Kledingmerken heren

Niet alleen vrouwen shoppen graag, maar mannen kunnen er ook wat van. Om zichzelf er extra goed uit te laten zien hijsen ze zich daarom ook graag in merkkleding. Maar welke merken zijn nou eigenlijk populair onder onze mannen?

Het populairste kledingmerk voor mannen is Tommy Hilfiger. Iedereen kent de uitspraak “kleding maakt de man” wel, nou, daar gaat het merk Tommy Hilfiger erg goed mee om. Veel mannen zijn dan ook verknocht aan dit merk. Je kunt de kleding zowel online als in een fysieke winkel kopen.

Uiteraard zijn er naast Tommy Hilfiger nog vele merken die mannen kan laten stralen en ze er op hun best uit laten zien. In deze lijst zullen we de 30 meest populaire merken voor mannen voor je op een rijtje zetten.

1. Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger Folder

Geldig van 09-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://nl.tommy.com/

Opgericht in: 1985

Hoofdkantoor: Amsterdam

Aantal winkels: 1800 (Wereldwijd)

In 1951 werd de ontwerper Thomas Jacob Hilfiger geboren, het ontwerpen zat er al vroeg in want voor hij was afgestudeerd had Hilfiger zijn eerste kledingzaak al. Toen hij in 1969 naar New York ging heeft hij al zijn geld in twintig laaghangende spijkerbroeken gestopt.

Al op zijn 26e had Hilfiger 7 winkels, beginnende met “The people Place” in Elmira. Pas in 1984 komt Hilfiger met zijn eerste mannencollectie waarbij hij een $ 3.000.000,- kostende campagne lanceerde “De 4 geweldige Amerikaanse ontwerpers voor mannen zijn: R – L – P – E – C – K- T – H”. Deze letters staan voor Ralph Lauren, Perry Ellis, Calvin Klein en Tommy Hilfiger. Dit bleek een succes; eind jaren 80 een omzet van meer dan $ 25.000.000,- en in 1995 werd hij “Menswear Designer of the Year”.

2. Guess

Guess

Guess Folder

Geldig van 17-08-2022 t/m 31-10-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.guess.eu/nl/home

Opgericht in: 1981

Hoofdkantoor: Los Angeles

Aantal winkels: 120 (Wereldwijd)

Guess werd in Amerika opgericht door Georges Marciano, Maurice Marciano, Paul Marciano en Armand Marciano. Je had het waarschijnlijk al gezien dat deze mannen allemaal dezelfde achternaam hebben, en het zijn dan ook allemaal broers van elkaar. Vanuit het zuiden van Frankrijk gingen ze naar Amerika om de “American Dream” na te jagen.

En dat is gelukt. Ze begonnen door de focus te leggen op denim die was geïnspireerd door Europese invloeden. Hun allereerste spijkerbroek was een strakke (slim-fit) jeans; 3-zip Marilyn. De eerste die interesse toonde en 20 dozijn broeken kocht was Bloomingdale. Sindsdien is het avontuurlijke, sexy en jonge merk een wereldwijd fenomeen geworden.

3. Hugo Boss

Hugo Boss

Hugo Boss Folder

Geldig van 03-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.hugoboss.com/nl/home

Opgericht in: 1923

Hoofdkantoor: Metzingen (Duitsland)

Aantal winkels: 430 (Wereldwijd)

De ontwerper Hugo Boss begon met het maken van uniformen voor de SS, Wehrmacht, SA en Hitlerjugend. Echter toen deze tijd voorbij was kregen ze hiervoor een 100.000 Mark boete. Pas veel later, in 1985, ging Hugo Boss zijn bedrijf naar de beurs en het merendeel van de aandelen belandden in de handen van de Marzotto Groep, dit is nu de Valentino Fashion Group geworden.

