Veel mensen zijn het ondertussen wel een beetje beu; die hele volle portemonnee die uitpuilt van de pasjes. Bijna elke zelf respecterende winkel heeft ondertussen wel een eigen klantenkaart om je naar zijn of haar winkel te lokken. Hier heeft de technologie een oplossing voor gevonden; de klantenkaart app. Dus ga je bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan kan zo een app een uitkomst zijn.

De beste klantenkaar app is Stocard. Volgens verschillende bronnen staat Stocard op nummer 1 als het gaat om de klantenkaart apps in Nederland. Je kunt er alle klantenkaarten aan toevoegen, zelfs als deze niet in de standaard lijst staat, en het is gratis.

Bij het kiezen van je klantenkaart app moet je er alleen even op letten dat deze geschikt is voor het OS (Operating System) van je telefoon.

1. Stocard

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 10.000.000+

Talen: Nederlands en Engels

Stocard is volgens velen de beste app om je klantenpassen bij elkaar te hebben zonder dat het extra ruimte inneemt en, indien je je telefoon niet vergeet, je ze allemaal bij je hebt. Er zijn ondertussen al meer dan 60.000.000 mensen die deze applicatie hebben geïnstalleerd.

De grote winkels als bijvoorbeeld het Kruidvat, Albert Heijn en de Jumbo staan standaard in Stocard. Ook je Airmiles kun je met deze app beheren. Mocht je een klantenkaart hebben die nog niet in de standaard klantenkaarten voorkomt, dan voeg je deze gemakkelijk toe door het scannen van de barcode op je klantenkaart.

2. OK

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 100.000.000+

Talen: Nederlands en Engels

Nog een app die je GSM omtovert tot een zogenaamde slimme portemonnee is de OK app. Ook slaat de app je voorkeuren op voor relevante aanbiedingen van verschillende winkels, zodat je ook nog op de hoogte blijft van de actuele aanbiedingen.

Het bijhouden van je pasjes en het tonen van aanbiedingen is heel mooi, maar deze app biedt nog meer. Zo kun je ook tickets, cadeaukaarten en kortingsbonnen toevoegen. Denk hierbij aan een VVV cadeaukaart of bijvoorbeeld je ticket voor een pretpark.

3. Wallet Creator

Geschikt voor: iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: Onbekend

Talen: Engels en Duits

Deze klantenkaart app is momenteel alleen geschikt voor Apple-gebruikers en niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels en Duits. Je kunt de kaarten die je aanmaakt met de Wallet Creator app toevoegen aan je Apple Wallet.

Je kunt bijvoorbeeld, naast de klantenkaarten, ook lidmaatschapskaarten (van bijvoorbeeld de sportschool) of een ticket voor een concert toevoegen. De kaarten die je aan de Apple Wallet wilt toevoegen met de Wallet Creator app moeten wel ondertekend zijn op een Mac of Linux server. Dit doe je door simpelweg op de ‘Add to wallet’ (toevoegen aan portemonnee) knop te drukken waardoor het via SSL naar de server van Wallet Creator wordt gestuurd en ondertekend.

4. Dappre

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 10.000+

Talen: Nederlands en Engels

Digital ME heeft ervoor gezorgd dat de Dappre app is ontstaan, verder heeft deze app een basis die terug te leiden is op de Qiy Trust Principles. Op dit moment ligt de focus van Dappre vooral op de consumenten sector van de Europese markt.

Je kunt natuurlijk alle mogelijke klantenkaarten toevoegen aan deze app, maar je kunt ook je favoriete (lokale) club steunen of een ‘Met je Hart Vriendenkaart’ toevoegen om te doneren tegen de eenzaamheid waar ouderen tegenaan lopen. Hiernaast kun je ook nog een Team NL kaart toevoegen waarmee je kortingen op interlands en events kunt krijgen.

5. PasNL

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 100.000+

Talen: Nederlands en Engels

De PasNL app is zeer simpel in het gebruik, in drie stappen zou je volgens de PasNL aanbieder klaar moeten zijn om te gaan shoppen zonder dat je portemonnee vol met klantenkaarten zit. De eerste stap is het installeren van de PasNL applicatie (via Google Play voor Android of de App Store voor Apple).

Nadat je de app hebt geïnstalleerd moet je een account aanmaken waarin je je persoonlijke data ingeeft. Je kunt er ook voor kiezen om achteraf je account aan te maken trouwens. Als laatste voeg je de pasjes toe waarvan je gebruik maakt. De PasNL app heeft zo een 200 voorgeprogrammeerde klantenpassen, maar als jouw pas er niet tussen staat kun je deze toevoegen door hem in te scannen.

