E-commerce statistieken Nederland

We kunnen nog lastig zeggen dat het wereldwijde web in opkomst is. Tegenwoordig kan de wereld niet meer zonder het internet. Ook qua handel neemt het internet een steeds belangrijker positie in. Het gedeelte van de handel dat via het internet plaatsvindt staat ook wel bekend als e-commerce.

In dit artikel geven we een groot aantal statistieken waaruit de gigantische omvang van de Nederlandse e-commerce goed duidelijk wordt.

Wist je bijvoorbeeld dat inmiddels bijna iedere Nederlander wel een online aankoop doet en dat binnen een paar jaar de meeste online aankopen via de mobiele telefoon worden gedaan?

Lees snel verder en je vindt nog een groot aantal andere statistieken.

De waarde van e-commerce in Nederland

Sinds het begin van de 21e eeuw verbreekt e-commerce record na record wanneer het gaat om de totale waarde van de markt. Zoals te verwachten valt is de echte rek er op een gegeven moment wel uit, een gelijke groei in percentage blijft namelijk een exponentiële stijging. Hierdoor daalde de stijging van de marktwaarde van de Nederlandse e-commerce in 2019 voor het eerst tot onder de dubbele cijfers.

In 2019 was de waarde van de Nederlandse e-commerce namelijk 25,8 miljard euro. Dit is een stijging van 7% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het vele thuiswinkelen in het coronajaar 2020 heeft deze procentuele daling tot een stop gebracht.

In 2020 was de stijging namelijk exact even groot, wat de totale marktwaarde van de Nederlandse e-commerce op een duizelingwekkende 27,6 miljard euro heet gebracht.

De verwachtingen naar de toekomst toe lopen uiteen. Waar sommige analisten verwachten dat de coronacrisis het speelveld voor winkelen voorgoed heeft veranderd, zijn anderen weer van mening dat mensen door de vele lockdowns en beperkingen juist weer staan te springen om eindelijk een fysieke winkel te mogen bezoeken. Hierdoor mag je er eigenlijk stiekem al vanuit gaan dat het de komende jaren in ieder geval niet veel van de 5-10% jaarlijkse stijging zal afwijken.

Hoeveel wordt er online in Nederland verkocht

Nu we weten wat de totale waarde van de Nederlandse e-commerce is, hoe verhoudt zich dat ten opzichte van hoeveel er wordt verkocht?

Sinds een aantal jaar houdt Thuiswinkel.org een aantal jaargegevens bij van de e-commerce in Nederland.

Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat het aantal aankopen dat jaarlijks in Nederland gedaan wordt in nog geen vier jaar tijd bijna verdubbeld is.

Van ongeveer 140 miljoen verschillende aankopen in 2015 naar net geen 260 miljoen in het jaar 2019.

Dat men in 2020, het jaar van de coronacrisis, overgeschakeld is naar online winkelen blijkt wel uit het aantal verschillende aankopen in dat jaar. Dit aantal is geëxplodeerd naar maar liefst 335 miljoen stuks.

Hoeveel e-commerce gebruikers zijn er in totaal in Nederland

Nederland staat historisch gezien aan de wereldtop wanneer het gaat om het percentage mensen dat wel eens online een aankoop doet. Het is ook een aantal dat razendsnel groeit. In het jaar 2012 ging het nog om circa 10 miljoen mensen, een goede 80% van het aantal internetgebruikers. In die statistieken geldt een 12- tot en met 74-jarige die in de voorbije drie maanden internet gebruikt heeft als internetgebruiker.

In de statistieken die hedendaags worden gebruikt is dit snel opgelopen.

Tot maar liefst 98% van de gebruikers.

Het internet is anno 2020 dan ook een onmisbaar gedeelte van het leven geworden, waarbij sommige overheidsdiensten zelfs enkel online nog gedaan kunnen worden.

Groei van de Nederlandse e-commerce

De groei van de Nederlandse e-commerce is sinds het internet zijn intrede heeft gedaan altijd gestegen. Logisch, het is natuurlijk een volledig nieuwe markt die nog ontgonnen kan worden. In het begintijdperk liep de groei soms op met waarden die richting de 50 % gingen.

