisOmzet (in miljarden)
1Walmart 383 
2Amazon 166 
3The Kroger Co.117 
4The Home Depot108 
5Costco 108 
6Walgreens Boots Alliance93 
7Target Corporation82 
8CVS Health Corporation80
9Lowe’s Company74 
10Albertsons Companies62 
11Apple Stores49 
12Royal Ahold Delhaize USA46 
13Publix Super Markets40 
14Best Buy38 
15ALDI 31 
16Dollar General30 
17H.E. Butt Grocery26 
18TJX Companies23 
19Dollar Tree23 
20Ace Hardware20 
21Meijer 17,5
22Wakefern / Shoprite16 
237-Eleven16 
24Macy’s 15 
25AT & T Wireless15 
26Rite Aid14 
27Verizon Wireless13,75 
28BJ’s Wholesale Club13,5 
29Kohl’s 13,5 
30Pet Smart12 

1. Walmart – Ongeveer 383 miljard euro

Walmart

Aantal winkels: Ongeveer 5.250
Wereldwijde omzet: Ongeveer 493 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1962
Branche: Supermarkten / Retail

Walmart is verreweg de grootste winkelketen van de Verenigde Staten. Waar Amazon.com wereldleider is op de online markt, zo is Walmart onverslaanbaar qua stenen winkels.

Het bedrijf is in 1963 opgericht door Sam Walton, die later door Times Magazine nog uitgeroepen is tot 1 van de 100 invloedrijkste personen van de 20e eeuw. Het bedrijf dankt ook zijn naam aan de oprichter.

Alhoewel Walmart vaak te boek staat als supermarkt, is het assortiment aan spullen dat daar verkocht wordt bijzonder groot.

Naast de gebruikelijke supermarktproducten wordt er bijvoorbeeld ook elektronica, kleding en zelfs munitie voor vuurwapens verkocht.

Walmart is één van de grootste particuliere werkgever ter wereld: Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 2,3 miljoen werknemers verspreid over 26 landen en ongeveer 11.500 winkels. De helft daarvan is in de Verenigde Staten.

Nog altijd heeft de Walmart een ‘begroeter’, van wie de enige taak de klanten welkom heten is. Daarnaast is de firma berucht om de lage lonen die zij aan hun werknemers geven.

2. Amazon – Ongeveer 166 miljard euro

Amazon

Aantal winkels: Ongeveer 500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 234 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1994
Branche: E-commerce

Iedereen kent Amazon als één van de grootste webshops ter wereld. Minder bekend is dat ook fysieke winkels van Amazon in de Verenigde Staten razend populair zijn.

Dit valt samen met de trend dat het ‘echt’ winkelen aan een revival bezig lijkt te zijn.

Het is zelfs zo dat Amazon ook in Europa van plan is winkels te openen. Dit komt omdat in de Amerikaanse regio’s waar een fysieke Amazon winkel gevestigd is, óók de online aankopen gestegen zijn.

Daarom zijn er binnen een paar jaar ruim 500 winkels uit de Amerikaanse grond gestampt en naar verwachting blijft dit aantal voorlopig doorgroeien.

Amazon heeft momenteel twee winkelformules: Amazon Go en Amazon 4 Sterren. In Amazon Go is het publiek welkom voor alledaagse zaken zoals voedsel, snacks, dranken en dagelijkse boodschappen.

Bij de 4 sterren winkels worden enkel producten verkocht van Amazon én verkopers die tenminste vier sterren hebben als beoordeling.

Bijzonder aan Amazon Go is dat je niet bij een kassa hoeft af te rekenen. Je geeft je identiteit van te voren weer en je loopt zo met al de door jou gekozen spullen de winkel uit. Vervolgens wordt het bedrag van je Amazon account afgeschreven.

3. The Kroger Co. – Ongeveer 117 miljard euro

The Kroger Co

Aantal winkels: Ongeveer 3.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 117 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1883
Branche: Supermarkten

De kans is groot dat je nog nooit van Kroger gehoord hebt. Toch is het één van de grootste bedrijven die de Verenigde Staten rijk is.

Het concern bestaat al sinds het jaar 1883 en is wanneer je Walmart niet als supermarkt ziet zelfs de grootste supermarkt van het land. Het is opgericht door Barney Kroger, direct ook naamgever van de winkelketen.

Anders dan je misschien verwacht is Kroger absoluut niet in de gehele Verenigde Staten actief.

Zo is deze keten in ‘slechts’ 32 van de in totaal 50 Amerikaanse staten actief. Deze zijn voornamelijk gelegen in het midwesten en zuiden van de Verenigde Staten.

