Uiteraard zijn alle groenten gezond, maar sommige groenten bevatten net iets meer gezonde voedingsstoffen dan andere groenten. Naast dat groenten erg gezond zijn, kunnen ze ook bijdragen tot gewichtsverlies omdat ze relatief weinig calorieën bevatten.

Het is aan te raden om verse, lokale groenten te kopen van het seizoen waar je in zit. Wanneer groenten worden ingevlogen of verscheept vanuit een ver land, dan verliezen ze hun versheid enigszins en daarmee ook hun voedingswaarde.

Groenten kun je op de markt kopen, hier zijn ze vaak het verst, maar je kunt ze ook in bijvoorbeeld de supermarkt kopen waar eigenlijk altijd een groente-afdeling te vinden is. Met groenten kun je eindeloos variëren zowel qua recept als qua groentesoort. Het voedingscentrum raadt aan om te variëren met de verschillende kleuren groenten, al claimen ze dat de groene groenten het meest gezond zijn.

1. Broccoli

Broccoli is een echte vitamine C en foliumzuur bom. Zoals we weten helpt Vitamine C bij het opbouwen van een betere weerstand en foliumzuur, of Vitamine B11, draagt bij aan een goede bloedvorming in je lichaam. Ook helpt foliumzuur vermoeidheid tegen te gaan.

Naast het bovenstaande zou broccoli ook helpen om kanker tegen te gaan door haar hoge sulforafaangehalte, dit is een antioxidant. Zoals vele groenten kun je broccoli in veel recepten gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een broccolischotel uit de oven, broccolisoep of een lekkere stamppot. Per 100 gram bevat broccoli onder andere 33 kcal, 0,4 gram vet, 33 mg natrium en 316 mg kalium.

2. Wortelen

Worteltjes, die mooie oranje groente, zit boordevol bètacaroteen, dit wordt door je lichaam omgezet in Vitamine A. Zo is 1 lekkere grote wortel goed voor meer dan 200% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) voor Vitamine A. 

Als je worteltjes kookt, dan bevorder je het gehalte van het bètacaroteen. Dit caroteen is goed voor de ondersteuning van je huid, longen en je gezichtsvermogen. Per 100 gram bevatten wortelen onder andere 41 kcal, 0,2 gram vet, 69 mg natrium en 320 mg kalium.

3. Rode Bietjes

De rode biet is rood door de natuurlijke kleurstof betanine die er in zit. Verder is de rode biet een goede bron voor kalium. Ook is de rode biet een bommetje voor antioxidanten en werkt hij ontstekingsremmend. Hierdoor het de rode biet een gunstige invloed op je stressniveau en op je bloeddruk. Rode bietjes wordt ook wel een kroot genoemd en is een wortelgewas.

De rode biet bestaat vooral uit water, maar bevat verder Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C en foliumzuur. Voor sporters is het een hele goede groente omdat de rode biet de bloedsomloop stimuleert en hierdoor het uithoudingsvermogen vergroot. Doordat de spieren beter van zuurstof worden voorzien, stimuleert de rode biet ook de aanmaak van spieren. Rode bietjes bevatten per 100 gram onder andere 43 kcal, 0,2 gram vet, 78 mg natrium en 325 mg kalium.

4. Uien

Bij uien zitten de meeste voedingsstoffen aan de buitenkant, dus haal bij het pellen niet te veel lagen van de ui af. Doe je dat wel, dan kan dat wel tot 75% van sommige voedingsstoffen verminderen. Je kunt uien rauw eten, er soep van maken of je kunt ze bijvoorbeeld bakken.

Rauwe uien ruiken heel sterk, dit komt door fytonutriënten die in uien zitten. Uien bevatten redelijk wat Vitamine C, Vitamine B6, thiamine, mangaan, kalium en foliumzuur. Per 100 gram bevatten uien onder andere 39 kcal, 0,1 gram vet, 4 mg natrium en 146 mg kalium.

5. Boerenkool of Kale

Boerenkool zit boordevol vitaminen en mineralen en valt onder de (groene) bladgroenten. Kale kan bijdragen aan een verminderde kans op obesitas, hoge bloeddruk, cognitieve achteruitgang en hartaandoeningen. Omdat boerenkool boordevol foliumzuur zit, helpt het bij de aanmaakt van rode bloed cellen en het tegengaan van buisdefecten tijdens de zwangerschap.

