Huishoudelijke apparaten

Wassen, strijken, stofzuigen. Allemaal werkjes die makkelijker zijn gemaakt door de uitvindingen van verschillende huishoudelijke apparaten. Veel mensen maken er dan ook gretig gebruik van om het dagelijkse (huishoud)leven er een stuk gemakkelijker op te maken.

Het meest gebruikte huishoudelijke apparaat is de koelkast. Je zou misschien denken dat je hem niet zo heel vaak gebruikt, maar de koelkast staat natuurlijk wel dag en nacht aan. Als je zou tellen hoe vaak je de koelkast per dag opendoet, dan denk ik dat je verbaasd op zult kijken.

Het huishoudelijke apparaat waar het meeste stroom aan wordt gebruikt in de Nederlandse samenleving is de verwarming en / of de boiler. Hoewel het bijna niet meer weg is te denken uit onze huizen, slurpen de verwarmingen en / of boilers in onze huizen zo een 60 % op van het gehele budget dat wordt gebruikt voor stroom / elektriciteit.

1. Koelkast

Koelkast

Gebruikt voor: het koelen van etenswaren / drinken

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

De koelkast wordt in het Vlaams ook wel een frigo genoemd, dit is afkomstig van de merkverwatering van het Amerikaanse merk Frigidaire. In eerste instantie werd een koelkast een ijskast genoemd en was precies dat; een kast waar eten koel werd gehouden met behulp van ijs. Later is dit proces elektrisch geworden.

De allereerste koelkast komt uit 1922 en werd heruitgevonden in 1926 door Albert Einstein en Leo Szilard. Szilard patenteerde in Amerika de koelkast in 1930, deze koelkast werkte echter op een hittebron. Nu kun je dit witgoed in eigenlijk alle westerse huishoudens terug vinden, maar dan wel de elektrische versie. In 1972 bezat, volgens de Consumentenbond, al 93 % van de Nederlandse huishoudens een koelkast.

2. Stofzuiger

Stofzuiger

Gebruikt voor: het opzuigen van vuil

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: het gehele huis

De stofzuiger is uitgevonden in 1901 door Hubert Booth. Hij vond het namelijk nogal vreemd dat mensen het stof alleen maar wegbliezen in plaats van het daadwerkelijk weg te halen. Dit, vond hij, moest gedaan worden met zuigkracht, en zo geschiedde.

Hoover Suction Sweeper Company bracht in 1907 een stofzuiger op de markt die ‘maar’ 20 kilo woog en was hiermee de eerste die een ‘lichtgewicht’ stofzuiger op de markt bracht; de hoover. Deze hoovers werden huis aan huis verkocht. In 1938 had ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens een stofzuiger en nu is hij bijna niet meer weg te denken bij het huishouden.

3. Verwarming

Verwarming

Gebruikt voor: het verwarmen van het huis

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: het gehele huis

Zoals al vermeld, zorgt de verwarming van onze huizen voor het grootste energieverbruik. De Consumentenbond heeft een lijst gemaakt van deze grootverbruikers en hoeveel het gemiddeld kost, de lijst maakt gebruik van cijfers die gedeeltelijk van Milieu Centraal afkomen en zijn gebaseerd op € 0,22 per kWh.

Ventilatie & verwarming

Apparaat

Stroomkosten /jaar

Gebruik

Mechanische ventilatie (wisselstroommotor)

€88

24 uur per dag

Mechanische ventilatie (gelijkstroommotor)

€62

24 uur per dag

Airco (mobiele)

€45

200 uur per jaar

Pomp vloerverwarming met schakelaar

€22

9 uur per dag

Pomp vloerverwarming zonder schakelaar

€125

24 uur per dag

CV-ketel

€20

24 uur per dag

Bron: Consumentenbond

4. Wasmachine

Wasmachine

Gebruikt voor: het wassen van vuile kleding / was

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: het washok

Er zin tijden geweest dat men alles met de hand moest wassen in een tobbe, maar gelukkig zijn die tijden voorbij. Na de met de hand aangedreven wasmachines was het tijd geworden voor de elektrische wasmachines die al het wasdrama uit handen neemt.

Deze mooie uitvinding werd begin 20e of eind 19e eeuw gedaan door Louis Goldenberg uit New Jersey (Verenigde Staten). Er zijn twee soorten wasmachines als je kijkt naar de manier van wassen; de ene roert de was en heeft een vaste trommel, de andere draait de was rond door middel van een bewegende trommel. Ook zijn er voorladers (was gaat aan de voorkant in de machine) en er zijn bovenladers (de was gaat bovenin de machine).

