Top 10 best betaalde sectoren in Nederland

BedrijfstakJaarloon (in duizend €)
Delfstoffenwinning69,6
Financiële dienstverlening58,2
Energievoorziening52
Informatie en communicatie51,1
Specialistische zakelijke diensten48,5
Openbaar bestuur en overheidsdiensten45,6
Bouwnijverheid44,3
Industrie43,5
Waterbedrijven en afvalbeheer43,2
Verhuur en handel van onroerend goed41,5

De top 10 best betaalde sectoren in Nederland

Nederland staat bekend om zijn dynamische en veelzijdige economie. Maar wist u welke sectoren het meest lucratief zijn qua jaarloon? Op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteren wij u de top 10 best betaalde sectoren in Nederland.

Delfstoffenwinning aan de top

Met een indrukwekkend gemiddeld jaarloon van €69,6 duizend, staat de delfstoffenwinning op de eerste plaats. Deze sector omvat de winning van olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen, een kritieke en hoog gespecialiseerde industrie.

Financiële dienstverlening: een stevige tweede plek

De financiële dienstverlening, inclusief banken, verzekeraars en beleggingsfondsen, biedt een gemiddeld jaarloon van €58,2 duizend. Deze sector speelt een centrale rol in de Nederlandse economie en biedt tal van kansen voor professionals.

Energievoorziening en innovatie

Op de derde plaats vinden we de energievoorziening met een jaarloon van €52 duizend. Deze sector is essentieel voor de nationale infrastructuur en ondergaat een transformatie met de toename van duurzame energiebronnen.

Informatie en communicatie: een sector in beweging

De technologisch gedreven sector van informatie en communicatie biedt een gemiddeld jaarloon van €51,1 duizend. Dit veld omvat IT-diensten, telecommunicatie en mediabedrijven, die allemaal een sleutelrol spelen in het digitale tijdperk.

Specialistische zakelijke diensten: kennis is macht

Met een jaarloon van €48,5 duizend, omvat deze sector consultancy, juridische diensten en accounting, waar expertise en gespecialiseerde kennis hoog gewaardeerd worden.

Openbaar bestuur en overheidsdiensten: stabiliteit en zekerheid

Deze sector, met een gemiddeld jaarloon van €45,6 duizend, toont de cruciale rol van overheidsdiensten in het waarborgen van het maatschappelijk welzijn.

Bouwnijverheid: de basis van groei

De bouwsector, essentieel voor zowel economische als infrastructurele ontwikkeling, biedt een jaarloon van €44,3 duizend.

Industrie: het hart van de productie

De industrie, van voedingsmiddelen tot zware machines, biedt een jaarloon van €43,5 duizend en is een pijler van de Nederlandse export en binnenlandse productie.

Waterbedrijven en afvalbeheer: belangrijk voor duurzaamheid

Met een jaarloon van €43,2 duizend speelt deze sector een belangrijke rol in het beheer van natuurlijke hulpbronnen en duurzaamheid.

Verhuur en handel van onroerend goed: een solide basis

De vastgoedsector, goed voor een jaarloon van €41,5 duizend, is cruciaal voor zowel de zakelijke als particuliere markt.

Conclusie

Deze sectoren tonen de diversiteit en kracht van de Nederlandse economie. Van delfstoffenwinning tot vastgoed, elke sector biedt unieke kansen en uitdagingen. Voor meer informatie, bezoek 1folders.nl voor een uitgebreid overzicht van deze en andere interessante economische inzichten.