Ook bevat deze bladgroente een hoge concentratie van Vitamine K, waardoor een half kopje boerenkool voldoende is voor 4 maal de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast de Vitamine K is kale ook een goede bron van calcium. Per 100 gram bevat boerenkool onder andere 49 kcal, 38 mg natrium en 491 mg kalium.

6. Spinazie

Popeye is er dol op, en zoals je ziet als hij zijn blikje spinazie naar binnen heeft gewerkt is dat spinazie je een echte boost geeft. Dit komt ten goede van je immuunsysteem en dat komt door de enorme hoeveelheid Vitamine A. Omdat spinazie veel vocht bevat heb je behoorlijk wat verse spinazie nodig voor een bord warme spinazie.

Er zijn vele redenen om deze lekkere gezonde bladgroente te eten. Zo biedt spinazie bescherming tegen oxidatieve stress, geeft een gezonde bloeddruk, past goed in een gezond afslankdieet en zit boordevol Vitamine K. Spinazie bevat per 100 gram onder andere 15 kcal, 93,6 gram water, 0,3 gram vet, 65 mg natrium en 650 mg kalium.

7. Raap

De raap wordt al meer dan 400 jaar geteeld, maar tegenwoordig wordt de raap eigenlijk niet zo heel veel meer gegeten terwijl het eten van de raap zeker wel voordelen met zich mee brengt. Zo reinigt de raap bijvoorbeeld je bloed en bevordert de aanmaakt van rode bloedcellen. Wat ook niet onbelangrijk is, is dat het schadelijk cholesterol uit de bloedvaten verwijdert en de wanden van de bloedkanalen verstevigt.

Naast al deze voordelen zijn er echter ook een aantal dingen waarmee je rekening moet houden. Zo mag je geen raap eten als je last hebt van pancreatitis, colitis, gastritis, zweren en ernstig brandend maagzuur. Ook als je last hebt van cholecystitis, acuut hartfalen, hepatitis en schildklieraandoeningen kun je de raap maar beter vermijden. Raap bevat per 100 gram onder andere 28 kcal, 0,1 gram vet, 1,79 gr vezels en 67,67 mg natrium.

8. Witte, Bruine en Zwarte Bonen

Witte, bruine en zwarte bonen zijn peulvruchten en bevatten veel vezels, eiwitten, een heleboel andere gezonde voedingsstoffen en weinig calorieën. Helaas bevatten deze peulvruchten ook antinutriënten, ofwel schadelijke stoffen. Antinutriënten worden, door de plant waarvan de peul afkomstig is, aangemaakt om zich te beschermen tegen insecten en andere dieren die de plant willen eten.

Gelukkig kan ons lichaam goed omgaan met de hoeveelheid antinutriënten van een portie bonen. Het meest gezond zijn de bonen als ze niet geweekt zijn. Verder zijn ze goed voor bloed- en hartvaten doordat de bonen het slechte LDL cholesterol verlagen. Gemiddeld bevatten witte, bruine en zwarte bonen per 100 gram onder andere 120 kcal, 7,7 gram eiwitten en 20 gram koolhydraten.

9. Asperges

Asperges zijn een goede bron van mineralen, antioxidanten en sporenelementen. Verder bevatten asperges veel foliumzuur (Vitamine B11), Vitamine C, Vitamine K, Vitamine B1, Vitamine B2 en Vitamine E. Asperges kunnen redelijk wel 10 centimeter groeien op een mooie dag en een leuk weetje; de langste asperge ooit gestoken wat 3,11 meter. In de supermarkt kun je ze vers, in een pot, in een blik of in het vriesvak vinden. 

Asperges zijn te vinden in 3 soorten; groene asperges, witte asperges en paarse asperges. De witte asperges groeien onder de grond en zijn de jonge scheuten van de aspergeplant. Groene en paarse asperges groeien boven de grond. Groene asperges bevatten over het algemeen genomen de meeste vitaminen. Paarse asperges bevatten in verhouding met de andere soorten wat meer provitamine A en Vitamine C.

10. Bloemkool

De bloemkool behoord tot de kruisbloemfamilie en leden van de kruisbloemfamilie zijn de gezondste groenten die er zijn. Bloemkool beschermd bijvoorbeeld tegen kanker en bevat kalium, mangaan, magnesium, fosfor, Vitamine B6, Vitamine E, foliumzuur, panthotheenzuur, Vitamine C en Vitamine K.

Naast al die vitaminen en mineralen bevat bloemkool veel antioxidanten, die ervoor zorgen dat vrije radicalen in je lichaam worden opgeruimd en je afweersysteem ondersteunen. Ook bevat bloemkool veel van de voedingsstof choline, deze stof draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Bloemkool bevat per 100 gram onder andere 25 kcal, 2 gram eiwitten, 3 gram koolhydraten en 20 mg calcium.

