Soorten soep

Je kunt een soep zo simpel, of zo ingewikkeld maken als je wilt. Houd je van zoet, zuur of pittig? Voor iedereen is er wel een soep te maken die bij zijn of haar smaak past. In elk werelddeel en land worden soepen gemaakt die soms veel op elkaar lijken, maar ook sterk van elkaar kunnen verschillen in smaak, structuur en ingrediënten.

De bekendste soep in Nederland is tomatensoep. Het is dan ook een eenvoudige soep die je echter op verschillende manieren kunt bereiden. Bepaalde mensen houden van een pittig gekruide versie, terwijl anderen er graag gehaktballetjes in gooien.

De ingrediënten van soep haal je op de markt bij de groentespecialist of in de supermarkt. Verse groenten, lekkere kruiden of een bouillonblokje, met deze simpele dingen maak je een soep in een handomdraai. Je kunt soep maken in een slowcooker, hoge druk pan en natuurlijk in een gewone soeppan. In dit artikel gaan we uit van de bereidingstijd met een normale (soep)pan en het gebruik van veelal verse producten.

1. Tomatensoep

Tomatensoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Ui, knoflook
  • Tomaten (naar keuze)
  • Water
  • Bouillon(blokje) en / of kruiden naar smaak

Het is een klassieker, tomatensoep. Deze soep kun je in veel verschillende uitvoeringen maken zoals bijvoorbeeld een vegetarische Chinese tomatensoep met ei. Ook heb je de keuze uit veel verschillende soorten tomaten om je soep mee te bereiden.

Uiteraard is de basis van deze soep tomaat, maar zeker de ui mag niet ontbreken. Je kunt kiezen om de soep grof te laten, of hem helemaal te pureren en eventueel nog door een zeef te halen. Met balletjes of zonder balletjes, vul het in zoals jij het lekker vindt.

2. Champignon Crème Soep

Champignon Crème Soep

Land: Nederland, Italië, Frankrijk

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  • Ui
  • Champignons
  • (Room)boter
  • (Tarwe)bloem
  • Water
  • Kippenbouillon(blokjes)
  • Crème fraîche

Voor champignonsoep kun je wel of geen room gebruiken, het is maar net hoe je het lekker vind. In dit geval hebben we gekozen voor een crème soep en daar hoort natuurlijk room (of crème fraîche) in. Voor deze gebonden soep gebruik je een roux om het geheel te binden.

Je kunt deze soep natuurlijk ook kant en klaar kopen, net zoals de meeste andere soepen, maar vers is altijd beter! Het bedrijf Campbells’s in Amerika begon in 1934 met het maken van deze soep voor publieke consumptie. In Frankrijk en Italië werd het al langere tijd gebruikt ter variatie van bechamelsaus.

3. Erwtensoep

Erwtensoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten:

  • Spliterwten
  • Prei
  • Water
  • (Runder)bouillon(blokjes)
  • Knolselderij
  • Winterpeen
  • Schouder karbonade
  • Laurier
  • Ui
  • Selderij
  • Rookworst

Lekkere Hollandse Snert, een fantastisch gerecht voor in de winter. De echte snertliefhebbers zijn het er over eens dat de soep goed dik moet zijn. Eigenlijk zo dik dat je lepel er in rechtop kan blijven staan.

Hoewel het een typisch Nederlands gerecht is bestond de soep al rond 500 v. Chr. Echter lijkt het erop dat de soep nog ouder is en in Voor-Azië eeuwen eerder al werd bereid. De Nederlandse variant met hoofdingrediënt de spliterwt, bestaat sinds de 16e eeuw.

4. Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • Bloemkool
  • Olie
  • Water
  • Groente bouillon(blokje)
  • Sjalot
  • Knoflook
  • Tijm
  • Kookroom
  • Peper en zout

Deze gezonde witte soep heeft door de bloemkool een lekkere romige smaak. Als je van een wat pittigere soep houdt dan kun je eventueel wat sambal toevoegen. Deze gezonde en koolhydraatarme soep is een perfect tussendoortje.

Deze soep bevat veel mineralen, vitaminen en antioxidanten. Deze laatste zorgen voor het reinigen van zowel je lichaam als je lever. Qua vitaminen krijg je met deze soep vitamine B11, B6 en C binnen. Kalium, fosfor, mangaan en magnesium krijg je er ook nog bij.

5. Vissoep

Vissoep

Land: Frankrijk

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten:

  • Witvis als Kabeljauw (Vers) of Scholfilet, garnalen en / of Fruits de Mer (liefst voorgekookt)
  • Venkelzaad, peterselie, laurier en saffraan
  • Sinaasappelschil
  • Ui en knoflook
  • Prei
  • Venkelknol
  • Droge witte wijn
  • Roomboter
  • Visfond of visbouillon(blokje)
  • Olijfolie

Vissoep wordt ook wel bouillabaisse genoemd. Het kan goed worden geserveerd als een wat chiquere soep, bijvoorbeeld bij een kerstdiner. Over het algemeen kost het redelijk wat tijd, maar als je wat speurt kun je ook een snelle variant vinden met fond.

