Frituursnacks

Staat het eten van een lekker frietje op het menu? De diepvries frieten haal je in de supermarkt. Dan zijn snacks vaak onmisbaar. Fijn dat er dan keuze is uit heel veel verschillende Nederlandse frituursnacks.

Al is een frietje op zich al heel erg lekker. Maar het feestje wordt pas echt compleet met een heerlijke snack, naast de friet. Denk bijvoorbeeld aan een frikandel met mayo of satésaus. Of een frikandel speciaal.

Ook een sappige hamburger past perfect bij de goud gebakken frietjes. Het leuke en vooral het smaakvolle aan een hamburger is dat je de hamburger kan oppimpen naar je eigen smaak.

Je kunt de hamburger op vele manieren beleggen. Voor wie wel eens helemaal uit zijn of haar dak wil gaan en zijn tanden in een Instagram waardige hamburger wilt zetten is er de steakburger belegd met een 24-karaats eetbaar laagje bladgoud.

1. Frikandel

Frikandel

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 4 minuten frituur of oven

  • Bevroren 8-10 min.
  • Ontdooid 4-6 min.

Op nummer één staat de goudbruine frikandel. De frikandel is zelfs populairder dan de kroket. Jaarlijks worden er 600 miljoen frikandellen verkocht. Er worden maar liefst 35 frikandellen per jaar gegeten door de gemiddelde Nederlander.

Nog een leuk weetje over de goudbruine frikandel. Namelijk de maand februari, als je aan de maand februari denkt, dan wordt dat meestal geassocieerd met Valentijnsdag op 14 februari. Maar sinds 2014 heeft Valentijnsdag een concurrent erbij, namelijk de Nationale frikandellen dag!

2. Kroketten

Kroketten

Land van oorsprong: Frankrijk

Bereidingstijd: 4.5 minuten frituren

Kroketten staan op de tweede plaats. De kroket is een echt stukje geschiedenis. Deze Franse uitvinding dateert uit het jaar 1705.

Jaarlijks worden er 100 miljoen exemplaren verkocht in de Nederlandse supermarkten. Er is ook een ruime keuze in de soorten kroketten:

1. Rundvleeskroket
2. Kalfskroket
3. Goulashkroket
4. Satékroket
5. Kipkroket

3. Kaassoufflé

Kaassoufflé

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 3 minuten frituren.

Een kaassoufflé is ook een echte Nederlandse snack. Al dan niet te zijn beïnvloed door Indonesisch straatvoedsel genaamd gorengan (hartige beignet). Het wordt ofwel kant-en-klaar diepgevroren en gefrituurd thuis bereid, of besteld bij snackbars in Nederland, waar het een van de weinige vegetarische fastfoodsnack is die verkrijgbaar zijn.

Of je nu een vegetariër bent of niet, deze Nederlandse snack is en blijft een heerlijke snack. De Kaassoufflé bestaat uit een envelop van bladerdeeg en een kaasvulling. En een lekkere variant op de kaassoufflé is de ham-kaassoufflé.

4. Kipcorn

Kipcorn

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 4 minuten frituren.

Ook de kipcorn is een Hollands tussendoortje bestaande uit gepaneerd mals kippenvlees. Deze gepaneerde kip snack smaakt heerlijk hartig. De kipcorn is staafvormig en bestaat uit kippen- of kalkoenvleesbrij, gepaneerd met een korst van maïs of paneermeel.

En de coating is nogal grofkorrelig. Het wordt gefrituurd en warm geserveerd. Meestal wordt de kipcorn geserveerd met ketchup of mayonaise.

5. Bamischijf

Bamischijf

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 6 minuten frituren

Ontstaan ergens in de jaren vijftig, is een populaire Nederlandse snack met Indonesische invloeden. Bestaande uit bami goreng (geroerbakte noedels) dat bedekt is met paneermeel en gefrituurd wordt in hete olie. De snack wordt meestal geproduceerd in fabrieken, waar hij wordt ingevroren en vervolgens naar supermarkten wordt verzonden.

Er zijn ook verschillende soorten van deze snack. Waaronder dus de bamischijven, bamiblok en bamibal, maar het grootste verschil zit in de vorm van de snack.

6. Nasischijf

Nasischijf

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 6 minuten frituren.