5. Wasdroger

Wasdroger

Gebruikt voor: het droog maken van natte / vochtige kleding / was

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: het washok

De wasdroger wordt ook wel een droogtrommel, droogkast, droogautomaat of kortweg droger genoemd. En zoals de naam al doet vermoeden kun je de (natte) was hierin drogen. Het principe is vrij simpel; je stopt de vochtige was in de droger, deze zal de was ronddraaien en verwarmen met hete lucht waardoor de was droog wordt. 60% van de huishoudens in Nederland had in 2004 een droger. Een nadeel van de droger is dat je was wel sneller slijt dan wanneer je het zou ophangen.

Uiteraard zal het vocht dat van de vochtige was afkomt ook ergens heen moeten, dit kan via een slang die naar buiten loopt of het wordt opgevangen in een bakje opgevangen via een condensor. Als je een meer energie zuinige versie wilt hebben kun je het beste kiezen voor een droger met een condensor, deze verbruikt ongeveer 1/3 in vergelijking met een droger die het naar buiten afvoert (dit komt doordat de warmte in de droger blijft).

6. Kookplaat / Fornuis

Kookplaat

Gebruikt voor: het bereiden van voedsel

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een kookplaat kun je in verschillende uitvoeringen vinden, het aantal ‘pitten’ waarop je kookt kan verschillen in aantal en in grootte, maar ook de manier waarop het voedsel wordt verhit kan nogal verschillen van elkaar.

Er zijn momenteel drie soorten die we het meeste tegenkomen in de Nederlandse keukens;

 • De gaskookplaat, deze gebruikt gaspitten waardoor gas(vuur) komt, hiervoor is een toevoer van gas nodig.
 • De elektrische kookplaat, dit kan zowel keramisch als klassiek zijn; je kunt deze op het normale stroomnet koppelen, nadeel is dat deze veel tijd nodig hebben om af te koelen en dit niet altijd even zichtbaar is.
 • En als laatste de inductiekookplaat, kan ook worden aangesloten op het stroomnet en maakt gebruik van inductie (zoals een magnetron). Het voordeel is dat deze laatste heel snel verwarmt en vrij snel afkoelt.

7. Televisie

Televisie

Gebruikt voor: het bekijken van televisieprogramma’s en films

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de woonkamer / slaapkamer

Hoewel je met een televisie geen huishoudelijke taken uitvoert, komt deze wel in heel veel huishoudens voor. Vaak is het zelfs zo dat er in 1 huishouden meerdere tv’s te vinden zijn. Maar over het algemeen vind je de televisie in de woonkamer waar men gezamenlijk (of alleen) naar films of televisie programma’s kijken.

In Nederland zijn er een aantal huishoudens die mee werken aan het zogenoemde kijkgedrag in Nederland. Dit bestaat sinds 2011 en geeft de kijkcijfers weer. Er zijn 1235 huishoudens die een ‘kastje’ hebben dat kijkt naar hun kijkgedrag. Dit geeft geen perfecte weergave, maar een indicatie waarnaar men in ons land kijkt.

8. Vaatwasser

Vaatwasser

Gebruikt voor: het reinigen van keukengerei

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Vaatwasser, afwasmachine, afwasautomaat of vaatwasmachine zijn namen voor het apparaat dat volgens sommigen onmisbaar in de keuken is. Deze machine was automatisch alle vuile vaat af. Je plaatst de vuile vaat (al dan niet omgespoeld) in de vaatwasser, doet er schoonmaakmiddel in, zorgt dat er voldoende vaatwasmachine zout (regenereerzout) in zit en glansmiddel. Je kiest het juiste programma en zet hem aan, afhankelijk van het programma is je vaat na een bepaalde tijd schoon en (zo goed als) droog.

De uitvinding van de vaatwasser komt uit 1850 (!), Joel Houghton heeft toen een patent aangevraagd voor een machine die bestek en servies zou wassen. Deze machine moest nog wel handmatig worden aangedreven. Rond de 70 en 80-er jaren werd de vaatwasser in West-Europa pas wat populairder.

9. Computer / Laptop

Laptop

Gebruikt voor: werk / internetten / gamen

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de woonkamer / kantoor

Terwijl de personal computer (pc) pas in 1980 zijn intrede deed dankzij IBM is hij ondertussen al bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De door IBM geïntroduceerde pc is de standaard geworden (m.u.v. de Mac) voor de huidige computers.

