Grootste Aquariumwinkels van Nederland

Bijna iedereen heeft als kind wel eens een kom of aquarium met daarin één of twee goudvissen gehad. Vaak afkomstig van een gewone dierenwinkel, en vaak erg simpel aangekleed. Zonde, want Nederland kent een lange geschiedenis aan speciale aquariumwinkels waar je niet alleen de mooiste aquaria kan kopen maar ook de mooiste, zeldzame, leukste, meest exotische en bijzondere vissen en andere dieren terug kan vinden.

De grootste aquariumwinkel van Nederland is Rifwachter. Dit is niet enkel de grootste van het land, maar zelfs de grootste in de Benelux.

Om die zoektocht verder nog wat te vergemakkelijken, hebben we een overzicht gemaakt van de grootste aquariumwinkels die je in Nederland kan vinden. Dit doen we op basis van een combinatie van oppervlakte, aantal aquaria en hoe groot het visbestand is. We verklappen vast dat je veruit de meeste aquariumwinkels in Zuid-Holland en Noord-Brabant vinden kan.

1. Rifwachter

Rifwachter

Provincie: Noord-Holland
Plaats: Hilversum
Website: https://www.rifwachter.nl/

We gaan de top 25 grootste aquariumwinkels van Nederland direct maar van start met de allergrootste aquariumzaak van de gehele Benelux. In het Noord-Hollandse Hilversum vind je in het bijzondere rijksmonument De Zout- en Zandbunker de prachtige aquariumwinkel genaamd Rifwachter.

Rifwachter is rond de eeuwwisseling ontstaan en staat tot ver buiten de Nederlandse landsgrenzen bekend om de goede service, grote deskundigheid en natuurlijk een prachtige hoeveelheid aan de meest spectaculaire waterdieren en -planten.

De zoetwaterafdeling beschikt over ongeveer 650 aquaria met maar liefst 1100 verschillende tropische vissoorten, lagere dieren en planten. Ook de zee-afdeling is enorm groot met maar liefst 160 aquaria en gemiddeld zo’n 450 verschillende soorten zeevissen en lagere dieren.

Om het af te maken is er ook nog een speciaal koraleneiland van 20 vierkante meter met softkoralen, lederkoralen, anemonen en natuurlijk levend steen en reefrock. Elke liefhebber van aquaria zou deze winkel absoluut eens bezocht moeten hebben!

2. Diebo Huisdierwereld

Diebo Huisdierwereld

Provincie: Utrecht
Plaats: Nieuwegein
Website: https://www.diebo.nl/

Recht in het hart van Nederland, in het Utrechtse Nieuwegein, vinden we Diebo Huisdierwereld. Laat je door de naam niet foppen want Diebo staat er vooral bekend als grootste aquariumwinkel van midden Nederland.

Naast een enorm zoetwaterassortiment heeft Diebo Huisdierwereld ook voor het zeewateraquarium werkelijk alles in huis. Ook handig voor de mensen die niet goed weten hoe ze een luxe aquarium moeten inrichten: Een aantal leden van het team van Diebo Huisdierwereld zijn ware specialisten op het gebied van aquascaping.

Naast een indrukwekkende 30 meter lange muur aan verschillende zoetwateraquaria beschikken ze ook over 80 verschillende soorten waterplanten, zeevissen, garnalen, koralen en lagere dieren.

3. Avonturia de Vogelkelder

Avonturia de Vogelkelder

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Den Haag
Website: https://www.de-vogelkelder.nl/

Van de grootste aquariumwinkel van midden Nederland gaan we naar de grootste dierenwinkel van héél Nederland en zelfs de Benelux. Avonturia de Volgelkelder is zelfs zo’n grote dierenwinkel dat ze zelfs een eigen dierentuin vergunning hebben en je er gewoon een dagje ‘uit’ kan!

Allemaal hartstikke leuk en interessant natuurlijk, maar we zijn hier in de eerste plaats voor aquariumwinkels. Ook wat dat betreft kan je bij Avonturia de Vogelkelder je hart op. Een paar jaar terug hebben ze het aquariumgedeelte zelfs nog groter gemaakt zodat je er nu nog veel meer unieke spullen en vissen kan vinden.

Bij Avonturia kan je ook terecht voor bijzondere vissoorten zoals roggen en bepaalde discusvissen en meervallen.

4. Aquarium Coenen

Aquarium Coenen

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Best
Website: https://aquariumcoenen.nl/

Alweer sinds 1961 is het familiebedrijf Aquarium Coenen B.V. actief. In al die jaren hebben ze flink wat expertise verkregen en dat merk je vanaf het allereerste moment dat je de winkel binnenstapt.