11. Linzen

Aangezien linzen propvol zitten met vezels zijn ze goed voor in een gezond afvaldieet omdat ze zo vullend zijn. Naast vezels zitten ze ook vol ijzer, aminozuren, antioxidanten en andere mineralen. Linzen zijn een soort peulvruchten die meestal bestaat uit twee helften die bedekt zijn met een schilletje. Er zijn vele soorten linzen, de meest bekende zijn toch wel de rode linzen, bruine linzen, gele linzen, zwarte linzen en macachiados-linzen, de laatste zijn hele grote gele linzen uit Mexico.

Vooral in Azië en dan met name India worden veel linzen gegeten. India heeft veel vegetariërs en linzen zijn een goede vervanger voor vlees. De grootste producenten van linzen zijn Canada met 51 % en India met 17% van het wereldtotaal. Gemiddeld zit er in 100 gram linzen onder andere 309 kcal, 21 gram eiwit, 44,6 gram koolhydraten, 1,5 gram vet, 800 mg kalium en 80 mg fosfor.

12. Tomaten

De lekkere tomaten zijn een goede bron van Vitamine A, Vitamine C, Vitamine K, Vitamine B6, thiamine, foliumzuur, mangaan, magnesium, fosfor, koper, kalium en plantaardige eiwitten. Omdat tomaten veel vezels, Vitamine C, kalium en choline bevatten, verminderen ze het risico op de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen.

Ook bevatten tomaten lycopeen, dit reguleert het slechte cholesterol (LD) en zorgt ervoor dat het triglyceriden gehalte wordt verminderd in het bloed. Over het algemeen geldt; hoe roder de tomaat, hoe hoger het lycopeen gehalte. Tomaten zorgen ook voor sterke botten en een mooie huid. Tomaten bevatten per 100 gram onder andere 19 kcal, 0,3 gram vet, 2,9 gram koolhydraten, 8 mg natrium en 297 mg kalium.

13. Paprika

Paprika’s kun je vinden in verschillende kleuren zoals rood, geel, oranje en groen. De groene paprika is het minst populair van de verschillende kleuren, dit omdat deze paprika wat bitterder smaken. Groene paprika’s zijn eigenlijk gewoon nog niet rijpe paprika’s en bevatten hierdoor minder suiker en minder Vitamine C.

Paprika’s dragen bij aan een gezonde en mooie huid, een sterk immuunsysteem, een gezond vaatstelsel en hart, een betere opname van ijzer en is een bron van vezels en veel vitamines. Paprika’s hebben ook een versterkende werking op het spijsverteringskanaal. Paprika’s bevatten per 100 gram onder andere 26 kcal, 4,5 gram koolhydraten, 0 gram vet, 350 mg kalium en 10 mg natrium.

14. Zoete Aardappel

De zoete aardappel wordt ook wel eens de Bataat, zoete bataat, yam of sweet potato genoemd en is een knolgewas die behoort tot de windefamilie. Je kunt de zoete aardappel bijvoorbeeld koken, bakken, frituren of je kunt hem gewoon rauw eten. Zoete aardappels kunnen een paarse of bruine schil hebben en kan van binnen wit, paars of oranje zijn.

De zoete aardappel is overigens geen familie van de ‘gewone’ aardappel. De grootste producenten van zoete aardappels zijn Afrika, Centraal- en Zuid-Amerika en China. Qua gezondheidsvoordelen zou de zoete aardappel bijdragen aan de verlichting van stress, een mooiere huid, betere ogen en zou preventief werken tegen astma en bescherming bieden tegen prostaatkanker. Zoete aardappel bevat per 100 gram onder andere 85 kcal, 0,1 gram vet, 55 mg natrium en 337 mg kalium.

15. Aubergine

De aubergine is bij ons vooral bekend als die paarse rakker, maar hij is ook te verkrijgen in het wit en groen. De paarse aubergine krijgt zijn kleur door krachtige antioxidanten; anthocyaninen. Verder is de aubergine familie van de nachtschade en zit vol met vitaminen, mineralen en vezels.

Het eten van aubergine brengt tal van gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo beschermt de aubergine je brein, je cognitieve functies, je cellen, je hart, is goed voor je suikerspiegel, werkt goed als je wilt afvallen, een goede groente als je zwanger bent en ondersteund bijvoorbeeld botgezondheid. Per 100 gram bevat aubergine onder andere 20 kcal, 0 gram vet, 200 mg kalium en 2 mg natrium. 

