Beste koffiemerken van Nederland

Koffie is nog altijd de meest gedronken drank van Nederland en met name de laatste jaren is de kwaliteit er enorm op vooruit gegaan. En ongeacht of je nu van plan bent een espresso, ristretto of cappuccino te maken, het koffiemerk en met name de branding zelf zijn een belangrijk onderdeel van de beleving die je uiteindelijk bij de koffie hebt.

De beste koffie in Nederland is Illy. Deze Italiaanse koffie is dan ook in bijna elke supermarkt in Nederland verkrijgbaar.

We hebben de moeite genomen om te onderzoeken wat Nederland haar favoriete koffiemerken zijn. Uiteraard staan er vele Nederlandse merken in de ranglijst, maar ook koffieland bij uitstek Italië is goed vertegenwoordigd. Welke het nu allemaal precies zijn? Dat lees je hier nu allemaal terug in de top 20 beste koffiemerken in Nederland!

1. Illy

Illy

Prijsklasse: $$$ *
Afkomstig uit:
Italië

We gaan deze top 20 van start met misschien wel het bekendste kwaliteitskoffiemerk ter wereld. Illy is al vele jaren een absolute autoriteit op het gebied van koffie. Alle door Illy gemaakte koffie zijn van 100% koffiebonen en veel mensen zweren bij het merk. De kans is dan ook groot dat wanneer je in een beter restaurant een bakje koffie drinkt, deze afkomstig is van Illy.

De naam is afkomstig van de oprichter van het bedrijf, de Italiaan Francesco Illy. Inmiddels werken er ruim 800 mensen voor de onderneming die inmiddels een omzet heeft dat richting de 500 miljoen euro gaat.

2. Lavazza

Lavazza

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Italië

Lavazza geldt als één van de grootste koffieproducenten ter wereld. De kans is dan ook klein dat je nog nooit een koffie van dit merk gedronken hebt. Lavazza staat garant voor echt Italiaanse koffie en ook dit merk dankt zijn naam aan de eigenaar. De Italiaan Luigi Lavazza opende zijn eerste winkel in Turijn in 1895.

Naast koffie verkoopt Lavazza ook koffiemachines. Vroeger voornamelijk aan de horeca maar inmiddels is er ook een lijn die voor de gewone consument beschikbaar is.

3. Segafredo

Segafredo

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Italië

Ook voor de nummer drie in de top 20 van populaire koffiemerken in Nederland blijven we nog even in Italië. Segafredo is onderdeel van de Massimo Zanetti Beverage Group. Zij claimen met een omzet van meer dan een miljard euro de grootste private onderneming in de koffiewereld te zijn.

Bij Segafredo ben je aan het juiste adres voor zowel koffiebonen, gemalenkoffie, capsules en pads. Naar verluid worden er dagelijks wereldwijd maar liefst 60 miljoen kopjes Segafredo koffie gedronken!

4. L’Or Espresso

L’Or Espresso

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Frankrijk

L’Or Espresso is lange tijd een onbekende speler op de Nederlandse markt geweest. Toch is het één van de bekendste Franse koffiemerken, die bekend staat om de zeer smakelijke koffie voor een redelijke prijs.

Inmiddels is L’Or onderdeel van JDE Peet’s, waarbij de JDE staat voor Jacobs Douwe Egberts. De laatste jaren is het meer en meer in de Nederlandse supermarkten terug te vinden. Het is vooral populair geworden omdat ze als eerste andere merk capsules voor Nespresso machines op de markt gebracht hebben.

5. Starbucks

Starbucks

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Verenigde Staten

Je moet wel onder een steen leven wanneer je nog nooit van Starbucks gehoord heeft. Zelfs de grootste koffiehater is bekend met dit internationaal opererende koffiehuis. Starbucks werd in 1971 te Seattle opgericht en inmiddels heeft het maar liefst bijna 30.000 verschillende vestigingen verspreid over 77 landen.

Starbucks is vooral bekend vanwege de speciale dranken gebaseerd op koffie en als werkplek voor jonge mensen die soms vele uren met een laptop in een zaak aanwezig kunnen zijn. Het eerste filiaal in Nederland opende in 2007 zijn deuren. Ook alle koffie bestemd voor de Europese markt wordt in Amsterdam gebrouwen.

6. Douwe Egberts

Douwe Egberts

Prijsklasse: $
Afkomstig uit: Nederland

Nederlands’ glorie wanneer het op koffie aankomt. Douwe Egberts is met de oprichting in 1753 één van de oudste nog bestaande koffiemerken ter wereld en sowieso één van de grootste namen wanneer het op koffie aankomt.

