Waarom zijn boodschappen in Duitsland goedkoper

Veel Nederlanders – met name zij die aan de oostelijke grens wonen – zullen zich hier wel in herkennen: ons buurland Duitsland ingaan om boodschappen te doen of grote aankopen voor bijvoorbeeld een feestje of een vakantie. Dit is niet heel gek, want van veel producten ligt de prijs in Duitsland stukken lager. Maar hoe komt dit nou eigenlijk?

De boodschappen in Duitsland zijn goedkoper door de BTW en accijnzen die lager liggen en de minder sterke aanwezigheid van grote prijsbepalende supermarkten. Dit is het korte, duidelijke, maar eerlijke antwoord. Maar maakt dit het waard om je boodschappen in Duitsland te doen?

In dit artikel nemen we je even mee naar onze overburen, om even een kijkje te nemen in hun winkels en in hoeverre wij als Nederlanders onze boodschappenwagens er voordeliger kunnen vullen. Lees dus snel verder om meer te leren over waarom onze boodschappen goedkoper zijn in Duitsland dan in Nederland.

Kaufland Duitsland Folder

Kaufland Duitsland Folder

Geldig van 25-03 t/m 30-03

Profiteer nog 3 dagen van deze Kaufland Duitsland Folder met actuele aanbiedingen. Ontdek de nieuwste Kaufland Duitsland aanbiedingen en bespaar op je aankopen.

Folder bekijken

Waar moet ik boodschappen doen in Duitsland?

Boodschappen doen in Duitsland

Terwijl we ons richting de grens begeven, is het natuurlijk handig om eerst even onze route te plannen. Want waar kan je als Nederlander het beste je boodschappen doen in Duitsland? Ten eerste is het belangrijk om je bewust te zijn van enkele punten.

Boodschappen doen in Duitsland hoeft niet per se in een grote stad; veel Duitse dorpen beschikken over een grote supermarkt die alle producten biedt waar jij behoefte aan hebt. Daarnaast is het ook handig om van tevoren kijken welke winkels er allemaal zijn, en of er nog interessante aanbiedingen zijn.

Winkels die je zou kunnen bezoeken in Duitsland zijn Kaufland, de Lidl, Penny, Edeka, Aldi, REWE en DM drogist. Kaufhof zou ook kunnen, maar dat zou dan meer voor het assortiment wezen – qua prijzen is de winkel niet veel goedkoper dan in Nederland.

Welke steden zijn leuk voor winkelen?

Maar welke dorpen of steden zijn dan het beste om te bezoeken? In principe kan je naar elk dorp of elke stad rijden en kan je het beste gewoon stoppen in de eerste de beste woonplaats waar je doorheen rijdt. Wil je toch liever goede tips voor leuke plekken om naartoe te gaan voor het winkelen, dan hebben wij wel enkele interessante opties voor je.

Nordhorn is een leuke stad die niet ver van de grens ligt en veel leuke winkels biedt. Woon je in de buurt van Emmen, dan is Meppen het beste aan te raden. Voor onze noordelijke bewoners in Groningen zijn Leer en Bunde het bezoeken waard en Emmerich en Oberhausen raden we aan voor als je in de buurt van Arnhem woont. Tot slot zijn Gronau of Ochtrup goede opties voor Enschedeërs en als je bij Nijmegen woont, kan je het beste naar Kleve of Kranenburg gaan.

Waarom boodschappen doen in Duitsland?

Waarom boodschappen doen in Duitsland

We zijn nu over de grens, in Duitsland. Het is tijd om boodschappen te doen en te kijken in hoeverre de prijzen daadwerkelijk lager zijn, en of het dit voor jou waard maakt deze trip te maken. Hierbij zijn enkele factoren wel handig om van tevoren duidelijk te hebben.

Ten eerste heeft iedereen natuurlijk een ander boodschappenlijstje, maar we zullen voor dit voorbeeld enkele veelgebruikte producten gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ze in Duitsland geen koopzondagen hebben en hun winkels altijd op feestdagen sluiten – en deze heeft Duitsland in overvloed. Tot slot is boodschappen doen in Duitsland meer in kosten besparend wanneer je ook daadwerkelijk in de buurt van de grens woont.

Woon je meer in het westen van Nederland, dan zouden de benzinekosten die je dan kwijt bent het geld dat je bespaart met boodschappen weer teniet doen. Ben je toevallig toch al in Duitsland, dan zou je je boodschappen natuurlijk ook gelijk daar kunnen doen, zolang je maar niks haalt dat niet zo lang in de auto mag blijven, zoals diepvrieseten.

Let op je lijstje

De reden dat veel producten in Duitsland goedkoper zijn, heeft te maken met goedkopere BTW en accijnzen en een minder sterke aanwezigheid van grote, prijsbepalende supermarkten. Hoe dit allemaal precies werkt, zullen we later uitleggen. Voor nu gaan we eerst kijken hoeveel we kwijt zijn als we met hetzelfde boodschappenlijstje waarmee we in Nederland naar de winkel gaan, een Duitse supermarkt instappen.