Kroger ligt vaak onder vuur omwille van het beleid dat wapens vrij gedragen mogen worden, indien dit toegestaan is in de desbetreffende staat.

Zelf geven ze aan niet op de stoel van de zittende macht te willen gaan zitten en daarom slechts lokaal beleid te volgen.

4. The Home Depot – Ongeveer 108 miljard euro

The Home Depot

Aantal winkels: Ongeveer 2.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 115 miljard
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1978
Branche: Bouwmarkt

The Home Depot is de grootste keten van bouwmarkten ter wereld en logischerwijs dus ook van de Verenigde Staten.

Het bedrijf is in 1978 opgericht met maar één simpel doel: een keten van bouwmarkten creëren die groter is dan alle andere bouwmarkten. Missie geslaagd dus! Het bedrijf behoort namelijk al tientallen jaren tot de grootste Amerikaanse bedrijven.

De corona crisis heeft The Home Depot echter voor het eerst in de top 5 weten te brengen. Doordat velen mensen in tijden van lockdowns begonnen zijn met klussen, kende het bedrijf in de crisistijd juist een enorme groei.

In totaal werken er ongeveer 330.000 mensen bij The Home Depot, waarmee het ook tot de grootste particuliere werkgevers van het land hoort.

5. Costco – Ongeveer 108 miljard euro

Costco

Aantal winkels: Ongeveer 500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 145 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1983
Branche: Groothandel

Op nummer 5 in deze top 30 vinden we Costco terug. Het oudste onderdeel van dit bedrijf is in 1976 opgericht als de Price Club, door eigenaar Sol Price.

Hij introduceerde het principe van groothandels waar men lid van moest zijn om toegang te kunnen krijgen.

De eerste Costco zelf was nog een gewoon warenhuis dat voor iedereen toegankelijk was. Door een fusie van Costco en de Price Club werd het huidige concept geboren.

Je moet dus nog altijd lid zijn om toegang te kunnen krijgen tot de Costco. In 2020 waren er ruim 100 miljoen mensen lid.

De Costco is in meerdere landen actief. Zo zijn er naast de ruim 500 vestigingen in de Verenigde Staten ook vestigingen in Canada, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Australië, Spanje, Frankrijk, IJsland en China.

Daarnaast zijn er plannen om ook in Nieuw-Zeeland en Zweden de markt op te gaan.

6. Walgreens Boots Alliance – Ongeveer 93 miljard euro

Walgreens Boots Alliance

Aantal winkels: Ongeveer 9.500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 105 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1849 (Boots Alliance) 1901 (Walgreens)
Branche: Apothekers

Nergens ter wereld is de markt voor medicatie zo groot als in de Verenigde Staten.

Doktoren en zorgprofessionals worden actief gefinancierd door de farmaceutische industrie, er wordt reclame gemaakt voor zware medicatie en een groot gedeelte van de bevolking staat dagelijks stijf van de pillen.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat één van de grootste winkelketens van de Verenigde Staten een keten van verschillende apothekers is.

Walgreens Boots Alliance is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende ketens van apothekers, in de Verenigde Staten bestaat deze uit Walgreens en Duane Reade, waarvan Walgreens verreweg de grootste en meest bekende is.

Walgreens is ooit als enkelvoudige apotheek opgericht in Chicago, door de apotheker Charles R. Walgreens. Het bedrijf is één van de meest dubieuze op de Amerikaanse markt.

Zo heeft het bedrijf meerdere malen rechtzaken afgekocht voor tientallen miljarden euro’s. Dit ging onder andere om vormen van discriminatie, fraude met medicatiehoeveelheden, verkopen van verlopen medicatie, en het veroorzaken van de opioïdencrisis in de Verenigde Staten.

7. Target Corporation – Ongeveer 82 miljard euro

Target Corporation

Aantal winkels: Ongeveer 2.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 82 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1902
Branche: Warenhuizen

De Target Corporation is na de Walmart de grootste winkelketen van warenhuizen in de Verenigde Staten. Het ruim een eeuw oude bedrijf is in 1902 opgericht, toen nog als ‘Dayton Dry Goods’.

In het jaar 1962 werd het eerste warenhuis onder de naam ‘Target’ geopend, sinds 2000 heeft het bedrijf ook officieel deze naam.

Het logo van de Target Corporation is, hoe kan het ook anders, een schietschijf van rood en wit.

Waar de Walmart het voornamelijk moet hebben van een wat lagere klasse (daarom ook het succes van media zoals ‘people of Walmart’) richt de Target Corporation zich op een wat meer welgesteld publiek.

Het wordt dan ook wel gekscherend op zijn Frans uitgesproken: “The Tarzjee”.

