De laatste jaren is het er steeds meer op gaan lijken dat fysieke winkels op den duur zouden uitsterven. Zeker in Amerika, met de opkomst van Amazon, was dit het geval. Inmiddels blijkt dit toch iets anders te liggen. Zelfs voor online winkels is het openen van fysieke vestigingen inmiddels beleid geworden.

Kledingwinkels floreren als nooit tevoren. In Amerika gaan er zelfs geluiden rond dat dankzij de coronacrisis de mensen hun liefde voor het fysiek shoppen hervonden hebben. Ondanks grootschalige lockdowns draaiden kledingwinkels recordomzetten, en zeker niet alleen met dank aan de webshop.

Om die reden lijkt het ons leuk een overzicht te maken van wat de meest bekende Amerikaanse kledingwinkels op dit moment zijn. Zeker omdat naast de H & M er niet echt veel Europese kledingwinkels zijn die in Amerika voet aan de grond krijgen.

Wil je graag weten waar ze aan de andere kant van de oceaan graag de nieuwste mode shoppen? Lees hieronder dan snel verder. Dit zijn de top 30 bekendste Amerikaanse kledingwinkels.

1. Nordstrom

Nordstrom

Vestigingen: Ongeveer 475
Opgericht in: 1901
Website: www.nordstrom.com
Instagram: https://www.instagram.com/nordstrom/

Al sinds jaar en dag is Nordstrom één van de grootste namen in de Amerikaanse mode. Het bedrijf is in 1901 door de Zweedse immigrant John Nordstrom opgericht als schoenenwinkel. In 1960 had het bedrijf de grootste schoenenwinkel van de Verenigde Staten en is besloten ook dameskleding te gaan verkopen. Vanaf dat moment is de focus steeds meer op kleding komen te liggen.

Nordstrom behoort al decennialang tot de grootste bedrijven van de Verenigde Staten. 2021 was het 25e jaar op rij dat het bedrijf in de befaamde Fortune 500 lijst aanwezig is. De kleding die verkocht wordt valt met name onder de noemer van casual. De prijs van de kleding behoort tot het hogere middensegment.

2. Victoria’s Secret

Victoria’s Secret

Vestigingen: 1000 (2020) 775 (2021)
Opgericht in: 1977
Website: www.victoriassecret.com
Instagram: https://www.instagram.com/victoriassecret/

Victoria’s Secret is misschien wel één van de meest iconische modenamen ter wereld. Het bedrijf is in 1977 opgericht door een Amerikaanse ondernemer die zich schaamde om in het openbaar ondergoed voor zijn vrouw te kopen. Om die reden besloot hij een winkel op te zetten waar enkel ondergoed verkocht wordt. Om mannen die zich nog meer schamen tegemoet te komen werd het ook al snel mogelijk om per postorder te kopen.

Rond het jaar 1990 werd het bedrijf de grootste lingeriewinkel van Amerika. Dit was ook het moment dat ze wereldwijd naamsbekendheid begonnen te vergaren. Dat laatste heeft het te danken aan de extravagante modeshows die gelopen werden in ondergoed van Victoria’s Secret. Het werd zo’n eer om voor het merk te lopen dat de modellen bekend kwamen te staan als Victoria’s Secret Angels.

3. Old Navy

Old Navy

Vestigingen: Ongeveer 1100
Opgericht in: 1994
Website: www.oldnavy.com
Instagram: https://www.instagram.com/oldnavy/

Old Navy is in 1994 opgericht en eigendom van Gap, dat later ook in deze lijst besproken wordt. Old Navy is door Gap opgericht als antwoord op concurrentie die een ‘goedkopere Gap’ wilden oprichten. Het bedrijf kwam daarop met Gap Warehouse, waar kleding aan lagere prijzen verkocht werd. Grappig genoeg is Old Navy inmiddels groter dan het moedermerk zelf!

De reden van de populariteit van Old Navy is dat het bedrijf merknamen voor een relatief lage prijs verkoopt. En wie houdt er nu niet van mooie en kwalitatieve kleding voor een lage prijs?

4. Calvin Klein

Calvin Klein

Vestigingen: New York
Opgericht in: 1968
Website: www.calvinklein.com
Instagram: https://www.instagram.com/calvinklein/

Calvin Klein is een Amerikaans modehuis van de gelijknamige modeontwerper. Hij heeft het bedrijf met een jeugdvriend in 1968 opgericht en uiteindelijk in 2002 verkocht. Het bedrijf maakt met name ondergoed, jeans, t-shirts en longsleeves.