De nasischijf is nasi goreng geperst in een schijf, van dezelfde grootte en dikte als een hamburger. Het is niet te compact, dus het behoudt de textuur van de rijst.

De schijf wordt vervolgens bedekt met paneermeel en gefrituurd. Net zoals de bamischijf is ook de nasischijf een Indische invloed op de Nederlandse keuken.

7. Kipsaté

Kipsaté

Land van oorsprong: Indonesië

Bereidingstijd: 20 minuten oven

Heerlijk als snack, of voor bij de friet. Deze blokjes gemarineerde kip, maakt iedere maaltijd af. Leuk weetje, de kipsaté is van oorsprong een Indonesische en Maleisische snack.

De originele betekenis van saté is, houten prikker (gemaakt van hout of bamboe) met stukjes kip of vlees. Het lekkerste is de kipsaté natuurlijk met satésaus.

8. Bitterballen

Bitterballen

Land van oorsprong: Spanje

Bereidingstijd: 4 minuten frituren

De bitterballen wie lust ze niet? Het is een van de favoriete snacks van Nederland. De legende gaat dat ze in de jaren 1900 zijn ontstaan.

Als een manier waarop de huisvrouwen vleesresten gebruikten om hapjes te maken. Bitterballen zijn kleine gebakken balletjes van runderragout. Al doet de naam anders vermoeden, bitterballen zelf zijn niet bitter.

9. Mexicano

Mexicano

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 3 minuten frituren

Er zijn mensen die je wakker mag maken voor een Mexicano. Niet zo heel gek als je van een lekkere pittige snack houdt. Een Mexicano is lekker met frietjes, maar ook op een broodje doet deze snack het goed.

Deze pittige snack met een lekkere knoflooksmaak, is in 1984 bedacht door De Vries Vleessnacks. Pittig gekruid gehakt van rundvlees, kip en varkensvlees. De Mexicano dankt zijn naam aan de voorrondes van het WK 1986 in Mexico.

10. Gehaktstaaf

Gehaktstaaf

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 7 minuten frituren

De gehaktstaaf is zoals de naam al zegt gehakt in een staafvorm, met verschillende soorten groenten toegevoegd, zoals prei, paprika en ui.

De gehaktstaaf wordt vaak gemaakt van kippen, varkens of paardenvlees. Heel lekker met wat mayonaise.

11. Kipnuggets

Kipnuggets

Land van oorsprong: Amerika

Bereidingstijd: 3 minuten frituren

Kipnuggets zijn favoriet bij velen en is een echte portie-snack. Vooral populair bij de jeugd. Wat betekent nugget eigenlijk? Een nugget is een klein, meestal rond stuk voedsel.

Gemalen en gemarineerd kippenvlees wordt geperst tot een snack. Vervolgens komt hier een krokant laagje overheen en worden deze gefrituurd.

Je kunt kipnuggets ook gemakkelijk zelf maken.

12. Hete donder snack

Hete donder snack

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 4 minuten frituren

Smaakt als een soort frikandel, met het verschil dat die een wat rechthoekige vorm heeft. En licht pittig is.

Bereid met eersteklas varkensvlees en met een fijne vleesstructuur. Het oog wil ook wat en wat dat betreft, is de Hete donder uniek van vorm.

13. Loempia’s

Loempia’s

Land van oorsprong: China

Bereidingstijd: 12 minuten frituren

Nog een absolute favoriet van Nederland. Loempia’s werden in de 17e eeuw door vroege Hokkien-immigranten en handelaren uit Fujian op de Filippijnen geïntroduceerd. De in Nederland populaire loempia's zijn naar alle waarschijnlijkheid begonnen als lentegerecht tijdens de Jin-dynastie toen ingrediënten zoals knoflook, sjalotten, prei en koriander werden geconsumeerd voor een energieboost.

De ingrediënten van de loempia in Nederland bestaan tegenwoordig uit deeg (meestal van filodeeg), met daarin groenten, zoals bamboescheuten, kool, taugé, garnalen, vlees, olie, omeletreepjes en kruiden.

14. Viandel

Viandel

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 3.5 minuten frituren

Qua smaak is de viandel vergelijkbaar met een frikandel. Met een aantal verschillen. Zo heeft de viandel een krokant jasje.

