Er is geen Nederlander die het niet kent en er zijn er nagenoeg geen die het nog nooit hebben gegeten; drop. Ze zijn er in verschillende vormen en smaken zoals zout, zoet, honing en laurier. Nederland is dan ook de grootste producent van drop in de Europese Unie.

Het hoofdbestandsdeel van drop is het wortelsap van de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra (vlinderbloemfamilie). Vroeger werd er gebruik gemaakt van Arabische gom om de dropjes te binden, nu ook nog wel, maar meestal is het vervangen door gelatine of zetmeel.

Je kunt drop online bestellen, of je kunt het fysiek halen bij een supermarkt of op de markt. Er zijn meer dan honderd soorten drop. Hieruit hebben we een selectie gemaakt van de meest bekende dropjes van Nederland.

1. Autodrop

“Altijd weer die Autodrop, het zou verboden moeten worden.” Is een van de bekendste reclameleuzen voor dropjes. Het begon allemaal in 1965 toen Van Slooten rolletjes Autodrop op de markt introduceerde. Op dat moment hadden de dropjes de vorm van een autobandje en waren allemaal apart verpakt in een papiertje met weetjes over auto’s (en vervolgens samen in een rol gedaan).

Pas in 1987 komt Van Slooten met de welbekende dropjes in de vorm van auto’s en stapt over van rolletjes naar zakjes. Dubbeldekker, Kever en Cadillac zijn autodropjes van het eerste uur. In 2015 komt Van Slooten met Ritsers; een dropje gecombineerd met chocolade.

2. Pottertjes

De officiële naam is Potters Linea, maar wij noemen ze Pottertjes. Dit hele kleine dropje wordt in kleine zwarte blikjes met de afbeelding van een gouden leeuw verkocht. Sinds 1937 worden de mini-dropjes gemaakt door H. ten Herkel B.V. Farmaceutische Industrie.

Toen de Pottertjes net op de markt kwamen waren de dropjes iets kleiner dan ze nu zijn en ze waren kauwbaar en kussenvormig. Tegenwoordig zijn ze knetterhard en geperst. Sinds 2016 zijn ze weer overgestapt naar de kussenvormige en kauwbare versie.

3. Salmiakdrop

Salmiakdrop is er in verschillende soorten en is dan ook een verzamelnaam voor alle soorten drop die een grote hoeveelheid salmiak bevatten. Zo is er bijvoorbeeld zoute salmiakdrop of suikervrije salmiakdrop.

Een bekend salmiakdropje is de Hekshyl Zoute Salmiakdrop van Toms. Ook Lofhouse’s Fisherman’s Friend heeft een sterke salmiak variant op de markt. Salmiakdrop wordt, naast Nederland, vooral gegeten in Noord-Duitsland, Finland en Scandinavië.

4. Trekdrop

Haribo was de fabrikant van de bekende zoete Trekdrop. Op dit moment kun je drop nog wel kopen, maar in het begin van 2020 is Haribo gestopt met het produceren van Trekdrop. Volgens Haribo was het niet meer rendabel om Trekdrop te produceren.

Veel fans van de Trekdrop balen dat Haribo is gestopt met het produceren, zo ook ‘kokoloog’ Pierre Wind. Wind gebruikt ongeveer een kilo trekdrop per week in zijn keuken. Hij heeft besloten om de Trekdrop nieuw leven in te blazen door het zelf te gaan maken.

5. Engelse Drop

Is Engelse drop echt Engels? Ja, Engelse drop is in 1899 gemaakt in Sheffield (Engeland). In Engeland heet het “liquorice allsorts”. Het verhaal gaat dat Charlie Thompson van dropfabrikant Bassett&Co per ongeluk verschillende dropjes liet vallen waardoor de mix ontstond die in goede aarde viel bij de klanten.

Engelse drop bestaat dus uit verschillende soorten drop, zo zitten er vierkantjes met verschillende laagjes drop en kokos, anijsrondjes met spikkels, kokosrollen met drop en de massieve dropstaafjes (bij de meeste Engelse drop eters blijft deze meestal als laatste over omdat ze niet echt favoriet zijn). Engelse drop wordt vooral geproduceerd in Europa en America, de rest van de wereld is er niet zo een grote fan van.