Naast de 430 winkels van Hugo Boss hebben ze ook nog eens 6.700 verkooppunten verspreid over de wereld. Hugo Boss heeft meerdere merken in de wereld geholpen:

 • Boss Slection
 • Boss Green
 • Boss Orange
 • Boss Black
 • Hugo
 • Juvenis
 • Baldessarini

4. Telfar

Telfar

Website: https://www.telfar.net/

Opgericht in: 2005

Hoofdkantoor:

Aantal winkels: 14

Telfar heeft in Italië 1 winkel, in Portugal 1 winkel, in het Verenigd Koninkrijk 1 winkel en in de Verenigde Staten 5 winkels op dit moment (anno 2021). Op 19 jarige leeftijd begon Telfar Clemens een unisex kledinglijn en heeft zich gespecialiseerd in vegan-leer.

Op dit moment is dat natuurlijk helemaal hot, vegan is the bomb van dit moment. Clemens zijn leven ging niet echt over rozen, zo werd hij geboren in Queens, New York dankzij zijn ouders uit Liberia. Hij verhuisde met zijn gezin naar Liberia, maar moest weer terug naar New York door de Liberische burgeroorlog.

In 2002 begon hij met een modellencarrière, maar switchte in 2003 naar ontwerpen. Telfar werd in 2004 gelanceerd en is een geweldig succes. Dit komt mede door de promotie van het merk door Oprah Winfrey.

5. Scotch & Soda

Scotch & Soda

Scotch & Soda Folder

Geldig van 24-07-2022 t/m 31-10-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.scotch-soda.com/nl/nl/home

Opgericht in: 2001

Hoofdkantoor: Amsterdam (Post adres van het hoofdkantoor is in Hoofddorp)

Aantal winkels: 225 en 161 shop-in-shops (anno 17 maart 2021)

Wederom een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in denim, maar dit keer is het een zaak die is opgericht in Nederland. De denimlijn van Scotch & Soda heet Amsterdams Blauw en wordt in iedere collectie van hen gebruikt.

De naam Amsterdams Blauw komt uiteraard van het Delfts Blauw, het keramische aardenwerk dat is beschilderd met blauwe verf. Verder heeft de lijn de drie kenmerkende St. Andrew kruizen van Amsterdam. Ze gebruiken ook stoffen van onder andere het Japanse selvedge en het exclusieve Jacquard design. De grootste Scotch & Soda winkel bevindt zich in Breda, in het Luxor theater.

6. Van Gils

Van Gils

Website: https://www.vangils.eu/nl/

Opgericht in: 1948

Hoofdkantoor: Breda

Aantal winkels: 1 hoofdkantoor, 5 brandstores en 3 outlet stores in Nederland

Miel van Gils startte in 1948 met een kledingmakerij. Dit was net na de tweede wereldoorlog en Van Gils wilde de mensen van zijn dorp in Brabant van zowel kleding als werk voorzien. Zijn kleding was netjes met een casual tintje.

Van Gils staat nu nog bekend om zijn kwalitatief goede kleding die erg stijlvol is en unieke details heeft. Het bedrijf richt zich vooral op de wat chiquere man en is gespecialiseerd in mooi gesneden pakken die toch redelijk betaalbaar zijn. De uitermate goede pasvorm spreekt menig man dan ook aan, maar ook de kwaliteit van de stoffen mag niet onbenoemd blijven.

7. G-Star Raw

G-Star Raw

Website: https://www.g-star.com/nl_nl

Opgericht in: 1989

Hoofdkantoor: Amsterdam

Aantal winkels: 350 winkels, 6.500 verkooppunten (anno 2013)

In 1989 werd G-Star RAW, ofwel G-Star, opgericht door Frans Scholtes en Jos van Tilburg in ons Mokum. Toen heette het echter nog geen G-Star (RAW), maar Gap-Star. Omdat deze naam nogal leek op The Gap inc werd deze naam later veranderd in G-Star (RAW).

Het Franse Pierre Morisset ging in 1991 samenwerken met het bedrijf waaruit in 1996 de G-Star Elwood voortkwam. G-Star Elwood zorgde voor de internationale doorbraak. Wat ook erg hielp was dat in 2016 Pharrell Williams (Amerikaanse zanger) mede-eigenaar werd van G-Star RAW en ook dat Max verstappen in 2018 ging samenwerken met hen.

