Iedereen die met enige regelmaat vliegt, heeft er helaas wel eens mee te maken gehad; vertraging. Soms gaat je vliegtuig maar een paar minuten laten, en soms zit je urenlang vast op het vliegveld. Als je al door de douane bent, is even terug naar huis geen optie meer.

Dan blijven er 2 keuzes over, je tijd doorbrengen in een restaurant, koffietent of een bar, met als risico dat je misselijk van het eten, stuiterend van de koffie of dronken het vliegtuig in kruipt. Of je kunt gaan winkelen. Gelukkig is er op Schiphol genoeg te beleven op het gebied van winkelen.

De leukste winkel op Schiphol is De Museumshop. In deze winkel vind je alles wat je verwacht van een museumwinkel in Nederland. Misschien een beetje cliché, maar wel een mooie afspiegeling van waar ons kleine landje zo om bekend is. Van Tulpen tot grote kunstenaars, het is net alsof je in een kleine versie van het Nationaal Museum rondloopt.

Ook voor de mensen die moeten wachten om iemand op te halen, of wanneer je nog niet door de douane bent voor je vlucht, maar naar huis gaan geen optie is, is er genoeg te doen. Schiphol telt maar liefst 67 unieke winkels, waarvan je er 40 vindt achter de douane en 28 voor de douane. Genoeg om je een paar uur te vermaken, toch?

1. De Museumshop

Museumshop

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

De Museumshop is wel met recht de leukste winkel op Schiphol. In deze winkel waan je je als het ware in een minimuseum over Nederland. Je vindt er uiteraard een ruime keuze aan typisch Nederlandse producten zoals souvenirs met Tulpen printjes, Nijntje, Delfts blauw of in de vorm van Amsterdamse grachtenpanden. Maar ook allerlei andere producten die geïnspireerd zijn door de grote Nederlandse kunstenaars uit het verleden zoals Van Gogh, Vermeer en Rembrandt.

Denk bijvoorbeeld aan een kussen met een print van het Meisje met de parel of een notitieboekje met een print van de Nachtwacht. De winkel zelf is ontworpen door dezelfde architecten die het Rijksmuseum in Amsterdam hebben ontworpen. De winkel op Schiphol is daarmee ook een verlengde van het museum.

En goed nieuws, de winkel is bijna de hele dag open, namelijk van 5 uur ’s ochtends tot 1.30 uur de volgende nacht.

2. Up To Do Good

Up To Do Good

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor de douane

De leukste winkel vóór de douane is Up To Do Good, en wel om verschillende redenen. Ten eerste is deze winkel op zichzelf een hele belevenis. De winkel staat en hangt vol met unieke producten in de meest stralende kleuren en patronen. Het is dus al een bezoekje waard als je houdt van een unieke look en lekker kleurrijk.

Bovendien zijn alle producten in de winkel duurzaam ontwikkeld én gaat een deel van de opbrengst naar verschillende goede doelen. Dat is natuurlijk win-win-win. Heb je niks nodig? Geen probleem. Je kunt er namelijk ook een duurzaam kopje koffie drinken voor het goede doel. En eventueel kun je dat dus meenemen in een duurzame beker die je dan toch in de winkel kunt kopen.

En dat is nog niet alles. Er zijn in de winkel ook exposities, waar je meer kunt leren over de projecten die gesteund worden en de 17 milieudoelen waar we met de Verenigde Naties naartoe werken. Klinkt misschien stoffig, maar dat is het niet. Denk bijvoorbeeld aan designer items die gemaakt zijn met gerecyclede producten (zoals een KLM-uniform) of een prachtige fototentoonstelling over plastic in de oceaan. 

3. XpresSpa

XpresSpa

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Of je nu vertraging hebt of last hebt van gezonde spanning voor de vlucht, er is niks lekkerder dan jezelf voor een vlucht nog even in de watten te leggen zodat je ontspannen aan boord gaat. Wat is er nu beter om van de stress af te komen, dan een kalmerende massage of pedicure?

Technisch gezien is dat natuurlijk geen winkel maar een service, maar dit is een winkel en service in één. Je kunt namelijk ook gewoon een potje nagellak kopen voor je eigen manicure of pedicure, of een massageapparaat kopen die je vaker kunt gebruiken. Ook kun je hier terecht voor een nekkussen, zodat je nog wat slaap kunt pakken terwijl je wacht op het vliegtuig. Je kunt hier terecht voor alles wat je nodig hebt voor een ontspannen vlucht.

4. Nespresso

Nespresso

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor de douane

Nespresso, what else? Ja, wat heb je nog meer nodig na lang wachten of een lange vlucht? Koffie om wakker te worden natuurlijk. Op Schiphol vind je voor de douane een grote winkel met een ruim aanbod aan soorten koffie. Je moet er natuurlijk wel een Nespresso apparaat voor hebben, maar als je die hebt, kun je hier je geluk niet op.