6. Katjes Drop

Katjes drop wordt door onder andere Venco en Katja op de markt aangeboden. Naast de ‘normale’ katjes drop worden er door verschillende fabrikanten ondertussen ook een suikervrije variant aangeboden. Klene is hiervan een goed voorbeeld.

Doordat er verschillende fabrikanten zijn die katjes drop maken, kunnen de katjes nogal van vorm en structuur verschillen. Maar over het algemeen zijn de katjes drop hard en zoet en hebben ze uiteraard de vorm van een (zittende) kat. Je kunt deze dropjes online en bij verschillende winkels als drogisterijen, pompstations of supermarkten kopen.

7. Wiebertjes of Wybertjes

Een wiebertje kun direct herkennen aan de platte ruitjes vorm. Ze worden daarom ook wel platte salmiak ruitjes genoemd. Ook van dit dropje is er een suikervrije variant, waarbij Klene de koploper is. Klene is ook de producent van de het ‘originele’ wiebertje (Wybert).

Wiebertjes zijn kleine ruitdropjes die worden aangeboden in een wit doosje met een blauw schuifdeksel. Wanneer je het schuifdeksel opzij schuift is er een opening te zien waarin 2-3 wiebertjes in passen zodat je niet in 1 keer het hele doosje leeg kiepert.

8. Dropgeld of Munt(en)drop

Dropgeld wordt door vele fabrikanten op de markt gebracht en is echt een klassieker in de wereld van de dropjes. In Nederland is het één van de meest populaire dropjes.

Over het algemeen zijn de muntdropjes hard en zoet, maar er zijn bijvoorbeeld ook varianten waarbij ze de dropjes variëren met fruitmunten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld “Jackpot” van Klene. Ook bestaan er onder het geldthema in dropland bijvoorbeeld steekpenningen, spaarpotjes, suikervrije dropmunten, geluksdubbeltjes en salmiak Euro’s.

9. Honingdrop

In eerste instantie had de honingdrop de vorm van een bijenkorf en heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een drop-honingsmaak. Ondertussen is honingdrop in meerdere vormen te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een bijenraat of een honingpakhuis.

Vreemd genoeg bevat honingdrop bijna geen honing (maar 0,1%). De honingbijtjes van Kraepelien+Holm bevat wat meer honing, wel 1%. Ook van dit dropje is een suikervrije variant op de markt gebracht. Over het algemeen zijn het zoete dropjes met een redelijk stevige structuur, maar er zijn ook zachtere versies op de markt.

10. Zoute en Dubbelzoute Drop

Naast gewone zoute drop bestaat er ook dubbelzoute drop en zelfs drie dubbel zoute drop (bijvoorbeeld van Meenk). Populaire dubbelzoute drop komt bijvoorbeeld in de vorm van rondjes, risken, griotten of briketten.

De laatste jaren is er volgens dropproducent Venco een verschuiving geweest van zoute drop naar de zoetere variant en ligt de verhouding op ongeveer 40 % zoute drop eters tegenover 60% zoete drop eters. In echte dubbelzoute drop is een extra hoeveelheid salmiak en keukenzout verwerkt. Dubbelzoute drop is vlak na de oorlog op de markt gekomen.

11. Schoolkrijtjes

Schoolkrijt drop ziet er uit als een wit schoolbord krijtje. Venco is de meest bekende producent van schoolkrijt dropjes. Per 100 gram bevatten schoolkrijtjes 384 kcal en 74% suiker.

Schoolkrijtjes zijn langwerpige cilindervormige dropjes met een knapperige, zoete mint buitenkant. De vulling heeft een zachte anijssmaak. Dit dropje bevat tarwebloem, dus mocht je allergisch zijn voor tarwe is het ten zeerste af te raden om eens op een schoolkrijtje te bijten.

12. Kokindjes

T.Fassing, directeur van Royal Fassin beweerd dat deze dropjes Kokindjes heten omdat een werknemer met de naam Ko de dropjes aan zijn kindjes gaf. Het snoepje is op de markt gebracht in 1967.

Kokindjes zijn aan de buitenkant wat harder en aan de binnenkant zacht. Ze smaken licht zout en hebben de vorm van een soort kerstklokje. Katja is de producent van de Kokindjes. De dropjes bevatten gentiaan, kamille, salie en het sap van zoethoutwortel en bevatten per 100 gram onder andere 344 kcal en 56 gram suiker.

