Je kunt het eten als een gezonde lunch, of er een maaltijdsalade mee maken; sla. Uiteraard kun je sla, naast het gebruik in salades op meerdere manieren in de keuken bereiden. Denk bijvoorbeeld eens aan sla-soep. In de supermarkt of op de markt zijn vele soorten sla te vinden met elk haar unieke eigenschappen

Sla is heel gezond, maar dat wisten we al. Maar wat maakt sla nu eigenlijk zo gezond? Er zitten veel vezels in, wat bijdraagt aan een goede spijsvertering, sla bevat weinig calorieën, dus past goed in een dieet om gewicht te verliezen en sla bevat antioxidanten, dat ervoor zorgt dat vrije radicalen worden aangevallen en hierdoor hart- en vaatziekten en zelfs kanker kunnen tegen gaan.

1. Kropsla

Kropsla wordt in Nederland heel veel gegeten, zo heeft ongeveer 99% van de Nederlanders wel eens kropsla gegeten. Kropsla koop je in principe altijd vers omdat ze niet kan worden ingevroren, in een conservenblik of pot of gedroogd. Het hele jaar is deze lekker groene bladgroente te verkrijgen, in de zomer van het land en de rest van het jaar uit kassen.

Kropsla is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten sla, zoals eikenbladsla, botersla, Lollo Biondo en Lollo Rosso. Deze aparte slasoorten zullen we in deze lijst ook nog apart behandelen. Een tip voor kropsla als de blaadjes wat slap worden is om de blaadjes niet gelijk weg te gooien, maar even in een badje van water met ijs te leggen.

2. IJsbergsla

In het begin van de 20e eeuw heeft de Iceberg in Californië het levenslicht gezien en is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de sla wereld. Ze dankt haar naam aan de wijze van transporteren die ze in het begin hanteerden; om de sla vers te houden werd er een berg van ijs op de sla gelegd.

Je kunt ijsbergsla redelijk gemakkelijk herkennen door haar redelijk compacte vorm en haar knapperige bladeren. IJsbergsla is een goede bron voor Vitamine K en vezels. Door de Vitamine K draagt ijsbergsla bij tot een betere bloedstolling. IJsbergsla kan je ongeveer een week in de koelkast bewaren, buiten de koelkast slechts een paar dagen. IJsbergsla is één van de meest verkochte producten in de supermarkt.

3. Rucola

Rucola wordt ook wel raketsla, rocketsalad of zwaardherik genoemd en behoord tot de Kruisbloemenfamilie. Wij kennen in Nederland rucola sinds de jaren 80 nadat ze kwam overgewaaid vanuit het Middelandse Zeegebied, en dan met name vanuit Toscane.

Rucola heeft een hele specifieke smaak en kan dan ook goed als smaakversterker worden gebruikt met haar walnootachtige smaak en het lichtpittige van een soort mosterd. Leuk om te weten is dat André Kuipers in 2004 een zakje rucolazaadjes mee heeft genomen in de ruimte om ze daar te planten, terwijl 70.000 studenten op aarde hetzelfde deden. 

Ze keken hoe de beide planeten hun werk deden en wat bleek? Op aarde groeide de plantjes naar het licht en van de zwaartekracht af, maar in de ruimte heb je dit niet en groeide de plantjes kris-kras heen en weer.

4. Lollo Rossa

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, vindt de Lollo Rossa haar roots in Italië. Je kunt de Lolla Rossa herkennen aan haar losse, gekrulde, groene bladeren met een donkerrode rand. De smaak van deze slasoort is erg mild en dus goed te gebruiken in veel gerechten zonder dat ze gaat overheersen.

Wanneer je de Lollo Rosso kweekt kun je het beste steeds blaadjes aan de buitenkant eraf halen (om te gebruiken in de keuken), want daarmee stimuleer je de sla om nieuwe bladeren te laten groeien. Als je deze Lollo Rossa zelf wilt planten, kun je dit doen vanaf maart onder het glas en vanaf april in de open grond. Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voor je er plezier van hebt.

