IKEA kastencombinatie

In 1943 startte de 17 jaar oude Zweed Ingvar Kamprad de IKEA. De naam IKEA werd door Kamprad gekozen omdat de I en de K de initialen van hem waren en de E en de A stonden voor Elmtary; een boerderij, en Agunnaryd; het dorpje waar hij opgroeide.

Pas in 1974 werden er bij IKEA meubels verkocht die in de buurt van zijn dorp werden vervaardigd. In 2017 waren er in 29 landen 355 vestigingen, waarvan er 25 eigendom van IKEA waren (2019). In 1978 opende IKEA voor het eerst in Nederland (Sliedrecht) haar deuren.

Bij iedereen is wel bekend dat de IKEA producten levert die je over het algemeen lekker zelf in elkaar mag gaan knutselen. Let er dus op bij het uitpakken dat al je onderdelen aanwezig zijn vooraleer je begint. Mocht je niet zo handig zijn, dan kun je de kast altijd in elkaar laten zetten door een klusser (meestal tegen een meerprijs). Ga je wel zelf aan de slag? Neem er dan zeker je tijd voor en trek kleding aan waar je je lekker gemakkelijk in kunt bewegen.

Een voordeel van de IKEA is dat je online kunt bestellen of fysiek in de winkel kunt langs gaan waar je de kast kunt voelen, ruiken en bekijken. Ook kun je je kast (tot op bepaalde hoogte) zelf ontwerpen bij de IKEA waardoor hij goed in jouw interieur past.

Een minder puntje ten opzichte van een kast op maat is dat je bij het ontwerpen van een IKEA kast niet zoveel mogelijkheden hebt; je kunt kiezen of je een spiegeldeur wilt of niet en de bijvoorbeeld de kleur. Terwijl de opties bij een kast op maat vele malen groter zijn.

Boekenkasten en Wandkasten

Boekenkasten

Billy

Billy boekenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 19,95 - € 539,85

Grootte: Variërend

Kleur: Wit, Wit gelazuurd eikenfineer, Berkenfineer, Zwartbruin en Bruin essenfineer

Materiaal: Spaanplaat, (papier)folie, polypropeen, melamine, hardboard, kleurlak en kunststof

De Billy kasten werden al in 1979 op de markt gebracht en zijn nog steeds razend populair. Zo wordt er ongeveer per 5 seconden een Billy kast verkocht ergens ter wereld. De Billy boekenkast staat dan ook op nummer 1 als het gaat om meest populaire producten allertijden van de IKEA. Gillis Lundgren is de ontwerper van de Billy boekenkast.

De Billy kast kun je krijgen als ‘normale’ Billy kast, maar ook bijvoorbeeld in de variaties Gnedby, Morliden, Bottna en Oxberg. De Oxberg variant is de, over het algemeen, wat duurdere versie. Je kunt de planken en van de Billy kasten verstellen. En wordt je kast te klein, dan kun je de Billy boekenkast altijd uitbreiden.

Hemnes

Hemnes boekenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 99,95
 • Midden: € 129,-
 • Groot: € 357,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 49 cm x 37 cm x 197 cm
 • Midden: 90 cm x 37 cm x 197 cm
 • Groot: 229 cm x 37 cm x 197 cm

Kleur:

 • Klein: Wit gebeitst (-€ 20,-), Zwartbruin
 • Midden: Zwartbruin / lichtbruin, Wit gebeitst / lichtbruin, Zwartbruin, Wit gebeitst
 • Groot: Wit gebeitst (- € 20,-), Zwartbruin

Materiaal: Massief grenen, lijm, beits, blanke acryllak, hardboard

De Hemnes lijn van de IKEA is gemaakt van grenenhout, afkomstig van duurzame bosbouw. Je kunt de Hemnes kast in verschillende maten en kleurcombinaties bestellen.

Als je een redelijk ECO vriendelijk product in je huis wilt plaatsen, is de Hemnes hier geschikt voor en je kunt hem goed combineren door verschillende kleuren en maten aan te schaffen. Volgens IKEA wordt dit vernieuwbare en natuurlijke materiaal met de tijd alleen maar mooier, dus met een Hemnes kast zit je de komende jaren gebeiteld.

Brimnes

Brimnes boekenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 99,95

Grootte: (Breedte x Diepte x Hoogte) 60 cm x 35 cm x 190 cm

Kleur: Wit, Zwart

Materiaal: Spaanplaat, papierfolie, kunststof, acrylverf, hardboard

De Brimnes serie is ontworpen door de ontwerpers K. Hagberg en M. Hagberg. Er wordt aangeraden om deze kast te verankeren met het (meegeleverde) beslag aan de muur zodat de kast niet om kan vallen. Let er echter wel op dat het beslagmateriaal geschikt is voor de wand waartegen je de kast bevestigd.

Deze mooie kast heeft lades die blokkeerstukken hebben waardoor deze goed op hun plaats blijven. De laadjes van deze kast gaan erg soepel open en dicht. Onderin de kast zitten er twee en de rest van de kast bestaat uit schappen waar je je boeken op kunt plaatsen.

Kallax

Kallax boekenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 39,95
 • Midden: € 59,95
 • Groot: € 74,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 42 cm x 39 cm x 147 cm
 • Midden: 77 cm x 39 cm x 147 cm
 • Groot: 112 cm x 39 cm x 147 cm

Kleur:

 • Klein: Wit, Wit gelazuurd, Eikeneffect, Zwartbruin
 • Midden: Wit, Wit gelazuurd, Hoogglans wit (+ € 20,-), Zwartbruin, Grijs / houteffect
 • Groot: Wit, Wit gelazuurd eikeneffect, Zwartbruin

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, acrylverf, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof (ABS), folie

De kasten van de Kallax serie kun je zowel horizontaal als verticaal in je huis plaatsen doordat ze geen laden of iets dergelijks bevatten. Je kunt er zelf bijvoorbeeld manden of lades in plaatsen waardoor niet alles dat in de kast staat zichtbaar is.