Het bedrijf is vooral bekend om de ondergoedcollectie, waarbij in de jaren ’80 en jaren ’90 modellen bijna naakt poseerden. Tegenwoordig niets bijzonders maar toentertijd maakte het niet alleen enorme indruk maar ook van modellen zoals Kate Moss en Mark Wahlberg absolute wereldsterren.

5. Forever 21

Forever 21

Vestigingen: Los Angeles, Californië
Opgericht in: 1984
Website: www.forever21.com
Instagram: https://www.instagram.com/forever21/

Eén van de bekendste Amerikaanse kledingwinkels voor jong en oud (maar met name jong!) en man en vrouw is Forever 21. Het bedrijf heeft er een kunst van gemaakt om de mode naadloos op te volgen en altijd leuke en in het oog springende designs te creëren. En dat alles terwijl ze de prijzen op een acceptabel niveau weten te houden.

De stijl van Forever 21 is zoals de naam al doet vermoeden met name op jonge volwassenen gericht. Ze staan erom bekend ook een uitgebreide collectie te hebben voor mensen met een maatje meer. Deze collectie hoort bij de absolute wereldtop op het gebied van voluptueuze mode en verplettert alle competitie!

6. Nike

Nike

Vestigingen: Ongeveer 300
Opgericht in: 1964
Website: www.nike.com
Instagram: https://www.instagram.com/nike/

Nike is verreweg het grootste sportmerk ter wereld en in die hoedanigheid ook één van de bekendste kledingwinkels van de Verenigde Staten. Alhoewel het merk veel meer via andere retailers verkocht wordt, heeft het alsnog zo’n 300 locaties verspreid over alle 50 verschillende staten.

Het merk heeft met de zogenaamde ‘swoosh’ één van de meest iconische logo’s ter wereld. De kleding valt onder de urban en (uiteraard) sportieve stijlen. Het domineert de wereldwijde sneaker markt en is populair onder alle lagen van de bevolking.

7. Lululemon

Lululemon

Vestigingen: Ongeveer 400
Opgericht in: 1998
Website: www.lululemon.com
Instagram: https://www.instagram.com/lululemon/

Met Lululemon op nummer 7 spelen we een klein beetje vals. Origineel is het namelijk een Canadees bedrijf dat in 1998 begonnen is met de verkoop van yoga-kleding. Inmiddels zijn ze echter volledig in de Verenigde Staten gevestigd en daar ook verreweg het meest bekend en populair. Het bedrijf heeft zo’n 500 verschillende vestigingen over de wereld waarvan maar liefst 400 in de Verenigde Staten.

Alhoewel het bedrijf origineel enkel yoga kleding verkocht hebben ze nu van alles dat met sportiviteit te maken heeft. Denk maar aan joggers, fitness kleding, tops, hoodies, sweatshirts en zelfs loungewear en jurkjes. De naam is als grap begonnen. De eigenaar wilde een naam met zo veel mogelijk de letter ‘l’ daarin aanwezig, om het zo grappig te laten klinken voor Japanners.

8. Topshop

Topshop

Vestigingen:
Opgericht in:
Website: www.asos.com/topshop/
Instagram: https://www.instagram.com/topshop/

De Amerikaanse Topshop staat bekend om jeans en enigszins glammy feestkleding. Topshop is eigendom van het Engelse ASOS maar zelf volledig gefocust op de Verenigde Staten. Wil je eens een kijkje nemen wat er allemaal in het assortiment zit, kan je gewoon even navigeren naar de topshop sectie van de website van ASOS.

Topshop is volledig gericht op vrouwen, alhoewel het niet echt een feminien merk is. Je kan het eerder recht toe recht aan mode noemen voor tomboys die van een feestje houden.

9. Neiman Marcus

Neiman Marcus

Vestigingen: Ongeveer 45
Opgericht in: 1907
Website: https://www.neimanmarcus.com/
Instagram: https://www.instagram.com/neimanmarcus/

Neiman Marcus is in feite een luxe warenhuis. Wel is het een warenhuis waar een groot gedeelte van het assortiment uit (soms exclusieve) kleding bestaat. Alhoewel het luxe warenhuis logischerwijs niet enorm veel vestigingen kent, heeft het naam over de gehele Verenigde Staten weten te maken.

Amerikanen komen van heinde en verre om een bezoek te brengen aan een vestiging van Neiman Marcus. Het is niet ongebruikelijk om 6 uur te rijden enkel en alleen om Neiman Marcus te bezoeken! De coronacrisis heeft er flink ingehakt bij het bedrijf dat het met name van de fysieke verkoop moet hebben. Meerdere vestigingen zijn sinds 2020 dan ook blijvend gesloten.

