Eigenlijk is een betere naam voor een buitensportwinkel een outdoor winkel of een reizigerswinkel. Want over het algemeen ligt de hoofdzaak van deze winkels niet in het sporten, maar in het buiten leven. Je koopt er bijvoorbeeld spullen om te kamperen, te hiken of kleding en rugzakken om je het buiten zo comfortabel mogelijk te maken.

De grootste buitensportwinkel van Nederland is Zwerfkei. Qua oppervlakte is Zwerfkei met 3500 vierkante meter de grootste outdoor winkel van Nederland. Als je je een middagje wilt onderdompelen in de wereld van het buitenleven, dan kun je hier je hart ophalen.

1. Zwerfkei

Zwerfkei

Website: https://www.zwerfkei.nl/

Opgericht in: Maart 1984, Woerden (Nederland)

Aantal winkels: 1

Hoofdkantoor: Woerden

In de Achterstraat begon Zwerfkei Outdoor & Travel Center. Het bedrijf bedacht een ludieke actie waarbij er een prijs werd uitgeloofd voor diegene die de grootste zwerfkei naar de winkel zou brengen. De prijs was een waardebon. Tot op de dag van vandaag liggen er nog verschillende zwerfkeien voor het pand.

Rob en Hans van Gent zijn de oprichters van Zwerfkei, het idee om een buitensportwinkel te starten kwam voort uit het feit dat ze zelf veel buitensport en reis ervaringen hadden. Vooral op beurzen bereikten ze een groot publiek. Sinds 2010 hebben ze via een rigoureus plan een extra verdieping op hun pand gezet die eigenlijk los erover heen is gebouwd en dus niet op het pand zelf rust.

2. Bever Zwerfsport

Bever Zwerfsport

Bever Folder

Nog 6 dagen geldig
Geldig van 07-06-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.bever.nl/

Opgericht in: Juli 1933, Den Haag

Aantal winkels: 41

Hoofdkantoor: Pijnacker

Fred van Olphen heeft Bever opgericht uit pure noodzaak omdat hij geen winkel kon vinden waar hij goede uitrusting vond voor zijn buiten activiteiten. Aangezien de zaak al redelijk lang meedraait in de outdoor wereld is er meer dan voldoende kennis aanwezig.

Niet alleen kennis natuurlijk, maar ook een ruim assortiment voor de buitenmens. Er zijn buitenom de gewone Bever winkels ook behoorlijk wat speciaalzaken waar je terecht kunt. Naast het benodigde voor kamperen hebben ze ook een grote keuze voor bijvoorbeeld wintersport- en watersportartikelen.

3. Vrijbuiter

Vrijbuiter

Vrijbuiter Folder

Geldig van 29-06-2022 t/m 24-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.vrijbuiter.nl/

Opgericht in: 1985

Aantal winkels: 4

Hoofdkantoor: Roermond

Of je nu een groot of een klein budget hebt, bij Vrijbuiter zijn ze er trots op dat ze voor iedereen wel iets te bieden hebben. Wat begon in een soort kampeerhal is uitgegroeid tot één van de grootste outdoor winkels van Nederland. Ze hebben drie megastores en één compact store.

Op deze vier locaties kun je kiezen uit meer dan 20.000 artikelen die geheel zijn gericht op buitensport. Hun slogan “Vrijbuiten – samen op avontuur” geeft aan dat ze meer dan bereid zijn om hun klanten goede en accurate informatie te verschaffen, tips te geven en je kunnen helpen bij een goede voorbereiding van jouw avontuur.

4. Decathlon

Decathlon

Decathlon Folder

Geldig van 22-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.decathlon.nl/

Opgericht in: 1976, Frankrijk

Aantal winkels: 22 winkels in Nederland

Hoofdkantoor: Tilburg (voor Nederland)

Strandvakantie, jungle trip, kamperen, fietsvakantie of bijvoorbeeld een echte watersport vakantie. Voor al deze soorten vakanties kun je terecht bij Decathlon. Naast allerlei spullen voor buitensport vindt je er ook ‘normale’ sportartikelen als fitness, hardloop en voetbal artikelen.