5. Lollo Bionda

De krulsla Lollo Bionda ziet er qua figuur hetzelfde uit als haar zusje Lollo Rossa, het verschil zit hem in de kleur van het blad. Waar Lollo Rossa een dieprode rand aan de buitenkant heeft, heeft Lollo Bionda een volledig lichtgroen blad.

Je kunt Lollo Bionda ook als babyleaf telen, maar is ook geschikt als pluksla. Als je de Lollo Bionda als babyleaf wilt telen, dan is de zaaiperiode van mei tot augustus.

6. Veldsla

Veldsla wordt ook wel eens ezelsoor of korensla genoemd, maar dit is eigenlijk onterecht aangezien dit namen zijn van andere plantensoorten. Veldsla is lid van de kamperfoeliefamilie en smaakt enigszins nootachtig.

Je kunt veldsla herkennen aan haar kleine, vaak bij het steeltje (voetje) aan elkaar zittende groene blaadjes. Vroeger werd veldsla als een onkruid beschouwd omdat het in de winter tussen het graan groeide, maar gelukkig zijn we daarvan teruggekomen. Je kunt veldsla het beste in de koelkast in een vochtige doek of een afsluitbaar bakje bewaren voor ongeveer twee dagen.

7. Eikenbladsla

Eikenbladsla is een slasoort die je alleen rauw eet, je kunt deze sla soort herkennen aan de wat pittige, knapperige nootachtige smaak. Het uiterlijk van eikenbladsla lijkt een beetje op, ja je raadt het al, bladeren van een eik. De randen van de bladeren zijn ietwat bruinrood, de rest van het blad is (bleek)groen, maar er is ook een versie die helemaal groen is.

In Nederland is deze sla soort het hele jaar door te verkrijgen. Wanneer je deze sla gaat gebruiken, kun je het beste de stronk voorzicht uit de krop draaien, op deze manier vallen de blaadjes gewoon los. Je kunt de eikenbladsla een aantal dagen in de koelkast bewaren.

8. Romaine sla

Romaine sla wordt ook wel Romaanse sla, Romeinse sla of Bindsla genoemd. Niemand weet waar deze sla vandaan komt, de discussie blijft vooral of ze uit Rome of van het Griekse eiland Kos komt (aangezien deze sla in het Engels Cos lettuce wordt genoemd).

Romaine sla heeft knapperige groene bladeren met een enigszins stevige bite en een zoete smaak. Je kunt deze sla soort dus goed als basis van een salade gebruiken, en wordt dat ook vaak gebruikt voor de Ceasarsalade. Maar je kunt ook eens proberen om haar te grillen; je snijdt de kop doormidden en grilt de sla aan beide kanten ongeveer 3 minuten. Wat olijfolie, peper en zout erop en klaar is Kees.

9. Molsla

Veel mensen weten dit niet, maar de bladeren van de paardenbloem kun je heel goed gebruiken als sla. Het onkruid dat zijn gele bloem omtovert tot de vele witte pluisjes die we allemaal wel eens rond hebben geblazen. Momenteel wordt molsla echt als delicatesse gegeten in specifieke (top-) restaurants, en verkocht in de betere groentewinkels.

De smaak van molsla is licht bitter, is rijk aan mineralen en dan met name ijzer en is rijk aan Vitamine A, Vitamine B1, Vitamine B2 en Vitamine C. Molsla dankt de naam aan het feit dat als de paardenbloem onder een molshoop groeit, ze mooie witte, een soort witlofkleurige bladeren krijgt door het gebrek aan zonlicht.

10. Botersla

Botersla is een mooie frisgroene slasoort met knapperige blaadjes die bij elkaar zitten in een gesloten hart. Wanneer je de sla hebt gekocht, kun je deze ongeveer een weekje goedhouden in de groentelade van je koelkast. Zorg ervoor dat de sla niet in een afgesloten zak doet, want de sla moet kunnen ademen en leg de sla niet bij (rijpend) fruit, omdat tijdens het rijpen gassen vrijkomen die ervoor zorgen dat de sla sneller bederft.

