Welke winkels verkopen medische mondkapjes

We leven in tijden waarin mondkapjes een veel gebruikt en dus ook veel gekocht product zijn – ze zijn op meerdere plekken verplicht gedragen te worden en ook voor eigen veiligheid wordt de mondkap ook nog regelmatig door mensen gedragen waar dit niet een verplichting is. Vooral nu uitsluitend de medische mondkapjes aangeraden worden, wordt dit steeds meer een vast artikel dat men in huis haalt.

Medische mondkapjes zijn te koop bij drogisten, medische winkels, apotheken, warenhuizen, supermarkten en hun webshops. Ook veel winkels die dichtbij een station te vinden zijn, verkopen vaak mondkapjes. Er zijn ook werkplekken waar jij als werknemer gratis mondkapjes krijgen kan, al is dit enkel het geval wanneer er een mondkapjesplicht geldt op de werkvloer.

Mondkapjes zijn steeds meer een normaal publiek beeld geworden en het dragen ervan is inmiddels een gewoonte geworden waar weinigen nog van opkijken. Leer meer over de huidige mondkapjessituatie en wat een medisch mondkapje precies inhoudt door snel verder te lezen!

Wat is een medisch mondkapje?

Wat is een medisch mondkapje

Een medisch mondkapje houdt in dat de drager zowel is afgeschermd van zijn omgeving, als dat de omgeving is afgeschermd tegen de druppels die de drager zelf produceert. Deze mondkapjes dienen aan Europese richtlijnen te voldoen en dus ook gekeurd te zijn voor medisch gebruik. Op de verpakking wordt met het keurmerk EN 14683 aangegeven of je met een medisch mondkapje te maken hebt of niet.

Medische mondkapjes danken hun naam dan ook aan het feit dat ze gebruikt moeten kunnen worden door professionals in de zorg. De gebruikelijke stoffen mondkapjes die je ongetwijfeld wel meerdere malen gezien of gedragen hebt, zijn hiervoor niet geschikt; deze beschermen enkel de drager, en niet de mensen uit de omgeving van de drager.

Verschillende soorten medische mondkapjes

Er zijn diverse soorten medische mondkapjes. Het type medische mondmasker dat wordt aangeraden door de overheid, is ofwel het mondkapje met type II, ofwel met het type IIR. Ook het type wordt aangegeven op de verpakking. Beide zijn blauw, alleen is type II niet spatdicht, waar type IIR dit dus wél is.

Wil je liever een masker dat ook als ademhalingsmasker fungeert, dan dien je voor een heel ander soort mondkapje te gaan, namelijk de FFP-maskers. Dit zijn de maskers die ruimer en passender over je gezicht zitten en dus meer mogelijkheid geven om vrij te ademen. Deze maskers zijn inmiddels al verplicht in Duitsland.

Waarom medische mondkapjes?

Waarom medische mondkapjes

Zoals we dus al eerder vermeldden, zijn medische mondkapjes in meerdere opzichten beter dan de niet-medische stoffen mondkapjes die ook veel gebruikt worden. Een belangrijke reden is bijvoorbeeld dat niet alleen de drager zelf, maar ook de mensen uit zijn of haar directe omgeving beter afgeschermd worden tegen eventuele bacteriën , stofdeeltjes en virussen.

Niet-medische stoffen mondkapjes mogen ook, maar bieden dus minder bescherming. Het wordt door de Rijksoverheid daarom inmiddels dan ook niet meer aangeraden om deze nog te dragen. Draag je ze nog wel, dan is dit geen probleem; alleen ben je dan wat minder goed beschermd en zijn de mensen die bij je in de buurt zijn, ook wat minder goede beschermd tegen eventuele druppels die uit je mond of neus komen.

Medische mondkapjes kopen – maakt het uit waar?

In principe maakt het niet uit waar je je medische mondkapjes haalt – zolang ze maar gekeurd zijn. Bij twijfel kan je hier altijd om vragen bij de verkoper of klantenservice of je wel met het juiste type masker te maken hebt.

Echter, wat wel handig is om in de gaten te houden, is dat niet elke winkel dezelfde mondkapjes verkoopt. Zowel medische als niet-medische maskers kunnen blauw van kleur zijn en erg veel op elkaar lijken. Bij de supermarkt zal je bijvoorbeeld al veel eerder niet-medische mondkapjes tegen het lijf lopen dan bij de drogisterij, die voornamelijk medische maskers verkoopt. Houd dit dus goed in de gaten.

Conclusie

soorten medische mondkapjes

Er zijn dus talloze winkels waar je medische mondkapjes kopen kunt. Denk hierbij aan drogisterijen, apotheken en medische speciaalzaken, maar ook supermarkten en warenhuizen. Bovendien zijn er ook nog vele online webshops waar je je masker aanschaffen kunt. Let hierbij wel dat de meeste verschillende types medische mondkapjes doorgaans voornamelijk te koop zijn bij drogisterijen, medische speciaalzaken en apotheken – de overige winkels leveren vaak maar één of twee variaties.

Wanneer je je medische mondkapjes koopt, is het belangrijk om op te letten of deze wel over het EN 14683-keurmnerk beschikt. Zo niet, dan kan je ze nog steeds gebruiken, maar dan moet je je er wel bewust van zijn dat je in dat geval met niet-medische mondkapjes te maken hebt. Zo ja, dan zijn er alsnog diverse types waar je uit kiezen kunt.

Aangeraden in Nederland is om medische mondkapjes te dragen van het type II of IIR. Andere medische mondmaskers die je zou kunnen dragen, zijn die van het type FFP. Ook deze zijn in diverse soorten verkrijgbaar. Belangrijk blijft hoe dan ook dat je goed beschermd bent en ook de mensen om je heen voor zover mogelijk niet in aanraking brengt met de eventuele virussen die je zelf mee kan dragen.