boekenbon

Misschien heb je hem ooit eens voor je verjaardag gekregen. Misschien zat hij in een sinterklaassurprise, of in het kerstpakket van je werkgever. De kans dat je ooit eens een boekenbon gekregen hebt, is in ieder geval levensgroot.

De Nederlandse Boekenbon is namelijk nog steeds één van de populairste cadeaukaarten van Nederland. Zo werd er in 2017 voor maar liefst 20 miljoen euro aan boekenbonnen uitgegeven.

De grote vraag is nu natuurlijk, wat kan je nu met zo’n Nederlandse Boekenbon? Natuurlijk, je kan er vooral boeken mee kopen. Maar waar is de Nederlandse Boekenbon te besteden? Je kan de Boekenbon op verschillende manieren uitbesteden.

Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al ongeveer 1.500 verschillende boekenwinkels verspreid over heel Nederland, die de boekenbon als betaalmiddel accepteren! Je kan zelfs op online platforms zoals Bol.com terecht met je Nederlandse Boekenbon.

In dit artikel vind je meer informatie over waar je met je Nederlandse Boekenbon terecht kan. Daarnaast geven we ook meer uitleg over de geschiedenis, en misschien nog wel belangrijker, de toekomst van de Nederlandse Boekenbon.

Je Nederlandse Boekenbon uitgeven

boek kopen

Je hebt een nieuwe boekenbon gekregen en je wil deze natuurlijk graag zo snel mogelijk omruilen voor dat ene boek dat je al een tijdje op het oog hebt. Maar hoe? Dat is tegenwoordig heel gemakkelijk. Sinds 2012 is de boekenbon namelijk een plastic kaart met daarop een speciale code.

Met deze speciale code kan je je boekenbon op enorm veel plekken inwisselen.

1. Lokale boekenwinkel

Wat is er nu leuker dan in je lokale boekenwinkel binnen stappen en heerlijk slenteren langs alle boeken, op zoek naar een nieuwe aanwinst?

We kunnen hier lastig een lijst maken van alle kleine boekenwinkels die de boekenbon accepteren, maar bij een groot deel kan je er gewoon mee betalen.

Vraag van tevoren wel even na of dit inderdaad mogelijk is. Dan weet je zeker niet dat je de pech hebt toch voor een vervelende verrassing te komen te staan.

2. De Bijenkorf

De Bijenkorf is Nederlands bekendste warenhuis en is in de grotere steden te vinden. Ze hebben vaak een enorme boekenafdeling en het leukste hiervan, je kan er altijd met je Nederlandse Boekenbon terecht!

3. Ako

Ako staat voor Amsterdamse Kiosk Onderneming en is één van de grotere boekenwinkels van Nederland. Verspreid over het hele land vind je meer dan 100 vestigingen. Je vindt ze op treinstations, ziekenhuizen of gewoon in de stad zelf. Ook op de website van Ako kan je met de Nederlandse Boekenbon betalen.

4. Bruna

Ook de Bruna behoort tot de bekendste boekenwinkels van Nederland. Het spreekt voor zich dat je daar dan ook meer dan welkom bent om je Nederlandse Boekenbon te verzilveren in de vorm van een mooi boek. Online en offline.

5. Libris

De Libris is in feite geen op zichzelf staande boekenwinkel. De Libris is een verzameling zelfstandige boekenwinkels met allen hun eigen inrichting, uitstraling en assortiment. Eén ding hebben ze wel allemaal gelijk: De Nederlandse Boekenbon is er altijd een geldig betaalmiddel.

6. Primera

De Primera is meer dan een boekenwinkel. De winkel specialiseert zich namelijk in de verkoop van tabak, rokersbenodigdheden, dagbladen, tijdschriften, loterij tickets en cadeaukaarten.

Ze hebben daarentegen ook voldoende boeken liggen, die allemaal met de Nederlandse Boekenbon te koop zijn.

7. Bol.com

Nu de Nederlandse Boekenbon een plastic kaart is met code is, is ook online betalen enorm gemakkelijk. En waar vind je nu een groter assortiment dan op Bol.com? Gelukkig maar dus, dat je ook daar welkom bent met je Nederlandse Boekenbon.

Bijzonder: Bol.com is waarschijnlijk de enige online dienstverlener waar je ook met je oude boekenbon (papieren) nog kan betalen. Hiervoor zal je deze wel eerst moeten opsturen naar hun klantendienst.

Geschiedenis Nederlandse Boekenbon

Nederland boeken

De allereerste boekenbonnen zijn in de jaren ’20 van de 20e eeuw ontstaan in Engeland. Het was de Engelsman Harold Raymond die geschokt was dat van alle geschenken die hij gekregen had, er slechts drie een boek waren.

Zijn idee was dat mensen bang waren om een boek te kopen, omdat het later misschien niet het juiste boek zou zijn. In 1932 kwam de uiteindelijke introductie van de Engelse Boekenbon.

Nederland volgde niet veel later, in 1934. Naar aanleiding van de Boekenweek werden namelijk direct ook de eerste 3.000 Nederlandse Boekenbonnen geprint. Het was niet direct een succes: Pas in 1941 waren alle 3.000 bonnen uitgegeven.

Vanaf 1957 waren de boekenbonnen bij alle bij de Nederlandse Boekverkopersbon aangesloten boekenwinkels te besteden. Pas vanaf dat moment begon de Nederlandse Boekenbon pas echt gretig aftrek te vinden.

De nieuwe Nederlandse Boekenbon

Sinds 2012 is de Nederlandse Boekenbon een plastic kaart geworden. Dit heeft meerdere voordelen. Allereerst is het mogelijk geworden om zelf een bedrag te kiezen, met een maximum van 150 euro.

Daarnaast hoef je de boekenbon nu ook niet meer in één keer uit te geven. Het is in feite een prepaid creditkaart voor boeken geworden!

Wat kan je met de Nederlandse Boekenbon kopen?

Luisterboek

Naast boeken kan je nog veel meer met de Nederlandse Boekenbon kopen. Ook luisterboeken, tijdschriften en digitale boeken kan je afrekenen met de Nederlandse Boekenbon. In het Joods Historisch Museum kan je er ook overzichtswerken, kunstboeken en catalogussen mee kopen.

Wat zijn de regels van de Nederlandse Boekenbon?

Buiten dat je er enkel de hierboven genoemde producten mee kan kopen, zijn er nog een aantal spelregels voor de Nederlandse Boekenbon. Allereerst kunnen de oude papieren boekenbonnen niet verjaren.

Dit is anders voor de nieuwe Nederlandse Boekenbon van plastic. Deze heeft een geldigheid van 10 jaar.

Door Europese wetgeving tegen het witwassen van geld zijn er ook maximumbedragen verbonden aan de Nederlandse Boekenbon. Zo mag de Nederlandse Boekenbon geen waarde van hoger dan 150 euro vertegenwoordigen.

Daarnaast mag er per transactie maximaal voor 50 euro via de boekenbon betaald worden. Voorbeeld: Koop je voor 75 euro aan boeken dan moet je naast de 50 euro van de boekenbon zelf ook nog 25 euro bijbetalen.