factuur voldoen

Wil je een factuur voldoen? In veel gevallen staat hierbij de opmerking ‘overmaken naar rekeningnummer […] onder vermelding van betalingskenmerk [….]. Dit betalingskenmerk is een unieke code van cijfers en letters.

Dit betalingskenmerk is door de ontvanger van het geld op voorhand al aan jouw gegevens gekoppeld. Zodra je het geld met het betreffende betalingskenmerk overmaakt, kan de ontvanger deze overboeking direct verwerken.

Wat is het nut van een betalingskenmerk?

Het nut van een betalingskenmerk is evident: met zo’n kenmerk is het makkelijk om betalingen te verwerken. Als betaler heb je hier op zich niet al te veel aan, maar als ontvanger van het geld wel.

Met name bij grote instanties komt het betalingskenmerk maar al te goed van pas. Alle betalingen die binnenkomen, worden met dit betalingskenmerk direct verwerkt. De betalingen zonder betalingskenmerk moeten echter handmatig verwerkt worden. Dat kost uiteraard een stuk meer tijd.

Wie maakt gebruik van betalingskenmerken?

Veel grote instanties in ons land maken gebruik van een betalingskenmerk. Het bekendste voorbeeld hiervan is toch wel de belastingdienst. Op alle acceptgiro’s van de belastingdienst is een betalingskenmerk te vinden.

Ook bij andere grote instanties is het goed mogelijk dat er een betalingskenmerk gehanteerd wordt. Met dank aan dit kenmerk is het voor deze instanties veel makkelijker om de betalingen te verwerken.

Met name als het om heel veel transacties gaat, scheelt dit onwijs veel tijd (en geld) voor de ontvanger.

Verschillende soorten betalingskenmerken

Europese variant

Een betalingskenmerk is niet zomaar een betalingskenmerk. Zo bestaan er twee soorten betalingskenmerken: een Nederlandse variant en een Europese variant. Over deze twee varianten lees je hieronder meer.

De specificaties van een NL-betalingskenmerk

Een NL-betalingskenmerk bestaat altijd uit minimaal 7 cijfers en uit maximaal 16 cijfers. Daarover kan het volgende gestel worden:

  • Bij een lengte van 7 cijfers bevat het Nederlandse betalingskenmerk géén controlecijfer

  • Bij een lengte van 16 cijfers bevat het Nederlandse betalingskenmerk alleen een controlecijfer

  • Bij een lengte van 9 tot 14 cijfers bevat het Nederlandse betalingskenmerk een controlecijfer én een lengtecode

Het advies is daarom om altijd een betalingskenmerk van minimaal 9 cijfers te gebruiken. De Belastingdienst maakt bijvoorbeeld gebruik van 16 cijfers.

Wat is het controlecijfer?

Het controlecijfer staat altijd als eerste cijfer in het betalingskenmerk. Dit cijfer wordt berekend aan de hand van de gewogen modulus-11 methode; een vrij ingewikkelde methode. Het controlecijfer wordt aangegeven met de letter C.

Wat is de lengtecode?

De lengtecode staat altijd als tweede cijfers in het betalingskenmerk. Deze lengtecode is ook een van de variabelen waarmee het controlecijfer berekend wordt. De lengtecode wordt aangegeven met de letter L.

Opbouw van een NL-betalingskenmerk

Indien er voor een 16-cijferig betalingskenmerk gekozen is, bestaat deze code altijd uit vier aparte delen. Het gaat hierbij om 4 delen van 4 cijfers. Door een dergelijke opbouw aan te houden, kun je een NL-betalingskenmerk simpel(er) aflezen.

De specificaties van een Europees betalingskenmerk

ISO betalingskenmerk

Het Europese betalingskenmerk wordt ook wel het ISO-betalingskenmerk genoemd. Dit betalingskenmerk is volledig gebaseerd op de ISO 11649 standaard.

Een Europees betalingskenmerk bestaat uit 5 tot 25 tekens. Binnen dit kenmerk kunnen zowel letters als cijfers gebruikt worden. Bij een Europees betalingskenmerk kun je van de volgende structuur uitgaan:

  • 2 letters: bij een Europees betalingskenmerk gaat het hierbij altijd om de letters ‘RF’.

  • 2 cijfers: dit is een controlegetal binnen het Europees betalingskenmerk.

  • 1 tot 21 letters en/of cijfers: dit is de betalingscode die door de instantie zelf bepaald kan worden.

Hoe kun je een betalingskenmerk gebruiken bij internetbankieren?

Heb je een acceptgiro van de belastingdienst binnengekregen? En wil je deze acceptgiro graag op de juiste manier voldoen? Dan moet je gebruik maken van het betalingskenmerk.

Om van dit betalingskenmerk gebruik te kunnen maken, kun je het beste met internetbankieren aan de slag gaan. Ongeacht bij welke bank je een rekening hebt, kun je tegenwoordig via de computer en mobiele apparaten internetbankieren.

Als je het bedrag over wilt maken, krijg je bij elke bank twee velden te zien: de omschrijving en het betalingskenmerk. Als je vanuit bijvoorbeeld de belastingdienst een betalingskenmerk gekregen hebt, moet je dit kenmerk invullen bij ‘betalingskenmerk’.

Kan je dit kenmerk ook invullen bij ‘omschrijving’? Nee, in veel gevallen is dat niet mogelijk. Bij het internetbankieren krijg je dan de melding dat je het kenmerk op de juiste plaats moet typen.

Betalingskenmerk van de belastingdienst opzoeken

belastingdienst

Ben je een acceptgiro van de belastingdienst kwijtgeraakt? Weet je wel nog het bedrag dat je moet betalen? Om dit bedrag op de juiste manier over te kunnen boeken, heb je het uiteraard het betalingskenmerk nodig.

Via de website van de belastingdienst kun je snel het juiste betalingskenmerk opzoeken. Hiervoor kun je een keuze tussen twee mogelijkheden maken:

  • Van aangifte-, aanslag- of beschikkingsnummer naar betalingskenmerk

  • Van omzetbelastingnummer of loonheffingennummer naar betalingskenmerk

Via deze pagina op de website van belastingdienst vind je snel het juiste betalingskenmerk.