8. Stone Island

Stone Island

Website: https://www.stoneisland.com/

Opgericht in: 1982

Hoofdkantoor: Ravarino (Italië)

Aantal winkels: 24

De Italiaanse ontwerper Massimo Osti richtte in 1982 het met Stone Island op. Het bedrijf is vernoemd naar zijn toenmalige boot. In eerste instantie was Stone Island onderdeel van CP Company, maar in 1983 werd het bedrijf onafhankelijk. Stone Island bracht de jeans met stonewashed effect op de markt.

Ondertussen is het bedrijf voor 50 % in het beheer van Moncier, voor 20 % van familieleden en de laatste 30 % is van Temasek, een staatsinvesteerder uit Singapore. In de 24 winkels van Stone Island wordt maar ¼ van de omzet behaald, de rest van de omzet komt van verkopen van diverse partijen.

9. Off-White

Off-White

Website: https://www.off---white.com/en-nl/

Opgericht in: 2012

Hoofdkantoor: Milaan

Aantal winkels: 109 wereldwijd

Deze jonge zaak werd door Virgil Abloh leven ingeblazen, en kreeg al snel furore met haar enigszins luxe streetware. Ze werden zo populair dat ze in 2018 uit werden geroepen tot het populairste modemerk ter wereld. Ook valt de populariteit goed af te lezen aan het feit dat ze sinds dat jaar óf de Lyst Index aanvoeren óf ze er zeker hoog op genoteerd staan.

De Lyst Index geeft het koop- en zoekgedrag van meer dan 5.000.000 shoppende mensen weer per maand bij ongeveer 12.000 online winkels en ontwerpers. Hiermee verslaat Off-white merken als Prada, Nike en Gucci met enige regelmaat. In 2019 heeft Farfetch voor € 600.000.000 de New Guards Group over genomen waaronder Off-White valt.

10. Gucci

Gucci

Website: https://www.gucci.com/

Opgericht in: 1921

Hoofdkantoor: Florence (Italië)

Aantal winkels: Meer dan 550

Het gerenommeerde modehuis Gucci, of Huis van gucci, werd opgestart door Guccio Gucci die leefde tussen 1881 en 1953. Toen Gucci 40 jaar was besloot hij om voor zichzelf te beginnen en had waarschijnlijk niet kunnen dromen dat Gucci een merk zou worden dat wereldfaam zou behalen met zijn bijzondere en vernieuwende ontwerpen.

Louis Vuitton Moët Hennessy heeft vaak op Gucci geaasd, maar heeft het nooit in handen gekregen. In 1995 ging het bedrijf de beurs op (Euronext Amsterdam en de New York Stock Exchange), maar ging er in 2004 weer vanaf nadat het overgenomen werd door PPR (Pinault-Printempt-Redoute). PPR heet nu Kering en heeft Gucci nog steeds onder haar vleugels. De huidige hoofdontwerper is Alessandro Michele.

11. O’Neill

O’Neill

Website: https://nl.oneill.com/

Opgericht in: 1952

Hoofdkantoor: Santa Cruz, Californië (Verenigde Staten), voor Europa: Warmond (Nederland)

Aantal winkels: 21 in Europa, 8.000 tot 9.000 winkels verkopen wereldwijd het merk

Jack O’Neill leefde van 27 maart 1923 tot 2 juni 2017 en is verantwoordelijk voor de oprichting van het merk O’Neill. Als voormalig Amerikaans piloot in de 2e Wereldoorlog transformeerde hij tot een ware pionier voor kleding tijdens het surfen en dan met name de wetsuitkleding, of surfpakken, maar ook op het gebied van surfboards, of surfplanken.

O’Neill is dan ook een echt surf merk dat begon als één enkele surf shop die in een garage in San Francisco was gevestigd. O’Neill surfte graag in deze omgeving, maar besloot later om in Santa Cruz te gaan wonen. Ook hier opende hij een surf shop. Pas aan het einde van de 2000-er jaren kwam het surfmerk O’Neill op de markt dat onder LIPCO viel. LIPCO is weer een onderdeel van de WE Group.

