Je boodschappen zelf in de winkel doen, gebeurt de laatste jaren steeds minder. In plaats daarvan komt de winkel nu steeds vaker naar jou toe. Niet zoals vroeger met de ‘rijdende winkel’ maar door de boodschappen gewoon te bestellen via een app op jouw telefoon.

De beste supermarkt app is van Nederlands’ bekendste grootgrutter Albert Heijn. Albert Heijn is in Nederland een pionier op het gebied van digitale klantenbinding en boodschappen ‘op afstand’. De andere supermarkten zitten daarentegen ook zeker niet stil.

In dit artikel geven we meer uitleg over de opkomst van de supermarkt apps, wat de andere spelers op de markt zijn en hoe zij zich tot elkaar verhouden. Supermarkt apps zijn in ieder geval al lange tijd meer dan enkel een verdekte klantenkaart app of boodschappenlijstje. Daarom is het wel zo prettig wanneer je dit op fijne, intuïtieve en voor de boodschappen natuurlijk voordelige manier kan doen. Dit zijn de top 13 beste supermarkt apps van Nederland.

Er zijn namelijk veel voordelen te verzinnen waarom je beter via de app boodschappen kan doen dan steeds zelf voor boodschappen op en neer te moeten. Hieronder zetten we ze allemaal op een rij. Uiteraard ook met een paar (mogelijke) nadelen.

Voordelen van supermarkt apps

 • Bespaart indien bestellen mogelijk is veel reis- en wachttijd.
 • Wanneer bestellen mogelijk is kan dit ook buiten de reguliere openingstijden.
 • Je kan eerdere aankopen vaak inzien wanneer je app gekoppeld is aan een klantenkaart of je via de app een bestelling gedaan hebt.
 • Wanneer bestellen kan dan behoort sjouwen met veel te zware boodschappen eindelijk tot de verleden tijd.
 • Je zal minder snel impulsaankopen doen in vergelijking met een supermarktbezoek.
 • Vaak specifieke promoties die op je eigen wensen gebaseerd zijn.
 • Boodschappen bestellen is duurzamer omdat de boodschappen van meerdere huishoudens door één bezorger geleverd worden. Minder filedruk en schadelijke uitlaatstoffen.
 • Meer zicht op het budget omdat je boodschappenlijstjes kan bijhouden of direct zicht hebt op je de gehele aankoop

Nadelen van supermarkt apps

 • Je levert vaak een stukje privacy in (inzage in jouw wensen)
 • Bij bezorgen zijn er vaak bezorgkosten
 • Voor bezorgen is er over het algemeen een minimum bestelprijs.
 • Wanneer je bezorgt of bestelt kan je de kwaliteit van de verse producten niet zelf controleren.
 • Producten worden uiteraard binnen de houdbaarheidsdatum geleverd maar je kan deze niet zelf van tevoren al inzien.
 • Wanneer je boodschappen laat bezorgen is dit meestal pas de volgende dag en zal je zelf thuis aanwezig moeten zijn.

De top 13 beste supermarkt apps van Nederland

De tijd dat supermarkt apps er enkel maar waren voor de wekelijkse aanbieding en misschien een klantenkaart is dus al lang en breed voorbij. Er zijn inmiddels veel meer mogelijkheden. Zo kan de app onder andere ook een barcode scanner, receptenlijst, bestellijst en boodschappenlijst hebben. Daarom hieronder allereerst een handig overzicht met alle functionaliteiten van de apps die we in de top 13 behandelen gaan.

 

Promo’s

Boodschappenlijst

Bestellen

Recepten

Klantenkaart

Scanner

Albert Heijn

X

X

X

X

X

X

Jumbo

X

X

X

X

Aparte app

X

Picnic

X

 

X

X

  

Dirk

X

X

   

X

Hoogvliet

X

X

X

 

X

X

Lidl

X

X

  

X

 

Aldi

X

X

    

Crisp

X

 

X

X

  

Ekoplaza

X

X

X

  

X

Jan Linders

X

X

/

X

X

 

DekaMarkt

X

X

X

  

X

Spar

X

X

    

Coop

X

X

X

 

X

 

Wanneer je naar bovenstaande tabel kijkt zie je zoals verwacht dat iedere supermarkt hun applicatie ook als promotietool inzet. Allemaal hebben ze een sectie waarin je de dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse aanbiedingen kan bekijken.