Het maximum gewicht dat je op de plankjes kunt zetten is 13 kg. Om de kast schoon te maken, dat iets vaker nodig is bij de Kallax kasten aangezien ze open zijn, gebruik je een mild schoonmaakmiddel op een doekje waarna je het afdroogt met een droge doek.

Eket

Eket boekenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 15,-
 • Midden: € 60,-
 • Groot: € 140,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 35 cm x 36 cm x 35 cm
 • Midden:70 cm x 35 cm x 72 cm
 • Groot: (Lengte) 70 cm x 140 cm x 35 cm x 80 cm

Kleur:

 • Klein: Wit, Wit gelazuurd eikeneffect, Lichtgrijs, Grijsturkoois, Goudbruin, Donkergrijs
 • Midden: Wit, Wit gelazuurd eikeneffect, Lichtgrijs, Grijsturkoois, Goudbruin, Donkergrijs
 • Groot: Wit / hout, Wit gelazuurd eikeneffect, Lichtgrijs / hout, Grijsturkoois / hout, Donkergrijs / hout

Materiaal:

 • Klein: Spaanplaat, hardboard, papier- en kunststoffolie, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof
 • Midden: Spaanplaat, hardboard, papier- en kunststoffolie, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof, (voetjes:) staal, verzinkt
 • Groot: Spaanplaat, hardboard, papier- en kunststoffolie, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof, staal, poederlak op epoxybasis, (poot:) roestvrij staal, polypropeen

De Eket kasten zijn er in drie formaten waarbij de kleinste geen pootjes heeft. De andere twee hebben dit wel, beide van verschillende materialen. Zo zijn de pootjes van het grootste formaat van roestvrij staal en polypropeen gemaakt. De ontwerper van de Eket kasten is Jon Karlsson.

Je kunt de kasten uit de Eket serie zowel staand als liggend gebruiken waardoor je één kast op verschillende plekken zou kunnen plaatsen. Het makkelijke van deze kasten is dat je ze snel en gemakkelijk in elkaar zet doordat de gaten zijn voorgeboord en je hierdoor de houten pluggen er zo in kan klikken.

Wandkasten

Kallax

Kallax wandkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 14,95 - € 314,-

Grootte: Variërend

Kleur: Verschillende kleuren, waaronder: Wit, Hoogglans wit, Grijs / houteffect, Zwartbruin, Wit gelazuurd eikeneffect

Materiaal: Onder andere: Spaanplaat, papierfolie, hardboard, geprinte acrylverf; papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof

Bij de meeste Kallax kasten kun je kiezen of je hem verticaal of horizontaal wilt plaatsen. Verder zijn er verschillende inzetstukken die je kunt gebruiken zoals laden.

De ontwerper is Tjord Björklund. Het beste en makkelijkste is om deze kast(en) met twee personen in elkaar te zetten. Veranker ook je kast aan de muur met het beslag dat wordt meegeleverd om te voorkomen dat hij omvalt.

Eket

Eket wandkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 15 - € 280,-

Grootte: Variërend

Kleur: Wit, Wit gelazuurd eikeneffect, Lichtgrijs, Grijsturkoois, Goudbruin, Donkergrijs (niet alle kleuren zijn per Eket kast verkrijgbaar)

Materiaal: (Onder andere, afhankelijk van het type Eket kast) Spaanplaat, hardboard, papier- en kunststoffolie, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), kunststof

De Eket kasten bestaan eigenlijk uit verschillende vierkanten of kubussen die je, door meer of minder kubussen te gebruiken, eigenlijk in elke grootte kunt maken. Hierdoor is het een kast die in principe altijd past. Ook kun je combineren met de kleuren zodat het een eyecatcher in je huis kan worden, maar ook een kast kan zijn die weg’blend’ in zijn omgeving.

Vittsjö

Vittsjö

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 49,95 - € 219,85

Grootte: Variërend

Kleur: Wit / glas, Zwartbruin / glas

Materiaal: Staal, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, spaanplaat, melamine folie, kunststof, gehard glas

De kasten van Vittsjö zijn ontworpen door Johan Kroon en hebben een stoere uitstraling. Dit komt door het gebruik van metaal en gehard glas, die ook direct zorgen dat doordat ze slijtvast zijn, je kast lang mee kan gaan.

De industriële, luchtige en open uitstraling van de kasten kan net dat stukje meer geven aan je huis. De wat grotere exemplaren van deze serie kunnen ook goed worden gebruikt als roomdevider. Verder hebben de Vittsjö kasten verstelbare pootjes waardoor je kunt zorgen dat ze overal stabiel staan.

Lack

Lack wandkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 49,95

Grootte: 30 cm Breedte x 28 cm Diepte x 190 cm Hoogte

Kleur: Wit, Wit gelazuurd eikeneffect, Zwartbruin

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, kunststof, papiervulling met honingraatstructuur (100% gerecycled), acrylverf

Deze open ondiepe wandkasten geven behoorlijk wat opbergruimte zonder dat de kast veel plaats in beslag neemt. Je kunt de planken met maximaal 3 kg belasten wanneer je de kast verticaal plaatst. Indien je de kast horizontaal gebruikt kun je er wel 25 kg op zetten.