13. Suikervrije Drop

Sinds enkele jaren hebben Venco, Klene en eigenmerk van de supermarkt suikervrije drop op de markt gebracht. In plaats van suiker wordt er maltitolstroop en steviolglycosiden gebruikt in suikervrije dropjes. Steviolglycosiden komt van de steviaplant en is qua zoetkracht 200-300 keer zoeter dan suiker.

Of suikervrije drop gezonder is dan gewone drop is niet helemaal duidelijk. Als er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van Maltitol kan dit tot verhoging van je bloeddruk leiden (maar in mindere mate dan met tafelsuiker), je kunt er diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel van krijgen. 

14. Tikkels

Tikkels is vooral bekend geworden door Venco’s slogan “Hard van buiten, zacht van binnen”. Het dropje heeft een boonmodel en is in verschillende vormen of beter gezegd, kleuren te vinden.

Tikkels worden door Venco in de volgende smaken/kleuren op de dropmarkt aangeboden: Tikkels Drop & Drop Mint, Tekkels Cola & Lemon, Tikkels Drop & Fruit, Tikkels Drop, Tikkels Dropmint en Tikkels Drop en Salmiak. Allemaal hebben ze de kenmerkende harde buitenkant en lekkere zachte binnenkant.

15. Topdrop

Weer een topper die oorspronkelijk van Venco afkomt. Er zijn verschillende smaken en soorten topdrop, maar is gemakkelijk te herkennen omdat ze per 14 in een rolletje worden verkocht waarbij ieder dropje apart is verpakt. Tegenwoordig kun je topdrop overigens ook in pondpakken en zakjes kopen.

Topdrop is een stevige zoute dropje waarbij er gebruik wordt gemaakt van salmiak en zuiver dropextract. Het dropje bevat per 100 gram onder andere 337 kcal en 44 gram suiker.

16. Dropsleutels

Dropsleutels, dat is jeugdsentiment. Wie ze heeft gegeten heeft vast wel eens het uiteinde van de dropsleutel door het gaatje aan de bovenkant geduwd en hem zo opgegeten. De naam zegt het eigenlijk al, dropsleutels zijn wat grotere dropjes (het is niet de bedoeling om hem in één keer in je mond te duwen), in de vorm van een sleutel.

Red Band is de bekendste producent van dropsleutels. Red Band heeft ook Pret Sleutels op de markt gebracht, dit is ook een sleutel, maar dan een combinatie van drop en winegums met fruitsmaak, verder zijn er ook nog Giant Winegum dummies en Toversleutels door Red Band uitgebracht. Waarschijnlijk omdat dit dropje populairder is bij de jeugd hebben de leveranciers ervoor gekozen om de sleutel van zoete drop te maken.

17. Dropveters

Dropveters zijn eigenlijk lange stringen drop, ze worden ook wel veterdrop of droprolletjes genoemd. Een echte dropveter mag zich zo noemen als hij maximaal 2,46mm in diameter is, het hoofdingrediënt drop is, flexibel is en minstens 20 cm lang is. 

Origineel zaten de dropveters opgerold op een rolletje, maar tegenwoordig zijn er ook merken die ze ‘los’ aanbieden. Look-O-Look is een voorbeeld van een leverancier waarbij de veters niet op het kenmerkende rolletje zitten. Naast de dropveter zijn er nog een aantal andere varianten zoals de rode aardbeiveter, groene appelveter, bruine colaveter, blauwe bosbesveter en een gele snoepveter met een soort abrikoossmaak.

18. Zwartwitdrop

Beeld: Wikimedia / Wilrooij

Dit is denk ik wel de meeste vreemde drop. Het is geen drop in de vorm die we allemaal kennen, maar het is drop in poedervorm. Voor het maken van zwartwit gebruikt men ingrediënten die zwart en wit zijn.

Om zwartwit te maken wordt er gebruik gemaakt van (poeder)suiker, zetmeel, droppoeder (gemalen blokdrop) en salmiakzout. Je kunt zwartwit kopen in buisjes, tubes, zakjes en doosjes. Naast de poedervorm is er ondertussen ook de samengeperste versie als zwartwitjes en zwartwitlolly’s.