Laten we eerst kijken naar groenten en fruit; voor komkommers en sinaasappelen ben je in Nederland vaak al respectievelijk vijftig cent en twee euro negentig kwijt, waar je in Duitsland meestal rond de veertig en cent en twee euro dertig uitkomt. Wil je ook aardappelen, dan ben je voor tweeënhalve kilo in Nederland tegen de drie euro kwijt, en in Duitsland twee euro dertig.

Ook broden, melk, eieren en pasta is vaak wat goedkoper in Duitsland. Soms scheelt het slechts in enkele centen, zoals één euro dertig voor Duitse scharreleieren tegenover één euro zesendertig in Nederland. Maar soms kan het toch meer dan vijftig cent schelen, zoals één euro tachtig voor een Nederlands meergranen brood en slechts één euro twintig voor een brood in Duitsland, of soms wel een hele euro voor een kan halfvolle melk.

Drank en benzine

Drank en benzine

Ook de minder gezonde producten om te nuttigen, zoals alcoholische dranken, rookwaar en benzine is in Duitsland vaak vele malen goedkoper. Dit heeft te maken met de lage accijnzen die ze er hebben. Dus ook als je niet in de buurt van Duitsland woont, is het aan te raden om deze waren in te slaan en te tanken als je je toch al bij onze oosterburen bevindt.

Wijnen en bieren zijn daarnaast ook goedkoper omdat er daar veel meer landelijke bieren en wijnen verkocht worden, waar natuurlijk ook nog minder transportkosten overheen gaan. Daarnaast kan je de alom bekende merken van alcoholische dranken ook voor een lager bedrag krijgen in Duitsland. Ter voorbeeld: wanneer je zeventig centiliter aan Jack Daniels koop in Nederland, dan zit je vaak al tegen een prijs van zevenentwintig euro aan, waar je er in Duitsland voor het zelfde product slechts achttien euro kwijt bent.

En rijd je weer terug naar Nederland, gooi dan gelijk eerst nog even je tank vol. Vaak ben je in Duitsland toch zeker tegen de twintig cent per liter goedkoper uit. En met de huidige benzineprijzen in Nederland is natuurlijk élke cent goedkoper mooier meegenomen.

BTW, accijnzen en concurrentie: hoe beïnvloeden deze zaken de Duitse prijzen?

Nu we onze boodschappen gedaan hebben en onze tank weer volgegooid is, wordt het weer tijd om terug te rijden naar Nederland. En terwijl we dit doen, gaan we ons gelijk even buigen over de hamvraag van dit hele artikel: waarom zijn de boodschappen in Duitsland goedkoper?

Lagere BTW en accijnzen

Zoals we al eerder vermeldden, hebben ze in Duitsland een lagere BTW en lagere accijnzen. Maar hoeveel lager spreken we dan over? In Duitsland is de BTW 19% en 7%, wat lager is dan de Nederlandse BTW van 21% en 9%.

Dat lijkt misschien geen groot verschil, maar effectief is het wel. Ook de accijnzen zijn lager in Duitsland. Hoewel deze accijnzen nog wel eens willen veranderen, zijn de accijnzen voor alcohol wel eens 20% minder geweest dan in Nederland – dat scheelt dus enorm.

Grote prijsbepalers

Een andere reden dat boodschappen doen in Duitsland goedkoper is, is omdat zij veel meer winkelketens hebben dan Nederland. Waar wij hier twee gigantische supermarktketens hebben die verreweg de prijzen bepalen omdat ze zo groot zijn, is dat in Duitsland niet het geval – hier hebben ze juist meer te maken met eerlijke concurrentie.

Omdat ze in Duitsland juist zo enorm veel concurrenten hebben, raken de supermarkten eigenlijk een beetje genoodzaakt om hun prijzen laag te houden, zodat de klanten naar hen komen. Wat voor de Duitse supermarkten dan juist wél weer wat fijner is, is dat ze veel groter inkopen kunnen dan de Nederlandse supermarkten, omdat het land zoveel groter is.

Boodschappen doen in Duitsland – wel of niet?

verschil in geld

Goed, nu we weer thuis in Nederland zijn aangekomen, is tijd om ons te verdiepen in de vraag of het verschil in geld de moeite waard was om boodschappen te doen in Duitsland. Het antwoord is heel simpel: dat hangt geheel af van jou.

Is het voor jou zoveel meer voordeliger om je wekelijkse boodschap in Duitsland te doen, of misschien wel alleen inkopen voor feestjes, dan is het zeker aan te raden dit te doen. Zou het voor jou niet veel verschil uitmaken, of vind je het de kleintjes niet waard? Dan is in Nederland je boodschappen doen toch de beste optie.

Hoe het ook zij, de mogelijkheid is er, en wat je ermee doet hangt af van jouw tijd, wil en portemonnee. Soms kan het opzoeken van de grenzen niet zo’n grote stap te zijn.