Het woord computer komt van het Engels en staat voor iemand die ingewikkelde berekeningen uitvoert. In het Duits heet een computer een ‘Rechner’, in het Frans was het eerst ‘calculateur’ maar nu ‘ordinateur’ en in het Zuid-Afrikaans een ‘rekenaar’.

10. Waterkoker

Waterkoker

Gebruikt voor: het koken van water

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Zoals de naam al zegt is een waterkoker een apparaat dat water verhit (tot het kookpunt). Door middel van een verwarmingselement wordt het water in het waterreservoir verwarmt. Het verwarmen kan worden gedaan door een zogenaamde dompelaar die in het water steekt, maar het kan ook gebeuren door middel van een verwarmingselement onder in het reservoir.

De allereerste waterkoker komt uit 1891. De eerste automatische waterkoker werd door Russel Hobbs op de markt gebracht in 1955. Tot en met de dag van vandaag wordt er nog steeds aan de waterkoker gesleuteld om ze zo energievriendelijk en veilig te maken als het maar kan.

11. Strijkijzer

Strijkijzer

Gebruikt voor: het kreukvrij maken van kleren

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: in de buurt van de kledingkast of wasmachine

Niet iedereen houdt van strijken en voor deze mensen is het dan ook een verademing geweest dat er op een gegeven moment ‘strijkvrije’ kleding op de markt werd gebracht. Echter, soms kom je er niet onderuit om een kledingstuk te moeten strijken.

Om goed te kunnen strijken heb je een strijkijzer of strijkbout nodig, maar een strijkplank is absoluut geen overbodige luxe. Op deze laatste leg je de te strijken kleding waar je vervolgens met het strijkijzer overheen gaat om deze kreukvrij te maken. Mooi bijkomend voordeel is dat door de hitte ook veel bacteriën worden gedood.

12. Magnetron / Combimagnetron

Magnetron

Gebruikt voor: het opwarmen en bereiden van eten

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

De magnetron wordt ook wel een microgolf genoemd en werkt op basis van microgolfstraling. Naast de normale magnetron bestaan eer ook combimagnetrons, of combi-ovens, deze kunnen naast de magnetronfunctie ook één of meerdere ovenfuncties gebruiken.

Over het algemeen leent de magnetron zich vooral voor het ontdooien van voedsel uit de diepvries. We danken de naam magnetron aan Philips die de microgolfoven sinds de jaren 60 zo noemde. Bij toeval werd door Percy Spencer in de 40-er jaren het gebruik van microgolven kon worden gebruikt voor het opwarmen van voedsel.

13. Koffiezetapparaat

Koffiezetapparaat

Gebruikt voor: het bereiden van koffie

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een koffiezetapparaat of koffiezetter is gemaakt voor het zetten van koffie. Binnenshuis wordt een koffieapparaat gebruikt die werkt op elektriciteit, maar er zijn ook koffiezetters die werken op het vuur (van een spiritusbrander).

Er zijn vele soorten koffiezetapparaten:

 • Koffiezetapparaat met metalen of papieren filter
 • Koffiezetapparaat met koffiepads, denk bijvoorbeeld aan een Senseo (Philips)
 • Koffiezetapparaat met gesloten capsules, denk hierbij aan o.a. de Nespresso
 • Koffie volautomaat met verse koffiebonen
 • Espressomachine met heet water onder hoge druk en een filterbakje
 • Kraantjespot waarin de koffie bezinkt en niet wordt gefilterd
 • Mokkapot waarbij het hete water door de gemalen koffie wordt geperst onder lage druk
 • Napoletana is een mokkapot uit Napels
 • Koffiepercolator waarbij het hete water over de koffie wordt geleid
 • Cafetière waarbij de gemalen koffie naar beneden door het hete water wordt gedrukt
 • Sifon maakt gebruik van een waterslot, sifon of zwanenhals
 • Pistonmacfhine een hafautomatische espressomachine die je zelf kunt instellen
 • Koffiemachines voor grootverbruik die gebruik maken van koffie extract dat vloeibaar is

14. Frituurpan

Frituurpan

Gebruikt voor: het frituren van eten

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken of (een schuurtje) buiten

Een frietpan, friteuse, frituurpan of frietketel waarin je etenswaren kunt frituren in hete olie of vet. Het meest gebruiken we dit apparaat voor het frituren van friet of snacks als kroketten en frikandellen. Aangezien mensen gek zijn op gefrituurd eten bestaan er dan ook behoorlijk wat cafetaria’s of snackbars waar je het klaargemaakt kunt kopen.

