Over het algemeen kan men fruit wel herkennen, maar er zijn wat randgevallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de komkommer of tomaat. Het verschil tussen groenten en fruit valt dan ook op een aantal manieren in te delen. De volgende manieren worden over het algemeen gebruikt om groente en fruit te onderscheiden: culinair, tuinbouwkundig, cultureel en plantkundig.

Om het niet te ingewikkeld te maken houden we aan dat fruit vruchten of schijnvruchten zijn die aan een houtachtige plant groeien. Daarnaast kun je fruit rauw eten, met of zonder schil en is het over het algemeen zoet doordat het suikers bevat.

Het Voedingscentrum vindt al jaren dat twee stuks fruit per dag nodig is in de dagelijkse consumptie vanwege onder andere het hoge vitamine gehalte en andere gezonde vitaminen en mineralen. Fruit is erg gezond en vaak ook dorstlessend, maar ook, over het algemeen zoet van smaak (al zijn er natuurlijk ook zuurdere varianten).

1. Banaan

Type fruit: Exotisch fruit

Wetenschappelijke naam: Musa

Eén van de meest verkochte producten in de supermarkt en wellicht het meest verkochte fruit in Nederland. De banaan met zijn zeer herkenbare gebogen vorm en gele kleur (met soms wat bruine vlekken) groeit aan de bananenplant. Eigenlijk is de bananenplant het grootste kruid ter wereld.

Van origine komt de banaan uit Azië, maar wordt ondertussen in zo een 120 landen verbouwt. De gele banaan is niet de enige soort die er is, er zijn namelijk ongeveer 2000 soorten of variaties van bananen. In Nederland kennen we vooral de zogenoemde Chiquitabanaan, welke van de Cavendish komt.

Maar naast de gele banaan hebben we in Nederland ook de bakbanaan. We kennen deze vooral als de banaan van bijvoorbeeld de Chinees; de gebakken banaan met het lekkere korstje eromheen (en bestrooid met poedersuiker).

2. Appel

Type fruit: Pitfruit

Wetenschappelijke naam: Malus Domestica (plant)

Evenals de banaan staat de appel hoog op ons lijstje van dingen die we vaak kopen in de supermarkt. En dat is uitstekend, aangezien een appel een bron is voor vitamine A en C, oplosbare vezels, kali en flavonoïden, hiernaast bevat het in mindere mate onder andere ook nog calcium, ijzer en fosfor.

Aangezien er minimaal 7.500 soorten appelrassen zijn is er voor ieder wat wils; zoet, zuur, groot, klein, groen of rood. Iedereen kent de uitdrukking wel: ‘an apple a day keeps the doctor away’, dit komt oorspronkelijk van het in 1866 gebruikte gezegde ‘eat an apple on going to bed, and you’lll keep the doctor from earning his bread’. En niets is minder waar dan deze uitdrukking, aangezien een appel veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Wist je trouwens dat wel 25 procent van een appel lucht is? En dat de grootste appel die ooit is gekweekt meer dan 1,5 kg woog? En dat de appel lid is van de rozenfamilie?

3. Peer

Type fruit: Pitfruit

Wetenschappelijke naam: Pyrus

Er zijn zowel stoofperen als handperen, waarvan de Conference de meest populaire handpeer is in Nederland. De Gieser Wildeman is een bekende stoofpeer. Het verschil tussen stoofperen en handperen zit hem vooral in de hardheid; stoofperen zijn hard en moeten daarom gestoofd worden om lekker te zijn voor consumptie.

Ondanks dat de peer de derde populairste fruitsoort is die in Nederland wordt verkocht, bevat hij in verhouding tot veel ander fruit vrij weinig vitamine C en een gemiddelde aan kalium en voedingsvezels. Je koopt peren normaliter onrijp en je kunt ze één tot zeven dagen goed houden op een koele plaats en 2 tot 3 weken wanneer je ze in de koelkast bewaard.

4. Sinaasappel

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus X Sinensis

Van origine komt de sinaasappel uit China en gedijd goed in warme oorden. De sinaasappels die we in Nederland hebben in het voor-, najaar en winter komen voornamelijk uit het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika zijn de hoofdleveranciers voor de sinaasappelen in de zomer.

Er zijn verschillende soorten sinaasappels zoals navelsinaasappels, perssinaasappels, bloedsinaasappels en handsinaasappels. Maar al deze soorten hebben de overeenkomst dat ze barsten van de vitamine C en foliumzuur. Je kunt sinaasappels redelijk lang bewaren in of uit de koelkast, namelijk één tot twee weken.

5. Nectarine

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Prunus Persica var. Nucipersica

Een nectarine wordt ook wel een nectarijn genoemd en is een afstammeling van de perzik. In tegenstelling tot het huidje van de perzik, heeft de nectarine geen vachtje, maar is glanzend en glad van schil.

Er wordt wel eens gedacht dat een nectarine een kruising is tussen een pruim en een perzik, maar dit is niet waar aangezien er, buitenom de schil, eigenlijk geen verschil is tussen de nectarine en de perzik. Wat nog wel een verschil tussen de twee is, is dat de nectarine niet zo snel buts wordt als de perzik en de nectarine is over het algemeen iets kleiner dan de perzik. Qua smaak en voedingswaarde maakt het echter zo goed als geen verschil.

6. Aardbei

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Fragaria

In Nederland wordt ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien geteeld per jaar. Waarvan het merendeel uit kassen komt. Een groot deel van de aardbeien is voor consumptie in Nederland en de rest wordt geëxporteerd. Nederland staat op nummer 7 als het gaat om aardbeiproducenten, Spanje is numero uno.

De aardbei staat in Nederland op de zevende plaats als het gaat om meest gekochte fruitsoorten. Aardbeien zijn een goede bron voor vitamine C. Er zijn niet veel fruitsoorten die qua vitamine C aanbod hierover heen gaan een voorbeeld die het beter doet met de vitamine C is de kiwi.