Ook de boodschappenlijst is een vaak geziene gast in de verschillende apps. Buiten de supermarkten die enkel online bestaan (Crisp en Picnic) is het enkel bij de Duitse supermarkten van Lidl en Aldi onmogelijk om een boodschappenlijst bij te houden. Daarentegen laten meer en meer supermarkten de receptenfunctie vallen. Dit omdat er vaak veel werk in gaat zitten en er betrekkelijk weinig gebruik van wordt gemaakt.

De meest uitgebreide app is die van de Albert Heijn terwijl, die ook globaal als beste supermarkt app van Nederland wordt gezien. De app van de Aldi is het meest karig, deze doet enkel dienst als promotiefolder.

1. Albert Heijn

Albert Heijn Folder

Nog 3 dagen geldig

Geldig van 27-03-2023 t/m 02-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Het in 1887 opgerichte Albert Heijn is verreweg de bekendste supermarkt van Nederland. Met inmiddels meer dan 1000 vestigingen is het ook verreweg de grootste supermarkt van het land. In het jaar 2020 had Albert heijn een marktaandeel van maar liefst 34,8%.

App: We gaan deze top 13 direct van start met het beste wat je op supermarkt app gebied in Nederland kan vinden. De app van Albert Heijn heeft alles in huis wat je van een supermarkt app mag verwachten: Handige promoties, een overzicht van heerlijke recepten met direct alle ingrediënten die je in je winkelwagentje kan plaatsen, online bestellen voor bezorgen en afhalen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De laatste functionele toevoeging is direct ook een waardevolle toevoeging. Albert Heijn heeft alle winkels volledig digitaal gecatalogiseerd waardoor je aan de hand van jouw boodschappenmandje een looproute voor iedere winkel te zien krijgt. Geniaal! De app van Albert Heijn geldt nog altijd als dé benchmark voor goed werkende supermarkt apps.

2. Jumbo

Jumbo Folder

Nog 5 dagen geldig

Geldig van 29-03-2023 t/m 04-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Iets minder dan 100 jaar na de oprichting van Albert Heijn vond Jumbo het levenslicht. In die periode is het bedrijf uitgegroeid tot de tweede supermarkt van Nederland. Inmiddels heeft Jumbo verspreid over Nederland en België ruim 700 vestigingen, waarvan verreweg de meeste in Nederland. Het marktaandeel van het bedrijf schommelt tussen de 20 en 25%.

App: Als op één na grootste supermarkt van Nederland kan Jumbo natuurlijk niet achterblijven. Daarom heeft het bedrijf van de familie Van Eerd een uitstekende app op de markt gebracht. Door de overzichtelijke en nette vormgeving is het een genot om door de verschillende secties te scrollen.

Het boodschappenlijstje vullen werkt intuïtief en het is nadien gemakkelijk om deze online nog te bestellen. Een klantenkaart kan niet toegevoegd worden maar daar heeft Jumbo dan ook een speciale app voor. Hierdoor blijft de focus op deze app waar die zou moeten liggen: Het weergaloze aanbod aan producten zelf.

3. Picnic

Picnic Folder

Geldig van 27-03-2023 t/m 15-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Picnic is Nederlands’ eerste online supermarkt. Het bedrijf levert dus uitsluitend aan huis en heeft dus geen eigen winkels of ophaalpunten. 10 distributiecentra verdelen het verder onder 63 hubs die vandaar voornamelijk het westen en de grotere steden bedienen. Om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan maakt Picnic gebruik van elektrische bezorgwagentjes.

App: Als grondlegger van online supermarkten zal Picnic uiteraard vol moeten inzetten op het ontwikkelen van een geweldige applicatie en dat lijkt de dames en heren goed gelukt te zijn. Van alle supermarkt applicaties is dit misschien wel de meest eenvoudige en handige in gebruik.