Gelegen in het Brabantse Best vind je een prachtige showroom van maar liefst 1000 vierkante meter waar je alle benodigdheden voor het aquarium terug kan vinden, of het nu om zoet of om zout water gaat.

Wanneer je vaak bij de aquariumwinkel te vinden bent en ook nog eens in de buurt woont van Best, is het absoluut de moeite om eens een kijkje te nemen bij Aquarium Coenen. Zeker omdat ze vaste gasten met een klantenkaart belonen met een leuke kortingen.

5. Bovis

Bovis

Provincie: Overijssel
Plaats: Albergen
Website: https://www.bovisvijversenaquaria.nl/

Niet ver van de Duitse grens vind je in het Overijsselse Albergen de speciaalzaken van Bovis. Eén van deze speciaalzaken is de vijver- en aquariumwinkel en dat is natuurlijk precies waar we naar op zoek zijn. Buiten bedraagt de oppervlakte 200 vierkante meter en binnen, waar het natuurlijk allemaal om draait, maar liefst 400 vierkante meter.

Op deze 400 vierkante meter vind je een breed aanbod aan tropische aquariumvissen en een muur van waterplanten van maar liefst zes meter breed. Ze werken met de betere merken die je in de aquariumwereld tegenkomt, zoals onder meer Dennerle, JBL, Oase, HS, Eheim en SF.

6. Het Hobby Aquarium Team

Het Hobby Aquarium Team

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Tilburg
Website: https://www.hobbyaquarium.nl/

De zesde aquariumwinkel die we hier behandelen is gevestigd in het Noord-Brabantse Tilburg. De personen achter Het Hobby Aquarium Team zijn zelf opgegroeid met het houden van tropische vissen en hebben zodoende tientallen jaren ervaring.

Ze hebben een mooi arsenaal aan verschillende tropische vissoorten maar wat zeker opvalt is dat er in vergelijking vooral veel garnalen te koop zijn. Uiteraard vind je er ook tal van accessoires, toebehoren en andere apparaten. Net als waterplanten.

7. Mauie’s Viskwekerij

Mauie’s Viskwekerij

Provincie: Noord-Holland
Plaats: Krommenie
Website: https://mauiesviskwekerij.nl/

Mauie’s Viskwekerij is in 2013 opgestart en heeft als specialiteit het kweken van L-nummers. Dit zijn een speciaal type harnasmeervallen die dankzij hun leuke voorkomen en spectaculaire kleuren enorm populair zijn geworden in de aquariumwereld.

De winkel biedt plaats aan 150 verschillende aquaria met vissen die afkomstig zijn van over de gehele wereld. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Zuid-Amerika, Azië, Midden Amerika en de wereldberoemde Malawi en Tanganyika meren.

Omdat ze zelf de import regelen kan je als je op zoek bent naar een speciale soort vis zelfs een verzoek indienen. In dat geval gaat eigenaar Maurice zijn uiterste best doen om ook speciaal dat visje deze kant op te krijgen.

8. Aquariumspeciaalzaak Brouwers

Aquariumspeciaalzaak Brouwers

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Roosendaal
Website: http://www.aquariumbrouwers.nl/

De rijke historie van Aquariumspeciaalzaak Brouwers gaat terug tot maar liefst 1948. In dat jaar is Frans de Bempt namelijk met zijn viskwekerij gestart. Hij raakte bevriend met Theo Brouwers, die vervolgens de zaak overnam en heeft deze uiteindelijk in 1993 overgelaten aan zijn kleinzoon, de huidige eigenaar.

In al die jaren is er enorm veel kennis opgebouwd over het houden van de meest uiteenlopende vissoorten. Het mag dan ook geen verrassing heten dat Aquariumspeciaalzaak Brouwers inmiddels een enorm assortiment aan zee- en zoetwatervissen heeft. De expertise rijkt inmiddels zelfs zover dat ze zelfs aan bejaardentehuizen en gerenommeerde bedrijven de meest prachtige aquariums leveren en ook onderhouden.

De voorraad wordt wekelijks aangevuld met steeds verschillende vissoorten, lagere dieren en planten waardoor het altijd de moeite loont om eens een bezoekje te nemen aan deze mooie aquariumspeciaalzaak in het Brabantse Roosendaal.

9. Strijker Aquarium

Strijker Aquarium

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Rotterdam
Website: https://www.strijkeraquarium.nl/

Strijker Aquarium is inmiddels alweer bijna 50 jaar een begrip in Rotterdam en omstreken. Onlangs hebben ze een flinke verbouwing gedaan waardoor ze aquariumliefhebbers in Zuid-Holland nog beter kunnen bedienen.