Helaas kun je aardbeien niet echt lang bewaren (wel iets langer als je het kroontje eraan laat en ze niet afdekt). In de vriezer zijn ze wel langer te bewaren namelijk acht tot twaalf maanden, in de koelkast één tot drie dagen en koel, maar buiten de koelkast ongeveer een dag.

7. Abrikoos

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Prunus Armeniaca

Als je naar de wetenschappelijke naam kijkt van de abrikoos, dan zou je denken dat dit fruit uit Armenië komt, maar dat is niet zo. Van origine komt de abrikoos uit een gebied aan de Russische grens in Noordoost-China. Ongeveer 3000 jaar later kwam de abrikoos pas in Armenië aan.

Traditioneel gezien was het Hongaarse laagland het teeltgebied van de abrikoos, maar momenteel is het Turkije die zo een 85 procent van alle abrikozen ter wereld produceert. Ze gedijen goed in droogte en hitte, maar kunne ook goed tegen de kou.

De pitten van de abrikoos bevatten cyanogenische glycosiden in een hoog gehalte, het giftige blauwzuur kan hieruit vrijkomen. Er zijn gevallen bekend waarin kinderen zijn gestorven aan cyanidevergiftiging nadat ze abrikozenpitten hadden gegeten. Om deze reden zijn sinds 2018 de abrikozenpitten niet meer verkrijgbaar in de Nederlandse winkels.

8. Grapefruit

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Xparadisi

De Grapefruit met de bekende bittere en zure smaak is een citrusvrucht en nauwkeuriger gezegd een subtropische citrusvrucht. De grapefruit komt van origine uit Jamaica waar een sinaasappel werd gekruist met een pompelmoes.

In Texas werd in 1929 een spontaan ontstane mutant gevonden met vruchtvlees dat mooi rood was (de Ruby Red), helaas kleurde dit vruchtvlees na verloop van tijd weer roze. Men heeft toen de zaaiingen of zaden radioactief bestraald waardoor de mooie rode kleur van het vruchtvlees werd behouden. Voorbeelden van de bestraalde mutaties van grapefruits zijn de Rio Red en Star Ruby die in Spanje het meest worden geteeld.

9. Citroen

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Limon

Het citroenzuur zorgt voor de zurige smaak van de gele citroen welke groeit aan de citroenboom. De citroen is rijk aan vitamine C en antioxidanten. Deze antioxidanten komen handig van pas in bijvoorbeeld salades waarvan je niet wilt dat het andere fruit dat erin zit verkleurd.

Om de citroen er mooier uit te laten zien, krijgt deze na het oogsten een dun waslaagje over de schil waardoor deze mooi gaat blinken. Dit gebeurt niet bij biologische citroenen. De etherische olie die uit de schil kan worden geperst of via stoomdestillatie kan worden verkregen, wordt vaak gebruikt in eau de cologne en andere parfums, maar ook in limonade, snoepgoed en cosmetica.

10. Limoen

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Aurantiifolia

De groene limoen wordt ook wel limmetje of lemmetje genoemd en komt van een plant die uit de wijnruitfamilie komt. De natuurlijke habitat voor de limoen is Zuidoost-Azië. Tegenwoordig wordt de limoen ook verbouwd in Zuid-Amerika en Zuid-Europa.

Van alle citrusvruchten is de limoen degene die het slechtste tegen kou kan. Vooral in de Italiaanse en Aziatische keuken is de limoen een geliefd product om mee te werken. In Sicilië wordt de limoen ook gebruikt voor het bekende limoenlikeurtje Limoncello en hij wordt ook vaak gebruikt in de Caipirinha, de Braziliaanse cocktail.

11. Braam

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Rubus (Fruticosus)

Vroeger hadden de meeste bramenstruiken stekels, maar omdat dit problemen geeft bij de oogst worden er eigenlijk alleen nog maar rassen verbouwd zonder stekels. Ook bij bramen zijn er verschillende rassen te vinden zoals Thornfree (Verenigde Staten), Loch Ness (Schotland), Navaho (Verenigde Staten) en de Chester Thornless (Verenigde Staten).

De hommels en de bijen zorgen voor de bestuiving van de bramen. De gewone braam wordt ook wel bosbraam en komt in Vlaanderen en Nederland van een struik uit de rozenfamilie (Rosaceae). De braam wordt vooral gebruikt voor het maken van jam, saus, wijn, gelei en likeur, maar kan ook als decoratie op bijvoorbeeld een ijsje worden gebruikt.

12. Blauwe Bes

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Vaccinium Corymbosu

De blauwe bosbes wordt vaak verward met de blauwe bes, maar dit zijn twee verschillende soorten bessen. De buitenkant ziet er dan misschien wel hetzelfde uit, maar het sap van de blauwe bosbes heeft veel kleur in tegenstelling tot de ‘normale’ blauwe bes, ofwel trosbosbes.

Anders dan de blauwe bosbes wordt de blauwe bes commercieel verbouwd op grote schaal. De blauwe bes is een zelf bestuivende vrucht, maar met kruisbestuiving komen er grotere en ook meer vruchten. Hommels en (honing)bijen zijn de hoofd-bestuivers van de blauwe bes.

13. Framboos

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Rubus Idaeus

De familie van de framboos is de Rosaceae (rozenfamilie) en komt voor in heel Europa. Al vanaf de middeleeuwen wordt de framboos verbouwd. Wij kennen eigenlijk alleen de mooie rode framboos, maar er zijn ook een paar rassen die gele frambozen produceren.

Er zijn zowel herfst- als zomerframbozen. De bestuiving van de framboos kan hij zelf doen, maar als de hommels en de bijen het doen heb je een betere vruchtzetting. We gebruiken van de hele plant vooral de vrucht (de framboos), maar als je de bladeren droogt na de pluk, kun je daar thee van maken.

14. Meloen

Type fruit: Exotisch fruit

Wetenschappelijke naam: Cucumis Melo

Een meloen is een voorbeeld van een vrucht die hangt op het randje van groente en fruit. Wij hebben hem ingedeeld bij het fruit omdat hij sappig en zoet is en redelijk wat suikers bevat. De meloen is familie van de komkommer (Cucurbitaceae) en komt oorspronkelijk uit Egypte, India en Iran.