Target is lange tijd enkel en alleen in de Verenigde Staten te vinden geweest. Na een beleidsverandering zijn ze ook begonnen met de internationale markt te verkennen.

Inmiddels is de Target daarom ook in Canada actief, terwijl marktintroducties in Mexico en het Verenigd Koninkrijk nog worden onderzocht.

8. CVS Health Corporation – Ongeveer 80 miljard euro

CVS Health Corporation

Aantal winkels: Ongeveer 10.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 80 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1963
Branche: Apothekers

Zonder de zusterbedrijven van Walgreens meegerekend is CVS Health Corporation de grootste van de apothekerszaken en drogisterijen (de twee gaan in de Verenigde Staten vaak hand in hand) in de Verenigde Staten.

Naast de winkelketen bestaat CVS Health Corporation ook nog uit een administratieve- en zorgverzekerings organisatie. Alle drie bij elkaar staat CVS Health Corporation zelfs op plek 4 van grootste bedrijven van de Verenigde Staten.

De afkorting CVS staat voor ‘Consumer Value Stores’ en is in 1963 opgericht door de broers Stanley en Sidney Goldstein en Ralph Hoagland.

Net als Walgreens ligt CVS vaak onder vuur en kent het bedrijf vele kritieken, schandalen en controverses, uiteenlopend van fraude tot corruptie en aanzetter tot de opioïdencrisis.

CVS Health Corporation heeft verspreid over de Verenigde Staten een kleine 300.000 medewerkers verspreid over 10.000 verschillende filialen.

De totale omzet bedraagt ruim 250 miljard euro waarvan ongeveer 80 miljard euro afkomstig is van de apothekersketen.

9. Lowe’s Company – 74 miljard euro

Lowe’s Company

Aantal winkels: Ongeveer 2.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 78 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1921
Branche: Bouwmarkten

Traditioneel staat er een behoorlijk aantal bouwmarkten in ieder lijstje over grootste winkelketens. Door de coronacrisis staan ze tegenwoordig zelfs hoger dan ooit daarvoor.

De halve wereld lijkt namelijk aan het klussen geslagen te zijn. Waar in Nederland de Gamma’s, Praxissen en Hornbachjes hier vooral van profiteren, zijn het in de Verenigde Staten The Home Dept en Lowe’s Company.

De geschiedenis van Lowe’s Company loopt terug tot het jaar 1921 toen Lucius Smith Lowe een gereedschapswinkel opende in North Carolina.

Alhoewel een gereedschapswinkel werden er ook dagelijkse producten. Pas na de tweede wereldoorlog begon het bedrijf flink te groeien en zich enkel en alleen op gereedschappen en bouwmaterialen te focussen.

Vanaf de jaren ’60 tot en met het einde van de jaren ’80 was Lowe’s Company de grootste bouwmarkt van de Verenigde Staten.

In 1989 verloor het deze positie aan The Home Depot en sindsdien is het de eeuwige nummer twee op de Amerikaanse markt.

Lowe heeft ongeveer 2.000 verschillende bouwmarkten over de gehele Verenigde Staten en zo’n 300.000 medewerkers.

10. Albertsons Companies – Ongeveer 62 miljard euro

Albertsons Companies

Aantal winkels: Ongeveer 2.250
Wereldwijde omzet: Ongeveer 62 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1939
Branche: Supermarkten

Na The Kroger Company is Albertsons Companies de tweede in deze ranglijst die volledig binnen de supermarktbranche valt.

Het bedrijf is in 1939 opgericht door Joe Albertson, aan wie het ook zijn naam te danken heeft.

Anders dan in Nederland het geval is bestaan supermarktketens vooral uit veel verschillende regionale subketens die vaak maar een tiental tot honderd verschillende vestigingen hebben.

Het gebeurt ook zelden dat ze over het gehele land werkzaam zijn. Zo is Albertsons Companies aanwezig in ‘slechts’ 29 van de 50 mogelijke staten, vooral in het westen van de Verenigde Staten.

11. Apple Stores – Ongeveer 49 miljard euro

Apple Stores

Apple Folder

Geldig van 24-06-2022 t/m 31-10-2022

> Folder bekijken

Aantal winkels: Ongeveer 300
Wereldwijde omzet: Ongeveer 56 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1976
Branche: Technologie

Alhoewel Apple buiten de top tien van winkelketens valt is het waarschijnlijk de bekendste naam voor Europeanen.

Al sinds 1976 houdt Apple zich bezig van het maken van technologie die kunst en kwaliteit verbinden.

In de begindagen nog als Apple Computers maar inmiddels wordt er van alles geproduceerd, van computers tot telefoons, smartwatches en straks zelfs elektrische auto’s aan toe.

