bierwereld

De bierwereld monopoliseert in rap tempo. Kleine brouwerijen worden sinds jaar en dag overgenomen door grotere spelers op de markt. Inmiddels fuseren zij zelf ook tot gigantische brouwerijen die over de hele wereld actief zijn.

We weten natuurlijk allemaal dat het vertrouwde én oer-Hollandse Heineken één van de grootste en bekendste bierbrouwerijen ter wereld is. Maar wat is nu daadwerkelijk de grootste bierbrouwerij ter wereld?

De grootste bierbrouwerij ter wereld is Anheuser-Busch InBev. Ongeveer 25 procent van de wereldwijde bierverkoop is afkomstig van Anheuser-Busch InBev.

Onder andere de merken Budweiser, Becks, Stella Artois, Corona en het Nederlandse Hertog Jan zijn eigendom van AB InBev.

In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van AB InBev en het spectaculaire aanbod aan bieren dat het bedrijf onder haar hoede heeft. Ook vind je meer interessante statistieken over brouwerijen en bierconsumptie in het algemeen.

Wil jij dus alles weten over de grootste bierbrouwer ter wereld? Lees hieronder dan zeker snel verder.

De grootste bierbrouwerijen ter wereld

Om een goed overzicht te krijgen van de wereldwijde biermarkt vind je hieronder eerst een tabel met de tien grootste bierbrouwers ter wereld. Samen staan zij in voor iets minder dan 60 procent van de wereldwijde bierproductie.

Opvallend is het grote aantal Chinese brouwers in deze ranglijst. Dat komt enerzijds omdat China natuurlijk een enorm grote markt is en anderzijds omdat het aanbod aan biermerken daar zeer beperkt is.

De grootste bierbrouwerijen ter wereld (cijfers over het jaar 2020)
Nr.NaamHerkomstBekendste bierProductie in hectoliterOmzet in euro’s
1.AB InBevBelgiëStella Artois530,4 miljoen hL~ 45,0 miljard
2.HeinekenNederlandHeineken252,6 miljoen hL~ 27,5 miljard
3.CarlsbergDenemarkenCarlsberg110,1 miljoen hL~ 9,5 miljard
4.CR BeerChinaSnow106,9 miljoen hL~ 11,0 miljard
5.Molson-CoorsVerenigde StatenCoors84,5 miljoen hL~ 9,0 miljard
6.Tsingtao BreweriesChinaTsingtao80,0 miljoen hL~ 4,0 miljard
7.Asahi GroupJapanAsahi56,3 miljoen hL~ 2,5 miljard
8.Group CastelFrankrijkCastel36,7 miljoen hL~ 1,5 miljard
9.Efes GroupTurkijeEfes36,2 miljoen hL~ 1,0 miljard
10.B. Yanjing BreweriesChinaYanjing35,3 miljoen hL~ 1,0 miljard

AB InBev, de grootste bierbrouwerij ter wereld

AB InBev is met afstand de grootste bierbrouwerij ter wereld. Het brouwt jaarlijks meer dan twee keer zo veel bier als dat nummer twee Heineken doet. Met dank aan deze overweldigende cijfers is het ook de grootste beursgenoteerde onderneming van België.

Het hoofdkantoor van AB InBev staat nog altijd in het Belgische Leuven. Het bedrijf heeft wereldwijd ongeveer 165.000 medewerkers in dienst en er wordt bier gebrouwen in ongeveer 30 verschillende brouwerijen.

Het meeste bier van AB InBev wordt in de Verenigde Staten en Brazilië verkocht.

China is een belangrijke markt in opkomst voor AB InBev, terwijl thuisland België een kleine rol speelt. Slechts 1 procent van al het bier dat door AB InBev gebrouwen is wordt ook in eigen land op geproost.

Geschiedenis van AB InBev

ab inbev bieren

AB InBev is in feite een samenraapsel van verschillende brouwerijen die gefuseerd zijn tot een monster op de biermarkt. Wel is duidelijk dat de basis altijd in België gelegen heeft, meer bepaald in de stad Leuven.

De geschiedenis van AB InBev gaat terug tot het jaar 1466. Dat was het jaar van de opening van brouwerij Den Hoorn in Leuven. In 1708 werd Sebastiaen Artois meesterbrouwer en is de brouwerij omgedoopt tot brouwerij Artois. In 1988 fuseerden de brouwerijen Artois en Piedbœuf tot Interbrew.

Fusies

In het jaar 2004 volgende een fusie met de grote Braziliaanse brouwerij Ambev, waarna de brouwers gezamenlijk verder gingen onder de naam InBev. Vier jaar later volgde nóg een fusie, ditmaal met Anheuser-Busch, de op één na grootste brouwerij ter wereld. Anheuser-Busch InBev was geboren.

In 2016 fuseerde AB InBev met het Zuid-Afrikaanse SAB Miller. Dit veranderde echter niets aan de naam. Wel was AB InBev vanaf dat moment officieel de grootste bierbrouwerij ter wereld.