Als je wat teveel soep hebt gemaakt, dan kun je de soep in de koelkast ongeveer 2 dagen goed houden. Heb je geen zin om binnen 2 dagen nog een keer van deze soep te genieten, dan kun je hem invriezen waardoor hij zo een 3 maanden goed zal blijven. In beide gevallen moet je de soep laten afkoelen, dit duurt ongeveer 2 uur.

6. Bruine Bonensoep

Bruine Bonensoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: Bij gedroogde bonen: 1 nacht weken en dan 85 minuten, uit blik: 30 minuten

Ingrediënten:

  • Bruine bonen (gedroogd of uit blik)
  • Soepgroenten
  • Rookspek
  • Laurierblad
  • Rookworst
  • Zout en peper

Er zijn vele pluspunten op te noemen voor bruine bonensoep, maar de smaak en de structuur zijn het belangrijkste. Er zitten ook redelijk wat onverzadigde vetten in, dat goed is voor je hart- en vatenstelsel doordat het ervoor zorgt dat je vitamine A, D en E binnen krijgt. Per 250 gram bruine bonensoep krijg je ongeveer 4,1 gram onverzadigde vetten binnen.

Naast deze gezonde vetten krijg je ook veel eiwitten binnen, maar ook fytonutriënten, ijzer, calcium en wat vitamine B1 en B2. Bruine bonensoep is een typische wintersoep. Let wel op winderigheid, want dat kan wel voorkomen als je deze lekkere vullende soep hebt gegeten.

7. Geroosterde Paprikasoep

Geroosterde Paprikasoep

Land: Midden Oosten

Bereidingstijd: 15 minuten (exclusief het voorverwarmen van de oven)

Ingrediënten:

  • (Punt)paprika’s
  • Ui
  • Gerookt paprikapoeder, laurier
  • Water
  • Groente bouillon(blokje)
  • Olijfolie

Je kunt ook paprika soep maken zonder dat je de paprika’s roostert, maar het geeft veel meer smaak als je dit wel doet. Mocht je een wat pittigere soep lusten, dan kun je bijvoorbeeld harissa of chilipeper toevoegen aan je soep.

De smaak komt nog meer tot zijn recht als je goed rijpe paprika’s gebruikt. Wil je heel snel deze soep op tafel zetten, dan kun je altijd kiezen voor voorgeroosterde paprika’s uit een potje, maar vers is gezonder en veel lekkerder.

8. Broccolisoep

Broccolisoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Broccoli
  • Ui
  • Groente bouillon(blokjes)
  • Olijfolie

Een typische soep uit Nederland is deze groene heerlijkheid. Als je hem wat romiger wilt kun je eventueel kookroom of crème fraîche toevoegen, voor iets meer pit voeg je wat sambal toe. Broccolisoep is heel slank en gezond.

Er bestaat een verhaal van een man die kanker had en dagelijks broccolisoep at en hierdoor van zijn kanker af kwam. In hoeverre dit waar is, dat weten we niet, maar het is een goede anekdote. Broccoli staat er wel om bekend dat het een kanker remmende werking heeft.

9. Bloemkoolsoep met Feta en Peer

Bloemkoolsoep met Feta en Peer

Land: Nederland

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Bloemkool
  • (Conference) peren
  • Dille, peper
  • Bouillon(blokje)
  • Feta kaas
  • Olijfolie, balsamico azijn

Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie om peren in een soep te doen, maar het geeft een verrassend resultaat. Bloemkool, peren en dan fetakaas erbij geeft het geheel een zoetige fluweelzachte smaak met een zoutig randje.

De ingrediënten kun je zo goed als overal krijgen en voor de bereidingstijd hoef je het ook niet te laten. Je kunt eventueel de soep nog ‘aftoppen’ met wat amandelen, dille en gebrokkelde feta kaas.

10. Courgettesoep met Pastinaak

Courgettesoep met Pastinaak

Land: Nederland

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

  • Courgette
  • Pastinaken
  • Bouillon(blokje)
  • Bieslook, dille, dragon
  • Water

Van beide groentes kun je apart een soep maken, maar als je ze combineert in 1 soep krijg je een fijne zachte soep met een lekker smaakje. Door de courgette samen met de pastinaak te gebruiken in deze soep hoef je geen room te gebruiken aangezien het al romig genoeg zal zijn.