O’Neill brengt kleding en attributen die vooral in het water moeten of kunnen worden gebruikt. Hun passie ligt dan ook in het water. Om mensen bewust te maken van het waterleven en de verstoringen hiervan door de mens zijn ze het gratis Ocean Sea Odyssey project begonnen dat gratis onderwijs biedt. Maar ze steunen ook met via dit project verschillende milieubeschermingsprojecten.

12. Vetements

Vetements

Website: https://vetementswebsite.com/

Opgericht in: 2014

Hoofdkantoor: Zürich (Zwitserland)

Aantal winkels: 1 in Rotterdam (Nederland)

Vetements is eigenlijk een ontwerperscollectief waarbij merken als Hanes, Eastpak, Manolo Blahnik, Levi’s, Comme des Garçons en Brioni samenwerken. Het totaal van de (internationale) merken dat in het collectief zit is 18.

In 2016 debuteerden ze met een modeshow tijdens de coutureweek in Parijs. Het bedrijf wordt geleid door twee broers uit Georgië; Guram en Demna Gvasalia. De laatste van die twee werd in 2015 benoemd bij Balenciaga tot artistiek directeur.

13. Fendi

Fendi

Website: https://www.fendi.com/

Opgericht in: 1918, gelanceerd in 1925

Hoofdkantoor: Rome (Italië)

Aantal winkels: 22 in Nederland

Het meest bekend is dit Italiaanse modelabel van de Baguette tassen, maar het begon allemaal als een leer- en bontwinkel. Dankzij creatief directeur Karl Lagerfeld heeft Fendi sinds de jaren 60 het bekende FF logo.

Karl Lagerfeld is al verbonden aan Fendi sinds 1968 en mede dankzij hem kon het bedrijf uitgroeien tot een statussymbool in de kledingwereld. Adele Casagrande richtte Fendi op en zij zorgde ervoor dat haar bedrijf in 1968 hun eerste pret-à-porter collectie in Florence te zien was.

14. Alexander McQueen

Alexander McQueen

Website: https://www.alexandermcqueen.com/

Opgericht in: 1992

Hoofdkantoor: Londen (Verenigd Koninkrijk)

Aantal winkels: 17 in Nederland

De Britse modeontwerper Alexander McQueen had nogal een extravagant leven en was dan ook een behoorlijk radicale ontwerper. Al vroeg in zijn leven (6 jaar) wist hij dat hij op mannen viel, maar aangezien dat toen nog not done was, is hij hier pas 12 jaar later voor uitgekomen. Door zijn drank en drugsverslaving, én de dood van zijn moeder, pleegde hij op 40-jarige leeftijd zelfmoord door zichzelf op te hangen.

Dit enorme verlies kwam na enorme successen voor de designer. Toen hij 20 was ging hij werken met de ontwerper Koji Tatsuno uit Tokio en leerde met antieke stoffen werken. Ook was hij werkzaam bij Romeo Gigli van 1990 tot 1995 om vervolgens tot 2001 bij Givenchy aan de slag te gaan. Bij Gucci had hij een partnerschap tussen 2001 en 2010 waarbij hij ondertussen in 2005 ook met Puma en in 2010 met Albisetti samenwerkte.

Alexander McQueen heeft de volgende prijzen op zijn naam staan:

 • 1996: Britse Ontwerper van het jaar
 • 1997: Britse Ontwerper van het jaar
 • 2001: Britse Ontwerper van het jaar
 • 2003: Britse Ontwerper van het jaar
 • 2003: Internationale Ontwerper van het jaar van The Council of Fashion Ontwerper's of America (CFDA)
 • 2003: A Most Excellent Commander of The British Empire (CBE) by her Majesty the Queen
 • 2007: GQ Menswear Ontwerper van het jaar

(Bron: Wikipedia)

15. Billabong

Website: https://www.billabong-store.nl/

Opgericht in: 1973

Hoofdkantoor: Burleigh Heads, Queensland (Australië), Bilthoven (voor Nederland)

Aantal winkels: 12 in Nederland

Dit surfmerk is geboren in Australië en wel aan de Gold Coast in Queensland. Rena en Gordon Merchant zijn de oprichters van dit populaire hippe merk. In 2000 gingen ze uiteindelijk naar de beurs (Australian Securities Exchange). De naam hebben ze ontleed aan het Wiradjuri woord voor "kreek die alleen aanwezig is tijdens het regenseizoen"; billabong.

