De afgelopen jaren is de populariteit van maaltijdboxen in Nederland enorm toegenomen. Op zich niet zo verwonderlijk, want met behulp van de ingrediënten en meegeleverde recepten in dit soort boxen, tover je in betrekkelijk korte tijd gevarieerde en vooral ook gezonde maaltijden op je bord.

Bijkomend voordeel: je hoeft niet telkens in de supermarkt staan te dubben wat je nu weer eens zal gaan eten. Alle ingrediënten die je nodig hebt worden gewoon bij je thuisbezorgd. Hieronder vind je de 10 beste aanbieders van maaltijdboxen in Nederland.

10. Boerschappen

Beeld: Boerschappen

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 33,95 / € 33,20 / € 29,70 / € 43,20 of € 46,45

Aantal recepten per week: Ze bieden 7 verschillende boxen met 3 recepten per week per box.

Aantal personen: Keuze van 1 tot 6 personen

Biologisch: Nee (Veel gewassen worden wel biologisch geteeld (nauwelijks bestrijdingsmiddelen en geen kleur-, geur- en smaakstoffen of slechte E-nummers toegevoegd))

Boerschappen biedt je een unieke garantie. Binnen 8 uur na de oogst van de geboden producten kunnen ze al bij je op het aanrecht staan. Kortom, écht vers! Die garantie kan Boerschappen je geven omdat het een initiatief is van een aantal Brabantse boeren, die er gezamenlijk voor zorgen dat je box gevuld wordt.

Met het oog op het te verrichten transport geldt die ultieme versgarantie op dit moment helaas alleen nog maar voor klanten in Noord-Brabant. Woon je elders in Nederland, dan zorgt een speciale bezorgdienst ervoor, dat je je versproducten zo snel mogelijk thuis ontvangt.

Dat betekent dan nog steeds dat alles dat je in de maaltijdbox aantreft veel verser is dan wanneer je het in de supermarkt zou kopen. Het assortiment van Boerschappen bestaat uit 4 verschillende boxen en een fruittas.

9. De Vegan Box

Beeld: De Vegan Box

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 42,50 (met een introductie prijs van € 31,88)

Aantal recepten per week: 2, 3 of 4

Aantal personen: 2 of 4 personen

Biologisch: Ja

Heb je bewust gekozen voor een veganistische leefwijze, dan is de kans groot dat je extra goed oplet wat voor producten je in je mond stopt. Kies je voor de maaltijdboxen van De Vegan Box, dan hoef je je daar geen moment zorgen over te maken.

Wekelijks worden er 3 verschillende veganistische gerechten aan je gepresenteerd en ontvang je alle benodigde – kwalitatief hoogwaardige – ingrediënten keurig netjes thuis. De Vegan Box is er in 2 varianten: 1 voor 1 tot 2 personen en 1 voor 3 tot  4 personen.

8. Vegan Today

Beeld: Facebook / Vegan Today

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 41,20

Aantal recepten per week: 3

Aantal personen: 1-2 of 3-4 personen

Biologisch: Ja

Vegan Today is een bekend platform onder veganisten. Naast het bieden van de mogelijkheid om onderling de allerlekkerste veganistische recepten uit te wisselen, is men sinds enige tijd ook van start gegaan met de levering van gespecialiseerde maaltijdboxen.

Elke box bevat voldoende ingrediënten voor 3 maaltijden. Je hebt keuze uit een box voor 1 tot 2 personen en een voor 3 tot 4 personen. Alle geleverde ingrediënten zijn niet alleen volledig plantaardig, maar ook nog eens 100 procent biologisch.

Tenslotte besteedt Vegan Today ook veel zorg aan de verpakking, want die is milieuvriendelijk en volledig afbreekbaar.

7. Versh

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 32,50 (voor 3 dagen)

Aantal recepten per week: 3

Aantal personen: 2 personen of een gezinsbox (2 volwassenen en 2 kinderen)

Biologisch: Nee

Het unieke aan de maaltijdboxen van Versh, is dat je verse producten tegen een aantrekkelijk lage prijs krijgt thuisbezorgd. Elke week staan er 3 verschillende nieuwe recepten voor je klaar.

Je hebt keuze uit een box voor 2 personen en een Gezinsbox, waarin voldoende ingrediënten zitten om voor 4 personen 3 maaltijden te bereiden.

