Speelgoed, wie is er niet groot mee geworden? En waarschijnlijk zijn er veel volwassenen die nog wel eens een speelgoedje uit de kast durven te pakken. Speelgoed leert de kleintjes onder ons hun motoriek en ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Verder is het gewoon heel leuk om met speelgoed te spelen.

Niet alleen mensen spelen met speelgoed, veel dieren ook. Denk maar eens aan een kat die achter een balletje aan rent. Dieren gebruiken gewoon wat er voor handen is, maar vaak kiezen mensen toch iets specifieks uit hun speelgoed arsenaal (iets waarmee ze op dat moment mee aan de slag willen). 

Intertoys Folder

Intertoys Folder

Geldig van 01-03 t/m 24-03

Profiteer nog 6 dagen van deze Intertoys Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Intertoys aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Speelgoed is er in allerlei vormen en maten. Zo is er speelgoed voor de wat oudere kinderen, maar er is ook speelgoed dat speciaal voor buiten of voor in het (zwem)bad is. Je kunt speelgoed online, of in speelgoedwinkels vinden, maar ook in supermarkten of bij bijvoorbeeld pompstations en drogisterijen kun je vaak speelgoed vinden.

1. Blokken

Je vindt ze bijna op elke kinderopvang of kleuterschool; de blokkenhoeken. Al generaties lang zijn blokken populair speelgoed bij kinderen. Door met blokken te spelen leert een kindje onder andere haar fantasie te ontwikkelen. Als ze nog niet kunnen lopen, dan sjouwen ze vooral met de blokken.

Zodra een kindje begint te lopen beginnen zo vaak ook met het stapelen van de blokken. Hierbij komt de nodige creativiteit kijken en een bepaalde mate van balans is ook handig. Hoe ouder het kind is, hoe ingewikkelder de bouwwerken worden. Meisjes bouwen overigens vaker in de breedte, jongens in de hoogte.

2. Boeken

Het lezen van boeken, je vindt het heerlijk of niet. Als je ’s avond voor het slapen gaan een boekje voorleest voor je kindje, dan help je hem of haar op meerdere vlakken. Zo wordt het kindje rustig en kan hij of zij de fantasie de vrije loop laten. Verder help je het kindje om de woordenschat langzaam uit te breiden.

Omdat het lezen van een boekje ook helpt tegen de stress, zal het kindje over het algemeen beter slapen dan wanneer ze direct na het tv kijken naar bed gaat. Verder help je het empathisch vermogen van het kindje te ontwikkelen, doordat ze zich kunnen inleven in de karakters van het boek, kunnen ze zich ook makkelijker inleven in de gevoelens van mensen in ‘het echte leven’.

3. Puzzels

De legpuzzels zijn in Nederland bezig met een ware opruk. In Nederland zijn er winkels waar voor puzzels een heuse wachtrij is. Vooral de puzzels van 1.000 tot 3.000 stukjes vliegen de deuren uit. Het meest populair op dit moment zijn de puzzels van Jan van Haasteren. Wellicht komt het door het Corona virus waardoor we meer tijd thuis doorbrengen en toch iets te doen willen hebben.

Puzzelen is typisch een speelgoed dat voor zowel jong als oud genoeg te bieden heeft. In Nederland kennen we ook het NK puzzelen. Volgens experts is het aan te raden om niet met de randjes te beginnen, maar om de puzzel op kleur uit te zoeken.

Legpuzzels zijn al in omloop sinds 1750, al heetten ze toen legkaarten en werden vooral gebruikt om kinderen topografie te leren. Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je kun puzzelen; het stimuleert vindingrijkheid, je maakt dopamine aan, je geheugen verbetert en je wordt er rustig van.

4. Bordspellen

Op een regenachtige zondag lekker gezellig met z’n allen aan tafel een bordspel spelen. Vroeger was dit vrij normaal, maar door de technologische vooruitgang zitten we vaker met een telefoon of tablet voor onze neus. Een bordspel is een goede manier om dit te onderbreken. 