Naast kleding kun je er ook terecht voor rugzakken, horloges, skate- en snowboards. Sinds 2018 is het samen met zijn concurrent Quiksilver een dochter van Boardriders, Inc. Billabong is trouwens een sponsor van behoorlijk wat surfers waardoor ze in die wereld goed zichtbaar zijn.

16. Fred Perry

Fred Perry

Website: https://www.fredperry.com/

Opgericht in: 1952

Hoofdkantoor: Londen (Verenigd Koninkrijk)

Aantal winkels: 135 verkooppunten in Nederland

De in 1909 geboren Fred Perry was een bijzondere man. Hij leerde zichzelf tennissen en won vele titels nadat hij ermee was begonnen op zijn 18e jaar. Ook in tafeltennis blonk hij uit en werd toen hij 20 jaar was wereldkampioen hierin. Perry wordt dan ook door veel Britten gezien als hét tennistalent van het Verenigd Koninkrijk.

Het bleef echter niet bij tennis, want in 1952 begon hij een bedrijf met (sport)kleding met de bekende lauwerkrans, en maakte als snel furore. Wist je dat Fred Perry meer dan 60 jaar geleden de zweetband heeft uitgevonden?

Ook werd het merk geassocieerd met Skinheads en het Nationale front in de jaren 70. Het ging zelfs zover dat ze in 2020 een poloshirt in de Verenigde Staten uit de handel haalden omdat ze veel gedragen zouden worden door een Amerikaanse neofascistische organisatie.

17. Chasin’

Chasin’

Website: https://www.chasin.nl/

Opgericht in: 1992

Hoofdkantoor: Duiven (Nederland)

Aantal winkels: 101 verkooppunten

Jan Peters is de oprichter van Chasin’ en ontwerpt voornamelijk voor zijn modeketen Score, maar is ook met een shop-in-shop in andere winkels te vinden. Chasin’ heeft zich in hoofdzaak gericht op jeans / denim.

De naam Chasin’ komt van het liedje “Chasin’ a dream” en dat is precies wat Peters doet; zijn droom najagen. Hij noemt het merk een symbool voor “tough guys” die van een rockstar gevoel, muziek en reizen houden. In 2014 werkten er zo een 700 mensen en hadden ze 120 verkooppunten, anno 2021 staan er 101 verkooppunten op de website van Chasin’.

18. Diesel

Diesel

Diesel Folder

Geldig van 07-07-2022 t/m 31-10-2022

> Folder bekijken

Website: https://nl.diesel.com/en/

Opgericht in: 1978

Hoofdkantoor: Molvena (Italië)

Aantal winkels: Meer dan 300 winkels (200 waarvan Diesel eigenaar is), en meer dan 5.000 verkooppunten

Diesel werd in ’78 opgericht door Renzo Rosso samen met Adriano Goldschmied in Italië. In ’85 besloot Rosso het bedrijf in zijn geheel over te nemen en werd de baas van de onderneming. Dankzij Wilbert Das, creatief directeur van Diesel, werd er in 1991 een enorme wereldwijde marketing actie ondernomen waardoor Diesel overal bekend(er) werd.

Als echte Italiaan laat Rosso het merendeel van de jeans van Diesel in Italië produceren. De slogan van Diesel is “For successful living” en volgens mij heeft Diesel precies dát gedaan voor Rosso. Het concern heeft zeventien dochters die gevestigd zijn in Azië, Zuid- en Noord-Amerika en Europa.

19. PME Legend

PME Legend

PME Legend Folder

Geldig van 21-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.pme-legend.com/nl

Opgericht in: 1992

Hoofdkantoor: Lijnden (Nederland, Just Brands B.V.)

Aantal winkels: 475 verkooppunten in Nederland

Dit mooie kledingmerk van Nederlandse bodem bestaat sinds 1992. PME is een afkorting voor Pall Mall Export. De kleding doet veel denken aan piloten uit Amerika die met vracht vlogen en is vooral op mannen gericht.