Let er wel op dat de schroeven voor de wandbevestiging er niet bij zitten. Je kunt in de Lack serie losse wandplanken kopen, de prijzen lopen uiteen van € 4,99 tot € 19,95. De ontwerpers zijn C. Halskov en H. Dalsgaard.

Havvsta

Havvsta wandkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein met plint: € 155,-
 • Midden zonder plint: € 110,-
 • Midden met plint: € 130,-
 • Groot met plint: € 460,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein met plint: 61 cm x 37 cm x 212 cm
 • Midden zonder plint: 81 cm x 35 cm x 123 cm
 • Midden met plint: 81 cm x 37 cm x 134 cm
 • Groot met plint: 142 cm x 47 cm x 212 cm

Kleur:

 • Klein met plint: Wit, Grijs, Donkerbruin
 • Midden zonder plint: Wit, Grijs, Donkerbruin
 • Midden met plint: Wit, Grijs, Donkerbruin
 • Groot met plint: Wit

Materiaal: Massief grenenhout, beits, blanke lak

De kasten in de Havvsta seriei zijn gemaakt met ambachtelijk gevormde details met een oppervlak dat is geborsteld en van hout is gemaakt dat afkomstig is van duurzame bronnen. Door deze verwerking van het materiaal krijg je mooie duurzame rustieke kasten die in elke tijd passen.

Je kunt de planken verstellen zodat al je spullen er altijd in passen. Het is aan te raden om de kasten van de Havvsta serie met twee personen in elkaar te zetten. Het ontwerp komt van IKEA uit Zweden.

Stellingkasten

Fjällbo

Fjällbo stellingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein smal: € 49,9
 • Klein breed: € 59,95
 • Midden: € 99,95
 • Groot: € 89,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein smal: 51 cm x 36 cm x 136 cm
 • Klein breed: 51 cm x 36 cm x 95 cm
 • Midden: 100 cm x 36 cm x 95 cm
 • Groot: 100 cm x 36 cm x 136 cm

Kleur: Zwart

Materiaal: Staal, massief grenen, beits, blanke acryllak, poederlak op epoxy- . polyesterbasis

Johan Kroon is de ontwerper van de Fjällbo reeks van IKEA. Het heeft een uitstraling dat een kruising is tussen een rustieke en een industriële look. Doordat er massief hout wordt gebruikt is ieder meubelstuk uniek.

Je kunt de doppen onderaan de kast verstellen waardoor je ervoor kunt zorgen dat de kast altijd stabiel staat, ook al is je vloer niet helemaal egaal. Het is aan te raden om de kast aan de muur te verankeren met het beslag dat erbij wordt geleverd.

Hyllis

Hyllis stellingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 7,99 – € 42,85

Grootte: Variërend

Kleur: IJzerkleurig met of zonder transparant overtrek

Materiaal: Verzinkt staal, 100% polyetheen, polyamide

De Hyllis reeks is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik en kan worden gekocht met of zonder transparant overtrek (met rits). IKEA uit Zweden heeft deze reeks ontworpen.

De hoezen die over de kasten kunnen zijn luchtdoorlatend. Hierdoor zijn ze geschikt om te gebruiken als (kleine) kas of gewoon om je spullen stofvrij te houden. De voetjes die worden meegeleverd zorgen ervoor dat je vloer niet beschadigd wanneer je de kast verschuift.

Bror

Bror stellingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 54,- tot € 525,95

Grootte: Variërend

Kleur: Zwart / hout

Materiaal: (Verzinkt) staal, grenentriplex, hardboard, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, blanke acryllak, pet-kunststof

Deze kasten zijn uitermate geschikt om te gebruiken als werktafel en opbergkast voor bijvoorbeeld gereedschap. Je kunt de kast ook gebruiken in vochtige ruimtes, maar wel binnen. Je kunt deze kast uit de Bror serie gemakkelijk groter en kleiner maken door elementen weg te halen of er aan toe te voegen.

Om te voorkomen dat de kast omvalt (doordat er bijvoorbeeld een kindje in klimt), wordt er sterk aangeraden om de kast te verankeren in de muur met het bijgeleverde muuranker. Let er wel op dat het anker is geschikt voor de muur waarin je hem gaat aanbrengen.

Dressoir en Vitrinekasten

Dressoirs en Buffetten

Havsta

Havsta buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 155,- tot € 360,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 81 cm x 47 cm x 89 cm
 • Klein / Midden: 121 cm x 47 cm x 89 cm
 • Midden: 121 cm x 37 cm x 134 cm
 • Groot: 162 cm x 37 cm x 134 cm

Kleur: Wit, Grijs, Donkerbruin

Materiaal: Massief grenen, gehard glas, beits, blanke lak, hardboard, kunststof folie, papierfolie

IKEA uit Zweden heeft het ontwerp gemaakt van de kasten in de Havsta collectie. Het hout dat is gebruikt voor de kasten komen van duurzame bronnen. Deze kasten zijn tijdloos door de ambachtelijke vormen en het oppervlak dat is geborsteld.

Deze stevige kasten zijn behoorlijk slijtvast en gemakkelijk in onderhoud. Het geharde glas is beter bestand tegen stoten, maar wees er toch wat voorzichtig mee aangezien een kras of een beschadigde rand ervoor kan zorgen dat het glas toch breekt. Verder sluiten de deurtjes erg stil en zacht, doordat er een zachtsluitende functie in de kasten is geïntegreerd.