16. Pompoen

Oorspronkelijk komt de pompoen uit Azië, maar ondertussen is de pompoen overal te vinden. Pompoenen zijn een goede bron van vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Wat veel mensen misschien niet weten is dat pompoen verschillende voordelen biedt voor je gezichtsvermogen door de hoge concentratie Vitamine A.

Naast het bevorderen van het gezichtsvermogen biedt de pompoen tal van gezondheidsvoordelen. Zo versterken ze je immuunsysteem, kunnen helpen bij het afvallen, zorgen voor een goede spijsvertering, bestrijden ontstekingen, regulieren je bloeddruk en geven een extra energie boost. Per 100 gram bevat een pompoen onder andere 36 kcal, 7 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 2 mg natrium en 130 mg kalium.

17. Andijvie

Een half kopje andijvie bevat ontzettend veel Vitamine K, wel 290% van de ADH, hierdoor is het heel goed voor je botten. Verder bevat andijvie veel vezels, waardoor het een goede bijdrage levert aan mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2. Andijvie heeft ook een detoxerende werking doordat de galblaaswerking wordt gestimuleerd en hierdoor de giftige stoffen uit de lever worden verwijderd.

Naast de bovenstaande voordelen is andijvie ook goed voor je hart- en bloedvaten, zorgt andijvie voor gezonde hersenen, een beter gezichtsvermogen, is het goed voor je huid en voorkomt andijvie kanker. Voor zwangere vrouwen is het ook aan te raden om andijvie te eten tijdens de zwangerschap, omdat andijvie de baby van veel belangrijke voedingsstoffen voorziet, zoals foliumzuur. Per 100 gram bevat andijvie onder andere 17 kcal, 1,2 gram koolhydraten, 0,4 gram vet, 22 mg natrium en 253 mg kalium.

18. Witlof

Witlof wordt ook wel witloof, Brussels lof of grondwitloof genoemd en is het hele jaar verkrijgbaar. Je kunt witlof ongeveer vier tot zeven dagen goedhouden op een donkere plaats. Net als andere groenten is witlof een bron van vitaminen, mineralen en weinig calorieën. Het bittere in witlof stimuleert de lever en maakt de vertering en stofwisseling krachtiger. 

Sommige mensen kennen de uitdrukking wel: Bitter in de mond maakt het hart gezond. Degenen die witlof vroeger te bitter vonden, kunnen gerust deze witte stronk nog een kans geven omdat er tegenwoordig ook minder bittere varianten van witlof op de markt zijn. Per 100 gram bevat witlof onder andere 13 kcal, 1,1 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 5 mg natrium en 190 mg kalium.

19. Sperziebonen

Groene boontjes zijn een seizoengroente die je in de lente het beste kunt kopen. De peulvruchten worden ook wel groene bonen of in België prinsessenbonen genoemd en komen uit Zuid-Amerika en Suriname. Ook deze groente brengt weer de nodige voordelen voor je gezondheid met zich mee.

Zo is de groene boon een natuurlijke ontstekingsremmer, dit is goed voor mensen met diabetes. Het is een natuurlijke bron van serontonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, het is goed voor je bloedvaten, een betere spijsvertering en helpt tegen bloedarmoede. Per 100 gram bevatten groene boontjes onder andere 36 kcal, 6 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 2 mg natrium en 250 mg kalium.

20. Spruitjes

Een spruitje is eigenlijk een minikooltje dat vooral door kinderen niet echt wordt gewaardeerd. Spruitjes worden vanaf augustus tot en met maart van het land gehaald, maar worden toch meestal in de winter gegeten. Spruitjes zitten vol met Vitamine C, zo bevatten ze bijvoorbeeld meer Vitamine C dan sinaasappels; 100 gram rauwe spruitjes bevat 150 mg Vitamine C, tegenover 51 mg Vitamine C in sinaasappels.

Naast Vitamine C zijn spruitjes rijk aan foliumzuur, B-Vitaminen, kalium, vezels en magnesium. Er zit wel een nadeeltje aan het eten van spruitjes; de dunnen darm kan de raffinose, een suiker, die in de spruitjes aanwezig is niet verwerken, dus moet de dikke darm dit doen waardoor je last kunt krijgen van winderigheid. Per 100 gram bevatten spruitjes onder andere 37 kcal, 4,2 gram koolhydraten, 0,5 gram vet, 5 mg natrium en 300 mg kalium.