Het bedrijf is opgericht door één van de bekendste personen uit de moderne geschiedenis. Steve Jobs heeft het bedrijf samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne van haast niets opgebouwd.

Alhoewel het bedrijf een zeer belangrijke rol speelde in de opkomst van de PC’s was het medio jaren ’90 door slecht beleid haast bankroet.

De inmiddels vertrokken Steve Jobs besloot terug te keren bij het bedrijf en het bijna als een dictator naar zijn smaak om te vormen.

Met succes overigens want vandaag de dag is Apple weer één van de meest gerenommeerde, winstgevende en grootste bedrijven van de wereld.

12. Royal Ahold Delhaize USA – Ongeveer 46 miljard euro

Royal Ahold Delhaize USA

Aantal winkels: Ongeveer 2.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 76 miljard euro
Herkomst: Nederland
Opgericht in: 1887
Branche: Supermarkten

Op positie 12 in deze top 30 komen we voor het eerst een bedrijf tegen dat niet uit de Verenigde Staten zelf afkomstig is.

En dan is het nog direct een Nederlands bedrijf ook! De “Koninklijke Ahold Delhaize NV” is een wereldwijd opererende winkelketen van supermarkten die sinds medio jaren ’50 met Food Lion in de Verenigde Staten actief is.

Het duurde tot halverwege de jaren ’90 voor de Koninklijke Ahold het beleid maakte om flink uit te breiden in de Verenigde Staten.

Met succes, want inmiddels heeft het bedrijf zo’n 2.000 verschillende supermarkten in het immense land en is het één van de weinigen die over zo goed als alle staten verspreid zijn.

Met die gedachte in het achterhoofd is het doel van het bedrijf om de komende jaren stapsgewijs nog verder uit te groeien tot één van de grootste spelers op de Amerikaanse markt.

Met een 12e plek op deze ranglijst blijkt in ieder geval dat ze op de goede weg zijn!

13. Publix Super Markets – Ongeveer 40 miljard euro

Publix Super Markets

Aantal winkels: Ongeveer 1.500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 40 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1930
Branche: Supermarkten

De volgende winkelketen van supermarkten in deze lijst is Publix Super Markets. Publix is in het jaar 1930 opgericht door George W. Jenkins.

Reeds binnen vier jaar werd een omzet van rond de 100.000 dollar gedraaid, een fors bedrag voor die tijd, zeker in het midden van de grote depressie.

Die grote depressie zorgde er ook voor dat Jenkins halverwege de jaren ’30 een Economy Food Store opende.

Zodat ook gezinnen die geen luis om dood te drukken hebben, toch dagelijks nog wat te eten in huis kunnen hebben.

Publix groeide hard in die tijd en in de oorlogsjaren werd een groot aantal andere supermarkten overgenomen.

Vanaf dat moment ging het hard met de groei en inmiddels behoort Publix tot de grootste ketens van het gehele land.

Ondanks dat ze slechts in de staten Florida, Georgia, South Carolina, Tennessee en Alabama actief zijn. Er werken dagelijks ongeveer 150.000 mensen bij de Publix, verspreid over zo’n 1.500 vestigingen.

14. Best Buy – Ongeveer 38 miljard euro

Best Buy

Aantal winkels: Ongeveer 1.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 41 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1966
Branche: Consumentenelektronica

Best Buy is een naam die vele mensen bekend in de oren zal klinken. Dit kom omdat de firma in het verleden veelvuldig in speelfilms als locatie aanwezig was.

Het bedrijf is in 1966 opgericht maar kreeg pas in 1983 zijn huidige naam (ook de reden dat het in die tijd veel geadverteerd werd in films) en heette daarvoor “Sound of Music”.

De reden van de naamsverandering is dat het bedrijf steeds meer varianten van elektronica is gaan verkopen. In de begindagen lag de focus juist enkel op het verkopen van stereoapparatuur.

Om een breder publiek te trekken is men ook begonnen met de verkoop van VCR en huishoudelijke apparatuur.

Tot halverwege 2013 had Best Buy ook filialen op het Europese continent. Door de toenemende concurrentie en dalende winsten is besloten de focus volledig op Noord-Amerika te plaatsen.

Best Buy heeft zo’n 1.000 winkels in de Verenigde Staten en 200 in Canada. Tot 2020 was Best Buy in Mexico aanwezig.

15. ALDI – Ongeveer 31 miljard euro

ALDI

ALDI Folder

Nog 4 dagen geldig

Geldig van 03-10-2022 t/m 09-10-2022

> Folder bekijken

Aantal winkels: Ongeveer 2.500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 107 miljard euro
Herkomst: Duitsland
Opgericht in: 1946
Branche: Supermarkten

De ALDI is de originele discount supermarkt waarna velen, zoals de LIDL, het voorbeeld hebben gevolgd.