Hauga

Hauga buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 149,-
 • Midden: € 248
 • Midden / Groot: € 278,-
 • Groot: € 407,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 140 cm x 46 cm x 84 cm
 • Midden: 208 cm x 46 cm x 116 cm
 • Midden / Groot: 210 cm x 46 cm x 199 cm
 • Groot: 279 cm x 46 cm x 199 cm

Kleur: Wit, Grijs

Materiaal: Spanplaat, hardboard, acrylverf, papierfolie, kunststof

Je kunt de Hauga kasten gemakkelijk herkennen door zijn bovenplank met karakter. Je kunt van alles boven op de kast(en) leggen, maar door de rand op de bovenplank zal het er niet afvallen.

Ola Wihlborg heeft de Hauga lijn ontworpen en er rekening mee gehouden dat je misschien meerder kasten wilt combineren met wellicht wat grotere stukken. Dit kan heel goed met de kasten van Hauga. Doordat je de scharnieren kunt verstellen, kan je de deurtjes verticaal, in de diepte of horizontaal afstellen.

Liatorp

Liatorp buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 279,-

Grootte: 145 cm Breedte x 48 cm Diepte x 87 cm Hoogte

Kleur: Wit

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, massief grenen, gehard glas, papierfolie, kunststof, polyester- en acrylverf

Het handige aan deze kast is bijvoorbeeld dat er een opening in is gemaakt om snoeren naar de achterkant te geleiden. Verder kun je de planken in hoogte verstellen en kun je je afstandsbediening gebruiken door het glas heen.

Carina Bengs heeft goed haar werk gedaan bij het ontwerpen van deze kast. Omdat de scharnieren dempers ingebouwd hebben sluiten de deuren stil, langzaam en zachtjes. Een nadeel is dat je deze kast niet echt kunt gebruiken om te combineren met andere delen uit de Liatorp serie, dus kun je hem alleen vrijstaand gebruiken.

Kallax

Kallax buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Open: € 59,95 en € 79,95
 • Met deurtjes en laadjes: € 129,95 en 159,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Open: 77 cm x 39 cm x 147 cm
 • Met deurtjes en laadjes: 77 cm x 39 cm x 147 cm

Kleur:

 • Open: Wit, Hoogglans wit ( + € 20), Grijs / houteffect, Zwartbruin, Wit gelazuurd eikeneffect
 • Met deurtjes en laadjes: Wit, Hoogglans wit (+ 30,-), Zwartbruin, Wit gelazuurd eikeneffect

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, papiervulling met honingraatstructuur (100 % gerecycled), kunststof, (geprinte) acrylverf, papierfolie, ABS-kunststof (laadjes), kunststof folie (laadjes)

Tjord Björklund heeft deze praktische kasten in de Kallax serie ontworpen zodat ze gemakkelijk te combineren zijn met andere meubels uit de Kallax serie en de Kallax inzetten, die apart worden verkocht. Je kunt deze Kallax kasten zowel staand als liggend gebruiken.

Als je deze kasten in elkaar zet dan is het aan te raden dit met twee personen te doen. Ook kun je het beste de kast aan de muur vastzetten (om eventuele ongelukken door het omvallen van de kast te voorkomen). Dit doe je met het bijgeleverde beslag voor de wandbevestiging; let wel even op de soort muur waaraan je de kast vastzet, want elke muursoort heeft een eigen beslag nodig (die kun je apart kopen indien nodig)

Lixhult

Lixhult buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 59,90

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Zonder pootjes: 120 cm x 35 cm x 35 cm
 • Met pootjes: 120 cm x 35 cm x 57 cm

Kleur: Grijs

Materiaal: Staal, poederlak op epoxy- / polyesterbasis

De kasten van Lixhult kun je op elkaar of naast elkaar plaatsten, afhankelijk van de ruimte waar je ze voor wilt gebruiken. Dit was de visie die Jon Karlsson had toen hij het ontwerp maakte voor de Lixhult serie. Wanneer je de kast op pootjes zet heb je ongeveer 21 cm ruimte onder de kast.

Het is wel de bedoeling om de kast op de grond te plaatsen en niet aan de muur te bevestigen. Door de deurtjes kun je al je spullen opbergen zonder dat anderen hier zicht op hebben.

Idanäs

Idanäs buffetkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 199,-

Grootte: 121 cm Breedte x 50 cm Diepte x 135 cm Hoogte

Kleur: Wit

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, massief hout, papiervulling met honingraatstructuur (100 % gerecycled papier), kunststof, acrylverf

Er waren twee mensen voor nodig om de Idanäs kasten te ontwerpen, namelijk F. Cayouette en J. Karlsson. Maar het resultaat mag er zijn, een kast met vouwdeuren die erg handig in gebruik zijn. Je kunt er van alles in opbergen; van boeken tot plaids.

Er wordt uitdrukkelijk aangeraden bij deze kasten dat je ze aan de muur moet verankeren omdat ze anders zouden kunnen kantelen. Hiervoor is er een wandbeslag meegeleverd, maar let wel op het type muur waaraan je de kast vastzet, want voor verschillende muren zijn er verschillende wandbeslagen.

Je kunt de kasten van de Idanäs serie op zich zelf staand gebruiken, maar ook combineren met andere kasten / meubels uit de serie. Omdat er voor dit meubel vezelplaat met honingraatpapier en spaanplaat wordt gebruikt, wordt er minder hout gebruikt.