De verse producten die je in de maaltijdbox aantreft zijn hoofdzakelijk seizoensgebonden, zodat je het hele jaar door een afwisselend aanbod kunt verwachten.

6. De Krat

Beeld: De Krat

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 42,-

Aantal recepten per week: 3

Aantal personen: 2, 3 of 4 personen

Biologisch: Nee (maar een groot deel wel)

In tegenstelling tot vrijwel alle andere aanbieders, krijg je bij dit bedrijf je etenswaren niet in een box, maar in een krat geleverd. Er zijn 4 verschillende varianten verkrijgbaar.

Het Gemakskrat is zeg maar de standaardbox van De Krat. Deze bevat 2 vlees/visgerechten en een vegetarisch gerecht. Voor fulltime vegetariërs is er ook een Vega-versie van het Gemakskrat verkrijgbaar.

Ben je aan het lijnen, dan bezorgt dit bedrijf graag een zogenoemd Kratje Slank bij je huis. Tenslotte is er een Weekendkrat verkrijgbaar, waarin je 2 luxe vlees/vis-varianten en 8 verschillende groenten aantreft. Uiteraard wordt elke krat voorzien van de bijpassende recepten.

5. Halal Chef Ali Maaltijdbox

Beeld: Chef Ali

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: Het minimaal aantal personen is 3, deze box kost € 29,-

Aantal recepten per week: 3

Aantal personen: 3, 4, 5 of 6 personen

Biologisch: Ja

Als je vanwege je geloofsovertuiging bepaalde producten niet mag eten, maar toch graag van het gemak van maaltijdboxen wilt profiteren, dan is Chef Ali je culinaire vriend.

Je hebt keuze uit een eenmalige box of een wekelijkse box. In dat laatste geval zit je overigens niet langdurig aan een verplichte afname vast.

Je kunt namelijk op elk moment het ontvangen van de wekelijkse box pauzeren of opzeggen. Elke box bevat alle ingrediënten voor 3 complete gerechten voor 1 persoon: 1 met vlees, 1 met vis en 1 vegetarische variant.

4. Ekomenu

Beeld: Ekomenu

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: €42,99

Aantal recepten per week: Dit mag je zelf bepalen

Aantal personen: 1, 2, 3 of 4 personen

Biologisch: Ja

Biologisch smullen tegen gunstige prijzen. Dat is wat Ekomenu je in de basis te bieden heeft. Voor de samenstelling van je persoonlijke box heb je wekelijks keuze uit maar liefst 22 verschillende gerichten, die stuk voor stuk met zorg door chefs en diëtisten zijn samengesteld.

Om je te helpen bij het maken van de juiste keuzes presenteert Ekomenu je 13 verschillende leefstijlen, waarvan er gegarandeerd 1 goed op je persoonlijke omstandigheden aansluit. Vervolgens kun kiezen of je de gekozen maaltijden voor 1, 2, 3 of 4 personen wilt bestellen.

3. Marley Spoon

Beeld: Marley Spoon

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 41,95 

Aantal recepten per week: 2-5 (Mag je zelf kiezen)

Aantal personen: 2 of 4 personen

Biologisch: Nee

Marley Spoon biedt op haar website wekelijks 20 verschillende gerechten aan waar je een keuze uit kunt maken. En op basis van je persoonlijke keuzes wordt vervolgens een maaltijdbox voor je samengesteld. De recepten om de gerechten klaar te maken zijn in de regel erg gemakkelijk te volgen.

Je staat gemiddeld zo’n 30 minuten in de keuken, voordat je van al het thuisbezorgde lekkers kunt smikkelen. Desgewenst kun je je wekelijkse maaltijdbox ook uitbreiden met een fruitbox, die 3,5 kilo aan seizoens- en exotisch fruit bevat.

2. De Familiebox

Beeld: De Familiebox

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 42,50 (met een introductie prijs van € 31,88)

Aantal recepten per week: 2, 3 of 4

Aantal personen: 2, 2-3 en 4-5 personen

Biologisch: Nee

Tal van aanbieders van maaltijdboxen beperken de inhoud van hun pakketten tot slechts 3 maaltijden voor 1 of hooguit 2 personen. Daarbij is het dan ook nog eens de vraag of ook je kinderen het beschikbare weekaanbod lekker zullen vinden.