Het Duitse bedrijf is kort na de tweede wereldoorlog opgericht en groeide al snel uit tot één van de grotere supermarkten van Duitsland. Zo had het concern in 1950 iets meer dan 10 winkels. Vijf jaar later waren dit er al 100.

De ALDI is groot geworden met het concept ‘weinig voor weinig’. Zo zijn er bij de ALDI over het algemeen vrij weinig producten te vinden.

Die daarentegen wél voor een lage prijs worden verkocht. De winkels zijn vaak soberder ingericht dan de andere supermarkten en er wordt bijvoorbeeld geen muziek afgespeeld.

De ALDI is actief over heel Europa en daarnaast dus ook in Amerika. Na Duitsland zijn de Verenigde Staten zelfs het belangrijkste gebied voor het bedrijf. Zo’n 20 % van het totale aantal winkels is daar gevestigd.

16. Dollar General – Ongeveer 30 miljard euro

Dollar General

Aantal winkels: Ongeveer 18.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 30 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1939
Branche: Retail

The Dollar General is een netwerk van verschillende winkels die over de gehele Verenigde Staten gevestigd zijn.

Het bedrijf bestaat sinds 1939 en is sinds die tijd uitgegroeid tot één van de grootste winkelketens van de Verenigde Staten wanneer het op aantal vestigingen aankomt.

Dit grote aantal vestigingen komt omdat Dollar General zich richt op een ‘bijzonder grote minderheid’. Een groot gedeelte van de Verenigde Staten bestaat namelijk uit relatief kleine gemeenten en steden die ver van grote steden verwijderd zijn.

De grote retailers vind je in deze regio’s niet en dat is dan ook precies het gat dat Dollar General opvult. Het wordt ook wel de winkel van landelijk Amerika genoemd.

17. H.E. Butt Grocery – Ongeveer 26 miljard euro

H.E. Butt Grocery

Aantal winkels: Ongeveer 350
Wereldwijde omzet: Ongeveer 27 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1905
Branche: Supermarkten

H.E. Butt Grocery is een naam die zelfs veel Amerikanen weinig zal zeggen. Desondanks behoort het bedrijf tot de grootste ketens van de Verenigde Staten, omdat het een zeer grote achterban heeft in de staat Texas.

Naar verluid wordt tot een kleine 60 % van de dagelijkse boodschappen in Texas bij een filiaal van H.E. Butt Grocery gedaan!

Het bedrijf heeft in de staat een ware cultstatus gekregen door haar rebelse en zuidelijke imago. Daarentegen staat het ook bekend om de grote vrijgevigheid.

H.E. Butt Grocery maakt bijvoorbeeld jaarlijks 5 % van de winst (voor belastingen) over naar goede doelen en educatieve doeleinden.

Sinds de late jaren ’90 is H.E. Butt Grocery ook in het uiterste noordoosten van Mexico aanwezig. In totaal heeft het bedrijf 350 vestigingen en ongeveer 100.000 medewerkers.

18. TJX Companies – Ongeveer 23 miljard euro

TJX Companies

Aantal winkels: Ongeveer 3.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 28 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1987
Branche: Warenhuizen

TJX Companies is uitbater van een groot aantal verschillende warenhuizen. Het bedrijf is in 1987 ontstaan nadat de voorganger na een hevige reorganisatie ter ziele is gegaan.

Het is in 9 verschillende landen actief en de Europese warenhuizen staan bekend als TK Maxx, waarvan er een kleine 15 in Nederland van gevestigd zijn.

Naast de TJ Maxx baat TJX Companies in de Verenigde Staten ook HomeGoods, HomeSense, Marshalls en Sierra uit. Later in deze ranglijst komen we BJ’s Wholesale Club nog tegen, die tot 1989 onderdeel waren van TJX Companies.

19. Dollar Tree – Ongeveer 23 miljard euro

Dollar Tree

Aantal winkels: Ongeveer 15.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 23 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1986
Branche: Retail

De Dollar Tree is één van de vele winkelketens in Amerika die producten aanbieden voor de prijs van 1 dollar. Of eigenlijk aanboden, want het bedrijf heeft in november 2021 besloten de prijzen naar 1,25 dollar te verhogen.

De reden dat de prijzen verhoogd zijn is omdat vele 1 dollar winkels al jaren problemen hebben om het winkelend publiek binnen te krijgen.

Dit komt onder andere door de concurrentie van Walmart enerzijds en het internet anderzijds. Daarnaast stijgen ook de transport- en loonkosten continu door.