Officieel heet botersla Salanova en deze multi-leaf sla heeft ongeveer twee tot vier keer zoveel bladeren dan een ‘gewone’ sla. De smaak van botersla is zacht en mals. Je kunt de botersla het beste in het voor- en najaar planten, maar je kunt ze wel meerdere keren achter elkaar planten.

11. Andijvie

We kennen andijvie meer van de stamppotten, maar je kunt andijvie ook heel goed als sla gebruiken. Andijvie heeft een beetje bittere smaak en is familie van de witlof. Mei tot en met oktober zijn de maanden dat andijvie het meest voor handen is, al kun je deze groene vriend eigenlijk het hele jaar door kopen.

Er zijn twee soorten andijvie; de heelbladige andijvie, deze wordt het meest gegeten, en de krulbladige andijvie, ofwel frisée, deze soort behandelen we in het stukje hierna. Andijvie is een echte vitaminebom, vooral Vitamine A, Vitamine B en Vitamine K, maar bevat ook veel sporenelementen en mineralen. De groene bladeren aan de buitenkant bevatten de meeste voedingswaarde.

12. Krulandijvie of Frisée

Frisée, of krulandijvie, een krulbladige andijvie is wat bitterder dan ‘gewone’ andijvie en hierdoor meer geschikt voor een salade, maar is niet zo gemakkelijk te vinden als ‘gewone’ andijvie. Krulandijvie heeft een vrij open gele krop met krullerige groene bladeren. Frisée sla wordt in principe altijd rauw gegeten en als sla verkocht.

Wanneer je krulandijvie gaat klaarmaken is het aan te raden om de sla goed uit te wassen aangezien er nogal wat zand in de krop kan zitten. Ook moet je de frisée vrij snel na aankoop consumeren (binnen een paar dagen) omdat ze snel verlept door het vele water dat de sla bevat.

13. Radicchio Rosso

Radicchio Rosso is afkomstig uit Italië en wordt al eeuwenlang verbouwd. Radicchio Rosso komt uit de Italiaanse streek Veneto; dit ligt tussen Venetië, Treviso en Verona. Radicchio Rosso heeft een witte kleur met aubergine kleurige buitenkanten aan de bladeren.

Er zijn drie typen Radiccio Rosso: het Rode van Verona, Chioggia en een kruising tussen witlof en roodlof, deze laatste soort is het minst bittere van de drie. Je kunt de Radicchio Rosso van juni tot en met half december vanuit Nederland verkrijgen, maar de salade is in principe het hele jaar door verkrijgbaar.

14. Snijsla

Snijsla wordt ook wel pluksla of steeksla genoemd. Het is een slasoort die geen kroppen krijgt, maar allemaal losse kleine blaadjes. Het is een eeuwenoude slasoort, de Romeinen, Grieken en zelfs de oude Egyptenaren waren al bekend met deze slasoort. Het is een heel makkelijke sla om te telen, in ieder geval makkelijker dan kropsla.

De blaadjes van Snijsla zijn langwerpig en zijn niet zo mals als van bijvoorbeeld botersla. Wanneer je zelf deze sla wilt telen kun je dit doen van januari tot maart onder het glas of vanaf maart tot augustus in de volle grond. Het duurt ongeveer 4 tot 5 weken voor de sla geplukt kan worden en kan meerdere malen per seizoen worden geplant.

15. Chinese Sla

Chinese sla wordt ook wel Celtuse, selderij sla, asperges sla of stengel sla genoemd. Chinese sla wordt in principe gekweekt voor haar dikke steel. Deze slasoort is vooral populair in, de naam zegt het al, China. Echter heeft de sla in China de naam Wosun of Woju. (Woju is het woord dat de Chinezen gebruiken voor sla in het algemeen).