Aangezien het een online supermarkt betreft is thuisbezorgen natuurlijk de enige optie. Voordeel is wel dat bezorgen gratis gebeurt en dat ze op verschillende vertrouwde tijdstippen in de buurt zijn. De enige dag overdag en de andere weer ’s avonds. Het aanbod is enigszins beperkt maar het is van persoon tot persoon afhankelijk of dat als negatief of juist als toegevoegde waarde wordt gezien.

4. Dirk

Dirk Folder

Nog 5 dagen geldig

Geldig van 29-03-2023 t/m 04-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Dirk is een supermarktketen opgericht door Dirk van den Broek. De Dirk opereert over het gehele land, waarbij het in grote delen vooral bekend stond als Dirk van den Broek, Digros of Bas van der Heijden. In 2014 is door de achterliggende organisatie besloten om over het gehele land ‘Dirk’ als naam te gaan voeren. Inmiddels zijn er ruim 125 vestigen verspreid over het gehele land.

App: Anders dan de drie voorgaande applicaties is het bij Dirk niet mogelijk om te bestellen. De applicatie heeft ook geen klantenkaartfunctie en fungeert daarom alleen als actiekrant en boodschappenlijstje.

Deze functie oefent het toch uitstekend uit. De applicatie werkt snel, overzichtelijk en het is lastig om je weg kwijt te raken dankzij de eenvoudige opzet. Enige nadeel is dat de app wat schreeuwerig overkomt.

5. Hoogvliet

Hoogvliet Folder

Nog 5 dagen geldig

Geldig van 29-03-2023 t/m 04-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Hoogvliet is een supermarktketen dat origineel vooral in de regio Den Haag werkzaam was. Inmiddels zijn er supermarkten in heel Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht en Gelderland te vinden. Hoogvlieg is vooruitstrevend qua zelfbediening: Inmiddels heeft ruim 50% van de filialen één of meerdere zelfscankassa’s geïnstalleerd. De supermarktketen heeft ruim 75 vestigingen.

App: Net als Dirk heeft Hoogvliet een applicatie die eenvoudig van opzet is. Toch is het hier en daar wat lastig om alle functionaliteiten te vinden, zoals bijvoorbeeld de winkelzoeker. Anders dan de app van Dirk is deze app daarentegen erg rustig en fris van opzet.

Voorzien van alle functionaliteiten, geen extra overbodige functies maar inmiddels wel gemakkelijk bestellen en laten bezorgen. Dit alles samen maakt de app van Hoogvliet één van de fijnste supermarkt apps om mee te werken.

6. Lidl

Lidl Folder

Nog 3 dagen geldig

Geldig van 27-03-2023 t/m 02-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: De grootste niet van origine Nederlandse supermarkt in Nederland is de Lidl. Deze van oorsprong Duitse keten heeft meer dan 11.000 winkels verspreid over heel Europa. Daarvan zitten er een kleine 500 in Nederland. Een kenmerk van de Lidl is dat veel producten vanuit dozen worden verkocht. Lidl is sinds 1995 aanwezig in Nederland.

App: De app van heeft potentie maar mist toch nog wel een paar zaken. Zeker een scanfunctie is hedendaags iets dat verwacht mag worden. Navraag leert daarentegen dat de Duitsers hier wel degelijk mee bezig zijn.

Voordeel van de applicatie is dat wanneer je er gebruik van maakt je speciale kortingen kan krijgen die enkel voor app-gebruikers gelden. Je moet daarentegen wel bereid zijn om je telefoonnummer op te geven, iets dat voor sommige mensen bezwaarlijk kan zijn.

7. Aldi

ALDI Folder

Nog 3 dagen geldig

Geldig van 27-03-2023 t/m 02-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Aldi is één van de bekendste supermarktketens die zich op een zo voordelig georiënteerd gamma richten. Het van oorsprong Duitse Aldi is wereldwijd actief, tot en met de Verenigde staten, China en Australië aan toe. Net als de Lidl heeft Aldi een kleine 500 supermarkten verspreid over heel Nederland. Aldi is onderverdeeld in Aldi Süd en Aldi Nord. In Nederland opereert Aldi Nord.