In eerste instantie was er een frituurpan die je moest verhitten op het gasfornuis, nu kun je deze versie nog steeds kopen (voor onder andere op inductie), maar over het algemeen maakt men gebruik van de losse frituurpan op elektrisch. Deze is sinds 1950 voor de consument op de markt.

15. Airfryer

Airfryer

Gebruikt voor: het met hete lucht bereiden van eten

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

De airfryer of heteluchtfriteuse lijkt veel op de frituurpan, maar wint aan populariteit omdat het een stuk gezonder is aangezien er geen vet of olie wordt gebruikt waarin je het eten moet doen. De airfryer maakt gebruik van hete lucht die circuleert om het eten warm en krokant te krijgen. Het is te vergelijken met het principe van hete lucht ovens.

Pas in 2005 werd het eerste patent door TruboChef Technologies inc. ingediend voor een airfryer. Deze airfryers waren vooral gericht op het gebruik in horeca gelegenheden. Philips was het bedrijf dat in 2010 de airfryer op de markt bracht die ook geschikt is voor het gebruik door consumenten.

16. Diepvriezer

Diepvriezer

Gebruikt voor: het invriezen van voedingswaar

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Andere namen voor een diepvriezer zijn vrieskist, vrieskast, vriezer of diepvries. Met behulp van snelkoeling kan voedsel verkoeld worden tot onder de 0 graden Celsius. Door deze bevriezing kan dit voedsel veel langer goed gehouden worden en de vitamines te behouden.

Over het algemeen vind je een vriezer op of onder de koelkast, los of als onderdeel van de koelkast. Ook zijn er diepvrieskisten met een grote(re) inhoud en een klep aan de bovenkant. Aangezien deze meestal meer plaats innemen zet men ze vaak in bijvoorbeeld de bijkeuken of garage / schuur.

17. Blender

Blender

Gebruikt voor: het mixen en pureren van ingrediënten van een gerecht

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een blender of hakmolen wordt gebruikt om te pureren en mixen van voeding. Het principe is te vergelijken met dat van een staafmixer. Echter bij een blender gebeurt het mixen in een (glazen) reservoir waarbij de scherpe mensen onderaan zitten.

Je kunt de blender gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van smoothies, milkshakes, soepen, het fijnmalen van ijs en voor het pureren en mixen van voedsel / dranken. De blender stamt uit 1922 en werd uitgevonden door Stephen Poplawski en was in eerste instantie bedoeld voor het mixen van poedermelkdrankjes.

18. Mixer

Mixer

Gebruikt voor: het mixen van ingrediënten van een gerecht

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een klopper of een mixer gebruik je om vloeibare of fijne ingrediënten te mixen. Het lijkt een beetje op een staafmixer, echter heeft de mixer geen scherpe messen maar één of meerdere gardes of kloppers.

In plaats van de gardes of kloppers kunnen er ook één of meerdere deeghaken aan zitten. Deze apparaten zijn uitgevonden in de Verenigde Staten door meerdere fabrikanten. Er bestaan handmatige mixers (deze worden bijna niet meer gebruikt), elektrische mixers en staande mixers (deze laatste wordt meestal in de horeca of in bakkerijen gebruikt).

19. Broodrooster

Broodrooster

Gebruikt voor: het roosteren (en ontdooien) van brood

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Door middel van het joule-effect wordt brood in een broodrooster geroosterd. De uitvinding werd gedaan door Alan MacMasters uit Schotland in 1893. Echter dit was nog niet goed genoeg volgens Albert Marsh, in 1905 ontwikkelde hij de verwarmingsdraden met een nikkel-chroomlegering wat tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt in de broodroosters.

Een geroosterde boterham wordt ook wel toast genoemd. Vroeger werd dit simpelweg gemaakt door een boterham boven open vuur te houden. Het broodrooster dat de toasts uit de broodroosters omhoog laat komen heet een pop-up broodrooster, deze werd in 1919 gepatenteerd door Charles Stritte.

20. Broodbakmachine

Broodbakmachine

Gebruikt voor: het automatisch maken van brood

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Er zijn niet veel dingen uit de keuken die lekkerder ruiken en meer tot de verbeelding spreken dan de geur en smaak van vers brood. Hiervoor kun je een broodbakmachine inschakelen. Deze machine maakt helemaal automatisch brood voor je nadat je alle ingrediënten erin hebt gedaan en het juiste programma hebt aangezet.