De speciaalzaak is met name gespecialiseerd in L-nummers, (dwerg)cichlides, discusvissen en meervallen maar ze hebben zelfs een sectie met roofvissen en andere vissen van showkwaliteit.

Wie op zoek is naar handige informatie over het houden van een aquarium is van harte welkom in de winkel maar ook op hun website hebben ze een onderdeel met tal van tips en tricks voor de beginnende en meer ervaren aquariumhobbyist.

10. Aquaria Veldhuis

Aquaria Veldhuis

Provincie: Overijssel
Plaats: Enschede
Website: http://www.aquariaveldhuis.nl/aquariumspeciaalzaak/

Laat je niet afschrikken door de enigszins tamme website, Aquaria Veldhuis is absoluut meer dan de moeite waard. Deze in Enschede gelegen speciaalzaak trekt met een oppervlakte van 3.000 vierkante meter aquarium- en vijverliefhebbers van tot ver over de Duitse grens

De in 1979 opgerichte aquariumwinkel heeft een grote voorraad van maar liefst 13.500 verschillende producten en levende dieren waarvan maar liefst 80% in de winkel op voorraad is. Omdat er maar liefst driemaal per week nieuwe producten worden geleverd, is er zelfs een speciale nieuwsbrief waarmee je altijd op de hoogte gehouden wordt van de nieuwste binnenkomers.

11. Aquafizz

Aquafizz

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Zwijndrecht
Website: https://www.aquafizz.nl/

In het niet ver van Dordrecht gelegen Zwijndrecht vind je de aquariumspeciaalzaak Aquafizz. Aquafizz is leverancier van een groot aantal verschillende (tropische) vissoorten die onderverdeeld zijn in 260 verschillende aquaria. In totaal hebben ze maar liefst meer dan 20.000 vissen in de winkel.

Het grote aantal garnalen is ook opvallend. Dit zijn er maar liefst ruim 5.000. Omdat ze de vissen vaak zelf importeren liggen de prijzen dikwijls lager dan dat je gemiddeld in een aquariumwinkel aantreft. Uiteraard hebben ze ook een grote verscheidenheid aan aquariumplanten, die dan weer rechtstreeks bij de kweker vandaan komen.

Ook goed om te weten: Mocht je toevallig (tijdelijk) van je vissen af willen, dan heeft Aquafizz een vissen opvang waar ze gratis je vissen overnemen. Tijdelijk stallen mag ook, dit is de eerste twee weken gratis, nadien een euro per dag.

12. BredAqua

BredAqua

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Breda
Website: https://bredaqua.nl/

In de schitterende aquariumwinkel van BredAqua (een samenstelling van Breda en Aqua) kan je als liefhebber van aquarium uren ronddwalen. BredAqua noemt zichzelf de grootste vijver- en aquarium specialist van Nederland.

Alhoewel we lastig het specialisme kunnen onderzoeken is het in ieder geval wel mogelijk om te stellen dat in het geval van BredAqua je met een getalenteerd en kundig team werkt die alle nodige kennis in huis hebben.

13. Aqua Ferrytale

Aqua Ferrytale

Provincie: Flevoland
Plaats: Almere
Website: https://www.aqua-ferrytale.com/

Voor de eerste keer in deze top 25 zijn we in de provincie Flevoland beland. Bij het in Almere gevestigde Ferrytale vind je een jong team dat geleid wordt door Michael Stiemer. Michael is een begrip wanneer het aankomt op discusvissen en heeft in het jaar 2006 zelfs de hoofdprijs gewonnen op ’s werelds grootste discuskampioenschap.

Wanneer je interesse hebt om een prachtige onderwaterwereld aan te laten leggen, dan ben je bij Aqua Ferrytale meer dan aan het juiste adres. Zeker omdat ze de talentvolle Romy in huis hebben. Zij is al meerdere malen op televisie verschenen en al vele prijzen gewonnen wanneer het op aquascaping aankomt.

Qua visbestand hebben ze van alles in huis, zoet- en zoutwater en van algenetertjes tot verschillende soorten zalmen.

14. Hardeman Aquarium

Hardeman Aquarium

Provincie: Gelderland
Plaats: Ede
Website: https://www.hardemanaquarium.nl/

In het Gelderse Ede vind je de aquariumspeciaalzaak Hardeman Aquarium. In deze speciaalzaak vind je een groot assortiment aan alles wat met aquaria te maken hebben. Merken waar ze onder andere mee werken zijn Arcadia, Dupla, Hikari, Juwel, Superfish en Jaleco.

