Overzicht van Sinterklaasvieringen in Nederland

SinterklaasvieringPercentage
Ik vier geen Sinterklaas36%
Ik vier pakjesavond met familie30%
Ik vier pakjesavond alleen met mijn gezin15%
Ik weet nog niet of ik het ga vieren11%
Ik ga met mijn (klein) kinderen naar één of meer intochten van Sinterklaas9%
Ik ga naar één of meer Sinterklaasvieringen op het werk / de vereniging / sportclub / etc.6%
Ik vier pakjesavond met vrienden5%
Anders4%
Weet niet / geen mening3%

Hoe Nederland Sinterklaas viert

Sinterklaas, een tijd van samenzijn en gezelligheid, staat weer voor de deur. Maar hoe zullen we dit jaar de Goedheiligman verwelkomen? Een recent onderzoek heeft uitgewezen hoe Nederlanders Sinterklaas van plan zijn te vieren.

Familie: het hart van de viering

Maar liefst 30% van de ondervraagden kiest ervoor om 'pakjesavond' te vieren met de uitgebreide familie. De traditionele avond wordt gevuld met het uitpakken van cadeaus, het genieten van speculaas en het delen van gedichten. Nauw hierop volgt de 15% die deze gezellige avond met hun directe gezinsleden doorbrengen, waarbij het plezier en de lach van de kinderen centraal staan.

Sinterklaasparades: een spektakel voor jong en oud

De intrede van Sinterklaas en zijn Pieten trekt jaarlijks vele enthousiastelingen. Ongeveer 9% van de respondenten geeft aan met kinderen of kleinkinderen naar één of meerdere intochten te gaan. De parades, vol met kleurrijke kostuums en vrolijke muziek, zorgen voor een onvergetelijke ervaring voor de kleinsten.

Sinterklaas op het werk en in de gemeenschap

Voor 6% van de mensen is Sinterklaas ook een feest dat buiten de huiselijke kring gevierd wordt. Of het nu op het werk is, bij een vereniging of een sportclub, het samen zijn en de saamhorigheid worden hoog in het vaandel gedragen.

Vieringen met vrienden

Een kleiner deel, 5%, kiest ervoor om Sinterklaasavond met vrienden te vieren. Het is een tijd om vriendschappen te versterken en samen te genieten van het uitwisselen van surprises en het delen van anekdotes.

Diverse manieren van vieren

Ondanks de traditionele manieren van vieren, is er nog steeds 4% die Sinterklaas op andere wijze viert, wat de diversiteit en de persoonlijke touch benadrukt die velen aan deze feestdag geven.

Onbesloten en neutraal

Interessant is dat er nog 11% niet weet of ze Sinterklaas gaan vieren en 3% geen mening heeft over de feestdag. Dit toont aan dat niet iedereen vastligt in de viering en dat sommigen nog twijfelen hoe ze deze dag gaan invullen.

Tot slot geeft 36% aan Sinterklaas niet te vieren, wat de persoonlijke keuzevrijheid en het individuele karakter van de feestdagen reflecteert.

1folders.nl stelt u in staat om voor al deze verschillende manieren van vieren de beste aanbiedingen te vinden. Of u nu op zoek bent naar lekkernijen voor de familieavond, decoraties voor de intocht of een attent geschenk voor collega's, onze veelzijdige website biedt voor ieder wat wils.

Bron: Onderzoek Sinterklaas