Menig mannenhart gaat sneller kloppen wanneer de dagen langer worden en de temperaturen weer stijgen: het duurt niet lang meer voor de barbecue van stal kan worden gehaald! 

Barbecues zijn voor de meeste mensen samen met het pakken van een terrasje één van de belangrijkste redenen waarom de zomer zo gewenst is. Vrienden, familie, een warme zon en vooral veel lekker eten en drinken, wat wil een mens nog meer?

Toch kan er meer bij komen kijken bij het organiseren van een barbecue dan je op het eerste oog misschien verwacht. Zeker als je van een leuke barbecue een onvergetelijke ervaring wil maken. Daarom hebben we in dit artikel een volledig overzicht gemaakt van alles waar je aan moet denken en vooral van alles wat je in huis moet halen om je barbecue de wow-factor mee te geven. Benieuwd naar wat dit alles is? Lees hieronder dan snel verder.

Thema en decoratie

Met de coronacrisis nog vers in het geheugen willen we allemaal vooral weer wat onbezorgd plezier en leuke dingen in het leven hebben. Nu is een barbecue daar natuurlijk op zichzelf al een perfect voorbeeld van maar je kan het nog leuker maken door de tuin leuk aan te kleden of zelfs met een speciaal thema te werken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • De tropen! Hawaii shirts, ananassen, flamingo’s, bloemenslingers en teenslippers.
  • Decadefeestjes: de 70’s, 80’s en 90’s doen het bij bijna ieder publiek goed
  • Strandfeestje: zwembroeken, parasols en misschien zelfs een echte zandbak onder de tafel om het zand tussen de tenen te kunnen voelen?
  • Kerstthema: de laatste jaren is het steeds populairder om een half jaar voor het kerstfeest een zomers kerstfeest te organiseren. Kleine cadeautjes, kerstliedjes en kerstmutsen zorgen voor een onvergetelijke ervaring en een bijzondere sfeer.

Verder kan je het nog helemaal afmaken door de uitnodigingen digitaal of fysiek in de juiste opmaak te versturen zodat je gasten zich al lang van tevoren kunnen verheugen op een heerlijk middagje en avond.

De barbecue voorbereiden

Nu de uitnodigingen verstuurd zijn en iedereen reikhalzend uitkijkt naar de barbecue is het zaak om naar de belangrijkste benodigdheden te kijken. Het vlees dus? Absoluut niet. Een goede barbecue valt en staat met de juiste tools en benodigdheden.

Kookgerei

Wie goed en vooral ook veilig wil barbecueën gaat veel soorten kookgerei nodig hebben. Denk bijvoorbeeld maar eens aan keukentangen. Meervoud, want het beste gebruik je er één voor rauw vlees, één voor het vlees dat bereid is en nog eens een ander voor voedsel dat geen vlees is.

Uiteraard mag een set spatels en messen ook niet ontbreken maar het belangrijkste instrument dat je in huis kan halen is misschien wel een vleesthermometer. Barbecues zijn berucht om de vele gevallen van voedselvergiftiging waartoe ze geleid hebben. Wanneer het vlees op de juiste temperatuur bereid is wordt deze kans gigantisch verkleind. Je wil natuurlijk niet dat je gasten de dag na jouw topfeest de hele dag thuis op de pot te vinden zijn.

Brandstof

Het zal je maar gebeuren, staat de barbecue goed voor te branden en kom je erachter dat je zo goed als door je brandstof heen bent. Einde feest! Controleer daarom goed of je nog voldoende brandstof in huis hebt om de barbecue mee aan de gang te houden. Indien je met briketten of kolen werkt kan je eventueel ook houtsnippers of rookhout kopen om een specifieke smaak aan het vlees mee te geven.

Bewaren van vlees

Zoals je hierboven al las is het op de juiste temperatuur houden en krijgen van vlees een belangrijk onderdeel van de voedselveiligheid. Vlees kan in principe maar korte tijd tussen de 5 en 60 (de gevarenzone) bewaard worden, in principe is iedere minuut er één te veel. Daarom is het verstandig om bij de supermarkten een paar koeltassen te halen. Deze kan je vullen met ijsblokjes zodat je zonder zorgen het vlees in de buurt kan hebben zonder het risico te lopen dat dit te snel opwarmt.

