We doen er regelmatig onze dagelijkse boodschappen, maar we beseffen daarbij niet of nauwelijks hoe groot de supermarktketens in Nederland eigenlijk wel niet zijn. In veel gevallen bestaan ze uit vele honderden filialen, verspreid over heel Nederland.

De grootste supermarktketen van Nederland is Albert Heijn. Albert Heijn heeft maar liefst 985 winkels in ons land. De geschiedenis van Albert Heijn gaat terug tot 1887, toen Albert de zaak van zijn vader overnam.

En deze locaties moeten doorlopend van dagverse producten worden voorzien. Kortom, een logistieke operatie van hoog niveau. Maar welke supermarktketens zijn nu eigenlijk de grootsten in Nederland? We zetten ze hieronder graag voor je op een rijtje.

1. Albert Heijn

Bekijk hier de Albert Heijn folder

Aantal winkels: 985
Opgericht in: 1887
Boodschappen bezorgen: Ja

De grooste supermarkt van Nederland is Albert Heijn. Deze multinational, met het hoofdkantoor in Zaandam, heeft in ons land 985 vestigingen, waarbij het in 85 gevallen om een AH to go gaat en in 36 gevallen om een AH XL. Grondlegger Albert Heijn nam in het jaar 1887 de Oostzaanse kruidenierszaak van zijn vader over. Amper 8 jaar later breidde hij zijn activiteiten uit met een filiaal in Purmerend. Bij het 40 jarig jubileum in 1927 waren er al 107 Albert Heijns.

De slimme ondernemer begreep overigens ook al snel de kracht van huismerken, waarbij hij zelf de controle over kwaliteit en prijs kon hebben. Hij begon in 1911 met het branden van zijn eigen koffie en het bakken van zijn eigen koeken. De eerste zelfbedieningswinkel van Albert Heijn opende in 1952 in Schiedam haar deuren.

2. Jumbo

Bekijk hier de Jumbo folder

Aantal winkels: 685
Opgericht in: 1979
Boodschappen bezorgen: Ja

De Jumbo is met 685 winkels de op één na grootste supermarktketen van Nederland. De eerste vestiging opende in het jaar 1979 haar deuren in het Noord-Brabantse Tilburg. Slechts 4 jaar later werd de supermarktformule overgenomen door de Veghelse levensmiddelengroothandel Van Eerd, die vervolgens met een voortvarende expansie aan de slag ging.

Al snel breidde Jumbo zich uit naar andere locaties in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De echt grote landelijke groei kwam vanaf het begin van deze eeuw op gang, toen het bedrijf onder meer filialen van Super De Boer, C1000 en EMTE overnam. De huidige Jumbo-formule is nog steeds in handen van de familie Van Eerd. De familieleden bezitten namelijk alle aandelen in het bedrijf.

3. Aldi

Bekijk hier de Aldi folder

Aantal winkels: 507
Opgericht in: 1913
Boodschappen bezorgen: Nee

De Aldi supermarkt staan al sinds de opening van de eerste winkel in 1945 bekend om de lage consumentenprijzen die er gerekend worden. De broers Karl en Theo Albrecht namen in dat jaar de kruidenierswinkel van hun moeder over en besloten het assortiment en prijsbeleid drastisch aan te passen.

Net als ook nu nog het geval is, boden de broers slechts een beperkt aantal producten aan tegen ongekend lage prijzen. De gedachte achter deze tactiek was dat er op die manier kosten bespaard konden worden en dat er een aanmerkelijk hogere omzet zou ontstaan, omdat steeds meer consumenten de concurrentie links lieten liggen en bij de veel goedkopere gebroeders Albrecht hun producten gingen kopen.

In ons eigen land is Aldi pas sinds 1973 actief. De winkelformule werd ook hier, mede dankzij onze Hollandse zuinigheid, al snel een groot succes. Inmiddels zijn er in heel Nederland ruim 500 Aldi supermarkten.

4. SPAR

Bekijk hier de SPAR folder

Aantal winkels: 445
Opgericht in: 1932
Boodschappen bezorgen: Ja

SPAR supermarkten kun je in maar liefst 44 landen in de wereld tegenkomen. In totaal zijn er ruim 13.000 kleine en grote SPAR-winkels, waarvan er 445 filialen in Nederland te vinden zijn. Geen slechte score voor een onderneming die in 1932, dankzij de in het Zuid-Hollandse Zegwaart wonende Adriaan van Well, het levenslicht zag.

In eerste instantie heette zijn onderneming ‘Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig’, wat afgekort werd tot DE SPAR. Het doel van Van Well, om met zijn inkooporganisatie lagere prijzen bij producenten te kunnen bedingen, bleek al snel succesvol.

Amper 5 jaar na de start hadden al 2.200 winkels zich bij DE SPAR aangesloten. Toen na de Tweede Wereldoorlog bleek dat er ook op internationaal vlak interesse voor deze supermarktformule bestond, werd de naam ingekort tot SPAR.

5. Lidl

Bekijk hier de Lidl folder

Aantal winkels: 420
Opgericht in: 1930
Boodschappen bezorgen: Nee

De wortels van de Lidl supermarkten liggen in Duitsland. Daar werd in 1973 ooit de eerste Lidl supermarkt geopend. Oprichters Dieter Schwarz en Ludwig Lidl beschouwden de toen al bestaande Aldi discounters als hun grote voorbeeld en hanteerden eenzelfde strategie, zodat ze aan hun klanten lage prijzen konden rekenen.