In deze aquariumspeciaalzaak kom je vooral voor de toebehoren, het assortiment aan vissen, garnalen en lagere dieren valt enigszins klein te noemen. Ook de website zou wel eens van een frisse update voorzien mogen worden. Daar valt namelijk weinig informatie op te vinden en er staan veel lege links in de menu’s.

15. Vitalfish

Vitalfish

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Boskoop
Website: https://www.vitalfish.nl/

Midden in het groene hart en in het centrum van de Nederlandse sierteelt ligt de vijver- en aquariumspeciaalzaak Vitalfish. Vitalfish heeft meer dan 3.000 vierkante meter grond waarop je alles wat met vijvers en aquariums te maken heeft terugvindt.

Hun expertise rijkt inmiddels zover dat er zelfs over de landsgrenzen, tot in Portugal aan toe, opdrachten uitgevoerd worden. Je bent daarentegen natuurlijk ook gewoon van harte welkom wanneer je zelf net voor de eerste keer een aquarium wil opzetten.

De website ziet er overzichtelijk uit. Het enige jammere is dat er geen informatie en prijzen over alle verschillende levende vissen die ze in huis hebben terug te vinden iets. Dit zien we overigens bij heel wat meer aquariumspeciaalzaken terug.

16. Aquariumhuis Romberg

Aquariumhuis Romberg

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Delft
Website: https://www.romberg.nl/

Het in Delft gelegen Aquariumhuis Romberg werd reeds in de jaren ’70 al opgericht door de heer Willem Romberg. Willem was daarentegen al véél langer tropische vissen aan het kweken. Eerst hobbymatig, waarna de grote vissen later aan vrienden en collega’s voor een leuke prijs doorverkocht werden.

Dit alles verliep zo goed dat de hobby een professionaliteit werd, en inmiddels is het de derde generatie Romberg die de winkel uitbaat. De winkel beslaat inmiddels 240 vierkante meter en kent een grote variëteit aan koudwatervissen en tropische zoetwater- en zeewatervissen.

17. Coral and Fish Store

Coral and Fish Store

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Breda
Website: https://www.coralandfishstore.nl/

The Coral and Fish Store is één van de grootste zee-aquariumspecialisten van Nederland en omstreken. Anders dan de meeste aquariumspeciaalzaken vind je hier ook echt alleen maar alles dat met zeewater te hebben. Voor een paar guppies of goudvissen is dit dan ook niet het juiste adres.

De fysieke winkel is op alle dagen behalve donderdag geopend en daar hebben ze meer dan 5.000 verschillende soorten zeevissen en koralen op voorraad. Uiteraard vind je er ook alles voor de opbouw of het onderhoud, zoals levendsteen, zout water, pompen, filters, voer en nog veel meer.

Met een winkeloppervlakte van ruim 1.100 vierkante meter en tientallen jaren aan ervaring dat in de winkel aanwezig is valt de Coral and Fish Store met recht de specialist van Nederland op het gebied van zoutwateraquaria te noemen.

18. Verduijn Cichlids

Verduijn Cichlids

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Oud Verlaat
Website: https://verduijncichlids.com/

Zoals de naam al doet vermoeden is Verduijn Chichlids een specialist op het gebied van cichliden. Daar hebben ze er dan ook ruim 350 verschillende soorten van in huis. Het gaat dan om zowel wildvang als nakweek en om soorten uit zowel Midden Amerika, Zuid Amerika maar ook Afrika.

Naast cichliden vind je er onder andere ook andere tropische siervissen, meervallen, garnalen, slakken en natuurlijk veel soorten planten. Andere bijzonderheid: Verduijn Cichliden heeft het grootste assortiment aan aquariumboeken van geheel Nederland, voor zwel de beginner als de zeer ervaren aquariumliefhebber.

Verduijn Cichlids is gevestigd in het Zuid-Hollandse Oud Verlaat. Deze plaats ligt in de gemeente Zuidplas, min of meer ingeklemd tussen Rotterdam, Gouda en Den Haag.

19. Aquabeek

Aquabeek

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Handel (Gemert)
Website: https://aquabeek.com/

Aquabeek noemt zich op hun website de grootste sierviskwekerij van Nederland. Alhoewel we zelf niet met de rolmaat aan de slag zijn gegaan is de grootte van hun kwekerij inderdaad indrukwekkend. Dit blijkt ook wel uit het aantal aquaria dat ze hebben staan. Dit zijn er namelijk ruim 2.500, waarin ze huisvesting geven aan bijna 1.000 verschillende vis- en andere diersoorten.

Omdat het aanbod aan vissen bijna dagelijks varieert is de website niet altijd even up to date. Sowieso is het lastig om je weg te vinden op de website, die ondanks de overzichtelijkheid niet logisch is van opbouw.