Er zijn veel soorten meloenen, maar globaal zijn deze onder te brengen in vier groepen: de Netmeloen, Ogenmeloen (of oogmeloen), Kanteloepmeloen en gladde meloen. Omdat de meloen zichzelf niet kan bestuiven is het van belang dat de hommels of bijen dit doen. Meloenen bevatten ook caroteen; aan de felheid van de oranje kleur van het vruchtvlees kun je zien of de meloen veel of minder caroteen bevat (hoe feller oranje, hoe meer)

15. Mandarijn

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Reticulata

Mandarijntjes zijn heel populair in Nederland en staan dan ook op de4e plaats als het gaat om meest gekocht fruit, één plaatsje voor de sinaasappel. Van origine komt de mandarijn uit China en doet het goed in een warm klimaat. Tegenwoordig wordt de mandarijn (die we in Nederland kopen) vooral in het Middellandse Zeegebied verbouwd.

In vergelijking met de sinaasappel, bevat de mandarijn iets minder vitamine C, vezels en foliumzuur, maar zijn nog steeds heel gezond. Na aankoop kun je mandarijntjes nog ongeveer één tot twee werken bewaren op kamertemperatuur of in de koelkast. De Clementine is het meest bekende ras van de mandarijnen die we in Nederland hebben.

16. Cranberry

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Vaccinium Macrocarpon

Grote veenbes, Amerikaanse veenbes, moerasbes of lepeltjesheide wordt de cranberry ook wel genoemd en komt uit de heidefamilie. In Nederland komt de cranberry vooral voor op de Waddeneilanden, maar verder eigenlijk niet in grote getalen ergens anders in ons land. Van origine komt de cranberry uit Noord-Amerika en volgens de legende spoelde er in 1845 een vat van de bessen aan op Terschelling.

De vinder dacht eigenlijk dat het wijn was, maar toen hij zag dat het bessen waren liet hij het vat achter waarna de bessen zichzelf ‘zaaiden’. Het liefst heeft de cranberry een zure grond zoals bossen, heide en veen. Cranberries helpen goed bij het tegengaan en het behandelen van een blaasontsteking.

17. Druif

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Vitis Vinifera

De druif groeit aan een wijnstok in een tros. Je hebt blauwe en witte druiven, met en zonder pit. Druiven die worden gebruikt voor de productie van wijn zijn ook weer anders dan de druiven die we kopen om op te eten (zijn minder lekker over het algemeen).

De druiven die we in Nederland hebben komen vooral uit Zuid-Afrika, Griekenland, Zuid-Amerika, Italië en Spanje. In Nederland zelf worden er niet veel druiven geteeld. In Nederland staat de druif op nummer 6 van de meest gegeten soorten fruit.

18. Granaatappel

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Punica granatum

Ondanks dat de omschrijving van zacht fruit is dat het een zachte buitenkant heeft, valt de granaatappel toch onder deze soort. Het is namelijk geen appel, maar hij valt onder de bessen. De kattenstaartfamilie is waar de granaatappel onder valt.

De vrucht van de granaatappel bestaat eigenlijk uit sappige grote cellen waarbij elke cel een pitje zit van zo een drie mm groot. De dikke schil van de granaatappel beschermt deze kwetsbare cellen (en dus ook de pitjes).

Oorspronkelijk komt de granaatappel uit Iran (het toenmalige Perzië). Tegenwoordig wordt hij ook gekweekt in het Midden-Oosten, India, Afghanistan, de Kaukasus en rond de Middellandse Zee. Oorspronkelijk werd voor grenadine het sap van de granaatappel gebruikt, nu wordt daar een mengsel voor gebruikt van verschillende andere (vruchten)sappen.

19. Kers

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Prunus Avium

Er zijn een aantal varianten op de gewone kers zoals bijvoorbeeld de zure kriek (ook wel bekend van het Kriek bier) of de witbuik, een witte kers. Kersen worden onderverdeeld in 2 botanische groepen; de zure kers (Prunus Cerasus) en de zoete kers (Prunus Avium).

Voor industriële verwerking wordt vooral de zure kers gebruikt en de zoete kers is voor de verse consumptie. Niemand weet precies waar de kersen vandaan komen, maar wel is bekend dat we ze in het westen pas zijn gaan kennen doordat Lucius Licinius Lucullus (een Romein) ze had meegenomen uit Kerasunta in Noordoost-Anatolië, dit zou gebeurd zijn rond 70 jaar voor Christus.

20. Kruisbes

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Ribes Uva-Crispa

De kruisbes wordt ook wel stekelbes genoemd, maar heeft vele namen in verschillende dialecten zoals de kroesel, knoeper, knoezel, klapbes of steikbear. De kruisbes groeit aan een stekelige struik en heeft als hij rijp is een gele, groene, rood-paarse of rode kleur.

Over het algemeen kun je kruisbessen op de markt vinden in juli nadat ze rijp zijn geplukt. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen ze gebruikt werden voor de industrie waarvoor ze onrijp werden geplukt. In Nederland wordt de kruisbes niet meer op grote schaal gekweekt; door heel Nederland is er maar maximaal 15 hectare dat wordt gebruikt voor de kweek van deze bes.

21. Lychee

Type fruit: Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Litchi Chinensis

Oorspronkelijk komt de Lychee uit China, wat ook af te leiden is uit de wetenschappelijke naam. De Lychee behoort tot de zeepboomfamilie evenals bijvoorbeel de kapoelasan, de knippa, de aki, de longan en de ramboetan.

Het hele jaar door wordt de Lychee verbouwd met een piek van het einde van december tot begin maart. Deze verbouwing vindt vooral plaats in Zuid-Afrika, Azië, Israël, Mauritius en Madagaskar. De vrucht wordt ongeveer drie tot vijf cm in doorsnede met een mooie roze tot rode harde en bobbelige schil. Het vruchtvlees is bijna doorzichtig wit met middenin een donkerbruine lange pit. De smaak van het vruchtvlees lijkt enigszings op dat van de muskaatdruif en is kruidig-zoet en sappig.

