Hema warenhuis

HEMA is één van de bekendste warenhuizen van Nederland. Het bedrijf is ook afkomstig uit Nederland, al heeft het inmiddels zo’n 800 vestigingen verspreid over maar liefst 9 landen. Maar hoeveel HEMA winkels zijn er in Nederland? 

Begin 2022 had HEMA 552 verschillende vestigingen verspreid over heel Nederland. Hiermee is het verreweg de grootste keten van warenhuizen dat ons land rijk is.

In dit artikel gaan we dieper in op de vestigingen van HEMA in Nederland, de geschiedenis van het bedrijf en het productaanbod van HEMA.

Aantal HEMA winkels in Nederland

De eerste winkel van HEMA opende op 4 november in het jaar 1926. Op die datum was het de eer aan de vestiging op de bekende Kalverstraat in Amsterdam.

Een paar dagen later was het alweer de beurt aan de vestiging op de Oude Hoogstraat, eveneens in Amsterdam. Ook Rotterdam, Nijmegen, Groningen, Tilburg, Den Bosch en Haarlem waren nadien snel aan de beurt

Spoelen we vooruit naar het begin van het jaar 2022 dan waren er maar liefst 552 vestigingen van HEMA in Nederland. Hiermee is HEMA koploper op het gebied van warenhuizen in Nederland.

Alhoewel HEMA een aantal roerige jaren achter de rug heeft is de verwachting dat het aantal filialen rond het jaar 2030 naar 600 is gestegen.

Hoeveel HEMA winkels zijn er wereldwijd?

Hema Spanje

HEMA heeft al lange tijd vestigingen in het buitenland. Al in de jaren ’80 zagen de eerste vestigingen in België het levenslicht.

Nadien volgde nog vele andere landen, waaronder Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten en Mexico.

Sinds oktober 2021 is HEMA niet meer in het Verenigd Koninkrijk aanwezig. Inmiddels heeft HEMA zo’n 800 winkels verspreid over 9 landen.

Aantal vestigingen van HEMA per land (cijfers van begin 2022)

  • Nederland: 552
  • België: 100
  • Frankrijk: 75
  • Duitsland: 18
  • Mexico: 9
  • Verenigde Arabische Emiraten: 8
  • Spanje: 6
  • Oostenrijk: 5
  • Luxemburg: 4
  • Totaal: 777

Geschiedenis van HEMA

directie Bijenkorf Hema

HEMA staat voor Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Het warenhuis is in 1926 opgericht door directieleden van de Bijenkorf: Leo Meyer en Arthur Isaac.

Zij zagen het succes van de Amerikaanse Woolworth warenhuizen en waren ervan overtuigd dat het concept ook in Nederland zal aanslaan.

Het grootste verschil met andere warenhuizen was namelijk dat Woolworth producten aan vaste prijzen aanbood. Om die reden is de ‘Eenheidsprijzen’ ook in de naam gezet.

In de eerste jaren werden er enkel producten voor 10, 25 en 50 cent aangeboden. In 1928 werd het ‘aanbod’ uitgebreid met producten van 75 cent en 1 gulden.

De eenheidsprijzen verdwenen relatief snel maar HEMA bleef bekend staan om de lage tarieven. Zo duurde het bijvoorbeeld tot 1969 tot er voor het eerst een product met een prijs van 100 gulden aangeboden werd.

Franchise

HEMA is één van de eerste Nederlandse bedrijven die (deels) op de franchise formule overstapte. Het bedrijf benaderde in de jaren ’60 zelf ondernemers in steden waar zij graag een vestiging zouden zien.

Deze periode zorgde voor een geweldige groei van het aantal filialen: in 1960 waren er 42 vestigingen, terwijl in 1986 de 200e vestiging al geopend werd. Anno 2022 wordt bijna 50% van de filialen gerund door een franchisenemer.

Huismerk

Bijzonder aan HEMA is dat een groot gedeelte van het assortiment speciaal voor HEMA zelf gefabriceerd wordt. In feite is dus bijna alles wat je bij HEMA vindt een huismerk. Dit is al vanaf de allereerste beginjaren het geval.

Welke producten worden door HEMA verkocht?

mandjes Hema producten

HEMA heeft een uitgebreid assortiment waarin van alles te vinden valt. Huishoudelijke apparatuur, kleding, make up, verzorgingsproducten, kaas, vleesbeleg, wijn, speelgoed: te veel om op te noemen.

Het meest beroemde wat door HEMA verkocht wordt is waarschijnlijk de warme HEMA rookworst.

De warme HEMA rookworst wordt sinds het jaar 1936 verkocht en is eigenlijk door een fout van start gegaan. Een filiaalhouder op de Amsterdamse Nieuwendijk bestelde namelijk 10.000 worsten in plaats van de gebruikelijke 1.000 worsten.

Dit aantal was te groot om ze gekoeld op te kunnen slaan. Om die reden begon hij de worsten ook warm te verkopen, om direct uit het vuistje te kunnen eten.

De verkoop sloeg aan en al snel werd door elke HEMA warme rookworst verkocht, een traditie die tot op de dag van vandaag nog bestaat. Het bleef lang geheim waar de rookworsten vandaan kwamen.

In 2017 waren er bij de Unox fabriek protesten. Niet veel later waren er bij HEMA tijdelijk geen rookworsten verkrijgbaar. Zo viel HEMA – na bijna 80 jaar – alsnog door de mand.

Gegevens HEMA

Naam: HEMA
Onderdeel van: Mississippi Ventures
Hoofdkantoor: Amsterdam, Nederland
Website: www.HEMA.nl
Aantal vestigingen in Nederland: Ongeveer 550
Aantal vestigingen in België: Ongeveer 100