Om die reden heeft Dollar Tree besloten de prijzen eenmalig met 25 % te verhogen en daardoor weer tientallen jaren relevant te kunnen zijn.

In de Verenigde Staten heeft Dollar Tree vestigingen in 48 verschillende staten. Alleen in Hawaii en Alaska is het bedrijf niet aanwezig. In totaal werken er bij Dollar Tree bijna 200.000 medewerkers.

20. Ace Hardware – Ongeveer 20 miljard euro

Ace Hardware

Aantal winkels: Ongeveer 4.500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 21 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1924
Branche: Bouwmarkten

Ace Hardware is in 1924 opgericht als ‘Ace Stores’ waarna het in 1931 de huidige naam gekregen heeft. Het bedrijf is de grootste retail coöperatie ter wereld en heeft meer dan 5.200 vestigingen verspreid over 60 landen.

Alhoewel het een coöperatie betreft staat één ding buiten kijf: Service en klanttevredenheid staan bij Ace Hardware altijd hoog in het vaandel.

Zo hoog zelfs dat het bedrijf bijna jaarlijks prestigieuze prijzen binnenhaalt op het gebied van klanttevredenheid. Het bedrijf is vernoemd naar de vastberadenheid van de piloten van Amerikaanse jagers in de eerste wereldoorlog.

Voor zo’n grote organisatie werken er relatief weinig mensen bij Ace Hardware. In totaal zijn dit er ongeveer 7.500, voornamelijk omdat veel werknemers officieel bij één van de aangesloten leden werkzaam zijn.

21. Meijer – Ongeveer 17,5 miljard euro

Meijer

Aantal winkels: Ongeveer 250
Wereldwijde omzet: Ongeveer 17,5 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1934
Branche: Supermarkten en retail

Het succesverhaal van de winkelketen Meijer heeft een Nederlands tintje. Zoals de naam misschien al doet vermoeden heeft het bedrijf namelijk een Nederlandse oprichter.

Hendrik Meijer is in 1883 te Hengelo geboren en in 1907 samen met familie naar Holland, Michigan getrokken.

Waar de meeste Nederlandse immigranten een conservatieve en protestante levensstijl hadden, was Hendrik Meijer juist erg anarchistisch, rebels en socialistisch.

Om die reden reisde hij veel door het land, om uiteindelijk een kleine kruidenierswinkel in een klein stadje te openen. Door zijn futuristische blik op winkelen (zo was hij één van de eerste winkels met zelfbediening, een lopende band en zelfs een klantenkaart) trok hij al snel klanten vanuit de wijde omgeving.

In het jaar 1962 opende Meijer zelfs de eerste hypermarkt van de Verenigde Staten, waar je dus terecht kon voor alledaagse maar ook alle niet alledaagse zaken. Het bedrijf floreerde en behoort sinds die tijd onafgebroken tot de grootste Amerikaanse winkelketens.

22. Wakefern / Shoprite – Ongeveer 16 miljard euro

Shoprite

Aantal winkels: Ongeveer 350
Wereldwijde omzet: Ongeveer 16 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1946
Branche: Supermarkten

Net als vele andere winkelketens in deze ranglijst is de Wakefern / Shoprite een supermarktketen die inmiddels al heel veel meer verkoopt dan alleen de dagelijkse boodschappen.

Het bedrijf is door een groep mensen opgericht, en heeft daar ook zijn naam aan te danken. Het is namelijk een porte-monteau de namen Louiss Weiss, Sam en Al Aidekman, Abe Kesselman, Leo Eisenberg en Dave Fern.

Zoals in Amerika gebruikelijk is, is het bedrijf onder veel verschillende namen actief. Dit gebeurt om de connectie tussen de lokale bevolking en één van de grootste bedrijven van Amerika te behouden. Shoprite is verreweg van de zogeheten subbrands.

Wakefern / Shoperite is met name in het noordoosten van de Verenigde staten actief. De staten New Jersey, New York, Connecticut, Pennsylvania, Maryland, Delaware, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Virginia worden bediend.

23. 7-Eleven – Ongeveer 16 miljard euro

7-Eleven

Aantal winkels: Ongeveer 9.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 80 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1927
Branche: Gemakswinkels

7-Eleven is de bekendste gemakswinkel ter wereld. Het bedrijf is actief in 18 verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Japan, Canada, Mexico, Australië, China en Zuid-Korea.

In Europa wordt het enkel op de Scandinavische markt vertegenwoordigd.

De geschiedenis van 7-eleven gaat terug tot het jaar 1927, toen een medewerker van een gemakswinkel zelf ijs, melk en eieren begon te verkopen.