Vitrinekasten

Hemnes

Hemnes vitrinekast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Vitrinekast klein: € 299,- en € 399,-
 • Opbergcombi met glazen deuren: € 328,-
 • Vitrinekast met 3 lades: € 349,-
 • Opbergcombi met deuren / lades: € 508,- en € 548,-
 • Boekenkast, secretaire en opbouwdeel: € 637,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Vitrinekast klein: 90 cm x 37 cm x 197 cm
 • Opbergcombi met glazen deuren: 180 cm x 37 cm x 197 cm
 • Vitrinekast met 3 lades: 90 cm x 37 cm x 197 cm
 • Opbergcombi met deuren / lades: 188 cm x 37 cm x 197 cm
 • Boekenkast, secretaire en opbouwdeel: 269 cm x 43 cm x 198 cm

Kleur:

 • Vitrinekast klein: Wit gebeitst, Lichtbruin (+ € 100,-)
 • Opbergcombi met glazen deuren: Wit gebeitst
 • Vitrinekast met 3 lades: Wit gebeitst / lichtbruin, Wit gebeitst, Zwartbruin, Zwartbruin / lichtbruin
 • Opbergcombi met deuren / lades: Wit gelazuurd / helder glas (- € 40,-), Zwartbruin / helder glas
 • Boekenkast, secretaire en opbouwdeel: Wit gelazuurd / helder glas

Materiaal:

 • Vitrinekast klein: Massief grenen, hardboard, gehard glas, lijm, beits, blanke acryllak
 • Opbergcombi met glazen deuren: Massief grenen, hardboard, gehard glas, lijm, beits, blanke acryllak
 • Vitrinekast met 3 lades: Massief grenen, gehard glas, hardboard, beits, blanke acryllak
 • Opbergcombi met deuren / lades: Massief grenen, hardboard, gehard glas, lijm, beits, blanke acryllak
 • Boekenkast, secretaire en opbouwdeel: Massief grenen, hardboard, geprinte acrylverf, blanke acryllak, lijm, beits, gehard glas

Je koopt natuurlijk een vitrinekast om je mooiste spullen ten toon te stellen en dat kan met de mooie vitrinekasten in de Hemnes serie. Op één plank na zijn de planken verstelbaar (die ene plank is voor extra stabiliteit). Ook kun je de onderste plank eruit halen waardoor je bijvoorbeeld er een contactdoos onder kunt stoppen.

De ontwerpster is Carina Bengs. Zij heeft ervoor gezorgd dat deze kasten altijd stabiel staan door verstelbare pootjes. Ook zorgde ze voor zacht, stil en langzaam dichtgaande deurtjes. Het is aan te raden om deze kast aan de muur te verankeren met het bijgeleverde wandbeslag. Let er op dat het wandbeslag geschikt is voor je muur, anders moet je los nog het juiste aanschaffen.

Hauga

Hauga vitrinekast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Vitrinekast: € 119,-
 • Opbergcombinatie met vitrinekast: € 297,-
 • Opbergcombinatie met vitrinekast met lades: € 307,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Vitrinekast: 105 cm x 36 cm x 116 cm
 • Opbergcombinatie met vitrinekast: 244 cm x 46 cm x 116 cm
 • Opbergcombinatie met vitrinekast met lades: 244 cm x 47 cm x 116 cm

Kleur: Wit, Grijs

Materiaal:

 • Vitrinekast: Spaanplaat, hardboard, papierfolie, gehard glas, kunststof, acrylverf
 • Opbergcombinatie met vitrinekast: Spaanplaat, hardboard, papierfolie, gehard glas, kunststof, acrylverf
 • Opbergcombinatie met vitrinekast met lades: Spaanplaat, hardboard, papierfolie, gehard glas, kunststof, acrylverf

Ola Wihlborg heeft de Hauga kasten ontworpen voor IKEA. En zoals bij de hele Hauga serie is ook hier de karakteristieke plank van boven te vinden. De bovenste plank heeft een opstaande rand waardoor de spullen die bovenop staan er niet (gemakkelijk) vanaf kunnen vallen.

In de laden kun je allerlei spullen kwijt, maar om een indicatie van de grootte te krijgen wordt er aangegeven dat er ongeveer 20 T-shirts of 12 opgevouwen broeken in kunnen. Veranker de kast aan de muur met het bijgeleverde beslag om ervoor te zorgen dat de kast niet omvalt.

Billy

Billy vitrinekast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 139,95 en 149,-
 • Midden: € 209,90 en 224,90
 • Groot: € 279,90 en 359,90

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 80 cm x 30 cm x 202 cm
 • Midden: 120 cm x 30 cm x 202 cm
 • Groot: 160 cm x 30 cm x 202 cm

Kleur:

 • Klein (€ 139,95): Wit, Wit gelazuurd eikenfineer / glas (+ € 40,-), Berkenfineer (+ € 40,-), Zwartbruin (+ € 40,-), Bruin essenfineer (+ € 40,-)
 • Klein (€ 149,-): Grijs / metallic effect, Donkerrood, Grijsturkoois / wit gelazuurd eikenfineer
 • Midden (€ 209,90): Wit / glas, Bruin essenfineer / glas (+ € 60,-), Zwartbruin / glas (+ € 60,-), Wit gelazuurd eikenfineer / glas (+ € 60,-)
 • Midden (€ 224,90): Wit, Zwartbruin (+ € 60,-), Bruin essenfineer (+ € 60,-), Wit gelazuurd eikenfineer (+ € 60,-)
 • Groot (€ 279,90): Wit / glas
 • Groot (€ 359,90): Berkenfineer / glas, Bruin essenfineer / glas

Materiaal:

 • Klein (€ 139,95): Spaanplaat, melamine folie, polypropeen, hardboard, kleurlak, kunststof, gehard glas
 • Klein (€ 149,-): Spaanplaat, papierfolie, kunststof, hardboard, gehard glas
 • Midden (€ 209,90): Spaanplaat, melamine folie, polypropeen, hardboard, kunststof, gehard glas
 • Midden (€ 224,90): Spaanlaat, melamine folie, polypropeen, hardboard, kleurlak, kunststof, gehard glas
 • Groot (€ 279,90): Spaanplaat, hardboard, papierfolie, melamine folie, polypropeen, kleurlak, kunststof, gehard glas
 • Groot (€ 359,90): Spaanplaat, essen- of berkenfineer, hardboard, gehard glas, papier, beits, blanke acryllak, papierfolie, kunststof

Met de vitrine glazen deuren kun je je mooiste spulletjes stofvrij tentoonstellen. Je kunt de plankjes in de kast e / in hoogte. Ook kun je de deurtjes naar opzij en in de hoogte aanpassen.