Decathlon is sinds 1976 wereldwijd bijzonder snel gegroeid, en had in 2015 bijvoorbeeld in Frankrijk 304 vestigingen, in China 184 winkels, en ook in Nederland 21 locaties. Het totale aantal winkels in de wereld bedroeg op dat moment 1124.

5. The JoHo Company

The JoHo Company

Website: https://www.joho.org/nl

Opgericht in: 1987

Aantal winkels: 7 Support Centers

Hoofdkantoor: Sassenheim (Nederland)

De naam JoHo komt van hun slogan: "Life is a Journey to Open-mindedness, Helpfulness and Optimism". Ondanks dat het geen shop is die zich alleen richt op de buitensport, kun je er wel goed terecht voor je outdoor spullen. Deze non-profit organisatie richt zich hoofdzakelijk op de hulp van expats, studenten, vrijwilligers, reizigers en ondernemers (die internationaal samenwerken).

Je kunt er, naast de aanschaf van artikelen, ook verzekeren, donateur worden of abonnee worden. In de verschillende Travelshops kun je bijvoorbeeld terecht voor de Reisapotheek, oplossingen tegen insecten, reisveiligheid en reis-relaxartikelen (zoals hangmatten).

6. Perry Sport

Perry Sport

Perry Sport Folder

Geldig van 14-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.perrysport.nl/

Opgericht in: 1866, Amsterdam (in Nederland)

Aantal winkels: 37

Hoofdkantoor: Aalsmeer (Nederland)

Het begon allemaal in 1866 toen de Britse keten “The English American Warehouse Perry & Co” in Nederland (Amsterdam) voor het eerst haar deuren opende. Eind 19e eeuw werd het bedrijf in Nederland zelfstandig en richtte haar pijlen op vrijetijds- en sportartikelen.

In 2016 ging het niet goed; het moederbedrijf van Perry Sport ging failliet op 26 februari van dat jaar. Gelukkig was daar JD Sports Fashion plc die zorgde dat Perry kon doorstarten. Een grote klap werd geleden door het bedrijf door de faillissementen van V & D (Vroom & Dreesman) en de Scapino winkels; bij deze bedrijven had Perry sport namelijk 11 shop-in-shops.

7. Reisartiklen.nl

Reisartiklen.nl

Website: https://www.reisartikelen.nl/

Opgericht in: Mei 1976 (Ridam Notions B.V.)

Aantal winkels: Alleen een webshop

Hoofdkantoor: Breukelen (Nederland)

Als onderdeel van Ridam Notions is reisartikelen.nl gespecialiseerd in…reisartikelen. Zij richten zich, naast de outdoor activiteiten van klanten, ook op bijvoorbeeld mensen die op stedentrips gaan. Onder het bedrijf reisartikelen.nl hangen activebastards.com en bagsplaza.nl als dochterondernemingen.

Ze blijven hun assortiment constant vernieuwen en komen dan ook met enige regelmaat met nieuwe producten en merken die ze aanbieden via hun website. Overigens vallen er onder Ridam-Notions B.V. 12 websites (2021).

8. Wolf Camper Benelux

Wolf Camper Benelux

Website: http://www.wolfcamper.nl/

Opgericht in: Januari 2009, Wierden (Nederland)

Aantal winkels: 4 en 6 shop-in-shops

Hoofdkantoor: Wierden (voor Nederland), Tårs (Denemarken)

Wolf Camper komt van oorsprong uit Denemarken en werd daar in elkaar gesleuteld aan een keukentafel in 1999. Ze begonnen klein en sloegen de voorraad op in de babykamer van hun huis. Na tijdelijk nog alles te hebben opgeslagen in een garage hebben ze ondertussen het hoofdkantoor in Tårs, Denemarken.