19. Laurierdrop of Lauriertjes

Laurierdrop is misschien wel het gezondste dropje dat er te verkrijgen is. Net als alle andere soorten drop zorgt het zoethout dat wordt gebruikt voor genezing van de luchtweging, maar daar bovenop helpt een laurierdropje ook nog eens bij de genezing van griep, bevordert de spijsvertering, wekt de eetlust op, is vocht afdrijvend, helpt tegen depressie en bij een lage energie.

Anders dat de naam doet vermoeden bevatten laurierdropjes geen laurier. Laurierdrop bevat net als andere dropjes zoethoutwortel, maar wordt ingepakt tussen laurierbladen. Omdat laurierdropjes wel naar laurier smaken en ruiken, zitten er wel laurier aroma’s in.

20. Drop Fruit

Er zijn verschillende fabrikanten die een combinatie van drop en naar fruit smakende winegums op de markt hebben gebracht. Je kunt hierbij denken aan de Drop Fruit Duo’s van Red Band, Suikervrije Dropgums van Klene of Zachte Fruit Drop van Harlekijntjes.

De combinatie van het zwarte van de drop en het gekleurde van de winegum spreekt vooral tot de verbeelding van kinderen. Over het algemeen zijn de duo dropjes lekker zacht. Je kunt de combinatie dropjes kopen in zakken, bakken of kleine uitdeel zakjes.

21. Glutenvrije Drop

In principe is drop glutenvrij, maar doordat er naast zouthoutwortel ook vaak nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zijn er bepaalde dropjes die niet glutenvrij zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als er tarwezetmeel of -bloem wordt gebruikt bij het maken van de dropjes. Een fabrikant is pas verplicht om te melden dat er gluten in zitten wanneer er meer dan 20 mg/kg gluten in zitten.

Als je een gluten allergie hebt of gewoon liever geen gluten eet, dan kun je bijvoorbeeld de Oldtimers van Autodrop nemen. Die zijn allemaal glutenvrij, inclusief de vier biologische soorten. Overigens alle Autodrop is glutenvrij volgens de fabrikant. Naast Autodrop zijn er vele merken die het logo dragen dat aangeeft dat ze glutenvrij zijn. Denk hierbij aan AH eigen merk drop, Katja drop, Mattijs drop of Kleppen & Klepper. Let in ieder geval goed op het glutenvrij logo als je geen gluten wilt in je drop.

22. Mentos

Bijna iedereen kent de iconische rolletjes van Mentos wel. Als je het rolletje open maakt zie je daar de dropjes; wit en hard aan de buitenkant en aan de binnenkant vind je de mint en drop smaak. Sinds 1932 worden de Mentosjes gemaakt. De broers Pierre en Izaak van Melle hadden gehoord over een zacht fruitcaramel dat in Polen werd gebruikt. Pierre wilde hiervan een pepermuntvariant op de markt brengen en zo is de Mentos ontstaan.

Mentos dropjes zijn veganistisch en vegetarisch. Per 100 gram bevatten deze witte rakkers onder andere 387 kcal en 69 gram suiker. De ingrediënten zijn kokosolie, suiker, glucosestroop, salmiakzout, zetmeel, zoethoutwortelextract, maltodextrine, cacaoboter, natuurlijke mint aroma’s en natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddelen (cellulosegom, arabische gom en gellangom), emulgator (sucrose0esters van vetzuren) en glansmiddelen (carnaubawas).

23. Choco D’rop

Venco heeft een nieuwe combinatie uitgebracht; Choco D’rop. Deze combinatie van drop en chocolade is uniek in Nederland en is verkrijgbaar in 5 verschillende smaken. De dropjes met chocolade worden verkocht in een hersluitbaar potje.

Voor de chocolade en dropliefhebbers is het een uitkomst, want ze hoeven nu niet meer te kiezen of ze een dropje nemen of een chocolaatje. Alle Choco D’rops bestaan uit een basis van een combinatie van zoete drop, exclusieve chocolade en fijn droppoeder. De Choco D’rop is verkrijgbaar in de volgende smaken: melk, puur, wit-salmiak, puur zout en melk anijs.

24. Finse Drop

Drop wordt niet alleen in Nederland gegeten, maar ook in Italië, Spanje, Amerika, Australië, Duitsland en vooral ook in Scandinavië. De regel is eigenlijk hoe noordelijker je gaat, hoe zouter de drop wordt. Zo is Finland een droom voor de echte salmiak liefhebbers.