10. Dillard’s

Dillard’s

Vestigingen: Ongeveer 300
Opgericht in: 1983
Website: www.dillards.com
Instagram: https://www.instagram.com/dillards/

Op nummer 10 in de lijst met 30 meest bekende Amerikaasne kledingwinkels vinden we Dillard’s terug. Dillard’s valt net als Neiman Marcus onder de categorie van luxe warenhuizen. Net als bij Neiman Marcus bestaat een zeer groot gedeelte van het assortiment uit kleding.

Kleding bij Dillards valt op door de moderne uitstraling met af en toe een hint naar de meer klassieke mode. Vaak wordt gebruik gemaakt van premium materialen, waardoor er vaak ook een premium prijs gerekend wordt.

11. Nordstrom Rack

Nordstrom Rack

Vestigingen: Ongeveer 350
Opgericht in: 1973
Website: www.nordstromrack.com
Instagram: https://www.instagram.com/nordstromrack/

Het zal je niet verrassen: Nordstrom Rack is een dochteronderneming van Nordstrom, de kledingwinkel die we op nummer 1 terugvinden in de lijst met 30 meest bekende Amerikaanse kledingwinkels. Nordstrom Rack biedt merkkleding en accessoires aan voor mannen, vrouwen en kinderen. Het bedrijf is origineel gestart als een shop in shop bij de Nordrack vestiging in Seattle.

Nordstrom Rack verkoopt oudere collecties van Nordstrom met hoge kortingen. Daarbij brengt het zelf de laatste jaren ook collecties uit, wederom goedkoper geprijsd dan bij het moederbedrijf. Nordstrom Rack is goed voor ongeveer een vijfde van de totale omzet van Nordstrom.

12. Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger

Vestigingen: Ongeveer 200
Opgericht in: 1985
Website: www.tommy.com
Instagram: https://www.instagram.com/tommyhilfiger/

Tommy Hilfiger staat bekend als één van de Amerikaanse premium kledingmerken. Het bedrijf is in 1985 opgericht door de gelijknamige Tommy Hilfiger. Hij verkocht het bedrijf in 2006 voor bijna anderhalf miljard euro, wat hem in één klap één van de rijkste modeontwerpers ooit maakte.

Tommy Hilfiger heeft een uitgebreid aanbod aan kleding en accessoires. Van broeken, ondergoed, jassen en truien tot horloges, parfums en paraplus aan toe. Het merk is geliefd bij een zeer uiteenlopend publiek. Alhoewel het altijd een preppy merk is gebleven, net als Ralph Lauren en Lacoste, is het ook geliefd binnen de hiphop cultuur.

Naast de 200 eigen vestigingen is het merk bij duizenden andere retailers te vinden. Het hoofdkantoor van Tommy Hilfiger is inmiddels om financiële redenen in Nederland gevestigd.

13. The North Face

The North Face

Vestigingen: Ongeveer 125
Opgericht in: 1966
Website: www.thenorthface.com
Instagram: https://www.instagram.com/thenorthface/

Eindeloze bergen, spectaculaire wouden en eindeloze prairies. Als Amerika zich ergens perfect voor leent, is het voor het outdoor leven. En dat gaat natuurlijk niet in een designer outfit. Stoere en stevige broeken met veel zakken, waterdichte jassen, wandelschoenen en warme t-shirts en truien van hoogwaardige materialen zijn wat dat betreft noodzakelijk.

Heel modieus was outdoor kleding vaak niet. Het comfort en de kwaliteit zijn immers de belangrijkste kenmerken. In 1966 is The North Face in het gat gesprongen dat beschikbaar werd toen de avontuurlijke Amerikanen zich steeds meer bewust van mode werden. Sinds die tijd is het een grote favoriet onder avonturiers, wandelaars, bergbeklimmers, wintersporters en studenten.

14. Kate Spade New York

Kate Spade New York

Vestigingen: Ongeveer 150
Opgericht in: 1993
Website: www.katespade.com
Instagram: https://www.instagram.com/katespadeny/

Kate Spade New York is het merk voor vrouwen die graag een kleurrijk leven leiden. Kleurrijke en frisse prints met speelse verwijzingen naar alles wat vandaag de dag speelt. Het bedrijf maakt naast kleding ook accessoires, schoenen, parfum en badkleding ook decoratie voor in huis.