22. Mango

Type fruit: Steenvrucht en Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Mangifera Indica

De mango wordt ook wel manga of in het Surinaams-Nederlands manja genoemd. De banaan is het meest belangrijke fruit dat uit de tropen komt, maar de mango is een goede tweede. De mango groeit aan hoge bomen die wel 40 meter kunnen worden en waar groene tot gele vruchten aankomen nadat de rozige of gelige kleine bloemetjes zijn verdwenen.

Over het algemeen zijn de vruchten van de mangoboom wat ovaalvormig, vijf tot twintig cm lang en meestal niet symmetrisch. Maar per ras kan dit afwijken, want er zijn ook bijvoorbeeld mooie ronde mango’s. De oorsprong van de mango ligt hoogstwaarschijnlijk in Zuidoost-Azië en India. In India zijn zowel de boom als de vrucht heilig.

23. Pomelo

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Maxima X Citrus Xparadis

Door de grapefruit en de pompelmoes te kruisen is de pomelo ontstaan. Dit gebeurede oorspronkelijk in Maleisië en Thailand, maar is overgevlogen naar Inda, Iran en China. Shaddock wordt de pomelo in het Engels genoemd.

Met de licht bittere smaak die zoeter is dan de smaak van de gele grapefruit valt deze pomelo bij mensen vaak net iets beter in de smaak. De vorm is peervormig of rond met een diameter tussen de 10 en 30 cm. De pomelo’s die we in Nederland kunnen kopen komen hoofdzakelijk uit Vietnam en China.

24. Tomaat

Type fruit: Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Lycopersicon Esculentum

De tomaat is een randgeval als het gaat om de indeling tussen groente en fruit, maar wij beschouwen het in dit geval als fruit, al is de tomaat culinair een groente. Omdat de tomatenplant familie is van de nachtschade, is alleen de vrucht te eten en de rest van de plant is giftig, ook voor mensen.

Als de tomaat nog niet rijp is, is deze ook giftig, maar door het rijpingsproces verdwijnt het gif uit de vrucht. Door het verdwijnen van het gif wordt de tomaat wel gevoeliger voor bijvoorbeeld bacteriën en schimmels.

Oorspronkelijk komen tomaten uit Meso-Amerika, maar nu worden ze bijna overal gekweekt. Het woord tomaat komt van het woord Xitomati dat de Azteken gebruikten voor deze vrucht.

25. Vijg

Type fruit: Schijnvrucht / Zacht fruit

Wetenschappelijke naam: Ficus Carica

Eén van de meest oude vruchten die we kennen is de vijg, deze werden al verbouwd rond 9000 voor Christus in Jordanië. Nu worden ze veel verbouwd in bijvoorbeeld Griekenland en Frankrijk. Je kunt de vijg herkennen aan de blauw-violette of groengele kleur van de schil met vruchtvlees dat wit-roze tot donkerrood is gekleurd.

Je kunt de schil van de vijg gemakkelijk op eten. De vijg kun je gekonfijt, als jam of rauw eten. Houdt er echter wel rekening mee dat vijgen een licht laxerende werking hebben, ook bevatten ze veel voedingsvezels en vitamines en zijn dus gezond en goed voor de darmflora.

26. Passievrucht

Type fruit: Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Passiflora Edulis (forma Edulis)

We kennen de passie vrucht ook onder de namen Markieza of in het Spaans Maracuyá en in het Portugees Maracuá. Wij kennen vooral de paarse versie, de paarse granadilla (passievrucht) met de wetenschappelijke naam Passiflora eduis forma eduits.

Maar er zijn bijvoorbeeld ook gele passievruchten, een reuzen passievruchten evenals een zoete en een bananenpassievrucht. De paarse passievrucht zoals wij die vaak op ons bord krijgen komt van nature uit Paraguay, het noorden van Argentinië en Brazilië. Tegenwoordig wordt deze vrucht ook in Zuitd-Afrika, India, Australië, Nieuw-Zeeland, Hawaï, Kenia en-Maleisië gekweekt, maar ook overal in de tropen komt hij voor.

27. Perzik

Type fruit: Pitfruit

Wetenschappelijke naam: Prunus Persica

Aangezien de perzik een houtachtige harde pit heeft valt deze net als de pruim, abrikoos en de kers onder de steenvruchten. Omdat de perzik zichzelf kan bevruchten wordt het een zelffertiele vrucht genoemd.

Oorspronkelijk komt de perzik uit het Chinese Koninkrijk, maar zijn in Europa via Perzië gekomen. Het woord Persicus betekent dan ook Perzisch. Tegenwoordig wordt deze vrucht vooral verbouwd rond het Middellandse Zeegebied en in Iran. Met de mooie zachte geel, oranje tot rode huidje en mooie oranje kleur en heerlijk zoete smaak en aroma is het een lekkere vitamine boost.

28. Ananas

Type fruit: Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Ananas Comosus

Oorspronkelijk komt de ananas uit Paraguay, Bolivia en Brazilië en behoort tot de familie bromelia. Het woord ananas betekend ‘uitmuntende vrucht’ in het Tupi, dit is de taal die de Tupi-Indianen spreken. De Spanjaarden hebben ook wel een passende naam, namelijk ‘piña’ dat een afgeleide is van ‘cono de pino’ wat dennenappel betekent.

Een gemiddelde ananas wordt zo een 30 cm en kan wel over de vier kilo gaan in gewicht. Je herkend de ananas gemakkelijk aan de langwerpige cilindervorm met harde bladeren die een beetje als een speciaal kapsel bovenop eruit steken. Het vruchtvlees is heel sappig, zoet en geel.

Om het vruchtvlees van de schil en het middenstuk te scheiden zijn er verschillende methoden om dit te doen. Zo is er bijvoorbeeld een ananassnijder die je, nadat je de top van de ananas hebt verwijderd, in het vruchtvlees draait en dan eruit trekt om het eetbare deel er zo uit te halen. Maar als je een hele rijpe ananas hebt, kun je de partjes ook (met schil en al, die je niet op eet) van de kern aftrekken.