Evenals Vanguard en Cast Iron valt PME Legend onder de paraplu van Just Brands. Overigens mocht het merk PME in een aantal landen de kleding niet verkopen omdat ze hun naam hadden ontleend aan het sigarettenmerk Pall Mall, hierom veranderde PME de naam in 2008 naar PME Legend.

20. Replay

Replay

Website: https://www.replayjeans.com/nl

Opgericht in: 1978

Hoofdkantoor: Asolo (Italië)

Aantal winkels: 40 verkooppunten in Nederland

Claudio Buziol richtte in 1978 het Italiaanse kledingmerk Replay op. Buziol was toen nog maar 21 jaar. Het in 1981 opgerichte Fashion Box SpA is het bedrijf achter dit merk. Onder Fashion Box heeft Replay twee lijnen opgericht; Replay dat zich op volwassenen richt en Replay & Sons dat zich richt op kinderen.

Replay is vooral bekend om de denim en jeans, maar heeft ook accessoires als brillen en horloges op de markt gebracht. Het merk was ook één van de hoofdsponsors van MTV Europe Music Awards in 2011 en ’12. De naam is ontstaan toen Buziol tijdens het WK in Argentinië in 1978 op het scherm het woord re-play steeds weer zag verschijnen.

21. Koll3kt

Koll3kt

Website: https://koll3kt.com/

Opgericht in: 2013

Hoofdkantoor: Onbekend

Aantal winkels: Onbekend

De Nederlandse Jos Wielink is de oprichter van Koll3kt. Het merk heeft naam gemaakt als zogeheten Luxury Performance Clothing die mannen moet aanspreken die modieus en stijlbewust de wereld in lopen. De Instagram-pagina van het merk heeft duizenden volgens die allemaal lovende commentaren geven op de kleding.

Wielink begon de zaak met een kleine omweg. Na Technische Bedrijfskunde met de richting textiel te hebben afgerond begon hij bij Just Brands als verkoper en promoveerde daar tot (broeken en jeans) manager. Na als brand manager bij JC Rags de hebben gewerkt begon Wielink met 2 anderen Koll3kt. De 3 in de naam staat voor de drie kenmerken van het merk; functionaliteit, innovatie en kwaliteit.

22. Quiksilver

Quiksilver

Website: https://www.quiksilver.nl/

Opgericht in: 1969

Hoofdkantoor: Californië (Verenigde Staten)

Aantal winkels:

John Law en Alan Green begonnen met Quiksilver in Torquay, Australië in 1973. Het logo dat zo kenmerkend is voor één van de grootste surfmerken die de wereld kent, is ontworpen naar een houten kunstwerk van de Japanse Hokusai, wie eigenlijk een schilder was. Het werk van hout heette “The Great Wave of Kanagawa”.

Naast de herenkleding voor verschillende boardsporten zoals surfen en skaten, heeft Quiksilver ook twee dames lijnen; Roxy en Quiksilver Women. In 2015 vroeg het bedrijf faillissement aan, maar maakte een doorstart in 2016 met als grootste aandeelhouder Oaktree Capital Management. Nu valt het samen met onder andere Billabong onder de firma Boardriders, Inc.

23. Calvin Klein

Calvin Klein

Calvin Klein Folder

Geldig van 17-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.calvinklein.nl/

Opgericht in: 1968

Hoofdkantoor: Amsterdam (Nederland)

Aantal winkels: 83 verkooppunten in Nederland

Calvin Klein was een modeontwerper die in 1968 een modehuis met zijn naam oprichtte samen met Barry Scwartz. Door zijn bijzondere heren- en damescollecties, maar ook de Calvin Klein jeans werd het bedrijf in de 70-er jaren steeds bekender. Nadat ze in de 80’s ook nog eens een grote slag sloegen in de wereld van de ondermode was de naam definitief gevestigd.

Calvin Klein zelf is niet meer betrokken bij het bedrijf, maar door de komst van Raf Simons tussen 2016 en 2019 bleef het bedrijf furore maken. Sinds 2003 is Calvin Klein onderdeel van PVH Corp.