De naam is afkomstig van de tijdstippen dat de winkel geopend was: Van 07:00 tot 23:00. Dit waren toentertijd extreem ruime openingsuren.

De 7-Eleven is met name in Japan enorm groot. Ruim een derde van alle 7-Elevens is dan ook in het Aziatische land gevestigd.

Toch zijn er in de Verenigde Staten nog altijd bijna 10.000 vestigingen aanwezig die samen goed zijn voor een omzet van 16 miljard euro.

24. Macy’s – Ongeveer 15 miljard euro

Macy’s

Aantal winkels: Ongeveer 850
Wereldwijde omzet: Ongeveer 15 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1858
Branche: Warenhuizen

Macy’s is één van de oudste nog bestaande warenhuizen ter wereld. De gigant is in 1858 opgericht door Rowland Hussey Macy die vier verschillende kruidenierswinkels oprichtte, waaronder het huidige Macy’s.

Al deze zaken faalden maar met Macy’s trok hij naar New York om zichzelf in een buurt te vestigen waar nog niet veel kruidenierswinkels aanwezig waren.

Dit bleek een gouden zet. Macy’s groeide snel maar de oprichter overleed vrij plots in 1877. De zaak werd verkocht aan een tweetal broers die vervolgens ook porselein en andere huisraad te koop aan boden: Het warenhuis Macy’s was geboren.

In de ruim 100 jaar nadien is Macy’s vervlochten geraakt met de New Yorkse en Amerikaanse cultuur.

Het bedrijf had lange tijd de grootste winkel ter wereld met een oppervlakte van bijna 125.000 vierkante meter, wat nog altijd de grootste winkel van de Verenigde Staten.

Ook financiert het de wereldberoemde vuurwerkshow die New York op Independence Day houdt.

In de recente jaren gaat het niet geweldig met Macy’s. Het bedrijf heeft meer en meer last van de concurrentie van online winkels waardoor de omzet al vele jaren terugloopt.

25. AT & T Wireless – Ongeveer 15 miljard euro

ATT Wireless

Aantal winkels: Ongeveer 2.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 15 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1983
Branche: Communicatie

AT & T staat ook wel bekend als de grootste telecommunicatie bedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft bijna 250.000 werknemers en een omzet die oploopt tot 160 miljard euro.

Onder andere WarnerMedia is onderdeel van deze mediareus.

Wat veel mensen echter niet weten is dat AT & T ook retailwinkels heeft en daarmee een serieuze speler is op de Amerikaanse markt. Veel hebben ze hierdoor ook te danken aan hun samenwerking met Apple.

Zo is AT & T de enige buiten Apple zelf die in de Verenigde Staten iPhones mag verkopen.

Over heel de Verenigde Staten heeft het bedrijf iets meer dan 2.000 retail winkels. Die zijn samen goed voor een omzet van om en de nabij 15 miljard euro.

In 2021 lag het bedrijf onder vuur omdat het de grootste financier van OAN, een rechtsextreem medium, is.

26. Rite Aid – Ongeveer 14 miljard euro

Rite Aid

Aantal winkels: Ongeveer 2.500
Wereldwijde omzet: Ongeveer 14 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1962
Branche: Drogisterijen en apothekers

Dat de apothekersbranche goed boert in de Verenigde Staten komt alleen uit het feit dat 10 % van de grootste winkelketens in het land een apotheker betreft.

Rite Aid is in 1962 opgericht als Thrift D. Discount Store en was eerst enkel een drogisterij voor het ook dieper de apothekersbranche in raakte.

Het scheelde maar weinig of Rite Aid had vandaag de dag volledig uit het Amerikaans straatbeeld verdwenen geweest. Walgreens is namelijk jarenlang bezig geweest met een overname van de keten.

In 2017 is echter door de rechtbank besloten dat Walgreens het bedrijf niet volledig mag overnemen.

De reden hiervan is om te voorkomen dat er een monopolie voor Walgreens ontstaat. Daarom hebben ze slechts een derde van Rite Aid kunnen overkopen.

Dat heeft er toe geleid dat er vandaag de dag ‘slechts’ 2.500 in plaats van bijna 4.000 winkels van Rite Aid te vinden zijn.

27. Verizon Wireless – Ongeveer 13,75 miljard euro

Verizon Wireless

Aantal winkels: Ongeveer 7.000
Wereldwijde omzet: Ongeveer 13,75 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 2000
Branche: Telecommunicatie

Naast AT & T is Verizon één van de grotere spelers op de Amerikaanse telecommarkt. Het bedrijf is in het jaar 2000 ontstaan na een aantal overnames.

De bedrijfsnaam is een samenstelling van ‘Veritas’ en ‘Horizon’.

