hoeveel risotto per persoon

Ben je een etentje aan het voorbereiden en wil je eens iets bijzonders op tafel zetten? Italiaans is altijd een goede keus.

Risotto wordt steeds populairder in Nederland, en met een goede reden! Het is namelijk ontzettend lekker. Probeer het maar eens!

Bij risotto gebruik je 75 meestal gram per persoon. Als je voor vier mensen kookt, is dit dus 300 gram.

Dit lijkt misschien niet zoveel, maar risottorijst zet enorm uit als het gekookt wordt. Bij grote trek wordt ook wel 100 gram per persoon aanbevolen.

Hier lees je leuke tips en weetjes over risotto, die je aan de eettafel kunt delen.

Wat is risotto?

Risotto is een Italiaans gerecht, dat gemaakt wordt door het koken van een korte rijstkorrel in bouillon tot deze romig wordt.

De klassieke Italiaanse risotto bestaat maar uit een paar ingrediënten: de risottorijst, de bouillon, witte wijn, boter en Parmezaanse kaas.

Hoe is risotto ontstaan?

Sinds de veertiende eeuw wordt er rijst geteeld in het zuiden van Italië, maar pas later werd dit ook gebruikelijk in Milaan, waar het gerecht risotto oorspronkelijk vandaan komt.

Het oudste bewaarde recept voor risotto stamt uit 1809, waarbij de rijst gekookt werd met worst, beenmerg, ui en saffraan.

De legende gaat dat een glasblazer die saffraan gebruikte als pigment, het per ongeluk op een bruiloft in de rijst blies.

Dit viel in de smaak (letterlijk!), en langzamerhand werden er meer ingrediënten aan de rijst toegevoegd.

Wat is risottorijst?

wat is risotto

Risottorijst is een rijstsoort die geschikt is om risotto mee te maken. Deze rijst heeft veel zetmeel, wat bij het koken zorgt voor de romige en plakkerige textuur.

De twee meest gebruikelijke rijstsoorten zijn carnaroli en arborio.

Carnarolirijst is iets steviger en heeft veel zetmeel, maar arborio is makkelijker verkrijgbaar en wordt dus vaker gebruikt bij het maken van risotto.

Hoe maak je risotto?

Het gerecht is qua ingrediënten niet ingewikkeld, maar de kooktechniek kan best lastig zijn.

De textuur van de gekookte risotto is namelijk erg belangrijk.

De korrels mogen niet meer hard zijn, maar de risotto mag ook geen pap worden.

Daarom wordt op de verpakking meestal de instructie geplaatst dat je veel moet roeren en geleidelijk het bouillon moet toevoegen.

Geduld is een schone zaak als het gaat om het koken van risotto.

Welke risottogerechten zijn er?

Natuurlijk kan je vrijwel alles met risotto combineren. Toch zijn de klassiekers meestal het beste.

Risotto is een populair gerecht in Italië, en elke streek heeft er zijn eigen draai aan gegeven.

Naast de klassieke risotto zijn er nog acht regionale varianten die je móet proberen.

Risotto alla Milanese

Deze variant is een specialiteit van Milan, en wordt gemaakt met runderbouillon, het beenmerg van een rund en kaas.

In plaats van boter wordt varkensvet aan de risotto toegevoegd.

Daarnaast wordt de risotto alla Melanese gekruid met saffraan, waardoor het een mooie gele kleur krijgt.

Er wordt gedacht dat risotto alla Melanese de oorspronkelijke variant was. Toch wordt deze niet zo vaak voorbereid als de risotto met boter.

Risotto al Barolo

Dit is een specialiteit uit de Italiaanse regio Piëmont.

In deze risotto wordt rode wijn gebruikt, waardoor het gerecht een bordeauxrode kleur krijgt.

Daarnaast wordt er nog een bron van proteïne toegevoegd, zoals bonen of worst.

Risotto al nero di seppia

Nog een risotto met een bijzondere kleur. In de provincie Venetië is de risotto met inktvis ontstaan

De risottorijst wordt onder andere in de inkt gekookt, waardoor het een pikzwarte kleur krijgt.

Risi e bisi

Risi e bisi

Dit gerecht komt ook uit Venetië, en is eigenlijk een soep.

Het zetmeel van de risottorijst maakt de soep echter zo dik dat je het ook met een vork zou kunnen eten.

Andere ingrediënten van de risi e bisi zijn doperwten en pancetta.

Risotto alla zucca

Deze variant is een echte herfstmaaltijd. Het wordt namelijk gemaakt met pompoen, nootmuskaat en kaas.

Dit recept wordt vaak in de oven gekookt,

Risotto alla pilota

Risotta alla pilota is een specialiteit uit de stad Mantua, in Lombardije.

Deze is niet voor de vegetariërs. Er wordt namelijk worst en varkensvlees toegevoegd aan de risotto.

Meestal wordt het ook geserveerd met kaas.

Risotto ai funghi

Deze heb je misschien zelf wel eens gemaakt. Risotto en champignons gaan namelijk erg goed samen.

Naast champignons, wordt er in de Italiaanse keuken gebruikgemaakt van een grote hoeveelheid paddenstoelen.

De smaak van je risotto hangt in Italië dus af van welke paddenstoelen er groeien.

Risotto ai frutti di mare

Natuurlijk heeft risotto ook een variant met zeevruchten - anders zou het niet Italiaans zijn geweest!

Er wordt vaak gebruikgemaakt van mosselen en garnalen bij deze variant.

Conclusie

100 gram risotto per persoon

Gebruik ongeveer 75 tot 100 gram risottorijst per persoon voor je risotto.

Risotto is een Italiaans gerecht waarbij rijst wordt gekookt tot het een romige textuur heeft.

Je kookt het door geleidelijk bouillon toe te voegen aan de rijst en veel te roeren. Daarna blus je het af met witte wijn.

Naast het klassieke recept, zijn er andere varianten van risotto die zeker het proberen waard zijn.

Eet smakelijk!