Over heel de wereld heeft Kate Spade New York een kleine 200 vestigingen. Veruit de meeste hiervan zijn in de VS gevestigd: Zo’n 150 stuks. Het bedrijf is opgericht door Kate en Andy Spade. Er is ook een minder bekende variant voor mannen: Jack Spade. Eigenaresse Kate Spade is in 2017 na een zelfmoordpoging overleden.

15. Guess

Guess

Vestigingen: Ongeveer 500
Opgericht in: 1981
Website: www.guess.com
Instagram: https://www.instagram.com/guess/

Kledingmerk en -winkel Guess is in 1981 opgericht door een viertal broers. Zij wilden allereerst een lichtgewicht en goedgevormde jeans op de markt brengen. Hiermee was Guess één van de eerste bedrijven die designer jeans maakte. Dit liep zo goed dat men al snel ook andere kleding en accessoires is gaan maken. Zeker met de horloges is het bekend geworden.

Marty McFly in de film Back to the Future droeg special door Guess ontworpen kleding. Andere bekende gezichten van Guess zijn Adriana Lima, Claudia Schiffer, Paris Hilton, Jennifer Lopez en Gigi Hadid.

16. Levi Strauss & Co

Levi Strauss & Co

Vestigingen: 250
Opgericht in: 1853
Website: www.levi.com
Instagram: https://www.instagram.com/levistraussco/

Er zijn maar weinig kledingmerken zo Amerikaans als Levi Strauss & Co. Het is dan ook niet zo gek dat de winkels van Levi Strauss tot de bekendste kledingwinkels van Amerika horen. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot het jaar 1853. Zo’n twintig jaar later verkreeg Levi Strauss het patent om blauwe gespijkerde werkbroeken te fabriceren: De eerste jeans waren geboren.

Er zijn maar weinig merken die zoveel impact op de wereld hebben gehad als Levi’s. Mijnwerkers, verkopers, studenten, wereldberoemde acteurs zoals Marlon Brando tot en met Albert Einstein: Iedereen liep in kleding van Levi’s rond.

17. Macy’s

Macy’s

Vestigingen: Ongeveer 525
Opgericht in: 1858
Website: www.macys.com
Instagram: https://www.instagram.com/macys/

We blijven nog even bij de oude bedrijven. Macy’s is een Amerikaanse keten van warenhuizen, waarin ook een groot kledingaanbod is. Het bedrijf is in 1858 opgericht, eerst nog als kruidenierszaak. Al snel werden er ook andere producten verkocht. Al in de jaren ’60 van de 19e eeuw werd er bijvoorbeeld al kleding verkocht bij Macy’s!

Qua prijs valt Macy’s in het middensegment. Zo is het wat goedkoper dan Nordstrom maar bijvoorbeeld weer duurder dan Nordstrom Rack Handig voor de Nederlanders die in Amerika willen shoppen: Buitenlanders kunnen een speciale pas ophalen waarmee ze 10 tot 15 % korting krijgen.

18. Polo Ralph Lauren

Polo Ralph Lauren

Vestigingen: Ongeveer 200
Opgericht in: 1967
Website: www.ralphlauren.com
Instagram: https://www.instagram.com/poloralphlauren/

Het Amerikaanse Ralph Lauren is een kledingmerk dat naast in 200 eigen winkels ook bij vele duizenden retailers te vinden is. Het bedrijf is opgedeeld in vier segmenten: Eén voor kleding, één voor meubels, één voor accessoires en één voor parfums. Net als Tommy Hilfiger wordt het als een merk voor de ‘upper class’ gezien. Anders dan bij Tommy Hilfiger is het daarbuiten daarentegen niet erg populair.

Polo Ralph Lauren is door de gelijknamige Ralph Lauren opgericht. In het begin verkocht hij enkel dassen. De mannencollectie kwam in 1968 op de markt en sinds 1971 wordt er ook kleding voor vrouwen gemaakt.

19. Abercrombie & Fitch

Abercrombie & Fitch

Vestigingen: Ongeveer 350
Opgericht in: 1892
Website: https://www.abercrombie.com/
Instagram: https://www.instagram.com/abercrombie/

Abercrombie & Fitch was oorspronkelijk een kledingwinkel buitenkleding voor de allerrijksten verkocht. Het bedrijf kende gouden tijden van de oprichting tot medio jaren ’60 van de 20e eeuw. Buitenkleding werd door de rijkere klassen meer en meer als een oubollig iets gezien en verkopen liepen snel terug. In 1988 werd het succesvol omgevormd tot een lifestyle-merk waar iedereen terecht kan voor casual kleding.