Verizon werd wereldwijd bekend als het bedrijf dat in 2016 Yahoo! overgenomen heeft. Het jaar daarvoor namen ze de grootste internet provider van Amerika, AOL, al over.

Door alle verdere overnames is Verizon snel uitgegroeid tot de op één na grootste speler op de markt.

Het bedrijf heeft 95 miljoen klanten en een omzet van meer dan 100 miljard euro. Een kleine 14 miljard daarvan is afkomstig van de duizenden winkels die het bedrijf verspreid over de Verenigde Staten heeft.

28. BJ’s Wholesale Club – Ongeveer 13,5 miljard euro

BJ’s Wholesale Club

Aantal winkels: Ongeveer 200
Wereldwijde omzet: Ongeveer 13,5 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1984
Branche: Groothandels

BJ's Wholesale Club is één van de grootste groothandels van de Verenigde Staten die met lidmaatschappen werkt. Het idee is vergelijkbaar met wat in Nederland de MAKRO is.

Het verschil is echter dat particulieren ook welkom zijn bij BJ’s Wholesale Club. Het bedrijf heeft vestigingen in de oostelijke Verenigde Staten maar heeft tegenwoordig plannen om ook naar de midwest uit te breiden.

Dit bedrijf dankt zijn naam zowaar eens niet aan de naam van de eigenaar (Mervyn Weich). In dit geval echter wel van de naam van zijn dochter, Beverly Jean Weich.

Alhoewel BJ’s Wholesale Club met een ledenkaart werkt, zijn niet-leden ook ‘gewoon’ welkom. Zij genieten echter niet van dezelfde voordelen als leden.

Zo zijn alle producten voor leden iets goedkoper en zijn er speciale producten die zelfs aan inkoopprijs te koop zijn. Een lidmaatschap kost ongeveer 50 euro en is 12 maanden geldig.

TJX, die eerder in deze lijst staat, is ontstaan uit een divisie die verkocht is door de BJ’s Wholesale Club.

29. Kohl’s – Ongeveer 13,5 miljard euro

Kohl’s

Aantal winkels: Ongeveer 1.250
Wereldwijde omzet: Ongeveer 13,5 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1962
Branche: Warenhuizen

Kohls is het Amerikaanse warenhuis met de meeste vestiging. Meer dan 1.250 filialen, verspreid over 49 staten. Enkel op Hawaii is geen vestiging te vinden.

Het bedrijf is geopend door een Poolse immigrant die in 1927 een simpele supermarkt op de hoek van zijn straat begonnen was.

Deze supermarkt groeide uit tot een kleine lokale keten en uiteindelijk kwam men met het plan ook een warenhuis op te richten: Kohl’s was geboren.

Nog geen 20 jaar na de opening is het bedrijf verkocht aan British American Tobacco, waarna een groep investeerders er in 1992 weer een zelfstandig bedrijf van maakten.

Kohl’s staat bekend om samenwerking met bekende designers and sterren. Zo hebben onder andere Vera Wang, Dana Buchman, Avril Lavigne, Jennifer Lopez, Britney Spears en Tony Hawk exclusief kleding via Kohl’s verkocht.

30. Pet Smart – Ongeveer 12 miljard euro

Pet Smart

Aantal winkels: Ongeveer 1.750
Wereldwijde omzet: Ongeveer 12 miljard euro
Herkomst: Verenigde Staten
Opgericht in: 1986
Branche: Huisdieren

Pet Smart is de grootste dierenwinkel van de Verenigde Staten en afsluiter van de top 30 grootste winkelketens van het land.

Het bedrijf is in 1986 opgericht door twee dierenliefhebbers die in een ‘warenhuis’ dierenvoeding in bulk verkochten aan groothandelprijzen.

Het bedrijf werd vrij snel na de oprichting overgenomen door een aantal dierenliefhebbers die de zaak flink veranderden.

Zo verdween het groothandel imago en werd het een attractieve dierenwinkel met voeding, speelgoed en accessoires.

Daarbij is men ook begonnen met het aanbieden van een hondenkapper, adoptiedagen en spreekuren met dierenartsen.

Het nieuwe concept werkte en binnen korte tijd veroverde het bedrijf de gehele Verenigde Staten.

Binnen 5 jaar zijn 300 vestigingen geopend en is besloten ook internationaal te gaan met vestigingen in Canada en het noorden van Mexico. In de hoogtij jaren werden ongeveer 100 winkels per jaar geopend.

Door de opkomst van het internet is de groei van het aantal winkels enigszins gestagneerd. Het bedrijf groeit echter nog altijd snel en werkte zich in 2020 voor het eerst in de top 30 van grootste winkelketens van de Verenigde Staten.