Chinese sla wordt van het land gehaald als de stengel ongeveer 15 tot 20 cm lang is, en een diameter van drie tot vier cm. Als je de Chinese sla gaat eten, haal dan de steel weg tot deze niet meer gelig ziet, want het stuk dat gelig is smaakt behoorlijk bitter. Hierna moet je de stelen schillen; de witte strepen moeten eraf want die zijn hard en houtachtig.

16. Batavia Sla

Batavia sla is er in het lichtgroen, maar ook in het roodbruin en heeft sterk gebobbelde bladeren en een gegolfde bladrand. Het lijkt een beetje op ijsbergsla, maar is minder dik en malser. 

Wanneer je de Batavia sla koopt, let er dan op dat deze fris en knapperig is. Na aankoop kun je de zak, eventueel in een open zak, enkele dagen in de koelkast bewaren. Mocht je de Batavia sla zelf willen telen, dan duurt dat ongeveer zes tot acht weken. Batavia sla is verkrijgbaar van mei tot en met oktober.

17. Snijbiet Sla

Snijbiet heeft een mooie helderrode steel met donkergroene bladeren met dikke nerven. Je kunt van de snijbiet alles eten; de stelen en de bladeren. Het lijkt enigszins op bladspinazie, niet alleen qua uiterlijk, maar ook de nootachtige smaak lijkt op die van bladspinazie.

Je kunt snijbiet in maart en april in de volle grond zaaien en je kunt de plant oogsten als deze ongeveer 15 cm lang is. Als je wilt kun je ook nog een late zaaiing doen in juli of augustus. Als je de zaadjes dicht op elkaar zaait, kun je de snijbiet vroeg oogsten, de jonge blaadjes zijn het lekkerste om als sla te gebruiken.

18. Little Gem Sla

Little Gem sla is eigenlijke een kleinere variant van de Romeinse sla en wordt vooral geconsumeerd in Zuid-Europa. Sommigen zeggen dat de Little Gem sla de ‘grote’ vervanger gaat zijn van de ijsbergsla, maar is veel smaakvoller en je kunt de Little Gem langer goed houden.

Little Gem sla kun je het hele jaar door in Nederland kopen, alleen van mei tot en met november is de sla afkomstig van eigen bodem. Je kunt Little Gem sla ook tegenkomen onder de naam Mini Romaine sla in de supermarkt of op de markt.

19. Waterkers

De kleine waterkers wordt ook wel cresson genoemd en is familie van de kruisbloemingen en is hiermee onder andere een aanverwant van de tuinkers. Om waterkers te kweken, wat overigens behoorlijk makkelijk is, heb je kalkrijk, koud stromend water nodig. Je kunt waterkers herkennen aan haar ronde, donkergroene blaadjes en haar peperachtige mosterd smaak.

Waterkers kan op verschillende manier worden genuttigd; rauw, gesmoord of gestoofd. In Noord-Europa komt waterkers soms nog in het wild voor, maar de waterkers die je bijvoorbeeld bij de groenteboer koopt is gekweekt. Wanneer je waterkers hebt gekocht, is deze slechts heel kort houdbaar in de koelkast.

20. Spinazie

Er zijn vele soorten spinazie, maar de kleinbladige kasspinazie is het beste geschikt om te gebruiken als sla. Deze kasspinazie het vooral te verkrijgen in het najaar. Zoals bij alle soorten sla moet je erop letten dat er geen verlepte bladeren zitten in de zak of bak met de sla.

Het is aan te raden om de spinazie op de dag van aankoop te consumeren omdat ze een hele korte houdbaarheidstijd heeft. Voordat je spinazie gaat gebruiken kun je deze het beste afspoelen onder koud water omdat er vaak nog wat zand tussen zit. Spinazie is een bron van Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C, kalium, vezels, calcium en ijzer.

21. Multicolor Sla of Tricolore Sla

Flandria Multicolor is een combinatie van drie slasoorten, dus geen nieuwe slasoort. De drie soorten sla groeien samen in kleine worterklut. De multicolor sla is vooral voor het gemak gemaakt, zodat men niet drie verschillende kroppen sla hoeft te kopen, maar slechts 1 krop.

