Inhoudsopgave []

Belangrijkste statistieken voor WhatsApp

  • WhatsApp heeft 2 miljard maandelijkse gebruikers
  • Alleen in India heeft WhatsApp al 400 miljoen gebruikers
  • WhatsApp is in meer dan 100 landen de meest gebruikte app
  • WhatsApp heeft in 2020 een omzet tussen de 4 en 8 miljard euro behaald
  • Dagelijks worden er via WhatsApp meer dan 100 miljard berichten verstuurd

Herinner jij je de laatste dag dat je WhatsApp niet geopend hebt nog? Wanneer je deze pagina leest, is de kans groot van niet. Sterker nog, de kans dat je in de laatste paar uur een keer de app gecheckt hebt is groter dan dat je dit niet gedaan hebt. WhatsApp is sinds de oprichting ruim tien jaar geleden uitgegroeid tot verreweg de grootste en belangrijkste berichtendienst ter wereld.

In dit artikel krijg je wat meer inzicht over de geschiedenis van de app die inmiddels door ruim een kwart van de wereldbevolking in de armen gesloten is. Ook lees je alles over de vaak duizelingwekkende statistieken die achter de achter de berichtendienst schuilgaan. Benieuwd naar wat deze stats allemaal zijn? Lees hieronder dan snel verder!

Bedrijfsgegevens van WhatsApp

Oprichtingsdatum24 februari 2009
HoofdkantoorMenlo Park (San Francisco Bay Area), Verenigde Staten
Belangrijke personenWill Cathcart (hoofd), Brian Acton, Jan Koum (co-oprichters)
BedrijfsvormDochteronderneming
EigenaarFacebook

Wat is WhatsApp?

Inmiddels zou de vraag bijna retorisch moeten zijn maar mocht je nog nooit van WhatsApp gehoord hebben: WhatsApp is een mobiele applicatie waarmee berichten naar andere gebruikers kunnen worden gestuurd. Door verbinding te maken met een mobiel of Wifi-netwerk verstuur je met het grootste gemak tekstberichten, foto’s, video’s, documenten en nog veel meer.

Sinds de oprichting zijn vele functies toegevoegd. Zo kan je inmiddels (video) bellen met WhatsApp en zijn er versies voor in de browser of op de desktop. Toch blijft het noodzakelijk om een mobiel telefoonnummer hebben voor je een account op WhatsApp aan kan maken. WhatsApp is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de ondergang van de SMS en heeft er zodoende voor gezorgd dat het verdienmodel van mobiele providers volledig omgeslagen is.

1. WhatsApp is op 24 februari 2009 opgericht

‘s Werelds belangrijkste messenger is inmiddels alweer ruim 10 jaar oud. Op 24 februari 2009 is de applicatie voor de allereerste keer gelanceerd, door de oud Yahoo!–medewerkers Brian Acton en Jan Koum. WhatsApp 1.0 was een applicatie waar naast de gebruikersnaam een status staat die door de gebruiker aangepast kan worden.

In dezelfde periode lanceerde Apple de pushfunctie. Dit zorgde ervoor dat gebruikers nu actief genotificeerd werden van statuswijzigingen van andere gebruikers. Vanaf WhatsApp 2.0 was het ook mogelijk om afzonderlijke berichten naar gebruikers te sturen. Dit was het begin van het WhatsApp zoals we vandaag de dag kennen.

Bron: Amerikaanse overheid

2. WhatsApp had binnen vijf jaar na de oprichting al meer dan een miljard downloads

Door de opkomst van de smartphone en 2G verbindingen werd het perfecte landschap gecreëerd om WhatsApp in te laten floreren. Nog geen vijf jaar nadat WhatsApp voor het eerst op een telefoon geïnstalleerd stond was de applicatie voor de miljardste keer gedownload.

Totaal aantal downloads van WhatsApp
JaarAantal downloads (ongeveer)
2013± 0,5 miljard
2014± 0,8 miljard
2015± 1,2 miljard
2016± 2,0 miljard
2017± 2,9 miljard
2018± 3,4 miljard
2019± 4,3 miljard
2020± 4,9 miljard
2021± 5,3 miljard

Bron: Business of Apps

3. De één miljardste gebruiker volgde een paar jaar later

Omdat gebruikers hun account op meerdere telefoons kunnen installeren duurde het iets langer voor de één miljardste gebruiker welkom geheten werd. Dit gebeurde in het jaar 2016, zo’n 7 jaar na de oprichting van de applicatie. Dit aantal werd na 4 jaar verdubbeld. In 2020 verwelkomde WhatsApp de 2 miljardste gebruiker.