App: De applicatie van Aldi was voorheen één van de meest zinloze apps van alle supermarkten. Veel meer dan een gedigitaliseerde reclamefolder was het namelijk niet. Daar is inmiddels gelukkig verandering in gekomen.

Het grootste aanbod van producten is inmiddels aan de app toegevoegd en er is ook een handige boodschappenlijstjesmaker. Eenvoudig van opzet zonder al te veel poespas, precies zoals de Aldi zelf ook zegt te zijn. En daar is wat ons betreft helemaal niets mis mee.

8. Crisp

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Crisp is na Picnic het tweede online supermarktketen van Nederland. Anders dan Picnic richt Crip zijn service enkel op lokale en seizoensgebonden producten van boeren, speciaalzaken en voedingsbedrijven. Ook werkt de service buiten de Waddeneilanden over geheel Nederland. Het bedrijf wint vele prijzen omwille van de originaliteit en vormgeving van hun applicatie.

App: De volgende online supermarkt in deze lijst is Crisp. Wanneer je graag een visueel plezierige en goed werkende supermarkt app hebt, dan ben je bij Crisp op het juiste adres. In 2020 werd het bedrijf nog beloond met een SpinAward voor het ontwerp van hun app.

Uiteraard ligt de focus met name op het bestellen van producten maar ook de andere onderdelen van de app zijn met veel aandacht uitgewerkt. Wanneer je dus graag lokale en verse producten hebt, dan vind je in deze app misschien wel je nieuwe favoriete supermarkt.

9. Ekoplaza

Ekoplaza Folder

Geldig van 05-04-2023 t/m 11-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Deze Nederlandse supermarkt richt zich volledig op biologische producten. Het is dan ook de grootste biologische supermarktketen van de Benelux. De voorlopers van Ekoplaza werden in de vroege jaren ’80 opgericht. Inmiddels zijn er ruim 75 filialen en bijna 50 afhaalpunten verspreid over geheel Nederland. Ekoplaza werd in maart 2013 beloond met het EKO-keurmerk. Dit houdt in dat tenminste 90% van het aanbod biologisch is.

App: De app van Ekoplaza is één van onze persoonlijke favorieten, zeker nu je daar sinds 2020 ook gewoon eten kan bestellen. Aanbiedingen, boodschappenlijstjes, volledig assortiment en een barcodescanner, alles komt aan bod.

Wat de app daarentegen echt bijzonder maakt is dat er een zogenaamde ingrediëntenscanner is. Hiermee kan je snel alle producten scannen op aanwezige producten zoals microplastics of bijvoorbeeld E-nummers.

10. Jan Linders

Jan Linders Folder

Nog 3 dagen geldig

Geldig van 27-03-2023 t/m 02-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Deze supermarktketen richt zich volledig op het zuidoosten van het land. Het kan dus goed zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord, of het alleen een keer op vakantie hebt gezien. Het bedrijf is in 1963 opgericht door de gelijknamige ondernemers Jan Linders. Inmiddels is zijn zoon Leo Linders nog altijd CEO van deze keten met een kleine 75 filialen.

App: Jan Linders is dé supermarkt van het zuidoosten des land. Helaas laat de applicatie nog wel wat kansen liggen. Zo is het online bestellen enkel mogelijk wanneer het gebak of vlaai is. Daarentegen vind je wel de meest heerlijke klassieke gerechten onder de recepten, iets dat veel goed maakt.

Het boodschappenlijstje is eenvoudig van opzet en moet je zelf invullen. Waarschijnlijk zullen de meeste klanten de app al met al dan ook enkel en alleen voor de gulle spaaracties gebruiken.

11. DekaMarkt

DekaMarkt Folder

Nog 2 dagen geldig

Geldig van 26-03-2023 t/m 01-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: DekaMarkt is een Nederlandse supermarktketen met vestigingen in Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht. Sinds 2008 is het gefuseerd met Dirk tot de Detailresult Group N.V. De beide bedrijven blijven daarentegen een aparte bedrijfshouding voeren waarbij DekaMarkt zich meer op luxe en service richt en de Dirk juist blijft inzetten op lage prijzen.

