spaghetti eten

Je nodigt een paar vrienden uit voor een gezellig avondje met een heerlijk pastagerecht en een goede fles wijn. Alles lijkt naar wens te verlopen maar uiteindelijk kom je of spaghetti te kort of houd je genoeg over om een weeshuis te voeden.

Het klinkt je misschien bekend in de oren, veel mensen hebben namelijk problemen met het inschatten van de hoeveelheid pasta die nodig is.

Voor een hoofdgerecht geldt de vuistregel dat je per volwassene ongeveer 80 tot 120 gram ongekookte spaghetti nodig hebt. Voor kinderen – of kleine eters – zou ongeveer 70 gram moeten volstaan.

In dit artikel leer je alles over hoeveel gram pasta je per persoon nodig hebt en hoe je dit op een gemakkelijke manier kan berekenen. Wil je dus al het fijne weten over pasta meten? Lees hieronder dan zeker verder.

Hoe veel pasta moet je per persoon voorschotelen?

Op het eerste gezicht lijkt het niet zo moeilijk te zijn hoe veel pasta je moet klaarmaken, zodat niemand met honger blijft zitten en je geen pan vol pasta weg moet gooien. Met onderstaande vuistregel kom je vaak al een heel eind.

  • Gedroogde pasta – Ongeveer 80 tot 120 gram per persoon
  • Verse pasta – Ongeveer 120 tot 150 gram per persoon
  • Gevulde pasta – Ongeveer 180 tot 220 gram per persoon

Toch is er nog best veel waar je rekening mee moet houden wanneer je op het punt staat om pasta te koken. Er zijn namelijk een aantal variabelen die bepalen hoe veel spaghetti, tagliatelle, fusilli, penne of papperdelle je precies nodig hebt. De belangrijkste is dus of je pasta gedroogd, vers, of gevuld is.

Soorten pasta

  • Droge pasta is de meest gebruikte soort pasta in de Nederlandse keuken. Je kan het lang bewaren, het kost het minste werk om te bereiden, is in alle soorten en maten verkrijgbaar en bij iedere supermarkt te koop.
  • Verse pasta is wat exclusiever dan gedroogde pasta. Het is niet zo gemakkelijk in de winkels te vinden en maximaal een paar dagen in de koelkast te bewaren. Dit omdat er rauwe eieren in verwerkt zijn.

Hoeveel gram gedroogde spaghetti heb je nodig per persoon?

Hierboven las je al dat je ongeveer 80 tot 120 gram gedroogde spaghetti nodig hebt per persoon. Dit is een stuk minder dan bij verse spaghetti. De reden hiervan is dat gedroogde spaghetti veel water opneemt. Hierdoor wordt de spaghetti niet alleen eetbaar maar ook een stuk groter en zwaarder.

Hoeveel gram verse spaghetti heb je nodig per persoon?

Verse spaghetti kan je zelf maken of bij de grotere supermarkten en speciaalzaken kopen. Verse spaghetti bevat al veel vocht en lijkt daardoor qua omvang en vorm al meer op spaghetti in gekookte vorm. Daarom heb je hier in gewicht meer van nodig per persoon, ongeveer 120 tot 150 gram.

Hoe meet je pasta?

pasta meten

Pasta bestaat al duizenden jaren. Het is dan ook geen verrassing dat er honderden verschillende pastavormen zijn. Zeker met gedroogde pasta kan het nogal eens een gedoe zijn om de juiste hoeveelheid te meten.

Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen en trucjes die je helpen om de juiste hoeveelheid pasta te krijgen.

Hoe meet je gedroogde spaghetti

Gedroogde spaghetti is de vorm van pasta die vaak het meeste hoofdpijn oplevert. Door de vorm leg je het niet gemakkelijk even op de keukenweegschaal. Toch is gedroogde spaghetti meten minder lastig dan je denkt.

Wist je bijvoorbeeld dat er in de meeste pastalepels een rond gat zit om de portie pasta per persoon af te meten? Ook zijn er speciale spaghettimeters te koop met verschillende gaten, waardoor je direct de juiste hoeveelheid voor het aantal personen af kan meten.

Maar ook als je geen pastalepel of spaghettimeter hebt zijn er eenvoudige manieren om te weten hoeveel gram spaghetti je nodig hebt per persoon.

Spaghetti meten met een fles

Meer dan een – uiteraard lege – fles frisdrank of water heb je niet nodig om de juiste hoeveelheid spaghetti per persoon te kunnen meten. De mond van een fles komt ongeveer overeen met 100 gram spaghetti. Precies genoeg dus voor één persoon.

Spaghetti meten met de hand

pasta meten met hand

Heb je helemaal niets in huis dan kan je ook met je hand spaghetti meten. Dit doe je door het topje van je duim op het bovenste vingerkootje van je wijsvinger te plaatsen.

De ruimte hier tussen is vaak iets meer dan genoeg is voor één persoon. Heb je nu extreem grote of kleine vingers dan kan je eventueel een vingerkootje opschuiven.

Spaghetti meten met een keukenweegschaal

Ook met een keukenweegschaal is het mogelijk om (gedroogde) spaghetti te meten. Hiervoor heb je wel een hoog drinkglas nodig en een keukenweegschaal die je kan kalibreren.

Plaats het drinkglas op de keukenweegschaal en kalibreer het gewicht terug naar het nulpunt. Voeg vervolgens spaghetti toe tot je bij het streefgewicht bent.

Hoe meet je andere vormen pasta

Lange en rechte pasta zoals spaghetti en linguine laten zich vaak op veel manieren gemakkelijk meten. Dit is anders wanneer je kleinere pasta hebt. In al die gevallen zal je met een keukenweegschaal of maatkopjes moeten werken.

Wat als je niet genoeg of te veel spaghetti hebt?

spaghetti eten vrienden

Het meten van pasta is bepaald geen sinecure. De soort en vorm van de pasta bepalen namelijk in grote mate hoeveel je er precies van nodig hebt. Daarnaast moet je van te voren ook maar goed inschatten hoe veel jij en je tafelgenoten op dat moment willen eten.

Het belangrijkste is dat je geniet van een gezellige avond, want naast dat pasta erg lekker is, heeft het nog twee andere voordelen.

  • Als je te veel spaghetti gemaakt hebt, maak je dan geen zorgen. Soms zeggen ze wel eens dat je genoeg eten moet maken om een onverwachte gast te kunnen voeden. En anders kan je het altijd in de koelkast bewaren om de volgende dag van de kliekjes te genieten of er een salade van te maken

  • Ook wanneer je te weinig spaghetti gemaakt hebt, is er niets aan de hand. Het voordeel van pasta is namelijk dat je al snel weer een nieuwe hoeveelheid klaar hebt staan. Veel pastasoorten zijn binnen 10 minuten al beetgaar.