De ontwerper van deze kasten is Gillis Lundgren. Wanneer je deze vitrinekasten wilt aanschaffen, houdt er dan rekening mee dat je planfond minimaal 205 cm hoog moet zijn. Veranker de kast in de muur om kantelen te voorkomen. Er is een wandbeslag bijgeleverd, je moet er alleen even op letten dat deze geschikt is voor jouw muur.

TV- en Mediakasten

TV Meubels

Lack

Lack tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 9,99
 • Midden: € 39,95
 • Groot: € 49,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 90 cm x 26 cm x 45 cm
 • Midden: 120 cm x 35 cm x 36 cm
 • Groot: 149 cm x 55 cm x 35 cm

Kleur:

 • Klein: Wit, Zwart
 • Midden: Wit, Zwartbruin
 • Groot: Zwartbruin

Materiaal:

 • Klein: Spaanplaat, hardboard, hardboard met papiervulling met honingraatstructuur (100 % gerecycled papier), melamine hogedruklaminaat, papierfolie, acrylverf
 • Midden: Spaanplaat, hardboard, papiervulling met honingraatstructuur (100 % gerecycled), kunststof, acrylverf, papierfolie
 • Groot: Spaanplaat, hardboard, papiervulling met honingraatstructuur (min. 70 % gerecycled) geprinte acrylverf, papierfolie, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, staal

IKEA uit Zweden heeft de Lack lijn ontworpen en zij hebben ervoor gezorgd dat alle meubels van de Lack serie goed met elkaar te combineren zijn. Verder hebben ze een opening aan de achterkant van deze meubels gelaten waardoor je je snoeren gemakkelijk kunt laten verdwijnen naar de achterkant.

Brimnes

Brimnes tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 79,95
 • Groot: € 99,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 120 cm x 41 cm x 53 cm
 • Groot: 180 cm x 41 cm x 53 cm

Kleur: Wit, Zwart

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, gehard glas, papierfolie, kunststof, geprinte acrylverf

De door K. Hagberg en M Hagberg ontworpen Brimnes serie biedt TV meubels die er gelikt uit zien. Het heeft lekkere grote lades waar je bijvoorbeeld je games, spelconsole en afstandsbedieningen kunt opbergen.

Verder is er aan de achterkant de mogelijkheid om je kabels netjes achter de kast te laten verdwijnen, maar er is ook voldoende ruimte om er gemakkelijk bij te kunnen. Het is aan te raden om de kast te verankeren aan de muur zodat deze niet kan omvallen. Er wordt wandbeslag bijgeleverd, maar let er wel op dat deze geschikt is voor de muur waar tegen je je kast zet.

Vittsjö

Vittsjö tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 49,95

Grootte: 100 cm Breedte x 36 cm Diepte x 53 cm Hoogte

Kleur: Wit / glas, Zwartbruin / glas

Materiaal: Spaanplaat, staal, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, melamine folie, kunststof, gehard glas

Dit stijlvolle meubel van metaal en gehard glas is slijtvast en geeft een luchtige, open uitstraling. Er worden bij dit TV meubel zelfklevende snoerclips geleverd om je kabels netjes weg te kunnen werken. Ook heeft deze TV kast van Vittsjö verstelbare pootjes om te zorgen dat het stabiel staat.

De ontwerper Johan Kroon heeft ervoor gekozen om in de zwartbruine variant je de keuze te geven om de onderste plant óf zwart óf bruin te geven, aan beide kanten van de plank zit een ander kleur. Veranker dit meubel aan de muur met het bijgeleverde wandbeslag. Let er op dat deze geschikt is voor jouw muur.

Lommparp

Lommparp tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 249,-

Grootte: 159 cm Breedte x 45 cm Diepte x 81 cm Hoogte

Kleur: Donker blauwgroen, Lichtbeige

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, polyesterverf, massief grenen, kunststof

Op het bovenblad kun je maximaal 50 kilo plaatsen en in de lade 15 kg. Je kunt de boardjes in de kast qua hoogte aanpassen naar believen. Er zitten aan de achterkant snoeropeningen waardoor je je snoeren netjes kunt wegwerken.

Francis Cayouette heeft deze Lommparp TV kast ontworpen en hem een mooie rustieke uitstraling gegeven waardoor het TV kijken heerlijk ontspannen wordt. Verder is het oppervlak gemakkelijk schoon te maken en is deze slijtvast. Monteer dit meubel aan de wand met het bijgeleverde wandbeslag om ervoor te zorgen dat de kast niet kan omvallen.