29. Avocado

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Persea Americana

De avocado is ook wel bekend onder de namen Solange en Advocaatpeer. Het Nahuati woord ‘Ahuacatl’ is waar de naam avocado vandaan komt, dit betekent ‘teelbal’. Het voedingscentrum heeft de avocado als vruchtgroente bestempeld.

Je kunt de avocado herkennen aan de groene tot paars-groene schil en zijn peervorm. Avocado’s zijn gemiddeld zo een 12 cm lang, maar dit kan variëren tussen de 7 en met uitzondering soms 20 cm. Om te checken of je avocado rijp is kun je de vrucht wat schudden, als je de pit hoort bewegen is je avocado rijp, maar je kunt het vaak ook aan de buitenkant gewoon voelen; hoe zachter hoe rijper.

30. Bergamot

Type fruit: Citrus fruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Bergamia, of Citrus Aurantium subsp. Bergamia

Wetenschappers zeggen dat op basis van een in 2000 uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Bergamot zou zijn ontstaan door een zure sinaasappel, de Citrus Aurantium en een soort limoen, de Citrus Limetta, te kruisen. Maar hoe deze kruising is ontstaan, dat is onbekend.

We kennen de bergamot eigenlijk meer van de etherische olie die wordt gewonnen uit de schil van de onrijpe bergamotvrucht. Bergamotolie is bijvoorbeeld een belangrijk bestandsdeel van eau de cologne, maar wordt ook in bijvoorbeeld de Earl Grey thee gebruikt als smaakstof.

31. Chilipeper

Type fruit: Pitfruit / Exotisch fruit

Wetenschappelijke naam: Capsicum

Wij kennen de chilipeper wellicht beter onder de naam rode peper of Spaanse peper. Wordt meer als als groente gezien dan als fruit. Je hebt de chilipeper in verschillende kleuren die veranderen naarmate ze rijper worden. Het begint met groen dat langzaam geel, vervolgens oranje en dan rood wordt. De chilipeper is nauw verwant aan de (punt)paprika, alleen is de paprika niet zo pittig.

Eén van de sterkste pepers ter wereld is de habaneropeper, maar de Carolina Reaper is de heetste van allemaal. Met een gemiddelde ‘heetheid’ van 1.569.300 Scoville en een piek van 2,2 miljoen van deze eenheden steekt de Carolina Reaper overal bovenuit.

De eenheden waarin de heetheid van de chilipepers wordt gemeten is de schaal van Scoville die werd ontwikkeld in 1912 door Wilbur Scoville. Eerst werd er gekeken (met de mond) wanneer de hitte van de peper niet meer te proeven viel wanneer deze werd vermengt met water, nu wordt het testen gedaan door het gehalte van capsaïcine (plus aanverwante stoffen) te meten. Tabasco heeft bijvoorbeeld een Scoville score van 5000, tegenover Sambal Oelek met 2000. Pepperschay heeft een Scoville score van 2 miljoen!

32. Dadel

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Phoenix Dactylifera

De dadelpalm ofwel de tweehuizige palm is waar de dadel aan groeit en dan alleen aan de vrouwelijke bomen. Je kunt de dadel gedroogd of vers eten nadat deze in november en december zijn geoogst. Hoogstwaarschijnlijk komt de dadel oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

Er zijn heel veel soorten dadels, zeker 400 types waaronder bijvoorbeeld de Galaas, Raziez, Maskaani, Ghaar en de Salmie. Tegenwoordig worden dadels vooral geteeld in de Arabische landen en Noord-Afrika, maar Australië, Tunesië en Californië (Verenigde Staten) doen ook goed mee. De meest bekende en meest verkochte dadels zijn de Medjool, Degled Nour, Khaleseh en Hallawi welke vooral uit Californië, Palestina, Israël en Egypte komen.

Dadels zijn erg lekker in bijvoorbeeld roomkaas of bij noten als amandelen, maar ook in dessert, tajines, kerrieschotels, cakes en als vulling voor vlees, vis of gevogelte doen ze het erg goed in de keuken. Verse dadel bevatten een hoog gehalte aan vitamine A, B en C, evenals magnesium, ijzer en fosfor.

33. Guave

Type fruit: Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Psidium Guajava

De Mirtefamilie is waar de guave toe behoor. Je kunt dit type fruit herkennen aan de appel- of peervormige ovale vorm van twee tot twaalf cm die ongeveer drie pond weegt. De kleur van de schil is geelgroen toe groen met een soort roze vlekken. De kleur verloopt van groen naar licht(er) groengeel naarmate het rijpingsproces vordert.

Het vruchtvlees van de guave is, indien goed rijp rood, wat korrelig, maar wel lekker sappig en is een goede bron voor Vitamine C, Pectine en β-caroteen. Je kunt de smaak van het vruchtvlees van de guave misschien wel het beste vergelijken met de smaak van een peer of een aardbei. De vrucht kan zowel pitloos zijn of met pitten zijn, wanneer er pitjes in zitten kunnen dit er 100 tot wel 150 zijn.

34. Pompelmoes

Type fruit: Citrusfruit

Wetenschappelijke naam: Citrus Maxima

De pompelmoes is groter dan de grapefruit en de pomelo en heeft daarbij ook nog een dikkere schil dan deze twee. In Vlaanderen wordt de grapefruit, welke een kruising is tussen een pompelmoes en de sinaasappel, (ten onrechte); pompelmoes’ genoemd, in Nederland gebruiken we over het algemeen gewoon ‘grapefruit ’voor de grapefruit.

Hoogstwaarschijnlijk komt de naam pompelmoes uit het Tamil waar deze vrucht pampa limāsu wordt genoemd, dat grote citroen betekend. Een pompelmoes wordt maximaal 30 cm met een gele schil en is qua smaak net een tikje zuurder dan de grapefruit. Het vruchtvlees is wit of roze, maar dit verschilt van soort tot soort. Voorbeelden van rassen van de pompelmoes zijn Pink, Red Bantam en Hirado Buntan.