Zoals bij alle nieuwe markten vlakt de groei op den duur af. Dit zien we in de statistieken van de laatste jaren goed terug. Sinds 2019 zijn dubbele cijfers niet meer de norm. Daarentegen is een jaarlijkse stijging van 7 % nog steeds indrukwekkend, er zijn ook geen aanwijzingen dat dit percentage nog veel verder zal gaan dalen.

JaarVerkoopwaardeStijgingAantal aankopenStijging% van detailhandel% van internetters
2020€ 27,6 miljard7 %± 335 miljoen27 %22,2 %98 %
2019€ 25,8 miljard7 %± 258 miljoen4 %10,3 %96 %
2018€ 23,7 miljard10 %± 242 miljoen20 %9,6 %96 %
2017€ 22,5 miljard13 %± 201 miljoen17 %9,7 %95 %
2016€ 21,6 miljard25 %± 167 miljoen19 %6,4 %94 %
2015€ 16,1 miljard16 %± 142 miljoen18%Onbekend92 %

Cijfers afkomstig van Thuiswinkel Markt Monitor 2021 Q1.

Belangrijkste drijfveren achter de Nederlandse e-commerce

Traditioneel heeft e-commerce altijd voor een aanzienlijk gedeelte vertrouwd op de aankopen van bijvoorbeeld elektronica. Omdat online winkelen steeds gewoner wordt, zien we deze trend langzaamaan veranderen. De mainstream consument heeft het internet de laatste jaren ontdekt en dat valt goed terug te zien in de cijfers.

Een trend al lange tijd gaande is en sinds het eerste kwartaal van 2020 (start Corona) enorm toegenomen is, is de groei van de non-food sector. De verschillende webshops in de non-food sector lieten in het jaar 2020 een groei zien die tussen de 60 en 70 % lag. Nu de grootschalige beperkingen voor winkels in het verleden liggen, loopt deze groei vanzelfsprekend terug.

Wel is het zo dat dit een veel mindere mate lijkt te gebeuren dan dat de groei voorheen was. Door Covid-19 is het winkelpubliek de online markt dus nog meer gaan omarmen.

In de volgende branches wordt momenteel de grootste groei genoteerd ten opzichte van 2019

Online bestedingenOnline aankopen
Home & Living+ 83 %Sport & Recreatie+ 96 %
DIY / Garden+ 74 %Home & Living+ 85 %
Sport & Recreatie+ 62 %DIY / Garden+ 80 %
Food / Nearfood+ 58 %Huishoudelijke Elektronica+ 48 %
IT+ 56 %Food / Nearfood+ 47 %

Cijfers afkomstig van Thuiswinkel Markt Monitor 2021 Q1.

Nederlandse e-commerce naar leeftijdscategorie

Het lijkt voor zich te spreken. De generatie die niet anders gewend is dan smartphones en internet dat 24/7 aanwezig is, doet de meeste online aankopen. Toch? De realiteit laat echter zien dat met name de millennials (25- tot 45-jarigen) dol zijn op online winkelen. Ruim 85 % van deze categorie heeft in de laatste drie maanden online nog een aankoop gedaan.

De wat oudere generatie raakt ook steeds meer gewend aan online winkelen. Dit blijkt uit het gegeven dat inmiddels bijna 60 % van de 65-plussers recent nog online een aankoop heeft gedaan. In 2019 lag dit percentage nog rond de 45 %.

E-commerce naar leeftijd (2020)
Totaal71,2 %
12 tot 25 jaar72,2 %
25 tot 45 jaar85,5 %
45 tot 65 jaar75,7 %
65 tot 75 jaar58,9 %
75 jaar en ouder24,8 %

Cijfers afkomstig van het CBS

Groei van de buitenlandse verkoop binnen de Nederland e-commerce

Ook vanuit het buitenland is er al geruime tijd interesse om online in Nederland te verkopen. Ook deze markt groeit flink, zij het niet zo snel als de binnenlandse markt. Zeker in 2020 is dit verschil flink opgelopen. Van de circa 335 miljoen aankopen zijn er net geen 40 miljoen bij een buitenlandse webshop geplaatst. In totaal waren zij goed voor een omzet van 2,6 miljard euro op een totaal van 26,6 miljard euro.