Totaal aantal gebruikers van WhatsApp
JaarAantal gebruikers (schatting)
2013± 0,2 miljard
2014± 0,5 miljard
2015± 0,8 miljard
2016± 1,0 miljard
2017± 1,3 miljard
2018± 1,5 miljard
2019± 1.8 miljard
2020± 2,0 miljard

Bron: Statista

4. WhatsApp is de app die het meest regelmatig gebruikt wordt

Er zijn apps die geïnstalleerd worden en vervolgens nooit of hoogstens bij absolute uitzondering gebruikt worden. WhatsApp is absoluut niet één van die apps. Uit Duits onderzoek blijkt dat WhatsApp door 75% van de bezitters tenminste wekelijks gebruikt wordt. Bij 65% van de bezitters is dit zelfs dagelijks.

Bron: ARD ZDF

5. WhatsApp is in meer dan 100 landen de meest gebruikte app

In meer dan 100 landen staat WhatsApp ver bovenaan wanneer het gaat om meest gebruikte apps. Voorbeelden hiervan zijn India, Brazilië, Rusland, Duitsland en Nederland. In z’n geheel is Facebook zelf populairder maar een groot gedeelte van de gebruikers gebruikt facebook enkel maar via de browser.

Totaal aantal gebruikers van WhatsApp per land
LandAantal gebruikers (schatting)
India± 400 miljoen
Brazilië± 110 miljoen
Verenigde Staten van Amerika± 75 miljoen
Indonesië± 70 miljoen
Rusland± 65 miljoen
Mexico± 63 miljoen
Duitsland± 50 miljoen
Italië± 35 miljoen
Spanje± 35 miljoen
Verenigd Koninkrijk± 30 miljoen

Bron: Similar Web

6. WhatsApp is bijna wereldwijd beschikbaar

Wereldwijd zijn er 193 internationaal erkende onafhankelijke staten. WhatsApp is in maar liefst 180 van deze landen aanwezig. In een aantal landen is WhatsApp verboden. Dit zijn onder andere China, Noord-Korea, Iran, Syrië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat WhatsApp in die landen niet te gebruiken is. Door een VPN te gebruiken of WhatsApp als APK te downloaden kunnen mensen ook in deze landen (op eigen risico) gebruik maken van de populaire berichtendienst.

Bron: WhatsApp

7. WhatsApp is in 60 verschillende talen beschikbaar

Bij standaard zal WhatsApp de taal proberen te gebruiken die als standaard is geïnstalleerd op je telefoon. Wil je deze toch graag aanpassen dan kan dit via de instellingen binnen het programma zelf. Dat WhatsApp populair is in India blijkt wel uit het feit dat van de 60 officiële talen er, inclusief het Engels, 11 Indische talen beschikbaar zijn.

Bron: WhatsApp

8. WhatsApp is sinds 2012 officieel opgenomen in de Nederlandse taal

Vanaf het allereerste moment van uitbrengen was WhatsApp een enorm succes in Nederland. Het versturen van een SMS’je is in de volksmond al volledig vervangen door ‘een appie sturen’. In oktober 2012 is het als het werkwoord ‘WhatsAppen’ opgenomen in de Dikke Van Dale. Zo werd het na msn’en, facebooken, twitteren en youtuben, de vijfde populaire internetdienst die als werkwoord opgenomen werd in de Dikke Van Dale.

Bron: NOS

9. Nederland heeft relatief gezien de meeste WhatsApp gebruikers

Op wereldwijde schaal heeft Nederland maar weinig inwoners. Hierdoor zien we ons kikkerlandje bijvoorbeeld niet terug in de lijst van landen met de meeste WhatsApp gebruikers. Dit wordt een heel ander verhaal wanneer we kijken naar de ‘marktpenetratie’ van de app.

Maar liefst 95% van de Nederlanders heeft WhatsApp op zijn of haar telefoon geïnstalleerd staan. De top 3 wordt vervolledigd door Spanje (83,1%) en Italië (83%).

Bron: Tweakers

10. 100 miljard berichten per dag

Eind 2011 werd een absolute mijlpaal bereikt door WhatsApp. Voor de allereerste keer bereikte het aantal verstuurde berichten het aantal van 1 miljard per dag. Dit lijkt misschien wel veel maar als we de kalender vijf jaar verderzetten dan staat dit aantal op 60 miljard per dag.