TV Wandmeubels

Liatorp

Liatorp tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 298,-
 • Groot zonder bovenstuk: € 797,-
 • Groot met bovenstuk: € 897,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 145 cm x 49 cm x 45 cm
 • Groot zonder bovenstuk: 331 cm x 49 cm x 214 cm
 • Groot met bovenstuk: 332 cm x 34 – 49 cm x 214 cm

Kleur: Wit

Materiaal:

 • Klein: Spaanplaat, hardboard, polyesterverf, massief beuken, kunststof, kleurlak, acrylverf, papierfolie
 • Groot: Spaanplaat, hardboard, massief hout, melamine folie, kunststof, polyesterverf, papier, kleurlak, papierfolie, gehard glas

Bij de kleine variant van deze Liatorp TV meubels kun je een tv plaatsen van maximaal 50 inch en kun je de kast met niet meer dan 100 kilo belasten. Bij de grote versies in deze serie TV kasten zitten mooie vitrine / paneeldeurtjes waar je mooie spullen achter kunt showen.

Carina Bengs, de ontwerpster van deze TV meubels heeft ervoor gekozen om blokkeerstukken aan de lades aan te brengen waardoor ze soepel lopen en goed op hun plaats blijven. Je kunt de plankjes in de kast verstellen zodat in principe al je spullen zouden moeten passen. Monteer dit TV meubel aan de wand met een voor jouw muur geschikt wandbeslag om omvallen te voorkomen.

Hauga

Hauga tv meubel

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein met 2 deurtjes en 5 lades: € 278,90
 • Klein met 8 lades: € 289,85
 • Groot met 2 deurtjes en 5 lades: € 318,90
 • Groot met 4 deurtjes en 2 lades: € 345,95

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 277 cm x 46 cm x 116 cm
 • Groot: 277 cm x 46 cm x 199 cm

Kleur: Wit, Grijs

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, papierfolie, kunststof, acrylverf

Het ontwerp van de Hauga TV wandmeubels komt van Ola Wihlborg. Er zijn redelijke lades verwerkt in de kasten waar je zo een 20 T-shirts of 12 opgevouwen broeken in kwijt kunt (om maar een indicatie te geven van de grootte). Verder is er een opening aangebracht aan de achterkant waar je eenvoudig je snoeren door kunt trekken en ze uit het zicht te ontnemen.

Het is niet de bedoeling om op het meubel te gaan zitten! De draagcapaciteit van het boven paneel is maximaal 20 kilo. Er zijn twee verstelbare boardjes bijgeleverd, evenals een wandbeslag om het meubel aan de muur te bevestigen zodat deze niet omvalt. Wees je ervan bewust dat voor iedere soort muur een ander wandbeslag nodig kan zijn.

Kledingkasten

Kledingkasten

Idanäs

Idanäs kledingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Open Kledingkast: € 139,-
 • Lage kledingkast met vouwdeuren: € 199,-
 • Hoge kleding kast met vouwdeuren: € 299,-
 • Kledingkastcombinatie: € 438,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Open Kledingkast: 59 cm x 49 cm x 211 cm
 • Lage kledingkast met vouwdeuren: 121 cm x 50 cm x 135 cm
 • Hoge kleding kast met vouwdeuren: 121 cm x 59 cm x 211 cm
 • Kledingkastcombinatie: 180 cm x 59 cm x 180 cm

Kleur: Wit

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, papiervulling met honinggraatstructuur (100 % gerecycled), massief hout, acrylverf, kunststof

Bij de kledingkasten van Idanäs hebben de ontwerpers F. Cayouette en J. Karlsson ervoor gekozen om vouwdeurtjes te gebruiken die geen extra ruimte nodig hebben waardoor je niet meer plaats dan de kast zelf nodig hebt.

Je kunt de kastplankjes gemakkelijk verstellen en kun je de gewenste ruimte voor jezelf creëren. Je kunt je kleren zowel ophangen als neerleggen. Monteer de kast aan de wand met het bijgeleverde wandbeslag, of schaf een wandbeslag aan die geschikt is voor jouw muur.

Tyssedal / Pax

Tyssedal kledingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs:

 • Klein: € 299,-
 • Midden: € 752,-
 • Groot: € 1.403,-

Grootte: Breedte x Diepte x Hoogte

 • Klein: 88 cm x 58 cm x 208 cm
 • Midden: 200 cm x 60 cm x 236 cm / 200 cm x 60 cm x 201 cm (+ € 79,-)
 • Groot: 250 cm x 60 cm x 201 cm / 250 cm x 60 cm x 236 cm (+ € 91,-)

Kleur:

 • Klein: Wit / spiegelglas
 • Midden: Wit / Tyssedal glas
 • Groot: Wit / wit glas

Materiaal:

 • Klein: Spaanplaat, hardboard, acrylverf, paperfolie, massief hout, massief naaldhout, blanke acryllak, kunststof folie, glas
 • Midden: Spaanplaat, hardboard, ABS kunststof, polypropeen folie, polyesterverf, gehard glas, vernikkeld staal, polyacetaal, staal, roestwerende fosfaatlaag, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, papierfolie, kunststof, polyester, polyether, massief loofhout, melamine folie
 • Groot: Spaanplaat, hardboard, ABS kunststof, polypropeen folie, polyesterverf, gehard glas, vernikkeld staal, polyacetaal, staal, roestwerende fosfaatlaag, poederlak op epoxy- / polyesterbasis, papierfolie, kunststof, polyester, polyether, massief loofhout, melamine folie

Voor de verschillende kledingkasten in deze lijn zijn verschillende ontwerpers nodig geweest, hieronder zijn Ebba Standmark en Ehlén Johansson. Op de middelste en grootste kast zit 10 jaar garantie. In de kasten zitten ingebouwde dempers voor de lades en ze hebben verstelbare pootjes.