Biermerken die vertegenwoordigd worden door AB InBev

Het portfolio van AB InBev bestaat maar liefst uit meer dan 500 verschillende bieren. Van alcoholvrij tot speciaal en van haast onbekend tot wereldwijd vermaard. Omdat het aantal merken zo groot is, is het onmogelijk om ze hier allemaal te benoemen.

Wat we wél kunnen doen, is een kijkje nemen achter de strategie van AB InBev. Hierbij krijg je direct ook een zicht op de belangrijkste bieren die zij in het bezit hebben.

AB InBev deelt haar bieren in drie categorieën in. Deze zijn gebaseerd op de bekendheid wereldwijd of de geliefdheid op een kleinere markt.

Wereldwijde merken

Onder de wereldwijde merken vallen de biermerken die wereldwijd het meest bekend zijn en ook het best verkocht worden. Deze drie merken vormen de basis van het fundament waarop ’s werelds grootste bierbrouwerij gebouwd is.

  • Stella Artois – Stella Artois is een Belgisch bier dat voor het eerst in 1926 als kerstbier gebrouwen is. Het dankt zijn naam aan dan ook aan de kerstster. Al snel werd Stella Artois jaarrond verkocht. Grappig genoeg is het merk in het buitenland vaak meer populair dan in België.

  • Budweiser – Het Amerikaanse Budweiser is met afstand het meest gedronken merk van de Verenigde Staten. Zeker de light variant, Bud Light is immens populair. Ook in Canada en het Verenigd Koninkrijk vind je het geregeld terug. Op het vasteland van Europa is het daarentegen minder geliefd.

  • Corona – Dit Mexicaanse bier is het bier van AB InBev dat in de meeste landen verkocht wordt. In meer dan 120 landen vind je dit lichte en vrij neutrale bier in de supermarkten en kroegen. Wordt gedronken met een partje limoen in de hals. Dit was origineel om vliegen te voorkomen maar werd wereldwijd geliefd om de zomerse uitstraling.

Multilanden merken

De multilanden merken van AB InBev worden net als de wereldwijde merken over de gehele wereld verkocht. Wel zijn er bepaalde markten waar ze niet geïntroduceerd worden, omdat het bier bijvoorbeeld een smaak heeft die in bepaalde regio’s niet goed valt.

Een aantal voorbeelden van de multilanden merken zijn Leffe en Hoegaarden. Ook het vrij neutrale Beck’s wordt toch onder de multilanden merken geschaard.

Lokale kampioenen

Tripel Karmeliet bier

Lokale kampioen zijn de AB InBev bieren die lokaal enorm populair zijn. Ze worden echter in de kleine hoeveelheid gebrouwen of hebben zo’n excentrieke smaak dat het buiten de eigen (lands)regio niet in grote hoeveelheden verkocht kan worden.

Een aantal van de lokale kampioenen behoren tot de beste bieren ter wereld. Het bekendste voorbeeld hiervan is Tripel Karmeliet. Daarnaast vallen bijvoorbeeld ook Jupiler, Hertog Jan, en Belle-Vue onder de lokale kampioenen.

Het Amerikaanse Bud Light is het best verkochte bier van de Verenigde Staten maar valt nergens anders echt in de smaak. Om die reden wordt het ook als een lokale kampioen gezien.

Wat is het meest gedronken bier ter wereld?

Het meest gedronken bier ter wereld is een merk waar de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. Niet gek ook, want het wordt in Europa bijvoorbeeld niet eens verkocht.

Van het bier “Snow”, eigendom van de Chinese CR Breweries, wordt jaarlijks ruim 100 miljoen hectoliter geproduceerd. De enorme populariteit van dit bier in China trekt de aandacht van de grote brouwerijen.

Zo heeft bijvoorbeeld Heineken interesse om de brouwerij over te nemen, in de jacht op de toppositie van AB InBev.

De grootste losstaande bierbrouwerij ter wereld

De grootste bierbrouwerij ter wereld is AB InBev. Dit komt omdat AB InBev maar liefst 30 verschillende brouwerijen verspreid over de gehele wereld heeft. Maar wat is qua volume de grootste losse brouwerij ter wereld?

Wie een bezoek wil brengen aan de grootste brouwerijfaciliteit ter wereld, moet een bezoekje brengen aan het Amerikaanse stadje Golden, in de staat Colorado. Hier staat de eerste Coors brouwerij, waar jaarlijks ruim 30 miljoen hectoliter gebrouwen wordt. Dit zijn meer dan 9 miljard flesjes bier.

Wat is het meest gedronken bier in Europa?

Het meest gedronken bier in Europa is Stella Artois, een bier van AB InBev. Op gepaste afstand volgt Heineken. Stella Artois is met name populair in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In thuisland België wordt het relatief weinig gedronken.

Wat is het meest gedronken bier in Nederland?

Heineken bier

Het zal niet als een verrassing komen: Heineken is het meest gedronken bier op de Nederlandse markt. Zeker in de Randstad is Heineken populair, terwijl het in Noord-Brabant haast niet gedronken wordt.

Na Heineken volgen qua populariteit Hertog Jan, Grolsch, Amstel en Bavaria. Pas op nummer 6 staat het eerste buitenlandse bier: Jupiler, van – jawel – AB InBev.