21. Avocado

De avocado is een hele gezonde vruchtgroente en zijn een bron van gezonde vetten, vezels, mineralen en Vitamines zoals Vitamine C, Vitamine B5 en Vitamine B6. Door deze opsomming van gezonde voedingsstoffen heeft de avocado vele gezondheid bevorderende functies.

Zo is de avocado cholesterolverlagend door de overvloed van Bèta-sitosterol, helpt de avocado tegen gewrichtspijn/ artritis, helpt bij het in stand houden van je spijsverteringskanaal, reguleert de bloedsuikerspiegel, zorgt voor een mooiere huid, helpt bij een gezonde zwangerschap, beschermt het gezichtsvermogen en vermindert de kans op depressie. Per 100 gram bevat een avocado onder andere 188 kcal, 1,4 gram koolhydraten, 19,5 gram vet, 5 mg natrium en 450 mg kalium.

22. Bleekselderij

Bleekselderij wordt al eeuwenlang als een anti-hypertensief middel gebruikt, maar het is ondertussen ook bewezen dat deze groene stengels ook cardiovasculaire voordelen biedt. Selderij bevat zowel antioxidanten als anti-inflammatoire voedingsstoffen die helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, je bloeddruk in balans houdt en het verbetert je cholesterol gehalte.

Niet alleen de stengels van de bleekselderij kun je eten, ook de blaadjes en zaden zijn eetbaar en heilzaam. Zo heeft het selderijzaad de eigenschap om ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Per 100 gram bevat bleekselderij onder andere 14 kcal, 2 gram koolhydraten, geen vet, 60 mg natrium en 320 mg kalium.

23. Knoflook

De knoflook, nauw verwant aan bieslook, ui en prei en staat bekend om haar bloed reinigende werking. Ook bestaat er een fabeltje dat je minder zou snurken als je voor het slapengaan een rauwe teen knoflook zou eten, dit is niet aan te raden (als je een partner hebt die naast je slaapt zal diegene er niet blij van worden), en het blijkt dan ook niet waar te zijn.

Ook de knoflook met haar partjes, die we teentjes noemen, heeft vele eigenschappen die je gezondheid bevorderen, zo is het onder andere een bron van vitaminen en mineralen, het is ontstekingsremmend, beschermt bloedvaten tegen scheurtjes, werkt het slechte LDL cholesterol tegen, heeft een ontgiftende werking en draagt bij aan sterkere botten. Let wel, als je bloedverdunners slikt is het aan te raden voorzichtig te zijn met knoflook omdat het de medicatie kan versterken. Per 100 gram bevat knoflook onder andere 140 kcal, 28 gram koolhydraten, 0,1 gram vet, 4 mg natrium en 600 mg kalium.

24. Venkel

Venkel, de stevige, platte witte knol groeit boven de grond en het loof kan wel twee meter hoog worden. Venkel smaakt naar anijs en behoorlijk veelzijdig in de keuken; je kunt hem roerbakken, stoven, rauw eten of koken. Er zijn vele redenen te geven waarom je venkel eens wat vaker in je keuken mag gebruiken.

Zo zit de venkel vol met antioxidanten, voorkomt hij onder andere bloedarmoede, draagt bij aan een betere spijsvertering, voorkomt winderigheid, is antibacterieel, reguleert de bloeddruk en helpt bij menstruatieklachten. Per 100 gram bevat venkel onder andere 40 kcal, 7 gram koolhydraten, geen vet, 70 mg natrium en 40 mg kalium.

25. Rode Kool

Rode kool is rijker aan plantenstoffen die gezondheidsvoordelen voor onder meer het hart en botten met zich mee brengen, dan witte/groene kool. Doordat rode kool veel antioxidanten bevat, werkt de kool beschermend tegen celschade. Het lijkt erop dat de rode kool ongeveer 4,5 keer zoveel antioxidanten bevat dan andere koolsoorten.

Naast de bovengenoemde gezondheidsvoordelen, kan rode kool ook beschermen tegen bepaalde vormen van kanker, maar dit is nog niet formeel bewezen. Ook is de rode kool ontstekingsremmend en draagt bij aan een betere darmfunctie. Per 100 gram bevat rode kool onder andere 26 kcal, 3,5 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 5 mg natrium en 250 mg kalium.