De multicolor sla komt qua volume overeen met een kropsla. Je koopt de multicolor sla het beste met het kluitje aan de plant, want op die manier is de sla langer houdbaar. Je kunt de blaadjes eraf halen (aan de buitenkant) en door de kluit zal de sla nog wat doorgroeien.

22. Bull’s Blood

Over het algemeen kennen we Bull’s Blood sla vanuit de zakjes of bakjes met gecombineerde sla. Bull’s Blood sla is te herkennen aan zijn donkerrode tot paarse blaadjes en heeft een lichte frisse notensmaak met in de verte een bietensmaak.

De bietensmaak komt omdat Bull’s Blood sla de fijne blaadjes zijn van de bietenplant. Wanneer je deze sla hebt gekocht kun je Bull’s Blood slechts enkele dagen in de koelkast bewaren. Bull’s Blood sla wordt vooral geteeld in Italië, en is het hele jaar door te verkrijgen.

23. Pousse de Blette

Pousse de Blette is een babyleaf en is de lightversie van Bull’s Blood. Pousse de Blette wordt ook wel Pousse Blette genoemd en wordt over het algemeen geteeld in België., Frankrijk en Italië. Pousse de Blette heeft jonge zachte blaadjes die groen zijn met donkerrode aders. 

Pousse de Blette smaakt een beetje bitter, met de aardse smaak die lijkt op spinazie. Wanneer je Pousse de Blette hebt gekocht, kun je deze helaas niet echt lang goed houden. Na een aantal dagen kunnen er verlepte blaadjes tevoorschijn komen. Bewaar Pousse de Blette in de koelkast, in een open zak of bakje.

24. Mosterdblad

Mosterdblad, is zoals de naam al zegt, het blad van de mosterdplant. Mosterdsla wordt het mosterdblad ook wel genoemd en is rijk aan fosfor, mangaan, magnesium en seleen, dit zorgt voor sterke botten en verbetert je weerstand. Ook zorgt het voor een sneller metabolisme.

De lekkere pittige smaak van mosterdblad smaakt een beetje naar radijs. Er zijn meerdere mosterdblad soorten, de Mizuna en Amsoi zijn enigszins bekend. Amsoi is vooral populair in de Surinaamse keuken. Mosterdsla komt in vele soorten en maten; zo zijn er soorten met wat bredere blaadjes, maar ook soorten met zeer gefranjerde blaadjes in groen, paars, roodpaars en geelgroen.

25. Roodlof

Roodlof is een combinatie van Radicchio Rosso en witlof. Het ziet er dan ook uit als een witte witlof, maar dan in het paars. Het is een gesloten langwerpige witte krop en smaakt een beetje bitter en is wat pittiger dan de ‘gewone’ witlof of Radicchio Rosso.

Om de roodlof te gebruiken maak je deze eigenlijk hetzelfde schoon als witlof; je verwijdert de buitenste bladeren, snij de onderkant eraf en haal eventueel de kegelvormige pit eruit als deze nogal groot is. Vervolgens was je de roodlof snel en laat je deze uitlekken.

26. Oost-Indische kers

De Oost-Indische kers is een prachtige plant met mooie gekleurde, geel of oranje, bloemen. De bladeren en de bloemen van de Oost-Indische kers kun je heel goed als sla gebruiken en smaakt een beetje peperachtig zoals bijvoorbeeld tuinkers. Oost-Indische kers is een Vitamine B, Vitamine C en Vitamine E bommetje evenals een bron voor zwavel, ijzer, fosfor, jodium en kalium.

Oost-Indische kers is heel makkelijk om te kweken en kan zowel in de tuin als in een grote pot worden geplant. Het enige dat je moet doen is de zaadjes in de grond op ongeveer 30 tot 40 cm uit elkaar, je plant de zaadjes in maar of april. Zorg ervoor dat je de Oost-Indische kers wel op een plaats plant met veel zon en waar het niet kleddernat is.