Deze supersoep zit vol met vitamines en mineralen en is erg lekker als het wat kouder is buiten. Je kunt deze soep in de koelkast, nadat je hem hebt laten afkoelen, ongeveer 2 dagen goed houden. Mocht je meer tijd nodig hebben, kun je hem ook invriezen (na het afkoelen) en heb je zo een 3 maanden om hem op te eten.

11. Pompoensoep

Pompoensoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Pompoen
  • Ui en knoflook
  • Winterpeen
  • Laurier, komijn
  • Bouillon(blokje)
  • Water

Pompoensoep kun je eindeloos opleuken met bijvoorbeeld pittige gehaktballetjes, je kunt hem op Thaise wijze maken of je kunt er tomaat in doen. Al met al is deze soep lekker, maar ook heel veelzijdig. Je kunt kiezen uit verschillende pompoenen die ook weer hun eigen smaak met zich meebrengen.

Als het niet romig genoeg is, voeg je gewoon wat (kook)room of crème fraîche toe, is het niet spicy genoeg kun je chilipeper of bijvoorbeeld tabasco toevoegen. Deze lekker verwarmende soep is heerlijk op koude winteravonden.

12. Gazpacho

Gazpacho

Land: Spanje

Bereidingstijd: 5 – 10 minuten

Ingrediënten:

  • Tomaten
  • Rode paprika
  • Komkommer
  • Ui en knoflook
  • Witte boterham (zonder korst)
  • Droge witte wijn (optioneel)
  • Peterselie, zout
  • Olijfolie en wijnazijn

De enige koude soep in onze lijst, maar deze Spaanse lekkernij hoort absoluut in het rijtje thuis van soepen die je moet kennen! In Spanje wordt gazpacho meestal als voorgerecht gegeten en hoort vegetarisch en ijskoud te zijn.

Omdat er geen kookwerk bij deze soep komt kijken is hij lekker snel klaar; je doet alles bij elkaar in de blender, je blendt en je bent klaar. Zo simpel kan het zijn om een heerlijke bron van vitamines, mineralen en zout binnen te krijgen die ook nog eens de dorst goed lest.

13. Romige Aspergesoep

Romige Aspergesoep

Land: Nederland

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Asperges
  • Laurier, mosterd, zout
  • Olijfolie en eventueel azijn
  • (Tarwe)bloem
  • Water

Uiteraard kan er van het ‘witte goud’ ook een heerlijke romige soep worden gemaakt. Aangezien de asperges een romige structuur hebben heb je voor deze soep geen extra room nodig. De heerlijke zachte smaak van de asperges smelt op je tong.

Voor mensen die veganistisch eten is soep natuurlijk een ideale hap, ook deze asperge soep zou moeten worden toegevoegd aan de ‘must eats’ van veganisten (en eigenlijk van iedereen). Uiteraard kun je de soep opvrolijken met zalm of hamblokjes, maar dat is eigenlijk niet nodig. Je moet de asperges goed schillen, maar van die schillen kun je wel heel goed een bouillon trekken aangezien er veel smaak in zit.

14. Franse Uiensoep

Franse Uiensoep

Land: Frankrijk

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

  • Uien
  • Roomboter
  • Bloem
  • Kristalsuiker
  • Witte wijn
  • Runvleesbouillon(blokje)
  • Water

Eén van de belangrijkste dingen bij een Franse uiensoep is het goed laten karamelliseren van de uien. Dit geeft namelijk de karakteristieke smaak aan de soep. Door het karamelliseren van de uien komen suikers vrij.

Vroeger, in de tijd van de Romeinen, werd uiensoep vooral gezien als voer voor de armen aangezien uien er in overvloed waren en dus niet duur. Je kunt de soep serveren met croutons en (gesmolten) kaas. Maar je kunt er ook voor kiezen om een sneetje stokbrood met geraspte kaas even in de oven te leggen en hierna op de soep te plaatsen.

15. Zoete Aardappelsoep met Wortel en Gele Paprika

Zoete Aardappelsoep met Wortel en Gele Paprika

Land: Zuidoost-Azië

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

  • Zoete aardappel
  • Winterpeen
  • Gele paprika
  • Gember, kurkuma, witte peper, komijn
  • Water

Deze herfstsoep staat lekker snel op tafel en heeft een Aziatisch tintje door de kruiden die je er in gebruikt. De losse ingrediënten zijn allemaal gezondheidsbommen, vandaar dat je deze soep wílt eten in de herfst om te zorgen dat je verlost blijft van die ellendige verkoudheid.

Met de zoete aardappel zorg je onder andere voor voldoende vezels, mineralen en vitamines. De caloriearme winterpeen geeft een boost bètacaroteen en vitaminen. Gele paprika is bijvoorbeeld een goede bron voor plantaardige eiwitten. De eigenschappen van de kruiden zijn bijna eindeloos, maar we zullen er een paar opsommen; beter seksleven, vermindering maagklachten, helpen bij afvallen en beschermen tegen kanker.