26. Witte Kool

Witte kool, hoort zoals andere kolen tot de kruisbloemigenfamilie en kan in principe overal ter wereld worden geteeld. Het sap van de kool is een natuurlijk laxeermiddel, dus goed te gebruiken wanneer je last hebt van constipatie. Ook helpt witte kool door het tartonzuur dat het bevat tegen het slechte LDL cholesterol, maar als je de kool verwarmt neemt deze eigenschap wel wat af.

In het koolsap zitten stoffen die het proces van bloedvorming normaliseren en de bloedopbouw verbeterd, ook helpt het sap om het zenuwstelsel te stabiliseren, het helpt ook tegen stress en draagt bij aan een goede nachtrust. Per 100 gram bevat witte kool onder andere 27 kcal, 3,8 gram koolhydraten, 0,2 gram vet, 10 mg natrium en 220 mg kalium.

27. Sla

In Nederland is sla de groente die het meeste wordt verkocht. Sla is er in verschillende vormen en maten, denk maar aan kropsla, ijsbergsla, Romeinse sla, veldsla, rucola, rode sla of eikenbladsla. Per slasoort scheelt het dan ook enigszins qua voedingsstoffen; zo zit er in ijsbergsla een hoop calcium en Vitamine C, en kropsla bevat dan weer veel Vitamine A.

Sla bevat ook veel antioxidanten, die helpen bij onder meer het verwijderen van gifstoffen en LDL cholesterol uit het lichaam. Hiernaast is sla rijk aan ontstekingsremmende stoffen en kan helpen bij het voorkomen van degeneratieve ziektes, schimmelinfecties en draagt bij aan een betere nachtrust. Per 100 gram bevat (ijsberg)sla onder andere kcal, ,7 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 15 mg natrium en 243 mg kalium.

28. Prei

Prei is net als haar familieleden de ui en knoflook een erg gezonde en gemakkelijk te verkrijgen groente. Wanneer je wat van je gewicht kwijt wil, zal prei goed in je dieet passen, maar prei helpt ook bloedarmoede, ontstekingen, hoge bloeddruk en nierfalen te voorkomen of te verminderen. 

Verder bevat prei redelijk wat Vitamine A, waardoor het goed is voor je gezichtsvermogen. Prei laat ook je huid en haar stralen plus het foliumzuur dat prei bevat draagt bij aan een gezonde zwangerschap waar de baby alleen maar baat van heeft. Per 100 gram bevat prei onder andere 30 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,3 gram vet, 5 mg natrium en 250 mg kalium.

29. Doperwten

Veel kinderen kregen en krijgen doperwten vaak in combinatie met worteltjes (al dan niet uit een blikje of potje), waarom deze combinatie tot stand is gekomen is mij een raadsel, maar wellicht dat de kleurcombinatie het interessant moet maken voor kindjes? Doperwtjes behoren tot de peulvruchten en bevatten relatief veel zetmeel, vitamines en mineralen. 

Wat handig is om te weten is dat doperwten kunnen helpen bij vrouwen die in de overgang zitten, speciale fytronutriënten doen net of ze oestrogeen zijn en dat kan veel goed doen in de overgang. Als je doperwtjes regelmatig eet kan het ook helpen tegen bijvoorbeeld borstkanker, maagkanker en darmkanker. Verder dragen de erwtjes bij aan een stabiel bloedsuikerniveau (dus minder eetlust), zijn ontstekingsremmend, bevorderen de spijsvertering, helpen tegen osteoporose en ze zijn goed voor je ogen. Per 100 gram bevatten doperwten onder andere 64 kcal, 8,9 gram koolhydraten, geen vet, 15 mg natrium en 260 mg kalium.

30. Savooiekool

In vergelijking met witte kool, heeft de savooiekool, of savooikool, ongeveer twee keer zoveel Vitamine C, Vitamine B1, Vitamine B2, Vitamine E en eiwit. Hiernaast is het een bommetje voor calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer, mosterdolie en bepaalde vetten.

Een aantal van de voordelen van het nuttigen van savooiekool zijn dat de kool je immuunsysteem versterkt, je lichaam reinigt van gifstoffen, een gunstig effect heeft op het cardiovasculaire systeem, helpt bij herstel en stimulatie van het zenuwstelsel, versterkt je botweefsel. Verder draagt savooiekool bij aan de normalisatie van het maagdarmkanaal, helpt tegen een hoge bloeddruk, verbeterd zweren en gastritis en verlaagt de bloedsuikerspiegel. Per 100 gram bevat savooiekool onder andere 30 kcal, 4 gram koolhydraten, 0,5 gram vet, 10 mg natrium en 300 mg kalium.