Wie verwacht dat China bovenaan staat met de cross-border verkoop, zit er flink naast. Duitsland is ook online nog altijd verreweg de grootste handelspartner voor Nederland. Bijna een derde van de totale bestedingen en ruim een kwart van de totale aankopen worden op een website uit het buurland gedaan.

Verdeling naar land

Cross-border online bestedingenCross-border online aankopen
31 %Duitsland26 %Duitsland
11 %Groot-Brittannië12 %China
11 %China10 %Groot-Brittannië
11 %Verenigde Staten4 %Verenigde Staten
6 %Frankrijk4 %Frankrijk

Cijfers afkomstig van de Thuiswinkel markt monitor 2021 Q1

Groei van de mobiele e-commerce binnen Nederland

Mobiele e-commerce is nog zo’n trend die al vele jaren aan de gang is. Door de opkomst van smartphones en tablets worden steeds meer aankopen met het gemak van een touchscreen gedaan. Dit gaat uiteraard ten koste van de laptop en desktop, alhoewel eerstgenoemde nog altijd het populairste device is om online aankopen van te doen.

Wat opvalt aan de statistieken is dat de smartphone vaker voor aankopen wordt gebruikt maar dat aankopen gedaan via de desktop instaan voor een hogere omzet. De smartphone lijkt derhalve met name voor ‘funshopping’ gebruikt te worden. Voor serieuze en duurdere aankopen vertrouwt de Nederlander toch nog liever op de desktop.

Online bestedingen op basis van deviceOnline aankopen op basis van device
41 %Laptop35 %Laptop
25 %Desktop25 %Smartphone
19 %Smartphone24 %Desktop
13 %Tablet14 %Tablet

Cijfers afkomstig van de Thuiswinkel markt monitor 2020

Smartphone gebruik bij online aankopen

In 2019 is er nog een groot onderzoek gedaan door GfK in samenwerking met ShoppingTomorrow. ShoppingTomorrow is een onderzoeksplatform dat zich met name richt op hoe de toekomst van de Nederlandse (e-)commerce eruit ziet.

Naar verwachting loopt het aantal aankopen dat met de mobiele telefoon uitgevoerd wordt rap op. De helft van de deelnemende personen verwacht dat zij de komende jaren hun meeste aankopen via de mobiele telefoon zullen uitvoeren.

Belangrijkste online diensten en producten binnen de e-commerce

Online diensten en producten zijn een volledige markt binnen de e-commerce op zich. Denk bijvoorbeeld maar eens aan films of series die via Amazon gekocht kunnen worden, of een app die je gezondheid bijhoudt.

Ruim 40 % van de internetgebruikers heeft onlangs nog een film of serie via een online aanbieder gekocht. Dit aantal ligt rond de 30 % wanneer het gaat om muziek, mobiele abonnementen en tickets voor bioscopen en concerten.

Online gekochte producten of diensten
Films of series (streamingdienst of download)41,7 %
Muziek (streamingdienst of download)32,2 %
Abonnementen voor internet of telefonie30,4 %
Tickets bioscoop, concert of evenement28,7 %
Online spellen en games16,7 %
E-books, online magazines, krant etc.16,3 %
Upgrades aan computer of software14,9 %
Betaalde apps8,8 %
Tickets sportevenementen6,9 %
Gezondheidsapps4,0 %
Huishoudelijke diensten (schoonmaak, oppas, klussers etc.4,0 %

Cijfers afkomstig van het CBS

De grootste webshops van Nederland (2020)

Jaarlijks doet Twinkle onderzoek naar de grootste webshops in Nederland. Deze maken zij vervolgens bekend in de Twinkle100, waar tegenwoordig overigens 200 webshops in vermeld staan. Jaarlijks maakt Twinkle rond oktober/november de lijst van het voorgaande jaar bekend. In de top 10 staat geen enkele buitenlandse webshop.