Schoonmaakmiddelen

Niemand vindt het leuk maar het is ook een onoverkomelijk onderdeel van iedere barbecue: Het vele opruim- en schoonmaakwerk. Wanneer je enkel gebruik maakt van wegwerpartikelen heb je natuurlijk niet veel meer nodig dan dat en vuilniszakken maar al dat plastic of karton doet wel enige inbreuk aan de uitstraling van het barbecuefeest. Daarentegen wil je natuurlijk ook niet na de barbecue direct beginnen met de afwas terwijl de gezelligheid eigenlijk gewoon door hoort te gaan.

Om de boel toch al enigszins schoon te krijgen en ervoor te zorgen dat je later niet uren aan het boenen en schrobben bent door alle aangekoekte voedselresten kan je er best voor zorgen dat je een grote emmer, of beter nog, een afwasbak hebt klaarstaan. Wanneer iedereen klaar is met eten kan je dan vlug al het bestek en de borden afspoelen zodat de afwasmachine er later geen problemen mee heeft. Het voorkomt ook nog eens dat de etensresten ongedierte zoals vliegen of wespen aantrekken!

Hygiëne

Rauw vlees kan tal van verschillende ziekteverwekkers bevatten. Daarom is hygiëne bij iedere barbecue van groot belang. Gebruik kookgerei dat met rauw vlees in aanraking komt nergens anders voor, was je handen nadat je rauw vlees aangeraakt hebt en zorg dat er handdesinfectiemiddel beschikbaar is voor alle gasten.

Kort samengevat moet je dus de volgende zaken in huis hebben wanneer je een barbecue goed, hygiënische en veilig voorbereid wil hebben:

  • Meerdere keukentangen
  • Genoeg messen
  • Meerdere snijblokken (één voor rauw vlees, de ander voor groenten)
  • Vleesthermometer
  • Sponzen en afwasdoekjes
  • Afwasmiddel
  • Antibacteriële doekjes
  • Handdesinfectiemiddel
  • Handdoeken

Ingrediënten voor de perfecte barbecue

Hoeveel eten per persoon?

Je wil natuurlijk ten koste van alle voorkomen dat gasten hongerig naar huis gaan. Gelijktijdig moet je er natuurlijk ook voor waken dat je niet met een overschot blijft zitten. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten hoeveel personen er gaan komen en wat de verhouding aan mannen, vrouwen en kinderen is. 

Vlees, gevogelte en vis zijn in de regel het meest gegeten voedsel bij een barbecue. Mannen verorberen gemakkelijk 600 gram, grote eters gaan misschien zelfs richting de kilo. Voor vrouwen mag je met minder rekening houden, gemiddeld ongeveer 400 tot 500 gram. Bij kleine kinderen mag dat nogmaals gehalveerd worden. Rundvlees is het populairste vlees voor op de barbecue.

Met alleen vlees is geen enkele barbecue een smulfeest, zeker salades, kleine hapjes en stokbrood zijn een noodzakelijke aanvulling op alle grote stukken vlees. Als je rekening houdt met ongeveer 200 gram aan salade en groente plus een half stokbrood per persoon ben je normaal gesproken op de juiste weg om iedereen goed doorvoed weer terug naar huis te zien keren.

Hoe veel drinken per persoon?

Lastiger om te beantwoorden is de vraag hoe veel drinken je in huis moet hebben om een barbecue te organiseren. Belangrijk om te weten is wat er graag gedronken wordt. Bij de meeste barbecues is er natuurlijk voldoende bier in huis maar ongetwijfeld zijn er ook gasten die liever een rode of witte wijn drinken, het is dus belangrijk om je publiek te kennen. Ga vervolgens uit van 2 glazen per persoon per uur en vergeet uiteraard niet ook voldoende alcoholvrije opties zoals vruchtensappen of frisdranken aan te kunnen bieden.

Het voedsel op de boodschappenlijst

Alle voorbereidingen zijn getroffen, je hebt de juiste materialen in huis en de barbecue staat binnen een paar dagen op de planning. Hoog tijd dus om alle voedingsproducten in huis te halen. Maar waar moet je dan bij een barbecue allemaal aan denken?

