drank alcohol

Twee tikken met het flesje, het dopje losschroeven, op je neus zetten en… Gaan! Je zal het ritueel van het drinken van een flesje Flügel vast al eens gezien – of gedaan – hebben.

Het populairste shotdrankje van Nederland is inmiddels ruim 25 jaar oud en het bijhorende ritueel is niet veel jonger. Maar hoeveel procent alcohol zit er nu eigenlijk in een flesje Flügel?

Flügel bestaat uit 10% alcohol en wordt alleen maar verkocht in kleine flesjes van slechts 20 milliliter.

In dit artikel lees je meer over Flügel, waar het van wordt gemaakt en het verschil met alle andere bekende feestdrankjes. Wil jij dus alles – en meer – weten over het bekendste après ski drankje? Lees hieronder dan snel verder.

Alcohol in Flügel

Flügel

Flügel is een shotdrankje en valt onder de categorie van mixdranken. Het alcoholpercentage is dus lager dan je normaal van sterke drank zal verwachten.

In Flügel zit bijvoorbeeld ‘maar’ 10% alcohol.

Daarom is het ook mogelijk om Flügel bij de supermarkt te kopen. Voor sterke drank geldt immers een limiet van 15%. Om die reden zie je veel feestdrankjes met een alcoholpercentage dat op zo’n 14 tot 14,9% ligt. Zeker omdat dit tot een paar jaar terug ook door mensen boven de 16 gekocht mocht worden.

Wat voor soort drank is Flügel

Zoals je hierboven al leest is Flügel dus een mixdrank. Maar waar is het dan precies mee gemixt? Flügel bestaat onder andere uit rode wodka en guarana.

Er zijn ook andere ingrediënten aan Flügel toegevoegd maar die dienen vooral ter conservering van de smaak.

Flügel kan je het beste vergelijken uit een mix tussen wodka en een energy drink.

Waar komt Flügel vandaan?

apres ski drank

Flügel heeft zijn bekendheid gekregen dankzij de après ski. Maar wist je dat Flügel een 100% Nederlands drankje is? Het is namelijk verzonnen door een paar Nederlandse vrienden.

Oke, deze vrienden hebben het drankje dan wel op een skivakantie in Oostenrijk verzonnen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder Nederlands! Wel is de link tussen Flügel en de wintersportvakantie er sindsdien altijd gebleven.

Om die reden vind je Flügel met name op de Nederlandstalige markt en in de wintersportgebieden.

Drankjes die op Flügel lijken

Flügel is dus een mixdrankje van wodka en energy drink. Er zijn veel verschillende bedrijven die soortgelijke dranken aanbieden. De bekendste voorbeelden hiervan zijn Rockstar, Shark Up en Lovka.

Er zit echter een groot verschil tussen Flügel en hiervoor genoemde dranken. Flügel heeft namelijk 10% alcohol terwijl bovenstaande voorbeelden rond de 5% schommelen.

Is Flügel hetzelfde als Kleiner Feigling?

Flügel wordt in kleine flesjes van 20 milliliter verkocht. Kleiner Feigling wordt in kleine flesjes van 20 milliliter verkocht. Ook vind je ze vaak zij aan zij bij de slijter en zijn ze beide gebaseerd op wodka. En toch zijn Flügel en Kleiner Feigling verre van hetzelfde.

Flügel is een shot gebaseerd op cranberry wodka en guarana. Kleiner Feigling is daarentegen gebaseerd op de zoete smaak van vijgen en bevat veel meer alcohol: Maar liefst 20%.

Beide hebben overigens een Duitse naam. Flügel betekent ‘vleugel’. Kleiner Feigling komt van ‘Feige’, wat zowel lafaard als vijg betekent. De naam betekent dus zoveel als ‘kleine lafaard’.

Hoe lang bestaat Flügel?

bar kroeg

Flügel is in 1996 door twee Nederlandse vrienden in Oostenrijk verzonnen. Het drankje is aan de bar en als een grapje ontstaan. Toch is het vanaf het jaar snel de feestwereld gaan veroveren.

Inmiddels is het geintje uitgegroeid tot de FLS Company, die een groot aantal verschillende bekende dranken op de markt brengen. Hieronder lees je welke dit allemaal zijn.

