aanbevolen thee

Water is enorm belangrijk – niet alleen voor de wereld om ons heen, maar ook voor ons eigen lichaam.

Het is dan ook niet zonder reden dat je dagelijks minstens een halve liter en bij voorkeur anderhalf tot twee liter water dient te drinken.

Wat veel mensen zich hierbij echter wel afvragen, is welke dranken allemaal onder deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vallen – zoals thee.

Thee telt mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water, al dien je thee hierbij wel te rekenen als dezelfde watervoorziening als driekwart van een kopje water. Hier gaan we later dieper op in.

Voor het lezen van deze tekst is het echter belangrijk om ons antwoord op deze vraag niet als opgelegde verplichting te zien, maar als advies van onder andere het Voedingscentrum.

Dat gezegd hebbende, is het tijd om een verder kijkje te gaan nemen in de dagelijkse hoeveelheid water en waarom thee hier wel voor meetelt, maar slechts voor de helft.

Lees snel verder om alles te leren over waarom thee voor de helft meetelt voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water om te drinken?

Volgens het Voedingscentrum wordt dagelijks tussen de anderhalf en twee liter aanbevolen, al kan het ook geen kwaad soms slechts een halve liter te drinken. Maak hier echter niet de norm van, want gebrek aan water kan voor medische kwalen zorgen.

Al dit water hoef je niet per se direct uit de kraan in te nemen. Andere dranken, zoals koffie en thee zonder suiker en verschillende zuivel- en sojadranken zijn goed om je vocht mee aan te vullen. Afwisselen hiertussen is absoluut niet erg – sterker nog, dit is zelfs gezond.

Water innemen – waarom?

water voor spijsvertering

Dat water goed is voor je lichaam, is kennis die de meeste mensen over het algemeen wel in hun hoofd hebben. Maar waarom is water eigenlijk zo goed voor je? Wat doet het zoal met je lichaam?

Water is om meerdere redenen goed en zelfs belangrijk voor je. Enkele taken die water op zich neemt zodra het zich in jouw lichaam bevindt, zijn het helpen van je spijsverteringsstelsel zijn werk te kunnen doen, je lichaamstemperatuur te regelen en het vervoeren van zowel afval- als voedingsstoffen.

Daarnaast helpt het drinken van water een gezond BMI te verkrijgen en je lichaam te reinigen. Drink je te weinig water, dan kan last krijgen van vervelende zaken als buikpijn, constipatie, hoofdpijn en koorts.

Waterinname op peil houden

Omdat je dagelijks veel water afscheidt, onder andere door middel van zweet of ontlasting, is het erg belangrijk dit weer aan te vullen om zo je vochtbalans op peil te houden. Maar hoe doe je dit nou eigenlijk?

Een deel hoef je gelukkig niet te doen; je lichaam herstelt een gedeelte van je vochtpeil helemaal zelf. Echter, de rest van deze verantwoordelijk ligt bij jezelf. Je kunt vocht aanvullen door dus genoeg te drinken, maar ook te eten – hier zit immers ook water in.

Let er hierbij echter wel op dat zout weer water ontneemt, dus houd niet elke maaltijd bij als een extra waterinname.

Acht glazen wat?

glas water

Ongeveer anderhalf liter aan vocht; dat staat voor zo’n acht glazen aan water. Maar als je dit af wil wisselen, waar zou dit dan mee kunnen? En gelden dan dezelfde hoeveelheden? Hieronder lees je er meer over:

  • Water: voor water geldt dus een hoeveelheid van circa acht glazen per dag. Dit mag zowel regulier water zijn, als water met een smaakje en/of koolzuur.

  • Thee: zowel groene als zwarte thee kan je – mits zonder toevoegingen van suiker of honing– ook gebruiken om je lichaam aan zijn waterbehoefte te voorzien. Zelfs kruidenthee kan je hiervoor gebruiken. Let hier wel bij dat één kopje thee ongeveer gelijk staat aan driekwart van een kopje water.

  • Koffie: net als thee, kan je ook koffie rustig drinken zolang deze ongezoet is. Ook hierbij is het echter wel zaak om koffie niet mee te rekenen als dezelfde watervoorziening die je krijgt als van dezelfde hoeveelheid water. In dit geval geldt een kopje koffie als ongeveer een half kopje water.

  • Vruchtensap: vruchtensap is ook een goede manier om je water mee aan te vullen. Let hier echter wel bij op dat dit suikers bevat en dus niet dezelfde hoeveelheid water biedt als een glas water. Wat je ook zou kunnen doen is verse vruchten toevoegen aan een fles water, om de natuurlijke smaken toch nog mee te krijgen bij het nemen van een slok.

  • Zuivel- of sojadrank: het drinken van magere of halfvolle zuiveldranken werken ook erg goed om je waterpeil mee aan te vullen – denk hierbij aan bijvoorbeeld magere melk of karnemelk. Ditzelfde geldt voor sojadrank met toegevoegde B12 en calcium.

Werkt thee vochtafdrijvend?

naar wc gaan

Wellicht zal je je afvragen bij het lezen van dit artikel hoe het komt dat je thee gewoon kan drinken om je lichamelijke vocht mee op peil te houden, omdat je altijd begrepen had dat thee net als koffie vochtafdrijvend werkt. Hoe zit precies?

Het klopt inderdaad dat er veel wordt gezegd dat thee en koffie vochtafdrijvend werken. Dit klopt echter niet precies in die zin. Thee en koffie werken urine-afdrijvend – niet vochtafdrijvend.

Dit houdt in dat je vaker naar de wc moet wanneer je thee of koffie drinkt en daarmee wat meer vocht verliest dan bij andere dranken. Je kunt dus prima thee drinken om je waterpeil aan te vullen, alleen die je er rekening mee te houden dat je daarnaast ook meer urine aanmaakt en moet legen.