35. Kiwi

Type fruit: Tropisch fruit

Wetenschappelijke naam: Actinidia Chinensis

De kiwi is in Nederland één van de tien meest verkochte fruitsoorten. Je kunt de kiwi makkelijk herkennen aan de bruine, harige schil met felgroen vruchtvlees vanbinnen met een wittige of lichtgroene kern en zwarte pitjes daaromheen. Over het algemeen wordt de schil van de kiwi niet opgegeten, maar dit is wel mogelijk.

De kiwi staat bekend om de enorme vitamine boost die hij geeft, er zit namelijk 166% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C in één kiwi! Daarnaast bevat de kiwi ook pectini dat ervoor zorgt dat het slechte LDL cholesterol daalt, maar ook een hoog gehalte aan kalium, bètacaroteen, foliumzuur, koper, aminozuren, zink, mangaan, vitamine A en E, fosfor en magnesium.

36. Pruim

Type fruit: Steenvrucht

Wetenschappelijke naam: Prunus

De familie waar de pruim uit komt, de Prunus is een geslacht van de Rozenfamilie welke voor de consumptie wordt geteeld. Pruimen zijn er in vele soorten en rassen, wij kennen vooral de paarse pruim, ofwel de Prunus Domestica (Europese cultuurpruim).

Pruimen worden niet alleen gegeten, maar worden ook gebruikt voor bepaalde alcoholhoudende dranken. De zogenaamde Kwets wordt hiervoor meestal gebruikt (dit is de eetbare pruim). Enkele voorbeelden van de alcoholhoudende dranken zijn Slivovitsj, Rakia en Zwetschgenwasser.

37. Papaja

Type fruit: Tropisch Fruit

Wetenschappelijke naam: Carica Papaya

De familie waar de papaja vandaan komt is de Caricaceae, de bergpapaja is nauw verwant aan de ‘gewone’ papaja. Oorspronkelijk komt de papaja uit Mexico. De papaja’s die we in Nederland krijgen aangeboden komen vooral uit Zuid-Afrika, Azië en Midden-Amerika, maar ook in Nederland worden tegenwoordig in kassen papaja’s geteeld.

De papaja wordt ook wel de boommeloen genoemd omdat het een vrucht is van een meloenboom. Je kunt zien of de papaja rijp is door naar de schil te kijken; deze moet groen, geel en rood gevlekt zin en wanneer je op de papaja (zachtjes) duwt, moet de vrucht een beetje meegeven. Je kunt de papaja een paar dagen bewaren als ze rijp zijn en liever niet in de koelkast, maar bij een temperatuur van zo een 12 graden. Indien de vrucht nog niet rijp is, kan deze goed narijpen op kamertemperatuur.

38. Rozenbottel

Type fruit: Pitfruit / Schijnvrucht

Wetenschappelijke naam: Rosa Canina of Cynosbati Fructus

We kennen vooral de rode rozenbottel, maar de kleur van deze vrucht hangt af van het soort roos waarvoor hij groeit, zo kan de rozenbottel bijvoorbeeld groen, purper, zwart of oranje zijn. Rozen, en daarmee ook de rozenbottel groeien in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Europa.

Van bijvoorbeeld de rozenbottel van de hondsroos wordt vaak jam gemaakt. Bij ons is het niet bekend, maar rozenbottelsoep wordt in Zweden gegeten. De rozenbottel is een goede bron voor de vitaminen A, B1, B2, C en E.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de meest gegeten soorten fruit in Nederland?

Volgens het voedingscentrum zijn dit de meest gegeten fruitsoorten in Nederland.

  • Appel
  • Banaan
  • Peer
  • Mandarijn
  • Sinaasappel
  • Druiven
  • Aardbeien
  • Kiwi
  • Ananas
  • Meloen

Wat is het verschil tussen de verschillende soorten fruit?

Zacht Fruit

Het wordt ook wel kleinfruit genoemd; zacht fruit. Onder zacht fruit vallen alle fruitsoorten die aan struiken in plaats van bomen groeien en daarbij ook zelf bestuivend zijn. Dit is voor mensen met een kleine tuin, of een balkon heel gemakkelijk aangezien je in principe maar 1 plant nodig hebt.

Je hebt onder de kleine fruitsoorten ook soorten die geleid kunnen worden of klimmend groeien, voor deze soorten heb je nog minder ruimte nodig om toch een redelijke oost te krijgen. Hiernaast heb je ook de zogenoemde kortlevende zacht fruit soorten (zoals een aardbei), deze kun je heel eenvoudig in potten houden.

Soorten Zacht Fruit

  • Aardbei
  • Blauwe Bes
  • Framboos
  • Cranberry
  • Druif
  • Kruisbes
  • Granaatappel
  • Tomaat
  • Vijg
  • Kiwi

Steenvrucht

Steenvruchten of steenfruit zoals deze fruitsoorten ook genoemd worden, hebben in de kern een harde pit zitten. In deze pit bevindt zich het zaad van de vrucht. De pit wordt ook wel ‘de steen’ genoemd, vandaar de naam steenvrucht (en hij is steenhard).

Er zijn wat rare eenden in de bijt, zo zijn bijvoorbeeld de kokosnoot, de braam en de walnoot ook gezet onder de noemer steenvrucht, al lijken deze niet precies aan de omschrijving te voldoen. Verder is het eten van de pitten van de steenvrucht ten strengste afgeraden aangezien een aantal van de vruchten pitten hebben die waterstofcyanide bevatten; als je hiervan te veel binnenkrijgt, kan het dodelijk zijn.

Soorten Steenvruchten

  • Nectarine
  • Abrikoos
  • Kers
  • Mango
  • Perzik
  • Avocado
  • Dadel
  • Pruim

Pitfruit

Pitfruit heeft over het algemeen vruchtvlees met daarin een klokhuis dat de zaden van de vrucht bevat. Het klokhuis zit meestal in het midden van het fruit. De pitjes of zaadjes in het klokhuis hebben een klein vliesje.