Flügel

Flügel is waar het voor FLS Company allemaal mee begonnen is. Het is het gezellige drankje met de bekende spreuk ‘let the duck out’. Het ritueel is door fans verzonnen en later door Flügel zelf omarmd.

  • Rode vodka met guarana
  • 10% alcohol
  • 20 ml

Boswandeling

Boswandeling is een tropische likeur van Nederlandse bodem. Boswandeling zelf heeft een kokosnoot en bananensmaak. Ook is er Boswandeling Pink, wat naar framboos en karamel smaakt.

Beide kunnen zowel als shot, in de mix of ‘on the rocks’ worden gedronken. Ook kan het in desserts gebruikt worden.

  • Op basis van room
  • Ongeveer 15% alcohol

Fireman

Fireman is een krachtige drank die net als Flügel gebaseerd is op wodka. Fireman wordt aangevuld met eucalyptus, menthol en verschillende kruiden. Hierdoor is het een pittige, bijna pikante, drank geworden.

Vergelijken met de andere dranken heeft fireman een hoog alcoholpercentage van maar liefst 30%.

  • Op basis van wodka
  • Aangelengd met eucalyptus, menthol en kruiden
  • 30% alcohol

Rocketshot

Ken je de raketijsjes nog van vroeger? Dat is precies wat de originele Rocketshot is, maar dan als shotdrankje en met een alcoholpercentage van 14%. Inmiddels is de lijn aangevuld met Rocketshot Sour en Rocketshot Pink

  • Op wodka gebaseerde shots
  • Tussen de 14 en 17% alcohol

Hoe veel alcohol zit er in Jägermeister?

Jägermeister is een kruidenbitter dat gemaakt is met 56 verschillende kruiden en specerijen. Jägermeister heeft 35% alcohol en is de laatste jaren erg populair geworden als uitgaansdrankje.

Jägermeister wordt puur of als mix gedronken. De bekendste mix is waarschijnlijk met Red Bull. Deze combinatie wordt vaak Jägerbomb, Vliegend Hert of Turbojäger genoemd.

Kan je zelf Flügel maken?

flügel zelf maken

Het exacte recept van Flügel is niet bekend. Flügel precies namaken is daarom een lastige klus. Het is natuurlijk wel bekend dat Flügel bestaat uit rode wodka en energy drink.

Door rode wodka en energy drink in de juiste hoeveelheden te mixen kom je al een aardig eind op weg. Toch zal de smaak nooit helemaal hetzelfde zijn, en het ritueel natuurlijk al helemaal niet.

Het verschil tussen Flügel en Dropshot

Dropshot is een Nederlandse likeur met 20% alcohol die een pittige dropsmaak heeft. Alhoewel ze beide in cafés als shotdrankje gekocht kunnen worden, hebben ze verder dus geen overeenkomsten.

Wat zijn de bekendste après ski drankjes?

Flügel is ontstaan tijdens de wintersport en dus ook een favoriet tijdens winterse feestelijkheden. Toch is het niet het enige drankje dat onlosmakelijk verbonden is aan de après ski. Dit zijn de vijf bekendste après ski drankjes

Bier

Bier is nog altijd veruit de meest gedronken drank tijdens de wintersport. Zeker witbier, en dan in het bijzonder de Weihenstephaner Hefeweissbier zijn geliefd naast de skipistes. En dan natuurlijk wel uit de klassieke pul.

Jägermeister

Kruidenbitters doen het altijd goed tijdens de koude nachten. En dan is er maar één echte klassieker: Jägermeister, maar dan wel alleen als ‘ie ijs- en ijskoud is!

Schnaps

Schnaps is een sterke drank dat gemaakt wordt van gegist fruit. Kersen, appels, peren en pruimen zijn de bekendste fruitsoorten die voor Schnaps worden gebruikt. Schnaps bevat tenminste 32 maar over het algemeen 40% alcohol.

Flügel

Een avondje skihut kan haast niet zonder het nuttigen van op z’n minst één Flügel. Flügel wordt over het algemeen gedronken naast één van de andere drankjes in deze lijst.