5. Planes@Plaza

Planes@Plaza

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor de douane

Deze winkel kún je gewoon niet missen, als je rondwandelt voor de douane. Er staat namelijk een echt stuk van een vliegtuig midden op het looppad. Heerlijk voor kinderen om in te spelen, maar ook volwassenen nemen hier graag selfies om te doen alsof je een vliegtuig aan het besturen bent. Deze blijft hier ook gewoon staan, dus zelfs als de winkel al gesloten is, kun je je hier nog vermaken.

De winkel zelf is ook een lust voor het oog, het is namelijk gebouwd in de vorm van een vliegtuig. Het is echt een must-see voor elke vliegtuig liefhebber en veel van hen komen hier speciaal voor naar Schiphol. Je vindt hier model vliegtuigen in alle soorten en maten maar ook andere soorten speelgoed en actiefiguren.

6. Electronics

Electronics

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor én achter de douane

Ben jij toe aan een nieuwe telefoon, tablet, headphone of laptop, of heb je gewoon graag het nieuwste van het nieuwste? Dan zit je hier goed. Je vindt hier zelfs een exclusieve collectie die je alleen op Schiphol kunt kopen. Deze vind je in de “Exclusive” vitrine.

In de “What’s new” vitrine vind je de nieuwste items op het gebied van technologie. Zoals in alle elektronica zaken, kun je de items natuurlijk even uitproberen. Niks leuker dan een spelletje doen op een betere telefoon of tablet, toch? Nog een groot voordeel aan deze winkels is dat ze achter de douane van 5 uur ’s ochtends tot 1.30 uur ’s nachts open zijn. Dus zelfs bij nachtelijke vertragingen kun je hier terecht, als je niet kunt slapen.

7. Grab&Fly

Grab&Fly

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Heb je het geluk dat je vlucht wel op tijd gaat en heb je niet al te veel tijd meer achter de douane, maar wil je wel nog wat te eten of drinken tijdens je vlucht? Dan kun je terecht bij de Grab&Fly winkels. Of je nu op zoek bent naar een sandwich, salade, fruit, wat te drinken of wat zoets, je vindt het hier allemaal. Tijd over om nog een kopje koffie te drinken? Dan kun je die hier ook halen. Er is voor ieder wat wils, er zijn namelijk ook glutenvrije, vegetarische en veganistische opties.

8. ExQuisite

ExQuisite

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

ExQuisite is, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, een exclusieve winkel voor fijnproevers. Je vindt hier premium merken in alcohol en sigaren. De winkel zelf is een hele belevenis, met een grote aromatafel in het midden waar je je zintuigen kunt laten prikkelen. De winkel is een gecertificeerde Habanos-specialist en biedt exclusieve opties op het gebied van sigaren. Of je nu op zoek bent naar zeldzame sigaren of een hoogwaardige whisky, hier zit je goed. Met een beetje belevenis om je uren te kunnen vermaken.

9. Say Cheese

Say Cheese

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Wie Nederland zegt, zegt kaas, toch? Een goede kaaswinkel kan dan natuurlijk niet missen op ons grootste vliegveld. En hoe verrassend ook dat dit één van de winkels is met de ruimste openingstijden. Je kunt er vanaf 5 uur ’s ochtends tot 1.30 uur de volgende nacht terecht voor jouw favoriete stukje kaas. Lekker om mee te nemen op reis, of na een vakantie weer mee naar huis te nemen.

In de winkel, die toepasselijk de vorm van een kaas heeft, vind je een ruime selectie aan Nederlandse en buitenlandse kazen. Of je nu op zoek bent naar pesto kaas, geitenkaas of gewoon een stuk belegen kaas, je vindt het hier allemaal, en kunt het ook van tevoren even proeven. Ook voor een bijpassende mosterdsaus of een flesje wijn kun je hier terecht.

10. Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Zei iemand chocola? Tony Chocolonely is al jaren niet meer weg te denken uit onze supermarkt schappen. Opgericht in 2006 met een duidelijke missie voor duurzame, eerlijke en slaafvrije chocolade. En daar wonnen ze heel snel populariteit mee. Of was het de heerlijke chocolade?

Of je nu fan bent vanwege het goede idee erachter, of het gewoon heel erg lekkere chocolade vindt, de Tony Chocolonely winkel is voor elke chocolade liefhebber een feestje. Eerlijke chocolade smaakt nu eenmaal veel lekkerder, en Tony is de beste in het bedenken van creatieve smaken. Ondanks dat karamel-zeezout niet hun uitvinding was, hebben zij het wel in Europa op de kaart gezet met hun heerlijke repen. En daarna volgde nog heel veel andere smaken.