Er zijn nog meer voordelen aan het spelen van bordspellen met de kinderen; zo leren ze omgaan met verliezen en winnen. Ook komen er vaak gesprekken op gang die je niet zou voeren als je op de tablet aan het neuzen zou zijn, verder leren kinderen geduld op te bouwen omdat ze moeten wachten op hun beurt. De cognitieve vaardigheden worden getraind op een leuke manier en zo zijn er nog wel een aantal punten te noemen om het stof van een bordspel af te gooien en lekker te gaan zitten.

5. Pluche Beesten

Ongeveer 60% van de kinderen in Europa heeft een knuffel, zo blijkt uit onderzoek. Voor een baby is een knuffel van belang in de overgang naar het kind worden omdat ze op een gegeven moment doorkrijgen dat papa of mama niet altijd direct aan hun zijde staat, geeft een knuffel een vertrouwd gevoel en houvast. 

Vaak kiezen kindjes één specifieke knuffel (of dekentje) uit die dan ook écht overal mee naar toe moet. Het is dan ook aan te raden om in ieder geval twee identieke knuffels van de lievelingsknuffel te hebben; zo heb je er eentje achter de hand als het vol gekwijlde knuffeltje echt in de was moet of voor als je hem onverhoopt ergens bent vergeten is het handig om een back-up te hebben.

6. Knutselmateriaal

De meeste kinderen zijn gek op knutselen en vaak vinden ouders het helemaal geen straf om eens lekker wat tijd erin te steken. Tijdens het knutselen kunnen kinderen hun fantasie de vrije loop laten gaan. En als ze dan lekker bezig zijn leren ze ondertussen hun motorische vaardigheden te verbeteren zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Je kunt tijdens het knutselen je kindje laten knippen, plakken, schilderen, tekenen en ga zo maar door. Houdt er echter wel rekening mee dat je een kleiner kind beter niet alleen met een schaar of lijm kan laten ‘spelen’. Door samen te knutselen kunnen kinderen veel leren van de ouder(s), want ze kunnen nu ‘kopiëren’, en je bouwt gelijk aan de band van jullie samen.

7. Bouw en Constructie Speelgoed

Onder bouw en constructie speelgoed vallen bijvoorbeeld de bouwsets, losse bouwonderdelen, bouwplaten en bouwtafels. Voor de hele kleintjes heb je bijvoorbeeld Duplo als een van het bekendste bouwspeelgoed. Voor de oudere kinderen en volwassenen heb je onder andere K’Nex waarbij je ingewikkelde constructies in elkaar kunt zetten.

Voor de kinderen is het goed om met dit speelgoed te spelen omdat ze in ieder geval niet op de tablet zitten te turen, maar ook omdat ze hun motoriek hiermee trainen. Bij sommige bouwpakketten is het de bedoeling dat je de handleiding volgt wat voor de kinderen ook het ruimtelijk inzicht onder andere vergroot. En eerlijk is eerlijk, wie speelt er nou niet graag met lego?

8. Educatief Speelgoed

Educatief speelgoed wordt voor elke leeftijdscategorie aangeboden. Zo is er voor de hele kleintjes educatief speelgoed met vaak heel veel kleuren, om op die manier de kleuren te leren onderscheiden. En op een gegeven moment komen de letters en cijfers voor de kindjes die eraan toe zijn.

Rond de 5/6 jaar wordt er vooral educatief speelgoed aangeboden dat betrekking heeft tot het leren lezen, schrijven en rekenen. Later komen daar dan weer speelgoedjes bij om te helpen bij aardrijkskunde en/of geschiedenis bijvoorbeeld. Wanneer je kind ‘uit het speelgoed is gegroeid’ kun je het doorgeven aan een kennis/familie met een kindje van die leeftijd of je kunt het doneren aan bijvoorbeeld een crèche of een winkel voor 2e hands speelgoed.

9. Computer Games

Niet alle computerspelletjes zijn ‘slecht’ voor je kind. Er zijn voldoende spellen te vinden die kunnen helpen bij de ontwikkeling van taal, rekenen, cognitieve vaardigheden, motoriek etc. Zo zijn er ook spellen die binnen het onderwijs worden gebruikt, dit wordt DGBL (Digital Game Based Learning) genoemd.