Nog vijf jaar verder en de teller staat op het bizarre aantal van 100 miljard berichten per dag. Om een idee van de grootsheid van dit getal: Dit zijn meer dan een miljoen ‘appies’ per seconde!

Bron: Emerce

11. 250 miljoen spraakberichten per dag

Critici zagen lange tijd het nut niet in van het kunnen opnemen van gesproken berichten. Hun ongelijk blijkt wel uit het feit dat er dagelijks ruim 250 miljoen spraakberichten worden verstuurd via WhatsApp. Er bestaat zelfs een groep liefhebbers die zweert bij het enkel versturen van spraakberichten.

Bron: The Sun

12. Het gemiddelde gebruik van WhatsApp is jong

Alhoewel WhatsApp in Nederland inmiddels volledig ingeburgerd is, blijkt dit niet uit de wereldwijde statistieken. In de Verenigde Staten van Amerika is bijvoorbeeld slechts 20% van de gebruikers een volwassene. In India ligt dit aantal zelfs nog lager.

Bron: Statista

13. Nog altijd gebruiken 500 miljoen mensen dagelijks de statusfunctie

Sinds 2017 heeft de statusfunctie weer een iets belangrijkere rol gekregen binnen WhatsApp. Met de status deel je teksten, foto’s, video’s en gifs die na 24 uur automatisch verdwijnen. Deze functie wordt dagelijks door een half miljard mensen gebruikt. Hiermee is het verreweg de populairste ‘statusdeler’ van de wereld, ver boven Snapchat en Instagram.

Bron: Statista

14. Het bedrijfsleven begint meer en meer de weg naar WhatsApp te vinden

Met zo’n groot aantal gebruikers is het niet meer dan logisch dat ook veel bedrijven WhatsApp zijn gaan gebruiken als vorm van klantendienst. Inmiddels hebben meer dan 5 miljoen bedrijven een account op het populaire platform. Het verlenen van klantendienst is momenteel de belangrijkste functie alhoewel er inmiddels ook steeds meer verkopen via WhatsApp geregeld worden.

Bron: WhatsApp

15. Android is het populairste besturingssysteem

Maar liefst 73% van de telefoons waarop WhatsApp geïnstalleerd staat is een Android. Op grote afstand volgt iOS, met 22% van het totaal aantal gebruikers. Alle overige besturingssystemen zijn verwaarloosbaar voor WhatsApp.

Bron: Think Impact

16. De jaarlijkse omzet van WhatsApp wordt geschat op 4 tot 8 miljard euro

Hoeveel WhatsApp jaarlijks daadwerkelijk genereert is een mysterie. Dit komt omdat de cijfers volledig binnen de omzet van Facebook vallen. De meest voorzichtige schattingen gaan uit van een jaarlijkse omzet van ongeveer 4 miljard euro. Let op de gigantische stijging!

De jaarlijkse omzet van WhatsApp
JaarGeschatte omzet
2014± 0,9 miljoen euro
2016± 0,2 miljard euro
2018± 1,1 miljard euro
2020± 4,0 miljard euro

Bron: Forbes

17. De waarde van WhatsApp is in een jaar vertienvoudigd

Op Valentijnsdag 2014 betaalde Facebook bijna 16,5 miljard euro voor 100% van de aandelen van WhatsApp. Iets meer dan een jaar daarvoor werd de waarde van WhatsApp nog vastgesteld op een kleine 1,3 miljard euro.

Bron: Investopedia

18. WhatsApp heeft de goedkoopste marketing ter wereld

Het succesverhaal van WhatsApp heeft misschien wel de meest briljante marketing ter wereld gehad. De mededeling “Geen advertenties, geen spelletjes, geen trucjes” was alles dat nodig was. Er is precies 0 euro gestoken in het aan de man brengen van de berichtendienst.

Bron: Business Insider

19. Het verdienmodel van WhatsApp is nog altijd een groot geheim

Lange tijd is WhatsApp verliesgevend geweest. In de begindagen was de applicatie gratis, waarna na een jaar een abonnement van een euro per jaar inging. Deze betaling is uiteindelijk volledig komen te vervallen. Facebook is inmiddels begonnen met het introduceren met abonnementen die bedrijven die gebruik maken van WhatsApp Business inzicht geven in klantgegevens.

Naar verwachting zit de grote waarde voor Facebook met name in de hoeveelheid data die WhatsApp genereert. Locatiegegevens, 100 miljard berichten per dag en de toegang tot de contactenlijst van miljarden mensen, zorgen voor een berg aan informatie die bij Facebook op de servers opgeslagen staat.