27. Zomerwonder

Zomerwonder sla wordt ook wel wonder sla genoemd en kun je herkennen aan de roodachtige kleur van de blaadjes die meestal wat gekruld zijn. Sommige mensen noemen deze sla ook wel krulsla of gekrulde sla. Een andere naam die wordt gebruikt is zomersla.

Zoals de naam al doet vermoeden, doet deze sla het het best als het niet te koud is. Je kunt deze sla soort om de twintig dagen planten en kan wel het hele jaar door geoogst worden (dus mits het niet te koud is). Je oogst deze sla het beste als de knop gesloten en compact is.

28. Mesclun Sla

Mesclun sla is een samengestelde sla van onder andere Tatsoi, Red Mustard, Bull’s Blood, rucola, Red Chard, Lollo Biondo, Lollo Rosso en Mizuna. De smaakt hangt een beetje tussen de licht peperachtige smaak van Tatsoi en de aardse smaak van de Red Chard.

Mesclun sla is vanuit de Franse keuken Nederland binnengewaaid. Om Mesclun sla te verbouwen moet je de zaadjes dicht op elkaar planten omdat je eigenlijk alleen de jongere, smallere blaadjes wilt hebben. Mesclun sla is dan ook een babyleaf sla soort.

29. Mizuna

Mizuna Red wordt ook wel Japanse mosterdsla genoemd. Er bestaat naast een groene versie ook een rode versie, deze heet Mizuna Rosso, Mizuna Red of Paarse Mizuna. Mizuna is een snelgroeiende en erg makkelijke plant om te kweken. 

Je kunt de Mizuna herkennen aan de kleine rafelvormige blaadjes die een beetje lijken op de blaadjes van de rucola sla. De smaak van deze sla soort is licht mosterdachtig en knapperig. In Japan wordt deze sla vooral in de winter gekweekt omdat ze zo koude resistent is. In Nederland wordt de sla ook gekweekt, vaak in tunnelserres.

30. Red Chard

Red Chard komt oorspronkelijk van de rode biet. Je kunt de blaadjes zijn rond met een opvallende rood-paarse nerf en stengel. Deze sla soort smaakt een beetje bitter en fris met een vleugje rode bietensmaak.

Red Chard wordt voornamelijk in Spanje, Italië en Nederland gekweekt en is het hele jaar door te verkrijgen in de supermarkt of bij de groentespecialist. Wanneer je Red Chard hebt gekocht kun je deze ongeveer drie dagen in je koelkast bewaren. Door regelmatig eten van Red Chard draagt dit onder andere bij tot het verbeteren van je zicht, goede bloedstolling en sterke botten.

31. Tatsoi

Zoals de naam al doet vermoeden is Tatsoi het kleine zusje van de paksoi en wordt ook wel vlakke Chinese kool of Chinese sla genoemd. Het is een bladgroente die afkomstig is uit China. Je kunt Tatsoi herkennen aan de lange witte stengels met donkergroene lepelvormige, best dikke blaadjes met witte nerven.

De smaakt van Tatsoi is het best te omschrijven als een licht kruidige koolsmaak. Je kunt zelf ook Tatsoi kweken, en het is aan te raden om het oogsten in de (nog enigszins koude) ochtend te doen zodat de blaadjes niet te slap worden (door de warmte). Het duurt ongeveer zes weken om van het zaadjes tot een oogstbare plant te komen.

32. Red Mustard Sla

Red mustard sla is gemakkelijk te herkennen aan haar roodgroene blaadjes met een lichte kartel aan de buitenkant van het blad. De smaak is, zoals de naam al doet vermoeden, een lekkere pittige mosterd smaak.

Om de red mustard sla te kweken, kun je dit doen tussen februari en maart onder het glas en van mei tot en met september in de volle grond. Je kunt de red mustard sla oogsten tussen april tot en met oktober. Red mustard wordt vooral gekweekt in Italië waar het volgens enkele bronnen vandaan zou komen.