App: DekaMarkt wordt ook wel eens gekscherend Decadent Markt genoemd maar wat betreft de app valt daar weinig van te merken. Deze is namelijk simpel van opzet en je vindt er dan ook gemakkelijk je weg doorheen. Een van de betere apps die je voor supermarkten in Nederland gaat kunnen vinden.

Leuk is de speciale ‘vergeetservice’ waarbij je voor bepaalde festiviteiten zoals bijvoorbeeld een verjaardag of je alle essentials wel in huis hebt. Zo niet kan je ze namelijk direct nog bestellen en eventueel zelfs laten bezorgen.

12. Spar

Spar Folder

Geldig van 30-03-2023 t/m 12-04-2023

> Folder bekijken

Update: de Spar app bestaat inmiddels niet meer.

Bedrijfsprofiel: De Spar is een Nederlandse supermarktketen die inmiddels internationaal opereert. Het motto van de organisatie was “Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Door het internationale karakter is dit eenvoudig verkort tot Spar. Met ruim 13.000 filialen is de Spar inmiddels één van de grootste supermarktketens ter wereld.

App: De app van Spar stelt je vooral in staat om leuke deals van de dag te claimen. Ook leuk is de speciale koffiespaarkaart waarmee je al snel een gratis koffie of thee verdiend hebt. Voor de rest heeft de Spar app weinig te bieden maar dat komt dan ook vooral doordat het aanbod van alle verschillende winkels zo divers is dat het lastig is om een universele app te maken.

13. Coop

Coop Folder

Nog 3 dagen geldig

Geldig van 27-03-2023 t/m 02-04-2023

> Folder bekijken

Download: Android of iOS

Bedrijfsprofiel: Coop is met een oprichting in 1891 één van de oudste Nederlandse supermarktorganisaties van Nederland. De voorbij jaren heeft de Coop veel andere supermarkten overgenomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in geheel Nederland inmiddels ruim 300 vestigingen van de Coop te vinden zijn.

App: Eén van de fijnere supermarkt apps om mee te werken is de applicatie van Coop. Overzichtelijk en klein maar boordevol producten en aanbiedingen. Het boodschappenlijstje ontbreekt uiteraard ook niet en het is gemakkelijk producten zoeken op basis van de barcode-scanner. Veel meer dan dat biedt de applicatie ook niet en dat is precies ook wat deze app zo fijn maakt.

Geschiedenis supermarkt apps

Inmiddels zijn supermarkt apps niet meer uit het leven weg te denken. De kans dat je er meerdere op een telefoon vindt is waarschijnlijk groter dan dat er geen enkele app op staat. Toch duurde het tot 2009 voor de eerste supermarkt app zijn weg naar de Nederlandse mobiele telefoons vond.

2009 was het jaar waarin Albert Heijn met zijn eerste applicatie het voorschot nam op het mobiel boodschappen doen. Het duurde vervolgens nog vijf jaar voor grote concurrent Jumbo dit voorbeeld volgde. Zij deden dit overigens wel direct met een app die op dat moment superieur was aan ‘Appie’.

De vroegste apps waren namelijk vooral een bron voor inspiratie op het gebied van recepten en handige informatie. Ook worden er vaak digitale brochures aan toegevoegd. Het duurde tot 2010 voor je met de mobiele telefoon ook daadwerkelijk boodschappen kon bestellen. Deze moest je nog wel steeds zelf ophalen bij de supermarkt (kan jij het je nog voorstellen?).

Inmiddels zijn supermarkt apps veelzijdiger dan ooit hiervoor. Zeker de coronacrisis in 2020/2021 heeft ervoor gezorgd dat de bezorgdiensten van boodschappen een enorme vlucht genomen hebben en dit eigenlijk voornamelijk nog via de app gebeurt. Het valt niet uit te sluiten dat in de nabije toekomst boodschappen met name via de bezorgdienst geleverd worden.