Na Denemarken waren Nederland en België aan de beurt om ook Wolf Camper winkels te openen. Naast vier Wolf Camper winkels in Nederland kun je bij 6 winkels terecht voor artikelen van Wolf (niet altijd het gehele assortiment is in deze 6 winkels beschikbaar).

  • WayPoint Leek / Motoport
  • WayPoint Zolder
  • Reumkens Orthopedie (alleen de schoenen)
  • Jansen Range Rover Parts
  • Ten Kate Motoren
  • VARG Outdoor & Travel

9. DAKA Intersport

DAKA Intersport

DAKA Folder

Nog 6 dagen geldig
Geldig van 10-06-2022 t/m 10-07-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.daka.nl/

Opgericht in: 1965, Rotterdam (Nederland)

Aantal winkels: 16

Hoofdkantoor: Rotterdam

Peter en Anke Dankaart zijn de oprichters van DAKA en zijn begonnen in een kelder aan de Bergweg in Rotterdam. Hier hebben ze gezeten van 1965 tot 2008, toen zijn ze verhuisd naar een pand aan de Abraham van Solkweg te Rotterdam (hier zit het hoofdkantoor nu nog). Anno 2021 hebben ze een online webshop en 16 filialen waar je kunt langsgaan.

Bij Daka kun je terecht voor bad / beach, outdoor, fitness, skating en andere sport artikelen. Niet alleen volwassenen kunnen er de spullen halen die ze nodig hebben voor hun activiteiten, maar ook is er een sectie gereserveerd voor kinderen

10. Kathmandu

Kathmandu

Website: https://www.kathmandu.nl/

Opgericht in: Maart 1994

Aantal winkels: 2

Hoofdkantoor: Amsterdam

Kathmandu Outdoor & Travel is begonnen aan de Oudegracht in Utrecht met een parttimer en twee fulltime medewerkers. De winkel waarin alles begon was ongeveer 400 m2. Na een uitbreiding in 1998 is de oppervlakte van de winkel nogal gegroeid; 1.000 vierkante meter.

Met de uitbreiding van de verkoopvloer en een filiaal in Amsterdam, moesten er natuurlijk ook meer personeelsleden in dienst worden genomen. Tegenwoordig werken er dan ook ongeveer 40 medewerkers verdeeld over Utrecht en Amsterdam.

De webshop werd in 2010 gelanceerd. Behalve brandstoffen (die niet mogen worden verstuurd) kun je in de webshop hetzelfde assortiment als in de winkels vinden.

11. Carl Denig B.V.

Carl Denig B.V.

Website: https://www.carldenig.nl/

Opgericht in: 1912

Aantal winkels: 1

Hoofdkantoor: Amsterdam (Nederland)

De naam van dit bedrijf komt van de oprichter Carl Denig. Hij werd geboren in 1892 te Rotterdam. Denig volgde in Londen een opleiding om kleermaker te worden, dit duurde 2 jaar (1910-1912). Na een spannend kampeer avontuur waarbij Denig met twee vrienden werd gearresteerd, omdat ze dachten dat het spionnen waren (ze werden vrijgesproken door de rechtbank).

Door dit avontuur kreeg hij behoorlijk wat aandacht en zo kwam hij op het idee om te kijken of er markt was voor tenten. Hij begon met het maken van tenten, en dit is uitgegroeid tot het huidige Carl Denig B.V. Naast tenten kun je er tegenwoordig ook terecht voor bijvoorbeeld outdoor kleding, wintersport artikelen en kampeer benodigdheden.

12. Slee Buitensport

Website: http://www.slee-buitensport.nl/

Opgericht in: 1911

Aantal winkels: 1

Hoofdkantoor: Utrecht

Als oudste buitensport winkel van Nederland verdient Slee Buitensport natuurlijk ook een plaats in onze lijst van Grootste Buitensportwinkels van Nederland. Anno 2021 hebben ze echt een traditie opgebouwd in het gebied van het uitrusten van berg- en wintersporters, maar ook van expedities.

