hoeveelheid quinoa afmeten

Quinoa is ontzettend gezond, en is de laatste jaren erg populair geworden in Nederland. Het wordt gegeten in salades, in de soep, of als vervanging van rijst.

En ja, het wordt uitgesproken als ‘kienwa’.

Bij het koken van quinoa gebruik je 50 tot 75 gram per persoon. Dit ligt eraan of je het als hoofdgerecht eet, of als snelle snack in bijvoorbeeld een salade.

Hier geven we je een snelle spoedcursus over quinoa.

Wat is quinoa?

Quinoa is een bloemplant die jaarlijks tot bloei komt, en wordt als gewas gezien door de eetbare zaden.

De oorsprong van quinoa ligt in Zuid-Amerika, waar men 4000 jaar geleden begon met het groeien van de plant voor consumptie.

Ondertussen is quinoa een wereldwijd fenomeen geworden, vooral omdat het een zeer voedzame graan is.

Gewassen worden verbouwd in Afrika, Azië, Noord-Amerika en zelfs in sommige Europese landen.

Geschiedenis

Inca's Zuid-Amerika

Quinoa heeft een lange geschiedenis, en was een voedingsmiddel voor een van de meest machtige beschavingen in de Amerika's, namelijk de Inca’s.

De Inca's groeiden quinoa in de bergen van het huidige Peru, Bolivia en Chili.

Zij noemden het chisaya mama, de moeder van alle granen. Er wordt gezegd dat de keizer van de Inca's elk jaar traditioneel de eerste quinoazaden plantte.

Ook de beschavingen die na de val van de Inca's in deze regio woonden, maakten veel gebruik van quinoa.

De Quechua en de Aymara zijn volkeren die de verbouwing van quinoa hebben overgedragen tot de 16e eeuw.

Bijna uitgestorven

In deze eeuw werd quinoa bijna voorgoed verwoest.

De komst van de Spanjaarden in Zuid-Amerika leidde er namelijk toe dat quinoazaad bijna niet meer gegeten werd.

De wereldontdekker Francisco Pizarro wilde namelijk het culturele nalatenschap van de Inca's compleet vernietigen, omdat de cultuur niet in het plaatje van de Katholieke Kerk paste.

Dit had als gevolg dat de velden waar quinoa op verbouwd werd, compleet vernietigd werden.

Kleine gewassen hoog in de bergen overleefden de oorlog op quinoa gelukkig, waar de inheemse Altiplanobevolking gebruik bleef maken van de zaden.

Populariteit

In de jaren 70 van de twintigste eeuw kreeg quinoa een enorme opleving.

De Boliviaanse filosoof en mysticus Oscar Ichazo was ervan overtuigd dat quinoa kon helpen bij meditatie, omdat het zo rijk was aan voedingsstoffen.

Deze kennis werd door zijn volgelingen verder verspreid.

Twee Amerikaanse leerlingen van Ichazo introduceerden quinoa vervolgens in de Verenigde Staten.

Sindsdien is het ontzettend populair geworden, en wordt het beschouwd als superfood.

Hoe kook je quinoa?

quinoa koken

Het koken van quinoa is snel en simpel.

Begin met het wassen van de zaden, er zit namelijk een natuurlijk stofje om de zaadjes heen die een beetje bitter kan smaken (maar niet schadelijk is voor de gezondheid).

Gebruik hierbij een zeef, want de zaadjes zijn zo klein dat ze door je vergiet heen kunnen vallen.

Voeg daarna water toe in een pan met quinoa. Hier kan je uitgaan van twee keer zoveel water als quinoa. Breng het vervolgens aan de kook, en laat 8 tot 10 minuten sudderen, tot al het water is geabsorbeerd.

Breng het daarna op smaak met wat je ook wilt. Quinoa heeft een vrij neutrale smaak, waardoor het goed te combineren is met de meeste ingrediënten.

En zo staat er snel een bord quinoa op tafel. Gezond én makkelijk dus!

Voedingswaarde

Waarom is quinoa eigenlijk zo gezond?

Dit komt vooral omdat de zaadjes bomvol met vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen zit.

Zelfs in een kleine portie krijg je dus al veel gezonde voedingsstoffen binnen.

Als we uitgaan van een portie van één persoon, zijn dit de voedingswaarden van de quinoa op je bord:

  • Calorieën: 146 kcal per 50 gram quinoa 

  • Eiwitten: 8,1 gram per 50 gram quinoa

  • Vet: 3,5 gram (waarvan 0,6 gram verzadigd vet) per 50 gram quinoa

  • Koolhydraten: 32 gram (waarvan 0,8 gram suiker) per 50 gram quinoa

  • Zout: 1 gram per 50 gram quinoa.

  • Vezels: 1,8 gram per 50 gram quinoa.

Er zitten dus relatief veel eiwitten in quinoa, waardoor zelfs een kleine portie best vullend is. In 50 gram witte rijst zit bijvoorbeeld maar 3,5 gram eiwit.

Vitaminen en mineralen

Daarnaast is quinoa een bron van vitaminen en mineralen.

Het bevat namelijk:

  • Vitamine B, waar je energie van krijgt

  • Vitamine E, een antioxidant

  • Mangaan, een mineraal dat het lichamelijke metabolisme ondersteunt

  • IJzer, belangrijk voor de gezondheid van je bloed

  • Magnesium, belangrijk bij het versterken van je botten en spieren

  • Omega 3, dat de werking van je hart- en bloedvaten ondersteunt

Gezondheidsvoordelen

gezondheidsvoordelen quinoa

Quinoa is een superfood, en heeft dus per definitie voordelen voor je gezondheid.

Er zijn vijf gezondheidsvoordelen waar quinoa je bij kan helpen.

  1. Quinoa bevat voedingsstoffen die ontstekingsremmend zijn. Daarom kan het helpen bij het voorkomen en behandelen van ziekten.

  2. De zaden hebben veel vezels en proteïnen, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die graag willen afvallen. Dit zorgt er namelijk voor dat je verzadigd bent.

  3. Quinoa kan helpen bij het op niveau houden van je bloeddruk. Hierdoor wordt je lekker energiek en heb je geen last van inkakkers.

  4. Quinoa is veilig om te eten voor mensen met een glutenallergie of andere aandoeningen die te maken hebben met de spijsvertering.

  5. Het eten van quinoa bevordert de werking van de darmen. Er zitten namelijk probiotica in quinoa, de gezonde bacteriën die je darmen nodig hebben.

Conclusie

Quinoa is een zaad dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt.

Het heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen, waardoor het ook in Nederland een populair gerecht is geworden.

Gebruik per persoon zo’n 50 tot 75 gram quinoa, en combineer het met je favoriete ingrediënten.

Eet smakelijk!