Het voordeel van leren via computerspelletjes is dat het vaak leuk wordt verpakt zodat het ‘saaie’ van droge tekst leren wegvalt. Het is bewezen dat als een kind iets leuk vindt, hij of zij de stof veel sneller en langer opneemt. Naast deze spellen om te leren zijn er ook voldoende games waarbij je moet bewegen door middel van een virtuele work-out bijvoorbeeld.

10. Muziekinstrumenten

Ieder kind, vanaf baby af aan al, vindt het geweldig om geluid te maken. En dan het liefst zoveel en zo hard mogelijk! Dit is een goede eigenschap, al moet je bij de hele kleintjes wel opletten dat het niet al te luid wordt omdat dan het gehoor kan beschadigen.

Je kind(eren) op muziekinstrumenten te laten spelen is een goed idee, als je het geluid ten minste ter lief neemt. Ze kunnen hun ritmegevoel ontwikkelen en leren spelenderwijs hoe een instrument werkt en zal hierdoor later sneller nieuwe instrumenten onder de knie kunnen krijgen.

11. Speelgoed voor Buiten

Buitenspelen blijft nog altijd het beste voor je kind(eren); de frisse lucht en de interactie met andere kindjes heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Nou, op misschien wat schaafwonden en een kapotte broek na dan. Maar lekker buiten ravotten met je vriendjes is gezond en ze bouwen er vaak ook een betere conditie mee op.

Het buitenspeelgoed is te vinden voor elke leeftijd, maar de klassiekers zijn toch wel de glijbaan, de zandbak en de schommel. Maar je kunt ook bijvoorbeeld denken aan stoepkrijt, bellenblaas of springtouwen. Het is er echt in alle vormen, kleuren en maten en je kunt het dus zo gek of ingetogen maken als je maar wilt.

12. Speelgoedauto’s

Het lijkt zo te zijn dat jongens vaker met speelgoedauto’s spelen dan meisjes. Vaak is dit ook zo, maar hoeft absoluut niet zo te zijn. Vanaf een jaar of vier gaan sociale factoren meespelen, hierdoor kan het zijn dat een meisje dat veel met auto’s speelde, maar omgaat met vriendinnetjes die met poppen spelen, de autootjes links laat liggen en, net als haar vriendinnen met poppen gaat spelen.

Onder de speelgoedautootjes, zijn de auto’s van Hot Wheels het meest verkocht; zo worden er elke seconde wel zestien van deze autootjes verkocht! Naast de speelgoedauto’s van Hot Wheels zijn er honderden verschillende aanbieders van dit soort auto’s. Je kunt ze in alle maten, kleuren en prijsklasse vinden.

13. Kneedbaar Speelgoed

Je hebt bijvoorbeeld klei, slijm, maar ook bijvoorbeeld squishies waar je lekker mee kan kneden en in kan knijpen. Kinderen die met dit soort kneedbaar speelgoed spelen worden er vaak rustiger van. Denk aan een stressballetje dat we als volwassenen ook wel eens bijna kapot hebben geknepen.

Onder de slijmen die worden aangeboden zijn er wel een paar soorten die je beter niet kunt gebruiken volgens de consumenten bond, dit omdat ze te veel boor bevatten. Boor kan op langere termijn zorgen voor onvruchtbaarheid. Putty XXL, Whoopee Putty en Fluffy slijm donkerblauw worden afgeraden, zeker voor kinderen onder de 6 jaar.

14. Ballonnen en Ballen

Ballonnen heb je in verschillende vormen, kleuren en maten en zijn superleuk voor (jongere) kinderen om mee te spelen omdat ze zo lekker licht zijn en vaak een onverwachte kant op vliegen. Het enige moeilijke bij een ballon voor een kindje is het opblazen en dat ellendige knoopje erin leggen, maar papa of mama kan hier vast wel even bij helpen. 

Ook ballen zijn favoriet omdat je er mee kan gooien en ertegenaan kan schoppen. Ook ballen zijn er in vele maten, maar voor kinderen heeft de (zachte) voetbal de voorkeur boven bijvoorbeeld een ping-pong balletje, tennisbal of een basketbal. Het is verstandig om heel duidelijk te maken aan je kind(eren) dat het spelen met een bal van een wat groter formaat, buiten moet gebeuren.

