Overzicht kerstboomvoorkeuren in Nederland

Soort KerstboomPercentage Nederlanders
Kunstmatige kerstboom49%
Echte kerstboom30%

Kerstboom trends in Nederland: echt vs. kunstmatig

De kerstperiode is een tijd van tradities en feestelijke decoraties, waarbij de kerstboom een centrale rol speelt in veel Nederlandse huishoudens. Volgens een consumentenonderzoek over de eindejaarsfeesten uitgevoerd door PwC, is er een interessante verdeling opgetreden in de keuze van kerstbomen in Nederland.

De opkomst van kunstmatige kerstbomen

Uit de gegevens blijkt dat 49% van de Nederlanders koos voor een kunstmatige kerstboom. Deze trend onderstreept een verschuiving in de consumentenvoorkeur naar meer duurzame en herbruikbare opties. Kunstmatige bomen bieden verschillende voordelen:

  • Duurzaamheid: een kunstmatige boom kan jarenlang worden gebruikt, wat leidt tot minder afval en een kleinere ecologische voetafdruk.
  • Gemak: deze bomen vereisen minder onderhoud, geen water geven en geen last van vallende naalden.
  • Kostenbesparing op lange termijn: hoewel de initiële aanschafprijs hoger kan zijn, besparen kunstmatige bomen op lange termijn geld.

De voorkeur voor echte kerstbomen

Aan de andere kant blijft de traditionele echte kerstboom populair, met 30% van de Nederlanders die voor deze optie kozen. Echte kerstbomen hebben hun eigen unieke charmes:

  • Natuurlijke uitstraling en geur: veel mensen waarderen de authentieke look en de frisse, dennenachtige geur van een echte boom.
  • Milieuvriendelijk: echte bomen zijn biologisch afbreekbaar en veelal lokaal geproduceerd, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot.
  • Traditie: het uitzoeken en versieren van een echte boom blijft een geliefde jaarlijkse traditie voor veel gezinnen.

Conclusie

De keuze tussen een echte en een kunstmatige kerstboom is een persoonlijke en reflecteert diverse factoren zoals duurzaamheid, gemak, kosten en traditionele waarden. Bij 1folders.nl zien we een groeiende interesse in zowel echte als kunstmatige kerstbomen, waarbij consumenten bewust kiezen op basis van hun persoonlijke voorkeuren en waarden.

Deze data van PwC uit de consumentenenquête rond de eindejaarsfeesten biedt inzicht in de trends en voorkeuren van Nederlandse consumenten en helpt ons te anticiperen op toekomstige behoeften en aanbiedingen. Ongeacht je keuze, kerst blijft een tijd van gezelligheid, samenzijn en feestvreugde.