Door dit krokante jasje is de viandel knapperig en net wat steviger is dan de frikandel. De viandel is een product dat ontwikkeld werd in Vianen.

15. Berenklauw

Berenklauw

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 6.5 minuut op 180°C.

  • Ontdooid in de friteuse: ca. 3.5 minuut op 180°C frituren

De berenklauw wordt wel ook wel een berenpoot, berenhap, grizzly of zelfs een spoetnik genoemd. Een populair Nederlands snack dat bestaat uit een combinatie, van gehaktballen en uien die samen worden gebakken en aan een spies worden geserveerd.

Vaak wordt de berenklauw geserveerd met een dipsaus ernaast, zoals zoete en pittige pindasaus, of zigeunersaus. Deze laatste bestaat uit tomaten, paprika, uien en suiker.

16. Vlammetjes

Vlammetjes

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 4 minuten frituren

Een krokant korstje aan de buitenkant en is gevuld met pittig gekruid vlees.

Deze zeer pikante mini-loempia's, zijn bedacht door Bert Roubos in 1981. Roubos was toen een 31-jarige meubelmaker.

17. Hamburger

Hamburger

Land van oorsprong: Duitsland

Bereidingstijd: 4 minuten in de pan als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken

Van BBQ tot grillpan om de lekkerste hamburger broodjes mee te maken. Vaak is de hamburger een 1 cm dik en ongeveer 8 cm in diameter breed.

Wat de ingrediënten betreft, zijn de meeste hamburgers eigenlijk gemaakt van kip, meestal ten minste 50%, soms bevatten ze ook een kleine hoeveelheid varkensvlees, maar dat hangt sterk van het merk af.

18. Zigeunerstick

Zigeunerstick

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 5 minuten frituren

Nog een snack met een pikante smaak op een handige stokje. Een heerlijk gepaneerde snack, bereid van kippenvlees en varkensvlees.

Gemakkelijk te bereiden in de oven, de friteuse of op de grill. Als je van pittig houd, vind je dit vast ook heel heerlijk! Je kunt hem zo uit het vuistje, bij de borrel of de friet eten.

19. Picanto

Picanto

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 5 minuten frituren

De picanto is een stevige gehaktstaaf die lekker pittig is. Er bestaan naast de Pikanto speciaal ook de Pikanto naturel en de Piktano oriëntaal.

Lekker om zo te eten, maar nog lekkerder geserveerd met mayonaise, curry en rauwe uitjes. Uiteraard mag een portie friet er ook zeker bij.

20. Curryworst

Curryworst

Land van oorsprong: Duitsland

Bereidingstijd: 4 mintuten frituren

Currywurst is een Duitse uitvinding, die uitgevonden werd door Herta Heuwer in Berlijn in het jaar 1949. Herta Heuwer woonde na de Tweede Wereldoorlog in de Britse militaire sector van Berlijn.

Hier kreeg ze van enkele soldaten wat ketchup, kerriepoeder en Worcestershire-saus hadden gegeven die ze uit UK hadden meegebracht. Dit alles deed ze over een kleine braadworst. In augustus 1949, toen Heuwer een kleine Imbiss (cafetaria) opende begon ze haar curryworsten te verkopen.

21. Visstick

Visstick

Bereidingstijd: Vissticks bakken in de pan, oven, airfryer of frituur: 4 minuten

Ingrediënten: De vissticks van het merk Iglo zijn gemaakt van 100% duurzame visfilet

Visstick is een bewerkt product gemaakt met witvis, zoals kabeljauw, heek, schelvis of koolvis. Met een gepaneerd korstje.

Leuke en vooral lekkere manier om kinderen vis te leren eten. Over het algemeen verkrijgbaar in de diepvriesafdeling van supermarkten.

22. Fish Fingers

Fish Fingers

Bereidingstijd: 4 minuten in de friteuse op 180°C.

Ingrediënten: Heek, een grote hoeveelheid haai en alle restjes van alle soorten vis

Omega-3 fish fingers zijn een geweldige bron van hoogwaardige eiwitten. Nog een gemakkelijke manier om uw gezin de aanbevolen dagelijkse inname van dit essentiële vetzuur te voorzien.

Fishfingers zijn ook vaak te vinden bij de viskramen die verse vis verkopen. Wellicht is de beste saus om erbij te eten tartaarsaus.