6. Pass4Wallet

Geschikt voor: iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: Onbekend

Talen: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, Oekraïens, Pools

De Pass4Wallet kan grotendeels ook gebruikt worden met de Apple Watch. Verder kun je met maximaal 6 mensen de app gebruiken wanneer ‘Delen met gezin’ ingeschakeld staat en kun je de kaarten toevoegen aan je iPhone Wallet. 

Het team van Andrzej Michnia GirAppe Studio heeft deze app ontwikkeld. Andrzej Michnia is de Sofware Engineer en Joanna Michnia is de Graphic Designer. De grootte van de app is 12,2 MB en je iPhone of iPod touch moet minimaal iOS 12.2 hebben. Voor een Mac is er minimaal macOS 11 en Apple M1-Chip nodig.

7. FidMe

Geschikt voor: Android, iOS, Amazon Kindle, Windows Phone, Blackberry en Opera

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 1.000.000+

Talen: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans

Zelf noemen de ontwikkelaars van FidMe het de meest complete winkel-app, omdat je met de app meer mogelijkheden hebt dan alleen het bijhouden van je klantenkaarten. Zo kun je ook bijvoorbeeld kassabonnen en relevante (nieuwe) deals bijhouden.

Het bijhouden van de kassabonnen kan er bijvoorbeeld aan bijdragen dat je een beter zich krijgt op je wekelijkse of maandelijkse uitgaven. Ook heeft de app een HAPPY fids programma, door het gebruik van de FidMe app spaar je voor fids punten waarmee je aankoopbonnen kunt krijgen voor Fidme-partners. Hiernaast kun je ook nog meedoen met maandelijkse wedstrijden waarbij je € 100,- tot € 1.000,- kunt winnen in de vorm van bijvoorbeeld reizen, sport of welzijn.

8. Pass2U Wallet

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 1.000.000+

Talen: Duits, Engels, Frans, Japans, Portugees, Russisch, Spaans, Trad. Chinees, Vereenv. Chinees

Helaas is deze app nog niet in het Nederlands op de markt, maar is bijvoorbeeld wel in het Engels en Frans te downloaden van de Google Playstore of de App Store. De Pass2U app kan gemakkelijk al je klantenpassen van je Passbook of Apple Wallet verzamelen om ze vervolgens op je Android apparaten te kunnen gebruiken.

Code 28 1D streepjescodes, PDF417 2C barcodes, Aztec en QR-codes worden ondersteund door de Pass2U Wallet. Ook kun je via je Google Drive de Pass2u Wallet herstellen of er een back-up van maken. Het Taiwanese bedrijf MicroMacro Mobile Inc. heeft de Pass2U Wallet o de markt gebracht.

9. Mobile-Pocket Klantenkaarten

Geschikt voor: Android en iOS

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 1.000.000+

Talen: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Italiaans, Russisch, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch, Vereenv. Chinees

Het Oostenrijkse bedrijf Bluesource – Mobile Solutions gmbh in Mühlkreis heeft de Mobile-Pocket app ontwikkeld en op de markt gebracht. Je kunt deze applicatie gebruiken op een Android-systeem of op je iPhone of iWatch.

Je kunt een back-up maken, de data synchroniseren of terugzetten via Facebook, e-mail (Mobile-Pocket account), je Google of Apple-account. Met deze app kun je gemakkelijk je club-, voordeel- en/of klantenkaarten bijhouden. De app valt zowel online als offline te gebruiken.

10. Cards – Mobiele Portemonnee (Mobile Wallet)

Geschikt voor: Android, iOS, BlackBerry OS, Microsoft Windows 8/10

Wat kost de app: Gratis

Aantal installaties van de app: 1.000.000+

Talen: Engels, Hebreeuws

Naast het bijhouden van al je klantenkaarten kun je ook met deze app betalen via je creditcard of debet kaart. Verder kun je de app bijvoorbeeld gebruiken om in te loggen voor school, op je sportschool, werk of thuis, maar ook in de trein, bus of metro kun je de digitale ‘kaart’ gebruiken.

De veiligheid van deze kaart is behoorlijk goed want je kunt door middel van een PIN code of met je vingerafdruk inloggen, gevoelige data heeft dubbele encryptie en je kunt op afstand je digitale portemonnee afsluiten. De grootte van de app voor Apple is 14,6 MB en voor Android is het 10 MB.