Zuckerberg heeft beloofd dat deze data niet gebruikt wordt om Facebook Ads beter te kunnen richten. Zolang de optie om je persoonlijke data niet met Facebook te delen niet uitgeschakeld staat, is dit iets dat sowieso wél gebeurt.

Bron: The Strategy Story, Forbes

20. Het versturen van berichten is (logisch) de meest geliefde functie van WhatsApp

Het tonen van je status mag dan wel de oorspronkelijke kern van WhatsApp zijn geweest, het stond in de sterren geschreven dat het versturen van tekstberichten al snel de hoofdfunctie werd. Nog altijd is dit verreweg het populairste om te doen op WhatsApp. Dit wordt gevolgd door het versturen van mediabestanden.

WhatsApp wordt het minst gebruikt om bedrijven te contacteren. Slechts 10% van de gebruikers maakt hier gebruik van. Het updaten van de status wordt nog altijd door ruim 45% van alle gebruikers gedaan.

Populairste activiteiten op WhatsApp
ActiviteitPercentage van gebruikers
Berichten versturen85%
Media (afbeeldingen, GIFs, video’s e.d.) versturen70%
Bellen51%
Deelnemen aan groep chats37%
Status delen36%
Videobellen31%
Gebruikers blokkeren17%
Nieuws of notificaties ontvangen16%
Bedrijven contacteren10%

21. Voordat WhatsApp gekocht werd door Facebook had Google verregaande interesse

WhatsApp had een half miljard gebruikers toen Facebook en Google in gevecht raakte om de overname van de berichtendienst. Eind 2013 had Google 8,5 miljard euro over voor 100% van de aandelen. De eigenaren bedankten vriendelijk.

Dat het Facebook menens was blijkt wel uit het gegeven dat ze dit toch al forse bod nog geen paar maanden later bijna verdubbelden. Logischerwijs konden de eigenaren niets anders dan toehappen.

Bron: Business Insider

22. WhatsApp is verreweg de grootste aankoop van Facebook

Wanneer we een opsomming maken van alle eigendommen van Facebook, dan zijn we nog wel een tijdje bezig. Van alles dat Facebook aangekocht heeft, is WhatsApp in ieder geval verreweg de grootste aankoop geweest. Met 16,5 miljard euro is de aankoop van WhatsApp bijna 10 keer zo groot als de aankoop van de nummer 2.

Grootste aankopen van Facebook
Overname vanAankoopbedrag in euro’s
WhatsApp± 16,5 miljard euro
Oculus VR± 1,7 miljard euro
Instagram± 850 miljoen euro
CTRL-Labs± tussen 500 en 800 miljoen euro
LiveRail± 400 miljoen euro
Onavo± 125 miljoen euro
tbh± 85 miljoen euro
Redkix± 85 miljoen euro
Parse± 72 miljoen euro
Atlas Solutions± tussen 40 en 70 miljoen euro

Bron: Money Inc

23. WhatsApp wordt als de meest onmisbare app gezien

Hoe belangrijk WhatsApp voor de jonge generatie is wordt goed duidelijk uit een recent onderzoek onder jongvolwassenen. Zij mochten drie apps als onmisbaar aanvinken. Bijna 90% van de respondenten ziet WhatsApp inmiddels als onmisbaar.

Als onmisbaar geachte apps
AppPercentage respondenten
WhatsApp88%
Instagram48%
YouTube42%
Snapchat22%
Spotify13%
Google10%
Netflix8%
Facebook2%

Bron: Newcom Social Media Onderzoek

24. Langzaam maar zeker wordt de desktopapplicatie belangrijker

Sinds maart 2021 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd aan de desktopapplicatie. Hierdoor is het nu ook op de desktop mogelijk om spraakberichten en videoberichten te versturen. Daarbij is het inmiddels ook mogelijk om WhatsApp op desktop te gebruiken zonder dat de telefoon aanstaat. Wel is er nog steeds een mobiel nummer noodzakelijk om WhatsApp te registreren.

Bron: Social Media Today

25. De Nederlandse gebruiker ontvangt gemiddeld 65 berichten per dag

Het aantal van gemiddeld 65 ontvangen berichten per dag is al vele jaren redelijk stabiel. Hiermee is WhatsApp veel populairder dan dat de SMS ooit is geweest. Ter vergelijking: Tijdens het hoogtepunt van de SMS ontvingen mensen gemiddeld zo’n anderhalve SMS per dag.

Bron: Newcom Social Media Onderzoek