Calvin Klein heeft een hele hoop verschillende brands aan zich hangen waarvan de meest bekende hieronder staan vermeld:

 • CK One
 • Calvin Klein Collection
 • Calvin Klein Watches & Jewelry
 • Ck Calvin Klein
 • Calvin Klein Golf
 • Calvin Klein
 • Calvin Klein Home
 • Calvin Klein Jean
 • Calvin Klein Kids

24. Burberry

Burberry

Website: https://www.burberry.com/

Opgericht in: 1856

Hoofdkantoor: Basingstoke (Verenigd Koninkrijk)

Aantal winkels: 30 verkooppunten in Nederland

De meeste mensen kennen het Britse merk Burberry van de speciale ruitpatroon die ze gebruiken op mooie en speciale stoffen. Het logo met een ridder te paard dat steigert heeft het woord Prosum in zich. Prosum betekent voorwaarts. Thomas Burberry begon op 21 jaar met Burberry in Engeland waarbij hij zich tot ongeveer 1880 vooral richtte op buitenkleding.

Wist je trouwens dat Roald Amundsen, de eerste man op de Zuidpool in 1911, de kleding toen droeg van Burberry? Ook de eerste die de Antarctica overging, Ernest Shackleton, werd door het bedrijf gekleed tijdens zijn barre tocht. De overbekende stof van Burberry heet gabardine en is een ademende, maar waterbestendige stof.

25. LaCoste

LaCoste

LACOSTE Folder

Geldig van 15-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.lacoste.com/nl/

Opgericht in: 1933

Hoofdkantoor: Parijs (Frankrijk)

Aantal winkels: 7 in Nederland

Het begon allemaal in 1933 met La Chemise Lacoste dankzij een groot tennisspeler René Lacoste en André Gillier. André Gillier was een goede vriend van Lacoste die het grootste textielbedrijf van Frankrijk bezat. Lacoste wilde daarom met hem, toen hij met tennis stopte, met hem een bedrijf starten en ontwierp de iconische polo waarop een groene krokodil prijkte.

Het bedrijf ontwierp vooral kleding voor mannen die golfen, zeilen of tennissen. In eerste instantie waren alle kleren in het zogenoemde tennis white, maar hier kwam in 1951 gelukkig een einde aan en werden kleuren toegevoegd aan het assortiment. Nog steeds wordt het bedrijf geleid door de familie van Lacoste.

26. Black and Gold

Black and Gold

Website: https://blackandgoldofficial.com/nl/

Opgericht in: 2015

Hoofdkantoor: Antwerpen

Aantal winkels: 1 eigen winkel, 9 andere verkooppunten, allemaal in België

Het eerste Belgische kledingmerk in onze lijst, en niet zomaar één. Black and Gold heeft zich op een markt gericht die vooral door de ‘coolere’ kerels wordt gedragen; streetware. De kleding is van superieure kwaliteit en zit als gegoten door de geniale pasvorm. Naast kleding kun je er ook je hart ophalen op het gebied van accessoires.

De inspiratie voor hun kleding komt vooral uit Zuid-Amerika / Latijns-Amerika. De dag van de doden, ofwel ‘Dia de los Muertos’ is een culturele dag in dit werelddeel en de oprichters Maxim Sion en Nicolas Maes waren door de rituelen tijdens dit feest waarbij men de doden eert, erg onder de indruk. Het logo dat bestaat uit een logo met de letters Black and Gold is dan ook hiervan afkomstig.

27. Champion

Champion

Website: https://www.champion.com/

Opgericht in: 1909

Hoofdkantoor: Winston-Salem, North Carolina (Verenigde Staten)

Aantal winkels: 227 verkooppunten in Nederland

Het Amerikaanse bedrijf dat nu een dochteronderneming is van Hanesbrands werd in 1919 opgestart door de broers Feinbloom. Toen deze broers startten heette het bedrijf nog “Knickerbocker Knitting Company” en kreeg een contract om de uniformen te maken voor de Michigan Wolverines (Waterpolo). Pas in 1930 werd de naam “Champion Knitting Mills Inc.” gebruikt.