Pitfruit valt qua familie onder de rozen (Rosaceae), waarvan de pitfruitsoorten een onderfamilie is (Pomoideae, Maloideae). Gemiddeld genomen kun je pitfruit vanaf juli tot in het voorjaar eten.

Soorten Pitfruit

  • Appel
  • Peer
  • Chilipeper
  • Rozenbottel

Citrusvrucht

Alle soorten citrusfruit behoren tot het plantengeslacht Citrus. Al duizenden jaren worden citrusvruchten geteeld. In de Chinese kronieken wordt het kweken al vermeld, dit was 2200 jaar voordat wij zijn begonnen met de jaartelling.

Citrusvruchten hebben meerdere lagen. In de schil hebben ze veel olie-klieren met hierin etherische oliën die ontvlambaar zijn. Onder de schil (maar hoort er eigenlijk nog bij), heb je het witte, vezelige laagje, hierin zit veel pectine. Als laatste heb je de partjes (ofwel sapzakjes), dit is het eetbare deel dat veel organische zuren, suikers en Vitamine C bevat.

Je kunt de citrusvruchten gemakkelijk uitpersen (met een zogenoemde citruspers) voor sap of je kunt ze uit het handje eten. In principe worden de citrusvruchten in warme landen gekweekt als Marokko, Griekenland, Israël, Spanje en Italië.

Soorten Citrusfruit

  • Sinaasappel
  • Grapefruit
  • Citroen
  • Limoen
  • Mandarijn
  • Pomelo
  • Bergamot
  • Pompelmoes

Exotisch Fruit

De termen tropisch fruit en exotisch fruit worden door elkaar gebruikt en beide staan ze voor vruchten die komen uit de (sub)tropische delen van de wereld. Exotische vruchten groeien in een (sub)tropisch klimaat aan planten en vorst is absoluut niet goed voor ze.

In Europa kennen we maar een deel van alle exotische vruchten die er zijn, aangezien er veel zijn die niet goed vervoerd kunnen worden in verband met hun kwetsbaarheid en mindere lange bewaartijd. Wellicht worden er in de toekomst soorten exotisch fruit ontwikkeld die ook in de wat koudere regionen van de wereld kunnen vertoeven, maar je kunt je afvragen of het dan nog écht exotisch fruit is…

Soorten Exotisch Fruit

  • Banaan
  • Meloen
  • Lychee
  • Mango
  • Passievrucht
  • Ananas
  • Chilipeper
  • Guave
  • Kiwi
  • Papaja

Wat is het beste fruit bij brandend maagzuur?

Frambozen zijn een goede bron van bijvoorbeeld het sterke antioxidant resveratrol. Resveratrol is een antioxidant met anit0inflammatoire eigenschappen dat zorgt voor het tegen gaan van de overproductie van (zure) maagsappen. Maar ook bananen, avocado, peren, appels, meloen en bessen (alkalisch fruit) kun je goed eten als je last hebt van brandend maagzuur.

Ook belangrijk om te weten is wel fruit je beter kunt mijden bij brandend maagzuur. Zo zijn citrusvruchten behoorlijk zuur, dit kan bijdragen aan zure reflux. Mocht je toch écht citrusfruit willen eten (of drinken), dan kun je dit het beste aan het begin van de dag doen.

Welk fruit gebruik je voor het maken van sangria?

Een lekker zoete alcoholhoudende fruitwijn (met vers fruit) is heerlijk in de zomer en typisch Spaans. Maar de Romeinen en Grieken dronken het ook al. Sangre betekent bloed in het Spaans. Naast een lekkere rode wijn of cava heb je voor sangria natuurlijk ook heerlijk fruit nodig, maar welk fruit is het lekkerste of het beste hiervoor?

Er is niet één recept voor dé sangria, maar bijna iedere familie heeft een eigen recept in Spanje, dit kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het fruit dat in de regio groeit of het seizoen. Meestal zit er wel iets van citrusfruit in als een sinaasappel of citroen, verder kun je frambozen, perzik, nectarines en / of aardbeien toevoegen. Eigenlijk welk fruit er voor handen is en wat jij lekker vindt. Qua wijn wordt vaak een goedkopere wijn gekozen (wat soms wel kan bijdragen tot een zwaar hoofd de volgende dag).

Wat is het gezondste fruit?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen welk fruit het gezondste is, dus is het moeilijk om hét gezondste fruit aan te duiden. Verschillende bronnen zijn er het er echter over eens dat de braam de gezondste is. Bryan DiSanto, een fitness fanaat uit Amerika heeft bijvoorbeeld een lijst gemaakt gebaseerd op suiker, calorieën, antioxidanten, vezels, het effect op de bloedsuikerspiegel van het fruit, Vitamine A, B, C, E en K, en Kalium. Hieronder zijn lijst:

  1. Braam
  2. Framboos
  3. Guava
  4. Aardbei
  5. Veenbes
  6. Kiwi
  7. Papaja
  8. Kanteloep ofwel meloen met oranje vruchtvlees
  9. Wilde Kers
  10. Blauwe Bes

Maar Leanitup heeft ook een lijst gemaakt met gezonde fruitsoorten waarbij wordt gekeken naar suikers, vezels, calorieën, Vitamine A, B, C, E en K en Kalium:

Bron: Lean It Up

Wat is het beste fruit om te eten als je diabetes hebt?

Als je diabetes hebt betekend dat niet direct dat je geen fruit meer mag eten, hetgeen waar je vooral op moet letten is het aantal koolhydraten. Hieronder een lijstje met soorten fruit waar weinig suiker en koolhydraten in zitten (per 100 gram):

FruitKoolhydraten (gram)Waarvan suikers (gram)
Cranberries3,43,4
Frambozen4,54,5
Passievrucht5,75,7
Verse abrikozen8.08.0

Bron: United Consumers

Welk fruit is goed tegen darmklachten?