20. De Waterlelie

De Waterlelie

Provincie: Overijssel
Plaats: Enschede
Website: https://www.de-waterlelie.nl/

In het Twente Enschede is de vijver- en koispeciaalzaak De Waterlelie gevestigd. Alhoewel de naam er niet over spreekt hebben ze daarnaast ook nog een behoorlijke sectie aan aquaria, aquariumvissen en -benodigdheden.

Het aquariumgedeelte bestaat uit ruim 200 verschillende aquaria waarin meer dan 500 vissoorten aanwezig zijn. Ze hebben zowel tropische zoetwater- als ook zeewatervissen in het assortiment.

De Waterlelie staat gekend om hun maatwerk. Wanneer er dus geen enkel showroommodel aanwezig is dat naar smaak is, kan je altijd met de specialisten rond de tafel gaan zitten om een bijzonder en mooi project van aanvang te gaan.

21. Utaka

Utaka

Provincie: Utrecht
Plaats: Amersfoort
Website: https://utaka.nl/

In speciaalzaak Utaka zijn ze gespecialiseerd in zeldzame vissen van over de gehele wereld. Ze verkopen namelijk vissen uit Azië, West- en Centraal Afrika en Zuid-Amerika. De aanlevering gebeurt zowel via kwekers en groothandels in Nederland maar veel soorten worden ook zelf geïmporteerd.

De aquariumwinkel is centraal in het land gevestigd en is op alle dagen behalve de maandag geopend. Daarom absoluut een keer een bezoekje waard mocht je in de buurt zijn. Ze hebben honderden verschillende speciale vissoorten verdeeld over evenzoveel aquaria.

22. Heevis

Heevis

Provincie: Noord-Brabant
Plaats: Eindhoven
Website: https://www.heevis.nl/

Het in 1973 opgerichte Heevis is inmiddels één van de toonaangevende speciaalzaken van Nederland wanneer het aankomt op aquaria. Een groot gedeelte van de vissen is afkomstig vanuit eigen import.

Bijzonder aan Heevis is de service. Ben je op zoek naar een speciaal aquarium, dan maken ze deze perfect op maat. Daarentegen op zoek naar een bijzondere soort vis? Bij Heevis nemen ze die zoektocht graag voor je over.

23. De Maanvis

De Maanvis

Provincie: Zuid-Holland
Plaats: Dordrecht
Website: https://www.maanvis.nl/

Aan het einde van de 20e eeuw heeft huidige eigenaar Evert van Ammelrooy de winkel van zijn voorganger overgenomen. Vanzelfsprekend kan je bij De Maanvis terecht voor planten, aquaria, voeding, waterverzorging, filters, pompen en nog heel veel meer op het gebied van aquaria. Maar het belangrijkste onderdeel van De Maanvis is het leveren van kwalitatieve en gezonde vis.

Ben je op zoek naar advies voor je aquarium dan zit je bij De Maanvis meer dan goed. Het personeel is deskundig en de eigenaar zelf wordt zelfs regelmatig uitgenodigd om op internationale congressen een lezing te geven.

24. Aquariumhuis Friesland

Aquariumhuis Friesland

Provincie: Friesland
Plaats: Leeuwarden
Website: https://www.aquariumhuisfriesland.nl/

Vlakbij de binnenstad van de Friese hoofdstad Leeuwarden is het Aquariumhuis Friesland gevestigd. De winkel is origineel door twee broers geopend als aquariumspeciaalzaak maar al snel kwamen daar ook vogels en andere dierenartikelen bij.

Wekelijks worden er nieuwe vis- en plantsoorten aangeleverd, waarbij het meeste afkomstig is uit Azië maar zo af en toe ook uit Colombia. Tevens vind je er alle benodigde onderdelen om zowel een zoet- als ook een zoutwateraquarium op te zetten en te onderhouden.

25. G&D Koi en Aquaria

G&D Koi en Aquaria

Provincie: Drenthe
Plaats: Dalen
Website: https://www.gdaquarium.nl/

We sluiten deze top 25 af met de aquariumspeciaalzaak G&D Koi en Aquaria, dat gevestigd is in het Drentse Dalen. Deze aquariumwinkel rekent voornamelijk op de webverkoop maar heeft ook een superleuke winkel. Aangezien het nogal in een dunbevolkt gebied van Nederland ligt, begrijpen we daarentegen dat de focus voornamelijk op het online gedeelte ligt.

Bij deze speciaalzaak vind je alles voor je zoetwateraquarium en worden naast vissen ook nog garnalen en slakken te koop aangeboden.