Top 10 grootste webshops van Nederland
PositieNaamOmzet
1.Bol.com€ 2,17 miljard
2.Coolblue€ 1,13 miljard
3.Albert Heijn€ 680 miljoen
4.Zalando€ 670 miljoen
5.Wehkamp€ 490 miljoen
6.Amazon€ 400 miljoen
7.Jumbo€ 350 miljoen
8.About You€ 280 miljoen
9De Bijenkorf€ 250 miljoen
10.H&M€ 250 miljoen

Ranking is gebaseerd op online verkopen in Nederland, exclusief BW, retourorders en inclusief platformverkoop

Aantal webshops in Nederland

Nederland beschikt over een duizelingwekkend aantal webshops. In het tweede kwartaal van 2021 lag et aantal op ongeveer 67.250 webshops. In 2007 waren er nog ‘slechts’ 7.380 webshops in Nederland aanwezig. Het aantal is in nog geen 15 jaar vertienvoudigd en groeit nog steeds bijzonder hard. Onlangs is de verwachting uitgesproken dat Nederland nog voor 2030 zijn 100.000e webshop verwelkomt.

Totaal aantal webshops in Nederland
JaartalAantal webshops
2014Circa 27.500
2015Circa 31.250
2016Circa 33.750
2017Circa 36.750
2018Circa 39.000
2019Circa 46.500
2020Circa 57.750
2021 (2e kwartaal)Circa 67.250

De grootste e-commerce platforms van Nederland (2020)

Die bijna 70.000 webshops draaien grotendeels op een platform. Zelf een webshop in elkaar zitten is immers een stuk lastiger dan een al bestaand concept voor een vast bedrag per maand in te huren. Shopify en WooCommerce zijn wereldwijd marktleider. Binnen Nederland zijn WooCommerce, Shopify, Lightspeed, Jouwweb en Magento de bekendste namen.

iDEAL betalingen binnen de e-commerce

Wereldwijd gezien is Nederland een vreemde eend in de bijt. Waar credit- en debetkaarten in bijna ieder land de primaire betalingswijze zijn, is dit in Nederland een totaal ander verhaal. Maar liefst 69 % van de online aankopen worden met iDEAL uitgevoerd. Zelfs bij cross-border aankopen voert iDEAL met 46 % de boventoon. Dit komt omdat een aantal grotere buitenlandse platforms iDEAL inmiddels ook als betalingswijze hebben geaccepteerd.

Voor duurdere aankopen zijn Nederlanders wel eerder geneigd om naar de creditkaart of machtigingsopdracht te grijpen. Ondanks dat komt 58 % van de totale bestedingen nog altijd binnen via iDEAL. Cross-border ligt dit aantal nog altijd op een hoge 42 %.

PayPal in Nederland

Nederland heeft nog altijd een haatliefde-verhouding met PayPal. Door het bestaan van iDEAL zijn Nederlanders in vergelijking met veel andere Europeanen minder snel geneigd om naar hun PayPal account te grijpen.

In totaal zijn er 2 miljoen Nederlanders met een account op PayPal. Toch staat PayPal slechts in voor 4 % van het aantal aankopen dat wordt gedaan. Het meeste hiervan gebeurt ook in het buitenland. Ook de Nederlandse webshops zien weinig heil in PayPal. Slechts 36 % biedt het als betaalmogelijkheid aan.

E-commerce via Social Media

In landen als de Verenigde Staten, Canada en Australië is online shoppen via Facebook, Instagram en andere Social Media razend populair. Binnen Nederland is de consument nog enigszins afwachtend. Circa 17 % van de internetgebruikers geeft aan wel eens een aankoop via Facebook te hebben gedaan. Bij Instagram is dit aantal nog lager, slechts 6,6 %.

De lastige verkoopstructuur wordt hiervan als hoofdrede aangevoerd. Het gebeurt vaak via derde partijen waardoor de betrouwbaarheid voor veel consumenten als laag wordt ervaren. Vermoed wordt dat wanneer de Social Media giganten met een eigen uitcheck-systeem komen deze cijfers snel zullen oplopen.

Nederlanders vinden zowel privacy als het krijgen van gepersonaliseerde content belangrijk

Het lijkt wel een contradictie. Ruim driekwart van de Nederlandse internetgebruikers wil een gepersonaliseerd aanbod krijgen tijdens het shoppen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet de desbetreffende webshop of website uiteraard over data van de gebruiker beschikken. Toch wil 67 % van de internetgebruikers niet dat er data van hen verzameld wordt om een persoonlijk aanbod op te kunnen maken.