Aangezien je spijsvertering wordt bestuurd door verschillende lichaamsdelen, zoals de slokdarm, mond, maag, galblaas, lever, alvleesklier, nieren, dikke darm, dunne darm en endeldarm, kan het hebben van darmklachten verschillende oorzaken hebben. Bij (ernstige) darmklachten raden we aan om bij de huisarts langs te gaan en onze informatie als leidraad, niet als geneesmiddel te gebruiken.

Wat je kunt doen om darmklachten te verminderen is het zuiveren van je dikke darm. Wanneer je darmflora vervuild is met gist, onverwerkt voedsel, opgehoopte fecale materie en / of pathogenen, kan dit behoorlijke gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Hieronder een lijstje met fruit dat helpt de darmen schoon te maken (eet ze, wanneer het kan zo volledig mogelijk en vers op):

  1. Appelen
  2. Papaja
  3. Banaan
  4. Watermeloen
  5. Framboos

Bron: Gezonderleven.com

Welk fruit mag een hond eten?

Omdat een hond niet zo een lang darmstelsel heeft voor het verwerken van plantcellen (zoals wij), zijn ze niet echt gebouwd om (groenten en) fruit te eten, maar dat betekent niet dat ze het helemaal niet mogen eten. Naast het eten van botten, op vlees gebaseerde producten en ‘gewoon’ vlees kan je hond veilig bijvoorbeeld bananen, blauwe bessen, ananas, aardbei, granaatappel, kiwi, meloen, mandarijn en papaja eten. Maar ook sinaasappel, citroen en frambozen mag hij eten.

Uiteraard wil je ook weten wat je niet aan je hond moet geven qua fruit. In principe moet je vruchten met een grote pit mijden. Denk hierbij aan dadels, kersen, avocado, nectarine, perzik, pruim en een mango. Wanner je een appel of peer geeft verwijder je beter ook hieruit het klokhuis (en dus de pitjes).

Naast deze vruchten met pit zijn er ook fruitsoorten die giftig zijn voor een hond. Het eten van kaki fruit, krenten, rozijnen en druiven zouden ernstige nierproblemen en darmbeschadigingen tot gevolg kunnen hebben.

Wat is het verschil tussen groenten en fruit?

Er is een onduidelijke scheidingslijn tussen groenten en fruit. Dit komt onder meer doordat groenten en fruit op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden. Misschien is de makkelijkste scheiding te maken door te stellen dat fruit rauw gegeten kan worden en dat het alle eetbare suikerhoudende vruchten zijn, tegenover groenten die bestaan uit de overgebleven eetbare delen van bomen, struiken en planten. (De komkommer en de tomaat zijn randgevallen).

Maar er zijn meer manieren om het onderscheid aan te duiden. Nogmaals het ligt er net aan vanuit welk oogpunt je het wilt of kunt bekijken. De verdeling kan worden gemaakt op basis van de volgende punten:

  1. Plantkundig: Dit komt overeen met het hierboven geschrevene fruit zijn de (schijn)vruchten en groenten is de rest van het plantaardige eten, denk hierbij aan bladeren en stengels.
  2. Tuinbouwkundig: Groente is wat aan een kruidachtige plant groeit en fruit is alles dat aan een houtachtige plant groeit (in dit geval is de tomaat een groente).
  3. Culinair: Als je iets plantaardigs eet als nagerecht, dan is het fruit, eet je het als hoofdgerecht, dan is het groente (in dit geval is bijvoorbeeld rabarber een fruitsoort en geen groente).
  4. Cultureel: In verschillende culturen kunnen er verschillende indelingen in groenten en fruit worden gemaakt.

Welk fruit is lekker in water?

Als je niet altijd maar het gewone water wilt drinken, dan is water met een gezond smaakje een uitkomst. Heerlijk bij warme dagen met een blokje ijs erin. Naast fruit kun je ook nog kruiden zoals bijvoorbeeld munt toevoegen, maar ook gember kun je gebruiken.

Naast ‘plat’ water kun je ook koolzuurhoudend water gebruiken ter afwisseling. Maar ook bijvoorbeeld afgekoelde thee, met name groene thee (voor de antioxidanten) kun je als watervervanger gebruiken. Hier een lijstje met voorbeelden van combinaties:

  • Komkommer, aardbei, citroen en munt
  • Grapefruit met rozemarijn
  • Kaneel met appel
  • Citroen en framboos
  • Sinaasappel, munt en komkommer
  • Kiwi en aardbei
  • Ananas en kokos
  • Watermeloen en peer
  • Limoen en gember (eventueel met kurkumawortel)
  • Aardbei munt en gember
  • Blauwe bessen met lavendel

Welk fruit is goed om af te vallen?

Iedereen weet dat je beter fruit kunt eten dan een stukje kaas als je wilt afvallen. En zoals bij veel dingen werkt het ene (stuk fruit) beter dan het andere om je uiteindelijke doel te behalen.

Om je een beetje op weg te helpen hebben we een lijstje samengesteld van fruitsoorten die je kunnen helpen bij het verliezen van gewicht. Houdt er echter rekening mee, dat je dieet niet alléén uit fruit kan bestaan aangezien je dan bepaalde voedingsstoffen misloopt.

  1. Grapefruit
  2. Citroen
  3. Avocado
  4. Kiwi
  5. Bessen
  6. Appel
  7. Pompelmoes
  8. Kokosnoot
  9. Alle soorten steenfruit
  10. Passievrucht
  11. Meloen
  12. Banaan
  13. Sinaasappel

In welk fruit zit Vitamine D?

In Nederland en de rest van Noord-Europa is een Vitamine D tekort een veel voorkomend probleem dat botontkalking, spierzwakte en soms zelfs rachitis (Engelse ziekte) tot gevolg kan hebben. Vooral in vette vis, vlees, boter en eieren zitten Vitamine D. Maar zonlicht is toch wel de belangrijkste bron van Vitamine D. Helaas moeten we jullie teleurstellen, want volgens de lijst van Vitamine D rijke voeding van gezond’r bevatten vruchten en fruit geen Vitamine D.