23. Kipburger

Kipburger

Land van oorsprong: Nederland

Bereidingstijd: 3 minuten frituren

Kipburger is een alternatief van een vleesburger. Een heerlijke twist op de klassieke burger.

Net als een kalkoenburger, een varkensburger, een zalmburger of wat voor een burger dan ook. Lekker als een tussendoortje, ongeacht of het voor op een broodje is of niet.

24. Visburger

Visburger

Land van oorsprong: Alaska

Bereidingstijd: 3.5 minuten frituren

Nog een burger, ditmaal een visburger. In de zomer is dit een gewilde en een gemakkelijke en iets gezondere snack.

Je maakt de visburger helemaal af, met een (volkoren) broodje, sla, tomaat, augurk en dillesaus. Maar als je niet zo een broodliefhebber bent, of je wilt er niet te veel tijd in steken, dan kun je de visburger ook gewoon zo eten.

25. Cheeseburger

Cheeseburger

Land van oorsprong: Amerika

Bereidingstijd: Beide kanten goudbruin bakken in ongeveer 4 minuten per kant, 8 minuten totaal

We blijven nog even bij de burgers. Een ingrediënt (of meer) erbij en je hebt meteen een andere burger.

Een cheeseburger, is een klassieke dubbele hamburger met dubbele Gouda plakjes en bacon, tomaat, sla, ui (en eventueel een sausje). En smullen maar!

26. Half haantje

Half haantje

Bereidingstijd:

  • Friteuse 6.5 – 7.5 minuten op 180°c.
  • In de oven 10 minuten op 180°c

Wat is er lekkerder dan een huis gegrild halve haantje. Met een portie frietjes en een klodder mayo.

Je kunt er nog een frisse gemengde salade bij maken. Er valt verder niks meer aan toe te voegen, behalve, tast toe en eet smakelijk.

27. Mozzarella sticks

Mozzarella sticks

Land van oorsprong: Frankrijk

Bereidingstijd: 3 minuten frituren

Waar worden mozzarella sticks van gemaakt? Dit klassieke voorgerecht bestaat uit staafjes mozzarella.

Deze staafjes mozzarella zijn omhuld met gekruid Italiaans paneermeel en worden vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin zijn. Lekker bij de borrel en zeer geschikt als voorgerecht.

28. Crispy chicken

Crispy chicken

Land van oorsprong: Schotland

Bereidingstijd: 6 minuten frituren

Als je het eten van knapperige, kippenvel hebt vermeden omdat je dacht dat het ongezond is, dan is hier het goede nieuws. Staat crispy chicken op het menu? Dan hoef je het vel niet te strippen, want het meeste vet in kippenvel is gezond. Dit vet is niet ongezond, omdat het onverzadigd vet is.

Frituren, bakken of koken met het vel houdt de kip smaakvol en vochtig. Bijkomend voordeel is dat het niet nodig is om veel zout toe te voegen. Voor degene die op de lijn letten; het knapperige vel voegt slechts 30 tot 50 calorieën per portie toe. En vergeet vooral dat onweerstaanbare geknetter niet.

29. Churros

Churros

Land van oorsprong: Spanje

Bereidingstijd: 4 minuten frituren

Churros een populair Mexicaans dessert dat behoorlijk populair is in de VS. Niet alleen in de VS, want ook in Nederland neemt de populariteit toe. Churros zijn vaak te koop bij kermissen en festivals of braderieën. Maar ze zijn ook heel gemakkelijk thuis te bakken uit de kant en klare verpakkingen uit de supermarkt, bedekt met kaneelsuiker.

Ze zijn gemaakt met eenvoudig soezendeeg. Churros moet gebakken worden in hete olie. Ook lekker met chocolade dip.

30. Friet

Friet

Land van oorsprong: België

Bereidingstijd: 4 minuten frituren

Soms wordt friet zelf ook als snack gezien. Volgens de overlevering werd de oorspronkelijke friet geboren in Namen. In het Franstalig België (Wallonië), waar de lokale bevolking vooral dol was op gebakken vis.

Toen de Maas in 1680 tijdens een koude winter bevroor, bakten mensen ogenschijnlijk aardappelen in plaats van de kleine visjes die ze gewend waren. En zo was de friet geboren.