In principe heb je voor brood niet veel nodig; gist, meel, zout, water en olie of boter. Je kunt ook kant en klare pakken kopen waarin alles al in is gemixt, hieraan is meestal ook broodverbeteraar toegevoegd. Ook kun je bijvoorbeeld karnemelk toevoegen, hierdoor zakt het brood minder in tijdens het afkoelen en het zuur zorgt ervoor dat het gist beter zijn werk kan doen.

21. Steamer

Steamer

Gebruikt voor: het stomen van voedsel

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een steamer, stomer of stoomkoker wordt gebruikt om eten te stomen waarbij het grootste deel van de vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen wordt bewaard tijdens het proces. Het is een slanke manier van eten bereiden aangezien je er geen olie of boter voor gebruikt.

Bovenop het waterreservoir kun je één of meerdere mandjes plaatsen waarin je het eten legt. Onderin deze mandjes zitten gaten waarlangs de stoom gaat en eten verwarmt. Aangezien de stoom niet heter kan worden dan 100 graden Celsius worden de voedingsstoffen zo goed behouden.

22. Afstandsbediening

Afstandsbediening

Gebruikt voor: het regelen van verschillende apparaten waaronder de televisie

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de woonkamer

We snappen dat je niet direct aan een afstandsbediening denkt bij huishoudelijke apparaten, maar toch is hij bijna onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Mensen zijn van nature namelijk behoorlijk lui, dus als ze iets hebben waardoor ze niet hoeven opstaan en / of lopen, dan valt dat over het algemeen goed in de smaak.

Er zijn verschillende principes waarmee het signaal van een afstandsbediening overgebracht kan worden:

 • Door geluid
 • Elektrisch met een draad
 • Door gebruik te maken van het internet
 • Door middel van een bepaalde straling of licht
 • Door radiogolven
 • Mechanisch door gebruik te maken van trek-, duw- of torsiedraad of -stang

23. Elektrische Tandenborstel

Elektrische Tandenborstel

Gebruikt voor: Het (elektrisch) poetsen van je tanden

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de badkamer

Je kunt op bij de elektrische tandenborstels kiezen uit twee soorten. De ene draait rond en gaat heen en weer, ofwel een oscillerende roterende beweging. De andere gaat zijwaarts heen en weer, deze tandenborstels maken gebruik van sonische bewegingen.

De sonische tandenborstels kun je over het algemeen herkennen aan hun rechthoekige / lange kop, de oscillerende tandenborstels hebben vaak een ronde kop. Naar aanleiding van wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van elektrische tandenborstels een gunstiger effect heeft op het gebit omdat ze meer plaque verwijderen. De oscillerende tandenborstels hebben het meeste effect.

24. Föhn / Haardroger

Haardroger

Gebruikt voor: Het drogen van (hoofd)haar

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de badkamer

Als je hebt gedoucht en je haar hebt gewassen, dan kan het zo zijn dat je je haar snel droog wilt hebben. Hiervoor gebruik je dan een föhn, deze droogt je haar door middel van het zogenoemde joule-effect.

Door de opwarming van de gloeidraden en de ventilator komt er warme lucht uit de haardroger langs de voorkant. Aan de achterkant wordt koele lucht door de ventilator in de föhn getrokken. Er zit een beveiligingssensor in de haardroger die voorkomt dat deze te heet wordt (hij stopt dan met werken). Meestal heb je een aantal standen op de föhn waarmee je de snelheid en /of de hitte kunt bepalen van de luchtstroom.

25. Airconditioner

Airconditioner

Gebruikt voor: Afkoeling of verwarming van een bepaalde ruimte

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de woon- en / of slaapkamer en / of auto

Andere benamingen voor de airconditioner zijn airco, klimaatregeling, comfortkoeling, luchtregeling of luchtbehandeling. Met een airco kun je de lucht reguleren binnen een bepaalde ruimte. Door middel van de airco kun je de luchtvochtigheid en de temperatuur regelen en op niveau houden.

Ook kan er lucht worden gezuiverd met een airconditioner door middel van het filtersysteem. Al in 1902 werd de airconditioner uitgevonden door Willis Carrier omdat hij de temperatuur wilde regelen in een drukkerij. Een airco kan werken met een waterpomp, maar ook door directe of indirecte verdamping van water.