Met de hoogwaardige koffie voor een gunstige prijs hebben ze decennialang in de Nederlandse caffeïnebehoefte voorzien, totdat ze na de tweede wereldoorlog ook de internationale mark opgegaan zijn. Ook bekend zijn de Douwe Egberts punten, waarmee speciale aankopen gedaan kunnen worden op het gebied van koffie.

7. Melitta

Melitta

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Duitsland

Melitta is het bekendste koffiemerk uit Duitsland en is groot geworden met de verkoop van filterkoffie en de bijhorende papieren koffiefilters. Dat arsenaal hebben ze overigens al lange tijd geleden uitgebreid tot koffiemolens, koffiemachines, waterkokers, melkopschuimers en professionele espressomachines.

Oh ja, en natuurlijk nog meer koffie! Van filterkoffie tot espresso en volledige koffiebonen aan toe.

8. Kanis & Gunnink

Kanis & Gunnik

Prijsklasse: $
Afkomstig uit: Nederland

Kanis & Gunnink werd al in 1880 opgericht door Hendrik Kanis die in het Overijsselse Kampen een winkel met oosterse producten had. Frans Gunnik is begonnen als medewerker en wilde op den duur verhuizen naar Zuid-Afrika.

Kanis zag dit liever niet gebeuren en om dit te voorkomen maakte hij van Frans de mede-eigenaar. Dat dit geen slechte zet is bleek wel uit het succes dat de koffie van Kanis & Gunnink de jaren nadien gehad heeft. De koffie is vooral geschikt voor filterkoffie maar er worden ook pads en volledige bonen verkocht die zelf gemalen kunnen worden. In 1969 werd het bedrijf door Douwe Egberts overgenomen.

9. Pellini Caffè

Pellini Caffè

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Italië

Pellini is één van de meest toonaangevende koffiemerken uit Italië die al sinds 1922 volledig de focus op premium koffie heeft liggen. Wie op zoek is naar echte kwaliteit is bij Pellini Caffe dus aan het juiste adres!

Bij Pellini worden zowel Arabica als Robusto koffies verkocht, net als melanges van de twee tezamen. Ze gebruiken enkel verse oogst waardoor de volle en ronde smaak van hun luxe bonen altijd schitterend naar voren komen.

10. Jacobs

Jacobs

Prijsklasse: $
Afkomstig uit: Duitsland

Farhad Jacobs richtte op het einde van de 19e eeuw dit koffiemerk op dat lange tijd bekend stond als een premium merk. Later in de 20e eeuw, na de overname door Douwe Egberts, werd de focus meer en meer op goedkopere koffie gericht.

In het oosten van Europa is Jacobs dan ook vooral gekend van de instant koffie. Dit neemt daarentegen niet weg dat er alsnog kwaliteit te vinden is voor een zeer schappelijke prijs. Hierdoor behoort Jacobs ook in de 21e eeuw nog altijd tot de top 20 van populairste koffiemerken in Nederland!

11. Kaldi

Kaldi

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Nederland

Kaldi is een nog vrij jonge Nederlandse onderneming maar die inmiddels meer dan 30 vestigingen heeft in binnen- en buitenland. Ze richten zich met name op de verkoop van kwaliteitskoffie maar ook voor alle aan koffie gerelateerde zaken ben je van harte welkom bij één van de vestigingen. En wil je echt meer met koffie gaan doen dan kan je altijd één van de franchisehouders worden!

Leuk weetje: de naam kaldi is afkomstig van een Ethiopische geitenherder die de koffieplant omstreeks het jaar 850 volgens een populaire vertelling ontdekt zou hebben.

12. Izzo Caffè

Izzo Caffè

Prijsklasse: $
Afkomstig uit: Nederland

Recht onder de roemruchtige vulkaan de Vesuvius wordt al ruim 40 jaar op ambachtelijke wijze koffie gebrand door ‘Torrefazione Izzo caffè’. De koffie dankt zijn speciale smaak aan de vrij hoge brandingstemperatuur die kan oplopen tot 240 graden Celsius.

Opvallend voor deze toch koffiebranderij is dat meer dan 80% van de productie naar het buitenland geëxporteerd wordt en dat ze één van de weinige branderijen zijn die ook nog hun eigen espresso machines bouwen.

13. Caffè Kimbo

Caffè Kimbo

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Italië

Dat Napels een echte koffiestad blijkt wel dat ook de nummer 13 van de top 20 populairste koffiemerken van Nederland uit de stad afkomstig is. Al sinds de jaren ’60 wordt door de gebroeders Rubino koffie gebrand die uiteindelijk als ‘caffè Kimbo’ over de gehele wereld verkocht wordt.