Wat je favoriet ook is, en of je nu op zoek bent naar een kleine snack reep voor in het vliegtuig of een heel pakket om de vakantie mee door te komen, je vindt het allemaal in ’s werelds eerste Tony Chocolonely vliegveldwinkel.

11. Toys

Toys

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Reis je met kinderen en heb je géén idee hoe je ze tijdens de vertraging bezig kunt houden? Misschien is dit een goed moment om de kids te verwennen met nieuw speelgoed. Hiervoor kun je terecht bij Toys, een speelgoedwinkel waar je je ogen uitkijkt. Alleen in de winkel kun je je waarschijnlijk al uren vermaken. De winkel is gevuld met knuffels van Nijntje, klomp sloffen zodat de schoenen uit kunnen en rijen aan spelletjes en puzzels. Voor ieder kind voor elke leeftijd vind je hier wel iets om ze een tijdje mee zoet te houden.

12. Let’s Play

Let’s Play

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Hebben ze kinderen nog niet kunnen vinden wat ze leuk vinden bij Toys? Wellicht dat je dan meer geluk hebt bij Let’s Play. Nog eens twee winkels vol met speelgoed, spelletjes en met een reuze Nijntje voor de deur voor een gezellige familiefoto om de vakantie goed mee te beginnen.

13. Dutch Food Gifts

Dutch Food Gifts

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de Douane

Ga je op bezoek bij vrienden of familie in het buitenland, maar ben je helemaal vergeten een typisch Nederlands cadeautje mee te nemen? Of kun je zelf gewoon echt niet zonder de heerlijke Nederlandse stroopwafels, drop of Haagse Hopjes? Dan kun je terecht bij de Dutch Food Gifts winkel.

Hier kun je al het Nederlandse lekkers kopen dat je maar kunt bedenken, vaak in leuke cadeauverpakking met bijvoorbeeld een Delfts Blauw of Tulpen decoratie. Uiteraard vind je er ook Hollandse kazen en is er ook van alles te proeven. Zie hier maar eens voorbij te lopen zonder naar binnen gelokt te worden door al het lekkers wat we in Nederland hebben.

14. The Fashion Gallery

The Fashion Gallery

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Bij de Fashion Gallery vind je alle topmerken bij elkaar, om op het laatste moment je outfit nog even compleet te maken. Zonnebril of korte broek vergeten? Geen probleem. Geen ruimte meer in de koffer om je favoriete handtas mee te nemen? Ook geen probleem. Mits je natuurlijk het budget hebt voor een Michael Kors of Mark Jacobs item. Hoe dan ook, voor de echte mode liefhebber is dit een winkel die je niet voorbij wilt lopen.

15. NL+ Souvenir & Sports

NL+ Souvenir & Sports

Beeld: Schiphol

Locatie: Achter de douane

Ben jij groot fan van het Nederlands elftal, de Tour de France of de Formule 1 en laat je dit ook graag aan de hele wereld zien? Dan kun je deze winkel echt niet missen. Hier vind je alles van T-shirts, petjes, sjaals en Oranje-attributen, je vindt hier alles wat je zoekt om de wereld te laten zien dat je een trotse supporter bent.

Ga je liever voor typisch Nederlandse souvenirs? Dan kun je hier ook goed vertoeven. Ga op de foto met een levensgrote koe van de Dutch Cow Parade of neem een kleinere versie mee voor thuis.

16. Expo

Expo

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor de douane

De Expo winkel was jaren geleden onderdeel van het straatbeeld in de meeste steden. Tegenwoordig worden er steeds meer filialen gesloten, maar die op Schiphol is nog altijd open. En terecht, het is namelijk dé winkel om nog even last minute een liefdevol of grappig cadeautje te halen voor iemand die na een lange reis weer thuiskomt, of voor iemand die thuis op je zit te wachten.

Je kunt op de Expo rekenen voor een lieve knuffel, gekke mok of een leuke kaart. Er is voor iedereen wel iets te vinden. Of je nu echt iets leuks zoekt om iemand blij mee te maken, of gewoon iets geks om iemand de draak mee te steken, je vindt hier zeker wat je zoekt. In ieder geval kun je je met de grappige uitspraken op verschillende items, een tijdje vermaken terwijl je wacht.

17. Fleurtiek/AviFlora

Fleurtiek

Beeld: Schiphol

Locatie: Voor de douane

Ben je niet zo van de knuffels of gekke cadeautjes, maar wil je toch eigenlijk wel iets kopen voor de persoon die je op komt halen? Dan zit je natuurlijk altijd goed met bloemen. Voor de kleintjes kun je hier ook een leuke ballon kopen en je kunt hier zelfs terecht voor een zakje tulpenbollen. We zijn immers wel nog steeds (of weer terug) in Nederland.