De Sara Lee Corporation nam het bedrijf over in 1989. Champion maakte uniformen voor zowel NFL-teams (tussen de ‘70s en de ‘90s) en NBA teams (‘90s) In de vele jaren die volgde bleef het bedrijf sportkleding maken voor verschillende takken van sport, waaronder Lacrosse, basketbal en American football.

28. Nike

Nike

Nike Folder

Geldig van 23-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.nike.com/nl/

Opgericht in: 1964

Hoofdkantoor: Beaverton, Oregon (Verenigde Staten)

Aantal winkels: 589 verkooppunten in Nederland

Er zijn niet veel mensen in de wereld die het logo en hun slogan “Just do it” niet kennen, Nike is meer dan een merk, het is een iconisch gegeven. Wist je dat zogenaamde “swoosh” logo werd door Nike voor maar $ 35,- gekocht? Daar hebben ze een goede koop aan gehad als je het mij vraagt.

In eerste instantie heette Nike “Blue Ribbin Sports” en opende voor het eerst haar deuren in Santa Monica, Californië (Verenigde Staten) in het jaar 1966. Ondertussen hebben ze honderden brandstores wereldwijd met als grootste winkelop0iii hun flagshipstore in het New Yorkse Soho (Verenigde Staten). Onder Nike vallen onder andere de merken Hurley en Converse.

29. adidas

adidas

Adidas Folder

Geldig van 10-06-2022 t/m 30-09-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.adidas.nl/

Opgericht in: 1949

Hoofdkantoor: Herzogenaurach (Duitsland)

Aantal winkels: Meer dan 2.500 eigen winkels en meer dan 13.000 franchise winkels (wereldwijd)

Wat veel mensen niet weten is dat je de naam van dit bedrijf met alleen maar kleine letters schrijft, dus geen Adidas, maar adidas. De naam is ontleent aan de naam van de oprichter Adolf, Adi, Dassler. Onder adidas vallen ook TeylorMade en Reebok.

Rudolf en Adolf Dassler waren in 1920 begonnen met het maken van schoenen, in de 30-er jaren tijdens Hitler zijn opkomst gingen de broers aan de kant van de Nazi’s staan en ging Adolf schoenen maken voor de Wehmacht (terwijl zijn broer was opgepakt). De broers begonnen steeds meer van elkaar af te staan, het leek zelfs dat Adolf zijn broer had verraden aan de Amerikanen waardoor hij was opgepakt.

Rudolf begon later met het bekende schoenen- en sportmerk Puma, terwijl Adolf adidas startte. Een mooie vete ontstond rond de persoon van Johan Cruijf; adidas sponsorde het Nederlands elftal, maar Puma sponsorde Johan Cruijf. Na lang wikken en wegen (beide merken dreigden als sponsor zich terug te trekken als hij van de ander iets droeg), speelde Cruijf met twee strepen op zijn shirt, de rest van het team speelde met drie strepen.

30. Levi Strauss & Co

Levi Strauss & Co

Website: https://www.levi.com/NL/nl_NL/

Opgericht in: 1853

Hoofdkantoor: San Francisco (Verenigde Staten)

Aantal winkels: 50.000 verkooppunten wereldwijd, waarvan 3.000 met alleen Levi’s; ¼ zijn Levi’s stores, ¼ shop-in-shops en ½ franchise firma’s.

Levi Strauss was de oprichter van het bedrijf, hij richtte het op nadat hij de winkel van zijn broer open moest houden in San Francisco. In 1873 kreeg Strauss samen met Jacob Davis als eerste het patent om werkbroeken van gespijkerde denim te vervaardigen en zo zijn de eerste blauwe jeans, ofwel spijkerbroeken, ontstaan.

Levi Strauss & Co (LS&CO) kennen meer mensen onder de verkorte naam Levi’s en is het meest bekend van haar jeans, en dan met name de Levi’s 501. Ook Denizen en Dockers vallen onder levi Strauss & Co. Het bedrijf is tot 2019 in handen van de Strauss familie gebleven, met uitzondering van de jaren 1971 – 1985 toen het naar de beurs was gegaan. Na 2019 is Levi Strauss wederom de beurs op gegaan.