iets teveel sushi gemaakt

Heb je iets teveel sushi gemaakt of besteld? In een dergelijk geval kan je op meerdere manieren de sushi bewaren.

De beste optie die je hebt om sushit te bewaren is om de sushi in plastic folie te wikkelen. Dit plastic folie leg je vervolgens in een luchtdichte bewaardoos. Deze bewaardoos leg je vervolgens in de koelkast.

Is het bewaren van sushi zonder risico? Nee, dat is niet het geval. Zoals je ongetwijfeld weet, bevat sushi rauwe vis. Als je deze rauwe vis te lang bewaart, is dit van grote invloed op de samenstelling. Mocht je te lang bewaarde rauwe vis eten, kun je hier zelfs behoorlijk ziek van worden.

Wat heb je nodig om sushi te bewaren?

Wat heb je nodig om sushi te bewaren

Als je sushi wilt bewaren, heb je eigenlijk drie dingen nodig:

  • Plastic folie: je moet de sushi immers in dit plastic folie wikkelen. Bij voorkeur gebruik je plastic folie dat lekker dik is.

  • Een koelkast: voor het bewaren van sushi heb je een koelkast nodig. Voor het instellen van deze koelkast vind je hieronder enkele handige tips.

  • Een luchtdichte bewaardoos: voor het bewaren van sushi heb je ook een luchtdichte bewaardoos nodig. In deze doos leg je de sushi, waarna je deze doos in de koelkast neer kunt zetten.

Stappenplan voor het bewaren van sushi

Het mag duidelijk zijn: het bewaren van sushi is mogelijk, maar is niet ideaal. Als je de sushi te lang bewaart, dan kan dit schadelijk voor je gezondheid zijn. Volg daarom onderstaand stappenplan strikt op:

  • Stap 1: leg de stukjes sushi op een plastic folie neer. Als je nou heel veel stukjes sushi over hebt, kun je het beste meerdere stukjes plastic folie gebruiken.

  • Stap 2: wikkel het folie nu over de stukjes sushi heen. Aan alle kanten moet de sushi bedekt zijn met het folie; aan beide zijkanten en aan de boven- en onderkant.

  • Stap 3: leg het plastic folie nu in een luchtdichte bewaardoos. Belangrijkste vereiste hierbij is dat de doos echt luchtdicht is en groot genoeg is voor alle stukjes sushi.

  • Stap 4: zet deze bewaardoos nu in de koelkast. Je kunt vervolgens binnen 24 uur de sushi uit de koelkast halen en opeten.

Hoe lang kun je sushi bewaren?

Hoe lang kun je sushi bewaren

Ben je van plan om sushi te bewaren? Met bovenstaand stappenplan maak je dit voor jezelf mogelijk. Wel is het goed om het volgende te weten: je kunt sushi maximaal 36 uur in de koelkast bewaren.

Het beste advies is zelfs om het bij maximaal 24 uur te houden. Mocht je de sushi nog langer bewaren, dan kan dit schadelijk voor je gezondheid zijn. Ligt de sushi bijvoorbeeld al 48 uur in je koelkast? Gooi de sushi dan weg en eet dit absoluut niet op. Grote kans dat je hier ziek door gaat worden.

De reden hiervoor? Heel simpel: de rauwe vis uit de sushi is bederfelijk. Als je dit langer dan 36 uur in de koelkast laat liggen, bederft de vis compleet. Dat brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee.

Kun je zelfgemaakte sushi ook bewaren?

Ja, het is ook mogelijk om zelfgemaakte sushi te bewaren. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als bij sushi die je gekocht hebt: bewaar dit maximaal 36 uur in je koelkast.

Heb je geen gelegenheid om binnen 36 uur de sushi op te eten? Gooi de sushi dan weg, hoe zonde dit ook is.

Sushi zonder rauwe vis bewaren

Heb je nou sushi waarin géén rauwe vis zit? Als het om bijvoorbeeld sushi met gekookte krab gaat, kun je het mogelijk iets langer bewaren. Ook hierbij is het advies om het echt bij maximaal 36 uur te houden.

Tips voor het opeten van de bewaarde sushi

opeten van de bewaarde sushi

Heb je de sushi een nachtje in je koelkast laten liggen? Dan kan je hier prima de volgende dag nog van genieten. Daarbij is het zaak om onderstaande tips goed op te volgen:

  • Kijk goed naar de sushi. Zie je dat de sushi een bijzondere kleur heeft? Laat het stukje sushi dan links liggen. De kans bestaat dat in dat geval de rauwe vis al bedorven is.

  • Ruik goed. Tevens is het aan te raden om de sushi even goed te ruiken. Merk je een bijzondere geur op? En kun je deze geur niet helemaal plaatsen? Ook dan is het aan te raden om de sushi weg te gooien.

  • Was na het opeten de bewaardoos goed. Doordat sushi van rauwe vis gemaakt is, kunnen er mogelijk bacteriën in de luchtdichte bewaardoos terechtkomen. Was na het opeten van de sushi daarom de bewaardoos heel goed.

Kun je ziek worden van te lang bewaarde sushi?

Als je te lang bewaarde sushi eet, kun je hier behoorlijk ziek van worden. Mocht dit het geval zijn, is het zaak om goed je rust te pakken. Je kunt namelijk last van bijvoorbeeld buikgriep gaan krijgen, waardoor je echt even behoorlijk ziek kan zijn.

Heb je met meerdere mensen de sushi gegeten? Geef dan aan deze mensen aan dat jij er ziek door bent geworden. Zij kunnen in dat geval extra goed opletten of ze mogelijk ook iets van een slap of ziek gevoel gaan voelen.