Finse drop wordt in Nederland vaak aangeboden in de vorm van een soort stokje of bolletje. Zachte drop met een vulling van salmiak. Per 100 gram bevat de Finse drop van Dille & Kamille onder andere 347 kcal en 73 gram suiker. Deze dropjes bevatten onder andere gluten, kleurstoffen, gelatine, kokosvet en salmiakzout.

25. Mokumdrop

Mokumdrop is een dropsoort die afkomstig is uit, je raadt het al; Amsterdam. Het heeft de vorm van de welbekende Amsterdamse paaltjes en wordt door onder andere Limecon op de markt gebracht.

Mokumdrop is een meestal zachte en zoete dropsoort en is geschikt bevonden voor vegetariërs omdat er geen gebruik wordt gemaakt van gelatine, maar kan wel sporen van gluten bevatten. Per 100 gram bevatten deze dropjes onder andere 340 kcal en 60 gram suiker.

26. Meeuwenflatsen

BonBon is de fabrikant van meeuwenflatsen, maar heeft naast deze supergrappige dropjes nog meer gekke namen op de markt gebracht. Zo waren er Hondescheten, Mierenzeikers, Snotapen, Vieze luiers en Smultietjes.

Allemaal nostalgie, maar veel mensen kennen de slogan uit de jaren 90 waarschijnlijk nog wel “….(naam van het snoepje)..het grappigste snoepje van heeeel de wereld”. BonBon is een leverancier in Denemarken en levert nog steeds de ‘vieze snoepjes’.

27. Menthol Kruisdrop

Op een gegeven moment heeft o.a. Venco besloten om Menthol Kruisdrop op de markt te brengen. Het is een vierkant dropje met een kruis erop en heeft een menthol-drop smaak. Naast Venco zijn er nog enkele leveranciers die het dropje aanbieden. Denk hierbij aan Delicious of Idyl.

Menthol kruisdrop is een stevig dropje en heeft dus een verfrissende menthol nasmaak. De versie die Venco aanbiedt bevat per 100 gram onder andere 366 kcal en 42 gram suiker (waarvan 0 polyolen).

28. Dropmatjes

Katja, Haribo en Look-O-Look zijn de grootste aanbieders van de wel bekende dropmatjes. Katja heeft een vegan versie. Vroeger waren de matjes heel populair en het leukste was eigenlijk om ze reepje voor reepje los te trekken. Het matje bestaat namelijk uit een heleboel aan elkaar geplakte reepjes.

Gelukkig zijn ze nog steeds in de winkels te vinden, maar ze lijken iets minder populair dan in de jaren 80-90. De prijs van deze matjes ligt ongeveer rond den € 1,10 per 10 stuks. De Dropmatjes van Katja bevatten per matje onder andere 11 kcal en 1,9 gram suiker.

29. Salmiakknotsen

Ook weer zo een gouwe ouwe; de salmiakknots. Deze drop komt in de vorm van een lolly. Candyman en Look-O-Look zijn de grootste aanbieders van de salmiakknotsen. Look-O-Look biedt de lolly’s aan in een zak van 13 of 18 stuks. Bij Candyman kun je ze in zakjes, grootverpakking of bakken verkrijgen.

Het meest iconische aan de lolly’s is de verpakking van Candyman; een doorschijnende folie met donkerroze opdruk om de best dikke ronde kop. Halverwege de kop zit een soort rand. De salmiakknotsen zijn licht van kleur (die van Look-O-Look iets bruiner dan die van Candyman).

30. Droptoefjes

Tegenwoordig noemen we ze droptoefjes, maar voorheen gingen ze in de mond onder de naam voldrop. Venco produceert deze heel bekende dropjes die eruitzien alsof ze door een kidde zijn gespoten, net als een toefje slagroom, alleen dan in dropkleur.

De droptoefjes komen in 4 verschillende figuurtjes in de zak en zijn zacht en zoet. Venco biedt ook combinatie zakken of pakken aan waarin de droptoefjes zijn te vinden. Zo zijn er Droptoppers en de Dropmix waarin de droptoefjes zitten. Ze zijn gemaakt van zuiver dropextract, anijsolie en salmiak. Per 100 gram bevatten deze dropjes onder andere 334 kcal en 52 gram suiker.