Voor de twee grootste kasten kun je met de PAX planner het geheel afmaken met geïntegreerde verlichting. Zorg ervoor dat je jouw kast(en) aan de wand monteert om omvallen te voorkomen, doe dit met het bijgeleverde wandbeslag, of kies het juiste beslag dat past bij jouw muur.

Trysil

Trysil kledingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 159,-

Grootte: 79 cm Breedte x 61 cm Diepte x 202 cm Hoogte

Kleur: Wit / spiegelglas

Materiaal: Spaanplaat, hardboard, papierfolie, glas

In de Trysil serie zijn er verschillende kledingkasten te vinden, wij hebben de kledingkast eruit gepikt die los staat en een spiegel heeft. Ook heeft deze kledingkast schuifdeuren waardoor je redelijk wat ruimte bespaart ten opzichte van openslaande deuren.

De ontwerpers K. en M. Hagberg hebben voor deze kast gekozen voor een kledingroede die ruimte geeft voor ongeveer 20 hangers. Er is één verstelbare plank in de kast, waar je bijvoorbeeld opbergers van de serie SKUBB kunt gebruiken om je spullen netjes te ordenen. Veranker deze kledingkast aan je muur om omvallen te voorkomen.

Inbouw kledingkasten

Platsa en Pax

Pax inbouw kledingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 173,- tot € 1.107,-

Grootte: Variërend

Kleur: Verschillende kleuren

Materiaal: Diverse materialen

IKEA biedt meer dan 140 inbouwkasten aan in verschillende series waarvan de Pax en Platsa serie de meeste keus geven. Kies voor een inbouwkast met een mooie donkere of juist een hele lichte kleur om hem perfect bij jouw interieur te laten passen.

Meet de ruimte op waar je je inbouwkast wilt plaatsen en kies het juiste formaat kast, combineer, selecteer en je kunt zelf aan de slag. Als je niet zo handig bent, geen zin hebt of geen tijd hebt kun je natuurlijk altijd een monteur laten komen die voor jou je kast in elkaar zet.

Kinderkledingkasten

Smästad

Smästad kinderkledingkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 96,98 tot 452,96

Grootte: Variërend

Kleur: Verschillende kleuren

Materiaal: Diverse materialen

De kasten in de Smästad serie hebben zich voornamelijk gericht op kinderspullen, zoals kleding, opbergsystemen voor knutsel & handwerk, boeken, tijdschriften en spelletjes. De kinderkledingkasten van deze serie zijn in mooie pasteltinten te verkrijgen, maar ook in bijvoorbeeld gewoon wit.

Naast de ‘gewone’ kledingkasten kun je bijvoorbeeld in deze serie ook kiezen voor een kast met commode en handige opbergvakken voor onder andere luiers. Een mooi stuk dat voor jonge ouders erg wordt gewaardeerd. Zorg er wel voor dat je je kast aan de wand monteert met een wandbeslag dat hoort bij het type muur waartegen je de kast plaatst.

Inloopkasten

Pax

Pax inloopkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 123,- tot € 1.473,-

Grootte: Variërend

Kleur: Verschillende kleuren

Materiaal: Diverse materialen

Wanneer je op zoek bent naar de invulling van je inloopkast, dan zit je bij IKEA goed. Ze hebben een ruim assortiment inloopkasten. Pax is hierin de grootste serie met de meeste varianten waardoor je jouw kast helemaal op je eigen smaak kunt afstellen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor losse stukken of voor complete wand-vullende kasten met lades, deuren en bijvoorbeeld spiegels. Naast de Pax lijn kun je ook bijvoorbeeld ervoor kiezen om je kast te vullen met stukken uit de Platsa of Bryggja lijn. Zorg ervoor dat je de door jouw gekozen kasten aan de wand monteert met de daarvoor beschikbare wandbeslagen.

Keukenkasten

Knoxhult

Knoxhult keukenkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 39,- tot € 315,95

Grootte: Variërend

Kleur: Wit, Grijs

Materiaal: Diverse materialen

In de Knoxhult serie kun je ervoor kiezen om je keuken samen te stellen uit verschillende kasten, lades, etc. Maar je kunt er ook voor kiezen om een complete keuken uit te zoeken waardoor je in één keer klaar bent. De keukens en losse onderdelen hebben een goede prijs / kwaliteitverhouding.

Een nadeel is wel dat je kleurkeuze erg beperkt is, ook het type deur is beperkt tot twee soorten; glad of met een kader. De keuken meubels zijn ontworpen door IKEA in Zweden. Waarmee je jouw keukenstukken kunt onderscheiden is door bijvoorbeeld de knoppen of handgrepen die bij jouw smaak passen erbij te nemen.

Badkamer kasten

Enhet

Enhet badkamerkast

Bekijk bij IKEA

Prijs: € 25,- tot 80,-

Grootte: Variërend

Kleur: Meerdere kleuren

Materiaal: Diverse materialen

Uiteraard moet er in je badkamer ook voldoende ruimte zijn om je spullen kwijt te kunnen. Enhet biedt een aantal elementen aan in haar serie. Denk hierbij aan bovenkasten, bovenkastelementen of een hoog kastelement. Je kunt ervoor kiezen om je spullen achter een deurtje op te bergen of voor een open kast te kiezen waardoor je snel je spullen vindt en kunt pakken.

De kasten zijn gemakkelijk om in elkaar te zetten doordat er gebruik wordt gemaakt (in de meeste gevallen) van unieke houten pluggen die nagenoeg onzichtbaar zijn na de montage. Bij de hangende wandkasten zijn schroeven inbegrepen waarmee je meerdere bovenkasten aan elkaar kunt verbinden.