Alles om te grillen

Vlees is voor veel mensen stiekem toch de reden waarom ze zo graag de barbecue aansteken en wij begrijpen dat maar al te goed. Daarom doe je er goed aan om niet alleen genoeg in hoeveelheid maar ook genoeg in variëteiten vlees in te kopen. Dat kan natuurlijk door een kant-en-klare vleesset voor de barbecue te kopen maar je stelt dit ook zelf heel gemakkelijk samen.

Zorg in ieder geval dat er genoeg kipspiesjes, worsten, karbonades, speklappen en hamburgers in huis zijn. Speciaal rundvlees neemt al vele jaren in populariteit toe, hier kun je lezen met welke soorten jij je gasten gastronomisch kan verwennen.

Natuurlijk is vlees niet het enige dat een mooie plek op de grill verdient. Vis en schaaldieren zoals zalm(filet), tonijn of heerlijke gamba’s mogen natuurlijk bij geen enkele barbecue ontbreken. Wil je er wat meer de tijd voor nemen dan kan je zelfs nog een heerlijke pan met mosselen in gedachten houden.

Als laatste zijn er ook nog vele groentesoorten die prima op de barbecue gelegd kunnen worden. Maïskolven, plakken courgette of groentespiesjes met champignons, ui en paprika zijn maar kleine voorbeelden. En vergeet je ook geen rekening te houden met eventuele vegetarische gasten? Met falafels, groenteburgers en vegetarische kipstukjes is er ook voor hen voldoende om te kunnen grillen, terwijl het ook de moeite loont om deze vaak lekkere gerechten zelf eens te proberen.

Bijgerechten

Geen barbecue is af zonder smakelijke bijgerechten en brood, salades en smeerseltjes nemen wat dat betreft de belangrijkste plaats in beslag. Zorg dus in ieder geval dat je per twee aanwezigen een heel stokbrood in huis hebt. De meeste mensen eten het stokbrood liefst niet op zichzelf dus zorg dat er genoeg op te smeren en leggen valt. Filet americain, kruidenboter, tapenade maar bijvoorbeeld ook paling, eiersalade en zalm zijn de grote favorieten van vele mensen en wat dat betreft een veilige keuze voor in het winkelmandje.

Wat betreft salades bij de barbecue zijn er een drietal waar vaak voor gekozen wordt. Allereerst de klassieke salade die vooral gebaseerd is op verschillende soorten sla, gemixt met wat tomaten, komkommer en soortgelijke ingrediënten plus een dressing. Daarbij is het altijd verstandig om een pastasalade klaar te hebben staan. Niet alleen omdat het erg lekker is maar het ook nog eens goed vult, waardoor je minder vlees per persoon nodig gaat hebben. Als laatste is er dan nog de fruitsalade, die het over het algemeen goed doet als dessert.

Als laatste is er nog één belangrijk onderdeel voor bij de barbecue. De sauzen! Zorg dus dat je niet alleen maar mayonaise en tomatenketchup in huis hebt maar verwen je gasten ook met speciale barbecuesauzen, cocktailsauzen en natuurlijk de alom geliefde maar ook gehate knoflooksauzen.

Alles bij elkaar opgeteld kunnen we een opsomming maken van in ieder geval de volgende ingrediënten die je eigenlijk op iedere barbecue nodig gaat hebben:

  • Vlees (hamburgers, drumsticks, kippenvleugels, steaks, kipsaté, worsten etc.)
  • Vis (zalm, tonijn maar bijvoorbeeld ook zeebaars of paling)
  • Vers brood of stokbrood
  • Groente (paprika, maïs (kolf), champignons, aubergine, courgette, ui, sla, etc.)
  • Fruit (watermeloen, ananas, appel, aardbeien etc.)
  • Sauzen
  • Beleg (plakjes zalm, paling, (Franse) kazen, etc.)
  • Smeersels (filet americain, eiersalade, saté, etc.)
  • Bier
  • Rode en witte wijn
  • Vruchten- en frisdranken

Uiteindelijk zal je zelf moeten bepalen in welke hoeveelheid je alles nodig gaat hebben, afhankelijk van de (bij)gerechten die je wil maken. Zolang de bovenstaande zaken maar aanwezig zijn zal het in ieder geval lastig worden om er geen gezellige en vooral smakelijke middag of avond van te maken!