Ook deze Napolitanen maken sinds de eeuwwisseling hun eigen espresso machines.

14. La Brasiliana

La Brasiliana

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Italië

Wie het over perfectie en koffie heeft komt al snel bij ‘La Brasiliana’ terecht. De eigenaren zijn zelf zijn grote perfectionisten. Zo groot dat ze er zelfs geen moeite mee hebben om een hele lading aangekochte koffiebonen links te laten liggen wanneer ze niet overtuigd zijn van de kwaliteit!

Alhoewel de koffie voornamelijk in Italië verkocht wordt vind je het ook in Nederland meer en meer bij de koffiespeciaalzaken terug.

15. Tiktak Koffie

Tiktak Koffie

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Nederland

Wie denkt dat er achter de naam Tiktak een hippe jongere schuil gaat vergist zich enorm. Dit Nederlandse merk koffie is namelijk alweer ruim honderd jaar oud en dankt zijn naam aan de oprichter, Klaas Tiktak.

Het was één van de eerste merken die het keurmerk van Max Havelaar verkregen heeft en houdt zich vanouds sterk bezig met de omstandigheden in de koffieproducerende landen. Tiktak Koffie is nog altijd gevestigd in Groningen maar maakt inmiddels wel deel uit van dezelfde groep als bijvoorbeeld Segafredo.

16. Nespresso

Nespresso

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Zwitserland

Wanneer we het over de populairste koffie van Nederland hebben kunnen we natuurlijk niet om Nespresso heen. Dit merk van Nescafé, dat onderdeel uitmaakt van het Zwitserse Nestlé maakt gebruik van een speciaal systeem en ditto capsules. Wie denkt dat Nespresso nog een vrij jong merk is komt bedrogen uit, de machines werden namelijk in 1975 ontwikkeld.

De capsules worden altijd nog enkel in speciale Nespresso winkels of via het Internet verkocht. Wel zijn er inmiddels steeds meer derde partijen die de capsules ontwikkelen.

17. Dolce Gusto

Dolce Gusto

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Zwitserland

Ook de Dolce Gusto is een merk van Nescafé. Waar men bij Nespresso vooral richt op de straffere koffie, is de Dolce Gusto meer gemaakt voor koffiemixen zoals cortado, cappuccino, moccaccino etc.

In tegenstelling tot Nespresso worden de capsules die aan Dolce Gusto toebehoren ook vrij in supermarkten verkocht

18. Vascobelo

Vascobelo

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: België

Deze Belgische koffiebranderij maakt 100% gebruik van Arabica bonen en richt zich enorm op de omstandigheden waarop de koffie geproduceerd wordt. Vrij van bestrijdingsmiddelen en met de strengste eisen voor wat betreft de milieuomstandigheden zijn dus het minste dat je kan verwachten.

Wie dus op zoek is naar de beste koffie van België en graag bewust bezig is hoeft niet verder te zoeken dan de koffie van Vascobelo.

19. Hesselink

Hesselink

Prijsklasse: $$
Afkomstig uit: Nederland

Koffiebranderij Hesselink bestaat inmiddels alweer ruim 130 jaar en is nog altijd een familiebedrijf waarbij inmiddels de vierde generatie aan het roer staat. Kwaliteit en duurzaamheid hebben bij Hesselink altijd hoog in het vaandel gestaan. Daarom werken ze enkel samen met door henzelf geselecteerde koffieboeren en gebeurt de branding nog altijd zelf.

20. Peeze

Peeze

Prijsklasse: $$$
Afkomstig uit: Nederland

We sluiten deze top 20 van populairste koffiemerken van Nederland af met het eveneens Nederlandse Peeze. Peeze is een relatief kleine koffiebranderij die het niet alleen enorm belangrijk vindt dat de koffie heerlijk smaakt maar dat dit ook zo eerlijk en milieuvriendelijk mogelijk gemaakt wordt.

Dit betekent dat ze niet alleen meer betalen dan de wereldmarktprijs aan hun koffieboeren maar ook dat ze flink investeren om klimaatpositief te werken en zoveel mogelijk (rest)afval tijdens het proces proberen te voorkomen. En de koffie is ook nog eens gewoon bijzonder lekker!

* Een enkel dollarteken staat voor de laagste prijscategorie. Twee dollartekens voor een gemiddelde prijs en bij drie dollartekens gaat het om het duurdere segment aan koffie.