Nederland maakte pas sinds 1995 kennis met deze supermarktformule. Ondanks deze vrij late instap in de lokale markt wist de prijsvechter toch betrekkelijk snel het aantal winkels in ons land uit te breiden tot het huidige aantal van 420 stuks.

6. Coop

Bekijk hier de Coop folder

Aantal winkels: 314
Opgericht in: 1891
Boodschappen bezorgen: Ja

Tal van supermarkten in Nederland kennen hun oorsprong in de provincie Noord-Holland. Dit geldt ook voor de Coop supermarkten, want deze begon in het jaar 1891 als coöperatie in Zaandam. Tegenwoordig telt de supermarktketen 314 filialen, die onderverdeeld kunnen worden in CoopCompact dorps- en buurtwinkels, Coop supermarkten en megavestigingen onder de naam Supercoop.

Sinds het begin van deze eeuw maakte Coop vooral groei door vanwege overnames van voormalige Edah-, C1000- en EMTE-winkels en/of hun franchisers.

7. PLUS

Bekijk hier de PLUS folder

Aantal winkels: 270
Opgericht in: 1988
Boodschappen bezorgen: Ja

De PLUS is een redelijk nieuwe supermarktformule. Het kent ogenschijnlijk z’n oorsprong in 1988 onder de naam Plusmarkt, wat in 2001 ingekort werd tot PLUS. Toch gaat de geschiedenis van de PLUS supermarkten in wezen verder terug, want uiteindelijk startte de huidige PLUS in de jaren ‘60 als de ‘4=6 formule’.

Een naam die verwees naar de lucratieve zegeltjesspaaractie van de supermarktketen, waarbij je bij elke bestede gulden een zegeltje van 4 cent kon kopen, die bij inlevering van een volle spaarkaart met 100 stuks een uitbetaling van 6 gulden opleverde.

Mede dankzij diverse overnames van een reeks voormalige Super de Boer-, Edah- en Konmar-filialen in het eerste decennium van deze eeuw bedraagt het totale aantal PLUS supermarkten in Nederland inmiddels 270 stuks.

8. Dirk

Bekijk hier de Dirk folder

Aantal winkels: 124
Opgericht in: 1942
Boodschappen bezorgen: Nee

Veel mensen noemen supermarkt Dirk nog steeds ‘Dirk van den Broek’, maar die laatstgenoemde naam is in 2014 officieel komen te vervallen. De meeste van de in totaal 124 winkels van Dirk tref je in de Randstad aan, maar er zijn ook een aantal vestigingen in het oosten van het land. Middenin de Tweede Wereldoorlog, in 1942, opende ondernemer Dirk van den Broek een melkwinkel aan het Mercatorplein in Amsterdam.

Deze zaak werd in 1948 omgebouwd tot een zelfbedieningswinkel. De eerste echte Dirk van den Broek supermarkt opende haar deuren in 1953 en ook die was in Amsterdam gevestigd. Door de jaren heen lijfde de supermarktketen steeds meer van z’n concurrenten in, waardoor het aantal vestigingen van Dirk gestaag groeide.

9. DekaMarkt

Bekijk hier de DekaMarkt folder

Aantal winkels: 81
Opgericht in: 1941
Boodschappen bezorgen: Ja

Ondernemer Dirk Kat opende in 1941 zijn eerste kruidenierszaak aan de Wijkerstraatweg in Velsen- Noord. Maar omdat de Tweede Wereldoorlog op dat moment al in volle gang was, werd dat geen succes. Na de bevrijding, in 1945, probeerde hij het opnieuw en had hij meer geluk. De oorsprong van de DekaMarkt, zoals we die tegenwoordig kennen stamt echter uit 1949, toen Kat onder de naam Kijkgrijp de allereerste zelfbediening van Nederland opende.

De bedrijfsnaam veranderde in 1969 in DekaMarkt en verwijst naar de initialen (D.K.) van de oprichter. Momenteel heeft DekaMarkt, verdeeld over de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht, in totaal 81 vestigingen.

10. Deen

Bekijk hier de Deen folder

Aantal winkels: 81
Opgericht in: 1933
Boodschappen bezorgen: Ja

Supermarkt Deen is een goed voorbeeld van een voormalige eenvoudige kruidenier met slechts één winkel, die uiteindelijk uitgroeide tot een supermarktketen met momenteel 81 vestigingen. Het begon allemaal in 1933, toen Cornelis Deen en zijn vrouw Cornelia de deuren van hun kruidenierswinkel aan de Koepoortsweg in het Noord-Hollandse Hoorn openden.

Supermarkt Deen is een rasecht familiebedrijf, want inmiddels zwaaien de achterkleinkinderen van de oprichter er de scepter. Tot 2007 was deze supermarktketen alleen in de provincie Noord-Holland actief. Sindsdien is men ook langzaam maar zeker uit gaan breiden naar locaties in Flevoland, Zuid-Holland en Gelderland.

Overzicht van de grootste supermarktketens van Nederland

NummerSupermarktAantal filialenOpgerichtBoodschappen bezorgen
1Albert Heijn9851887Ja
2Jumbo6851979Ja
3Aldi5071913Nee
4SPAR4451932Ja
5Lidl4201930Nee
6Coop3141891Ja
7PLUS2701988Ja
8Dirk1241942Nee
9DekaMarkt811941Ja
10Deen811933Ja