15. Speelgoed Gereedschap

Je kunt je kinderen natuurlijk met echt gereedschap laten werken, maar de ervaring leert dat het veiliger is om de kids met speelgoed gereedschap te laten spelen. Minder kans op vervelende ongelukken. 

Bij speelgoed gereedschap denk je snel aan een werkbankje met een speelgoed hamer, zaag et cetera. Maar je moet zeker ook niet het speelgoed gereedschap vergeten dat je kunt gebruiken in bijvoorbeeld de keuken of de tuin

16. Baby Speelgoed

Sommige mensen zweren bij speelgoed dat speciaal is ontwikkeld voor baby’s, anderen zeggen dat het complete onzin is om baby speelgoed te kopen. Degenen onder ons die een baby hebben kennen het wel; je geeft een fortuin uit aan het speciale baby speelgoed, maar je kindje wil eigenlijk alleen maar met je sleutels, borstel of een leeg flesje spelen.

Je kunt je dus afvragen of het je geld wel waard is dit baby speelgoed. Als je besluit om baby speelgoed te kopen, houdt het dan zo simpel mogelijk en koop geen 100 soorten, maar hou het bij 4 of 5 speeltjes, dat is meer dan genoeg. Ook is het aan te raden om te letten op het CE-keurmerk en de leeftijdsaanduiding op het speelgoed.

17. Actie/Speelfiguren

Hasbro heeft de term actiefiguren in 1964 voor het eerst gebruikt bij hun G.I. Joe-poppen. Deze poppen waren voor jongens bedoeld, maar omdat poppen vooral geassocieerd worden met meisjes heeft Hasbro deze slimme marketing truc uitgehaald.

Een actiefiguur en een, meestal, plastic pop en lijken meestal op een bekend karakter uit een film, stripboek of computerspelletje. Momenteel zijn bijvoorbeeld de actiefiguren van Fortnite behoorlijk populair.

18. Sport Gerelateerd Speelgoed

Het meeste sport gerelateerde speelgoed is voor buiten. Je kunt hierbij denken aan een voetbal, Lolabal of stelten. Uiteraard is het aan te raden om speelgoed in huis te hebben dat gerelateerd is aan sport. Niets is gezonder en beter voor een kind dan lekker buiten sporten.

Naast de sport gerelateerde speelgoedjes zijn er ook varianten te vinden voor binnen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een aantal spelcomputers zoals Xbox of Playstation games kopen die je laten bewegen binnenshuis.

19. Knikker Speelgoed

Knikkers is een heel oud soort speelgoed, de Romeinse en Egyptische kinderen speelden er al mee in de oudheid. Een knikker is een ronde, vaak glazen, bolletje waarmee (vooral) kinderen knikkeren. Knikkeren is een tijdje uit de gratie geweest, maar het is nu weer helemaal terug, zo is SBS6 sinds 21 januari 2021 begonnen met het uitzenden van het programma “Marble Mania”.

Knikkers heb je in verschillende grootten en kleuren. Knikkeren doe je met een zogenoemd knikkerputje waarin je moet proberen de knikkers in te krijgen, degene die als eerste al zijn/haar knikkers in het putje heeft wint alle knikkers in het putje. Je kunt ook een knikkerbaan aanschaffen waardoor je knikkers een bepaald parcours kan laten volgen.

20. Verkleedkleren

Wie vindt het nou niet leuk; je eigen verkleden en even net doen of je iemand anders bent. Niet alleen kinderen zijn er dol op, maar volwassen lijken het ook niet te kunnen laten. Denk maar eens aan carnaval of bijvoorbeeld bloemencorso’s waarbij iedereen zich helemaal laat gaan met de verkleedkleren.

Naast het feit dat het gewoon erg leuk is om je als iemand anders voor te doen, is het ook nog eens goed voor een aantal andere dingen bij kinderen. Zo is het goed voor de taalontwikkeling omdat ze zich in een rol misschien ineens anders moeten uitdrukken en prikkelt het de fantasie doordat ze helemaal los kunnen gaan in de verkleedkast.