De Familiebox komt wat dat betreft aan alle wensen tegemoet. Wekelijks heb je keuze uit 12 verschillende gerechten, waar gegarandeerd ook kids volop van zullen smullen. De Familiebox is in 3 verschillende groottes verkrijgbaar: voor 2 personen, voor 3 tot 4 personen en voor 4 tot 5 personen.

Naast de Familieboxen biedt deze leverancier haar klanten ook speciale BBQ- en fruitboxen aan.

1. HelloFresh

Beeld: HelloFresh

Prijs voor 3 maaltijden voor 2 personen: € 40,95

Aantal recepten per week: 3, 4 of 5

Aantal personen: 1-6 volwassenen

Biologisch: Nee (niet alle producten in de HelloFresh box hebben een biologisch keurmerk, het is dus op papier geen biologische box)

De meest bekende leverancier van maaltijdboxen in Nederland, is zonder twijfel HelloFresh. Je hebt wekelijks keuze uit 10 verschillende gezonde recepten en krijgt de bijbehorende ingrediënten netjes thuisbezorgd. Het assortiment van HelloFresh bestaat uit 3 verschillende boxen.

Zo is er de Originalbox, waarin je vlees, vis, seizoensgroenten en graanproducten aantreft. De Veggiebox bevat eveneens seizoensgroenten en graanproducten en wordt verder aangevuld met diervrije eiwitten. Tenslotte is er de Familybox, waarin je traditionele recepten met een bijzondere twist aantreft. Alle boxen zijn verkrijgbaar in groottes variërend van 1 tot 6 volwassenen.

Veel gestelde vragen

Wat is een maaltijdbox?

Een maaltijdbox is een boodschappenpakket met ingrediënten en recepten waarmee diverse maaltijden mee kunt bereiden. Vaak kun je wekelijks je eigen box samenstellen.

Hoe werkt een maaltijdbox abonnement?

In principe zijn alle abonnementen voor maaltijdboxen per week op te zeggen. Je moet dit wel zelf stopzetten, anders moet je blijven betalen.

Is een maaltijdbox duur?

Er zijn verschillende maaltijdboxen en de prijs loopt dan ook sterk uiteen. Je kunt op de website van de gewenste box de prijs per week zien, vaak laten ze er ook bij zien wat de prijs dan is per portie.

Wat als ik een allergie heb of vegetarisch wil eten?

Bij de meeste maaltijdboxen wordt aangegeven welke producten er in zitten en vaak is er een optie voor een vegetarische box of worden er vegetarische gerechten aangeboden.

Wat is de beste maaltijdbox?

Dit jaar is de maaltijdbox van HelloFresh uitgekozen tot beste box. Op de tweede plaats staat Marely Spoon.

Wat kost een maaltijdbox?

Per aanbieder van maaltijdboxen verschillen de prijzen enorm. Zo kun je bijvoorbeeld bij Halal Chef Ali Maaltijdbox een maaltijdbox bestellen vanaf € 29,- per week, maar er zijn ook aanbieders die boxen van € 40,- aanbieden. Op de websites van de verschillende aanbieders kun je de prijzen bekijken. Het verschilt ook of je voor 2 of voor 4 mensen besteld en hoeveel maaltijden je per week wilt ontvangen. Ook zijn er aanbieders die verschillende soorten boxen aanbieden voor verschillende prijzen.

Wat zijn de voordelen van een maaltijdbox?

Een van de grote voordelen van een maaltijdbox is dat je zelf niet om je boodschappen hoeft, alles wordt in de juiste hoeveelheid afgeleverd (of je haalt het zelf op) waardoor je eigenlijk geen voedseloverschotten hoeft weg te gooien. Verder heb je een uitgestippeld menu voor de dagen dat jij wilt (3-5 dagen per week).

Zijn er ook biologische maaltijdboxen?

Er zijn absoluut biologische maaltijdboxen, Ekomenu is hiervan een goed voorbeeld. Je moet echter wel goed opletten op de soms nogal misleidende teksten die box aanbieders op hun website verkondigen. 

Zijn er ook veganistische maaltijdboxen?

Er zijn zeker veganistische maaltijdboxen. Vegan Today is hiervan een goed voorbeeld. Maar er zijn ook andere maaltijdbox aanbieders die de optie geven om veganistische of vegetarische gerechten te kiezen.