26. Slowcooker

Slowcooker

Gebruikt voor: het langzaam bereiden van gerechten

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een slowcooker wordt (zeker in Amerika) ook wel een Crock Pot genoemd en is een elektrische pan die ervoor zorgt dat je gerecht langzaam gaar wordt gemaakt. De naam Crock Pot is het merk dat als eerste de slowcookers produceerde. Als je naar een slowcooker kijkt, dan lijkt hij nog het meeste op een rijstkoker, maar daar houdt de vergelijking ook direct op.

Al kun je wel rijst garen in een slowcooker, dit apparaat kan veel meer dan dat. Doordat het eten langzaam wordt gegaard (dit kan wel 8-10 uur duren) blijven veel voedingsstoffen en smaken in tact. Veel mensen vinden het fijn om ’s ochtends voor het werk alles in de slowcooker te doen en als ze klaar zijn met werken thuis komen in een heerlijk ruikend huis met het eten dat gereed is.

27. Multi-cooker

Multi-cooker

Gebruikt voor: het bereiden van verschillende gerechten

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Een multi-cooker is een soort alles in één pan. Je kunt er bijvoorbeeld in koken, stoven, bakken, braden, slowcooken en stomen. Je gebruikt de multi-cooker als een éénpansgerechtenpan. Alle ingrediënten van je gekozen gerecht gaan erin, en de multicooker doet de rest (behalve snijden, pureren etc).

Er zijn in de multi-cooker wereld maar twee soorten; eentje die je per gerecht kunt instellen en eentje die je met een functie instelt, ook vind je vaak een warmhoudfunctie die ervoor zorgt dat het eten nadat het goed is nog lekker warm blijft. Dit is een ideaal apparaat voor mensen met minder of weinig ruimte en minder of weinig tijd om te koken.

28. Soepmaker

Soepmaker

Gebruikt voor: het (automatisch) maken van soep

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Behalve soep kun je, ondanks zijn naam, ook bijvoorbeeld babyvoeding, compotes en smoothies maken. Eigenlijk is het een soort blender die kan verhitten. Het mooie is dat je er echt niet veel werk en tijd in hoeft te steken om een mooie soep op tafel te zetten.

Je neemt de ingrediënten (eventueel grof genseden) die je in je soep (of iets anders) wilt hebben, je doet deze in de soepmaker en hij doet de rest voor je. Je kunt kiezen voor een fijne of een grovere soep. Er zitten zowel voor- als nadelen aan de soepmaker, voordelen als minder afwas, minder werk en een super gladde soep (als je dat wilt), en nadelen waaronder de ietwat beperkte inhoud, inname van plaats en minder volle smaak.

29. Kruimeldief

Kruimeldief

Gebruikt voor: het opzuigen van vuil

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: het gehele huis

Als aanvulling of vervanging van een stofzuiger kun je een kruimeldief of kruimelzuiger gebruiken. In tegenstelling tot de stofzuiger neemt de kruimeldief niet veel ruimte in en kun je hem zonder draad gebruiken.

De kruimeldief heeft namelijk een accu die je oplaadt wanneer je hem niet gebruikt. Het opladen gebeurd in een zogenaamd oplaadstation. De kruimeldief heeft een opvangreservoir waar het opgezogen vuil in terecht komt en de je gemakkelijk in de vuilnisbak kunt legen. Een klein nadeel is dat het reservoir behoorlijk klein is, maar dit is ook gelijk zijn voordeel aangezien hij hierdoor niet groot en log wordt.

30. IJsmaker

IJsmaker

Gebruikt voor: het maken van ijs

Wordt meestal geplaatst / gebruikt in: de keuken

Wie in de zomer dol is op ijsjes, kan wellicht veel plezier beleven aan een ijsmachine of ijsmaker. Een andere naam dat dit apparaat draagt is sorbetière. Met de ijsmachine kun je sorbet, roomijs of yoghurtijs maken. Een koelcontainer en een roermechanisme zijn de onderdelen van dit apparaat.

Als je een wat goedkopere versie neemt, moet je vaak de koelcontainer / -schijf in de vriezer plaatsen (ongeveer 12 uur op voorhand). Je mengt zelf even de ingrediënten en doet dit in de (ijskoude) container, hierna doet het roermechanisme de rest van het werk en je krijgt ijs met minimale kristallen. Het roerproces duurt tussen de 30 minuten en een uur.