In Utrecht en in de webshop kun je terecht voor informatie, advies, ideeën en inspiratie voor allerlei verschillende soorten outdoor activiteiten. Denk hierbij onder andere aan trektochten, bergbeklimmen, hiken, kamperen en fietsen. Je hebt de keuze uit een enorm assortiment aan producten en kennis om je op weg te helpen naar jouw avontuur.

13. Scoutshop

Scoutshop

Website: https://www.scoutshop.nl/

Opgericht in: Onbekend

Aantal winkels: 11 en 3 mobiele shops

Hoofdkantoor: Leusden

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze outdoor winkel zich vooral gericht op jongeren die op kamp gaan (met of zonder scouting). Je kunt er terecht voor spullen voor kindjes vanaf 0 jaar, maar ook voor volwassenen is er voldoende te vinden.

Als je iets koopt via de (web)winkel steun je direct Scouting in Nederland. Het is een non-profit organisatie die alle opbrengsten aan die stichting geven. Ook gaan ze er prat op dat de artikelen die ze verkopen voor en door scouts zijn getest.

14. Intersport

Intersport

INTERSPORT Tennis Folder

Geldig van 22-05-2022 t/m 31-08-2022

> Folder bekijken

Website: https://www.intersport.nl/

Opgericht in: 1967

Aantal winkels: 50+ in Nederland, 5.500+ wereldwijd

Hoofdkantoor: Ostermundigen (Zwitserland)

Intersport is opgericht door 10 inkooporganisaties uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Parijs kreeg de eerste vestiging, maar ondertussen hebben ze filialen in meer dan 40 landen.

Intersport is een internationale keten die enorm is. Alhoewel deze keten zich niet speciaal richt op buitensport, maar meer op sport in het algemeen, kun je er wel goed terecht voor je outdoor benodigdheden.

Ze hebben een speciaal beleid waarbij het moederbedrijf in Zwitserland een licentie aan een land geeft, de licentiehouder kan vervolgens weer licenties in dat land aan winkels geven. EURETCO is voor Nederland de licentiehouder.

15. Outdoorbrands

Outdoorbrands

Website: https://www.outdoorbrands.nl/

Opgericht in: 2011

Aantal winkels: 0, alleen een webshop

Hoofdkantoor: Leusden

Veel outdoor sporters / mensen zijn behoorlijk milieubewust en daar speelt Outdoorbrands handig op in. Ze vermelden namelijk op hun website dat bij de aankoop van een artikel bij hen je een zero CO2 footprint product koopt.

Ze delen namelijk mee in het Noorderwind windmolenpark dat bestaat uit 4 Vestas V80 molens in Flevoland. Hiermee wordt de CO2 uitstoot die ontstaan is bij het transport en de productie namelijk, volgens Outdoorbrands, geneutraliseerd.

16. Outdoor & Travel Outfitters

Outdoor & Travel Outfitters

Website: https://outdoor.org/

Opgericht in: Maart 2011, Roosendaal (Nederland)

Aantal winkels: 1

Hoofdkantoor: Roosendaal (Nederland)

Outdoor & Travel Outfitters wordt ook wel Outdoor Roosendaal genoemd en is onderdeel van AAR B.V. en Midnight Management B.V. (beide ook uit Roosendaal, Nederland). Bij Outdoor & Travel Outfitters kun je gerust een paar uur rondlopen om je reis-, outdoor en winstersporthart sneller te laten kloppen, aangezien ze meer dan 2000 m2 vloeroppervlakte hebben.

Hun grootste succes is te danken aan de vele shop-in-shops die bij hen aanwezig zijn. Vaude, The North Face, Mammut, Fjallraven, Arc’teryx, Haglofs, Columbia, Fjallraven en Craghopper zijn een paar van de deelnemers die je in de winkel van Outdoor & Travel Outfitters zult tegenkomen. Volgens de recensies ligt het niveau van kennis over de verschillende producten erg hoog, evenals het service niveau.