Het bedrijf is veelal negatief in het nieuws geweest wegens discriminatie van zowel personeel als winkelend publiek. Tot 2014 werden alleen mensen die als model door kunnen gaan als winkelpersoneel aangenomen. Zij waren ook verplicht om in kleding van het bedrijf rond te lopen.

20. Gap

Gap

Vestigingen: Ongeveer 500
Opgericht in: 1969
Website: www.gap.com
Instagram: https://www.instagram.com/gap/

De Amerikaanse kledingwinkel Gap is in 1969 opgericht door Donald Fisher omdat hij vond dat de kleding in warenhuizen te weinig modieus was. De winkel was origineel een verkooppunt van Levi jeans, al snel kwamen daar andere kledingmerken bij. Op een gegeven moment is Gap zelf ook kleding gaan fabriceren.

Gap valt onder Gap Inc, dat onder ander het moeder bedrijf van Gap, Old Navy, Banana Republic en Hill City is. Daarmee is het na H & M en Inditex (Zara) de grootste kledingretailer ter wereld.

21. Urban Outfitters

Urban Outfitters

Vestigingen: Ongeveer 500
Opgericht in: 1970
Website: www.urbanoutfitters.com
Instagram: https://www.instagram.com/urbanoutfitters/

Urban Outfitters is een kledingwinkel die voor meer staat dan alleen kleding. Het is een multicultureel platform dat hun klanten wil inspireren door middel van producten, creativiteit en cultureel begrip. Het bedrijf mikt erop om moderne kleding dat onder de boho, vintage, en vintagestijl valt aan jonge mannen en vrouwen mensen uit de stad te verkopen.

Bovenstaande verkooppitch blijkt te werken, want Urban Outfitters groeit jaarlijks flink. Inmiddels is het bedrijf wereldwijd actief, al is het zeker in de Verenigde Staten een bekend beeld in de winkelstraten van de grotere steden.

22. Aéropostale

Aéropostale

Vestigingen: Ongeveer 500
Opgericht in: 1987
Website: www.aeropostale.com
Instagram: https://www.instagram.com/aeropostale/

Aéropostale, vaak gestileerd als Aero, is een Amerikaanse kledingwinkel dat haar eigen kleding ontwerpt, inkoopt en uiteindelijk verkoopt. Zo proberen ze tijdens het hele proces hun visie goed naar voren te kunnen brengen. Aero richt zijn verkoop op jongvolwassenen. Aéropostale valt onder de zogeheten ‘outfitters’ zoals ook Abercrombie & Fitch en American Eagle Outfitters zijn.

Het bedrijf is door mismanagement in 2016 failliet gegaan. Omdat er bij goed beleid voldoende potentie bleek te zijn, heeft het bedrijf in 2017 een doorstart gemaakt. Wel is ongeveer 30 % van de circa 750 vestigingen daardoor definitief gesloten.

23. Banana Republic

Banana Republic

Vestigingen: Ongeveer 500
Opgericht in: 1978
Website: https://bananarepublic.gap.com/
Instagram: https://www.instagram.com/bananarepublic/

Banana Republic valt onder Gap Inc. en valt onder de duurdere dochterbedrijven. Banana Republic staat voor een wereldwijde blik en kleding die direct tot de moderne klassiekers genoemd mogen worden. De kleding van Banana Republic staat erom bekend veelzijdig te zijn. Een nieuwe aanwinst in de kledingkast zou dus bij veel verschillende stijlen gebruikt moeten kunnen worden.

Het originele concept van Banana Republic was om kleding te maken met een safari thema. Hier dankt het bedrijf ook zijn naam aan. In 1983 is het door Gap Inc. gekocht, die ervoor zorgden dat het merk voor een iets breder publiek geschikt werd.

24. DKNY

DKNY

Vestigingen: Ongeveer 40
Opgericht in:
Website: www.dkny.com
Instagram: https://www.instagram.com/dkny/

Op nummer 24 in de lijst van 30 bekendste Amerikaanse kledingwinkels vinden we DKNY terug. DKNY is het merk van de Amerikaanse modeontwerpster Donna Karan. De afkorting staat dan ook voor Donna Karen New York.

DKNY is een modehuis dat ondanks zijn luxe voorkomen nog redelijk wat voordelig geprijsde artikelen heeft. Dit is ook de reden dat de winkels van DKNY haast een bedevaartsoord geworden zijn voor shopaholics.

