Overzicht van de laagst verdienende sectoren in Nederland

BedrijfstakJaarloon (in duizend €)
Horeca14,3
Verhuur en overige zakelijke diensten23,5
Cultuur, sport en recreatie24,1
Landbouw, bosbouw en visserij25,8
Handel26,3
Gezondheids- en welzijnszorg29,3
Overige dienstverlening30,1
Onderwijs36,4
Vervoer en opslag38,1
Verhuur en handel van onroerend goed41,5

De top 10 slechtst betaalde sectoren in Nederland

In een voortdurende zoektocht naar transparantie in de arbeidsmarkt, biedt 1folders.nl een helder overzicht van de slechtst betaalde sectoren in Nederland. Deze gegevens zijn gebaseerd op recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1. Horeca: gemiddeld jaarloon €14,3K

De horecasector, bekend om zijn dynamische werkomgeving, staat helaas bekend om de laagste lonen in Nederland. Met een gemiddeld jaarloon van slechts €14.300, is het een sector waar financiële waardering achterblijft bij de inzet.

2. Verhuur en overige zakelijke diensten: gemiddeld jaarloon €23,5K

Deze sector omvat een breed scala aan diensten, van verhuur tot zakelijke ondersteuning. Echter, met een gemiddeld jaarloon van €23.500, reflecteert de financiële compensatie niet altijd de diversiteit en het belang van het werk.

3. Cultuur, sport en recreatie: gemiddeld jaarloon €24,1K

Deze creatieve en energieke sector biedt vaak lonen die niet overeenkomen met de passie en toewijding van de werknemers. Met een gemiddeld jaarloon van €24.100, blijft deze sector achter in financiële waardering.

4. Landbouw, bosbouw en visserij: gemiddeld jaarloon €25,8K

Essentieel voor onze voedselvoorziening, maar vaak ondergewaardeerd in termen van loon. Werknemers in deze sector verdienen gemiddeld €25.800 per jaar.

5. Handel: gemiddeld jaarloon €26,3K

De handelssector, die een belangrijke motor is van de economie, biedt werknemers een gemiddeld jaarloon van €26.300, wat relatief laag is gezien het belang van de sector.

6. Gezondheids- en welzijnszorg: gemiddeld jaarloon €29,3K

Ondanks de cruciale rol in onze samenleving, blijft de financiële waardering in de gezondheids- en welzijnszorg achter met een gemiddeld jaarloon van €29.300.

7. Overige dienstverlening: gemiddeld jaarloon €30,1K

Deze breed georiënteerde sector biedt een diversiteit aan diensten, maar het gemiddelde jaarloon van €30.100 weerspiegelt niet altijd de bijdrage aan de samenleving.

8. Onderwijs: gemiddeld jaarloon €36,4K

Het onderwijs, de fundering van onze toekomst, beloont zijn professionals met een gemiddeld jaarloon van €36.400, wat vragen oproept over de waardering van deze essentiële sector.

9. Vervoer en opslag: gemiddeld jaarloon €38,1K

Deze cruciale sector voor de mobiliteit en logistiek van Nederland biedt een gemiddeld jaarloon van €38.100, wat relatief laag is in vergelijking met de verantwoordelijkheden.

10. Verhuur en handel van onroerend goed: gemiddeld jaarloon €41,5K

Hoewel hoger op de lijst, is het gemiddelde jaarloon in de vastgoedsector van €41.500 een indicatie van de financiële uitdagingen binnen deze branche.

In de context van deze cijfers is het belangrijk om te benadrukken dat financiële waardering slechts één aspect is van een beroep. Werktevredenheid, passie voor het vak en bijdragen aan de maatschappij zijn eveneens belangrijke factoren die meewegen in de keuze voor een sector.