25. American Eagle Outfitters

American Eagle Outfitters

Vestigingen: Ongeveer 900
Opgericht in: 1977
Website: www.ae.com
Instagram: https://www.instagram.com/americaneagleoutfitters_/

American Eagle Outfitters is één van de leidende kledingwinkels in de Verenigde Staten. American Eagle staat voor moderne kleding van hoge kwaliteit voor betaalbare prijzen. Het bedrijf is met name bekend geworden van hun iconische t-shirts en hoodies.

In 2006 heeft American Eagle Outfitters ook het lingeriemerk Aerie op de mark gebracht, één van de snelst groeiende lingeriemerken ter wereld.

26. Anthropologie

Anthropologie

Vestigingen: Ongeveer 200
Opgericht in: 1992
Website: https://www.anthropologie.com/
Instagram: https://www.instagram.com/anthropologie/

Anthropologie is een kledingwinkel die ontstaan is met dank aan een vriendin van de oprichter van Urban Outfitters. Zij woonde namelijk in Philadelphia en aldaar waren nog geen winkels die bij haar smaak pasten. Toen kwam het idee om samen Anthropologie op te zetten. Een kledingwinkel voor jonge, hoogopgeleide en creatieve vrouwen die op een plek willen winkelen die hun persoonlijke stijl goed reflecteert.

Qua prijzen behoort Anthropologie tot het hogere segment. Gezien de enorme groei die het bedrijf doormaakt lijken hier echter maar weinig mensen om te geven.

27. Coach

Coach

Vestigingen: Ongeveer 1000
Opgericht in: 1941
Website: www.coach.com
Instagram: https://www.instagram.com/coach/

Coach is een kledingwinkel die origineel als fabrikant van portemonnees van start is gegaan. Al snel werden daar andere producten bijgevoegd. Toch duurde het tot het midden van de jaren ’90 voor het bedrijf uitgroeide tot het wereldberoemde kledinghuis dat het vandaag de dag is.

In 1996 werd Reed Krakoff aangenomen, die als designer vond dat Coach stijlvolle, functionele en lichtgewicht kleding moest gaan produceren. Het bleek een gouden zet want in nog geen 30 jaar heeft het bedrijf bijna 1000 vestigingen kunnen openen!

28. Hot Topic

Hot Topic

Vestigingen: Ongeveer 700
Opgericht in: 1989
Website: www.hottopic.com
Instagram: https://www.instagram.com/hottopic/

Hot Topic is dé Amerikaanse kledingwinkel voor alternatieve mensen. Het bedrijf heeft door de jaren vele veranderingen ondergaan, voornamelijk bepaald door welke alternatieve scene op dat moment het meest in de mode is. Zo heeft het een periode gehad dat het het meest geschikt was voor nu-metal liefhebbers, geeks, gothics en zelfs cosplayers.

29. Reformation

Reformation

Vestigingen: 25
Opgericht in: 2009
Website: www.thereformation.com
Instagram: https://www.instagram.com/reformation/

Reformation is de laatste jaren geëxplodeerd in populariteit, met name in de Verenigde Staten. Dit heeft het te danken aan de designs die aan een Boheemse levensstijl doen denken. Daarnaast is het bedrijf bewust op zoek naar een zo duurzaam mogelijke manier van produceren en ondernemen.

Wie houdt van de lichte zomerstofjes en bloemenpatronen die de H & M zo kenmerken zal zich ook thuis voelen in de kleding van Reformation. Het merk is opgericht door voormalig topmodel Yael Yaflalo en heeft (in ieder geval voor nu) enkel en alleen kleding voor vrouwen. De omzet is van 25 miljoen euro in 2017 gestegen naar maar liefst 100 miljoen euro in 2020.

30. Zappos

Zappos

Vestigingen: Las Vegas, Nevada
Opgericht in: 1999
Website: www.zappos.com
Instagram: https://www.instagram.com/zappos/

Zappos is in 1999 opgericht als online schoenenwinkel. Bijvoorbeeld het Europese Zalando zag Zappos als grote voorbeeld. Sinds 2007 verkoopt Zappos naast schoenen ook kleding. Het bedrijf is in 2009 overgenomen door Amazon.

Alhoewel Zappos slechts één fysieke vestiging heeft, is het inmiddels met dank aan Amazon uitgegroeid tot één van de meest favoriete en bekende kledingwinkels van Amerika. Net zoals bij Amazon zelf is het de bedoeling dat er in de komende jaren veel fysieke locaties geopend zullen worden.